Tweede keer Mariaomgang in Hoorn

ingevoerd op 24-10-2008

Op zondag 26 oktober wordt voor de tweede keer een Maria ommegang georganiseerd in Hoorn. Net als vorig jaar is ook dit keer de Maria van Hoorn het stralende middelpunt van de ommegang. Het prachtige laat middeleeuwse Mariabeeld zal vanaf 13.00 uur begeleid door muziek en vele in historische kledij gestoken Horinezen, een ommegang maken langs plekken in de stad die een relatie hebben met de Mariaverering.

De Maria ommegang wordt georganiseerd door het Mariagilde waarin de Cyriacus en Franciscus parochie, de Stichting Stadsevenementen Hoorn en het Westfries Museum samenwerken.


Route
De ommegang start om 13.00 uur bij het Westfries Museum. De route gaat via de Rode Steen, Kerkstraat, Nieuwsteeg, Achterstraat , Turfhaven en Dal naar de Noorderkerk. Daar zal een Gregoriaans koor de ommegang toezingen.

Bij de Noorderkerk ook voegt pastoorJongerden zich bij de ommegang en gaat men via de Kleine en Grote Noord op weg naar de Koepelkerk. Voor de kerk wordt een altaar geplaatst, waar gezamenlijk het Wees Gegroet zal worden gebeden en waar het beeld en de deelnemers zullen worden gezegend. Onder klokgelui gaat men vervolgens naar het Westfries Museum, waar de ommegang eindigt.
Het Mariagilde nodigt iedereen uit (indien mogelijk in historische kledij) met de ommegang mee te lopen.

Middelpunt
De ommegang is onderdeel van het omvangrijke programma rond de tentoonstelling ‘Maria. Liefde voor Maria in Noord-Holland’ in het Westfries Museum, dat een intiem en oogstrelend overzicht geeft van de Mariaverering in Noord-Holland vanaf de middeleeuwen tot vandaag de dag.

Ook aanstaand weekend wordt op vrijdag 24 en zaterdag 25 oktober in de Noorderkerk de musical ‘Onze lieve vrouw van Hoorn’ opgevoerd.
Een actueel en compleet overzicht vindt u op de website van het Westfries Museum : www.wfm.nl

‘Maria. Liefde voor Maria in Noord-Holland’
Westfries museum, Rode Steen 1, Hoorn
5 oktober 2008 - 11 januari 2009
Ma-vrij: 11.00 uur - 17.00 uur en zat en zon: 13.00 - 17.00 uur
(vanaf november op maandag gesloten)
Maria Ommegang
Zondag 26 oktober, 13.00 uur
Vertrek vanaf het Westfries Museum
Voor informatie kunt u bellen met het Westfries Museum.
Telefoon 0229 280028 of 0229 280022