Wethouder moet kunst-drol maar in eigen tuin plaatsen

ingevoerd op 14-7-2009

HOORN - De Fractie Tonnaer houdt de gemoederen bezig in ons stadje. De fractie met de meeste ’schriftelijke vragen’ richting College per raadslid en vermoedelijk ook per fractie, reageert nu op een opmerking van wethouder Van Weel. In de krant meldde zij recent een kunstwerk van Wim T. Schippers, in de vorm van een levensgrote drol, nog naar Hoorn te willen halen. Dit omdat ze volgend jaar stopt en nog graag haar steentje wil bijdragen aan de kunst en cultuur in Hoorn. Oud-wethouder Tonnaer is niet gecharmeerd van het plan en schrijft in een brief aan B&W: ”Wij verzoeken de wethouder met klem de drol uit eigen zak te betalen en deze te plaatsen in haar eigen achtertuin. Met excuses aan de buren. Dan geniet ze er zelf nog het meest van en heeft verder niemand er last van.”

Lees hier de hele reactie van de Fractie Tonnaer:

Aan: College van B & W ,  postbus 603, 1620 AR Hoorn
 
Hoorn , 7  juli 2009.
 
Betreft: kunstwerk De Drol

Geacht College,
 
De werkkamer van wethouder Cilia van Weel hangt vol met tekeningen van kinderen uit de Kersenboogerd, meldt het Noord Hollands Dagblad van 26 juni 2009. Op de tekeningen hebben de kinderen hun droomspeeltuin verbeeld. Van Weel heeft ze beloofd: ‘Ik kan niet alles maken, maar ik hoop dat iets van jullie ideeën werkelijkheid wordt.’

In het artikel staat niet hoe de ideale speeltuin van de kinderen er uit ziet, maar het lijkt ons sterk dat op hun tekeningen metershoge drollen staan afgebeeld. Toch is dit de speeltuin die Van Weel voor de jeugd in gedachten heeft. Wat blijkt namelijk uit hetzelfde interview met het Noord Hollands Dagblad? De wethouder zegt te azen op de aankoop van een kunstwerk van de hand van Wim T. Schippers,  ‘Stationnement Gênant’ een 4,5 meter hoge, van kunststof vervaardigde drol. Van Weels fantasie slaat er bij op hol. ‘Ik zou het geweldig vinden als het in Hoorn komt’, zegt ze.  ‘Ik zie het helemaal voor me, met kinderen die er op klimmen. Want dat mag.’
 
De Fractie Tonnaer gunt mevrouw Van Weel haar drol. Ze verdient hem voor haar en het beleid van het college van B & W:
- het rücksichtslos terugvorderen van grondjes van bewoners,
- de rigoureuze bomenkap in de binnenstad,
- het ontsieren van het Visserseiland met een kunstwerk dat oogt als een partij verroeste grafzerken,
- het niet herplaatsen van De Brug van kunstenaar Thorseinsson aan de Provinciale Weg bij de Turborotonde,
- en het staken van de tweejaarlijkse aankoopronde van kunstwerken.

 
Wij verzoeken de wethouder met klem de drol uit eigen zak te betalen en deze te plaatsen in haar eigen achtertuin. Met excuses aan de buren. Dan geniet ze er zelf nog het meest van en heeft verder niemand er last van. Als wethouder van Weel niet uit eigen portemonnee het kunstwerk wil betalen dan gaan wij er niet automatisch vanuit dat dit met Hoorns gemeenschapsgeld wel gebeurt. Flauwe grappen graag voor eigen rekening.
 
Ooit stapte tv-personage Barend Servet in een door Wim T. Schippers vervaardigde hondendrol. Het leverde de VPRO postzakken vol uitwerpselen op. Wij vertrouwen er op dat het Hoornse College van B & W wijs genoeg is om een dergelijk scenario te voorkomen. 
 
Vriendelijke Groet,  namens de Fractie Tonnaer,

Roger Tonnaer.
 

Reacties
Reactie: (Daily Invisible)
15-7-2009, 10:17
Als dit wordt aangeschaft, ga ik verhuizen! Wat een verspilling van geld.

Reactie: (karel)
15-7-2009, 09:50
Kinderen, en volwassenen trouwens ook, ’klimmen’ al jaren in de vele miniatuur hondendrollen die je elke dag overal in Hoorn aantreft.
Misschien een hint van Cilia van Weel dat ze altijd schijt heeft gehad aan de vele hondenpoep- en andere klachten want er is nooit (effectief) tegen opgetreden...
(hondenpoep heeft ook een zeer lange geschiedenis hoor Westfries en is nog
actueel ;-)

De drol zou dus wel symbool staan voor haar hondenbeleid.....

Reactie: (Henk)
14-7-2009, 17:03
Wat is het toch een lekkere drol he? Onze Cilia.

Reactie: (F. van Santen)
14-7-2009, 14:05
Zojuist dit bericht gelezen:

Piemels gestolen uit Fries museum
FRANEKER - Uit de tuin van het Martena Museum in Franeker zijn afgelopen weekeinde zeven van klei gemaakte penissen gestolen...

Wie zou daar achter zitten?

Reactie: (jan)
14-7-2009, 13:50
Helemaal mee eens, wie wil er nou zon grote drol hebben. Aan de andere kant is het een exacte schets van haar prestaties als wethouder in Hoorn.

Reactie: (Debbie)
14-7-2009, 13:23
Wat een schijtkunst !!! Ik vind er geen drol aan...

Reactie: (westfries)
14-7-2009, 12:16
Madame Van W. moet wellicht een keer de mening peilen bij de bevolking. Wie wil er nou een kunstwerk-drol in zijn of haar stad hebben. Ik kan mij nog herinneren dat Hoorn een te kort op de begroting heeft.... en ja hoor we geven weer geld uit aan de grootste onzin. Ik bedank voor het kunstwerk mevrouw Van Weel! Als er weer geld is zou ik gewoon een kunstwerk in de vorm van een fluitschip neerzetten, dat slaat in ieder geval nog op de geschiedenis van de stad (al ligt er inderdaad ook veel hondenpoep op de stoep in Hoorn).