HB en VOCH: ”Lokatie brandweerkazerne stond al vast”

ingevoerd op 30-11-2008

De fracties van Hoorns Belang en VOC Hoorn blijven van mening dat de lokatie Oude Veiling voor een nieuwe brandweerkazerne al vast stond en dat er geen goed onderzoek is gedaan naar de beste plek. Dit laten de twee Hoornse partijen weten nadat zij de antwoorden van het College op eerdere vragen hebben bestudeerd. ”Er is in de projectgroep alleen gekeken naar de algemene dekkingsplaatjes, maar andere opties dan de Oude Veiling zijn (voor ons) niet herkenbaar doorgerekend. De keuze voor die ene locatie lag dus al vroeg vast.” Aldus de fracties in een nieuwe brief aan B&W van Hoorn.

De fracties van Hoorns Belang en de VOC Hoorn hebben vorige maand vragen aan het College gesteld. Aanleiding was het besluit om op de Oude Veiling een nieuwe  brandweerkazerne te bouwen. De fracties hebben moeite met dit besluit en vragen zich af of dit wel de beste plek is voor een nieuwe kazerne.

Als de plannen doorgaan staan de 3 kazernes allemaal aan de oostelijke zijde van de stad. Bij calamiteiten aan de westzijde, met een aantal instellingen waar veel publiek komt (Westfries Gasthuis, bejaardencentra, schouwburg en de Blauwe Berg),  moet de brandweer altijd vanaf de Nieuwe Wal, de Oude Veiling of Blokker komen.

De twee fracties wilden weten of bij de keuze voor de Oude Veiling uitgegaan was van een optimale situatie t.a.v. de brandweerzorg of dat op voorhand gekozen was voor de Oude Veiling en vervolgens onderzoek gedaan is.

Beide fracties constateren uit de antwoorden van het College dat dit laatste het geval is. Hoorns Belang en VOC Hoorn zijn van mening dat in eerste instantie uitgegaan had moeten worden van de  beste optie.

Lees hier de volledige brief van Hoorns Belang en VOC Hoorn:

Aan het College van Burgemeester en Wethouders
Nieuwe Steen 1
1625 HV Hoorn

Vragen ex art. 43 RvO

Hoorn, 26 november 2008
 
Geacht College,
 
Op  13 oktober 2008 hebben wij u vragen gesteld over de reorganisatie van de brandweer en daarbij in het bijzonder over de locaties van brandweerkazernes en posten.
 
De fracties van Hoorns Belang en VOC Hoorn hebben hun twijfels over de keuzes die gemaakt worden uitgesproken.
In uw brief van 11 november 2008 heeft u onze vragen beantwoord en naar aanleiding hiervan willen wij nog een aantal opmerkingen maken:

In uw brief schrijft u  dat de door ons gesignaleerde verkeersproblemen, die ontstaan bij plaatsing van een brandweerkazerne op de Oude Veiling, zich niet zullen voor doen, omdat de Grote Waal bij calamiteiten vanaf de Nieuwe Wal wordt  aangereden.

De keuze van waaruit brandweerzorg wordt gegeven laten wij graag aan u over, maar  elk weldenkend mens ziet dat aanrijden vanuit de Nieuwe Wal voor de Grote Waal ook de nodige verkeersproblemen met zich brengt. Wordt bij een calamiteit achter in de Grote Waal voor het aanrijden gekozen voor de Provinciale weg, dan zijn er dezelfde problemen als die geschetst zijn voor de Oude Veiling. Neemt men een route door de binnenstad, dan zijn daar de nodige obstakels, die in de toekomst alleen nog maar toe zullen nemen met het streven om de binnenstad autoluw te maken en door allerlei snelheidsremmende maatregelen die de gemeente bij herinrichtingen in de binnenstad aanbrengt.
 
Uit de beantwoording van de door ons gestelde vragen maken wij op dat vanaf het begin voornamelijk is gekeken naar de locatie Oude Veiling. De samenvoeging van Risdam en Zwaag, financiën, de snelle beschikbaarheid van de locatie, het in eigen bezit hebben van de grond, geen noodzaak voor wijziging van het bestemmingsplan, hebben tot deze keuze in het voortraject geleid. Er is dus niet gekeken naar de meest effectieve locatie vanuit de logica van de hoogste brandveiligheid, is onze conclusie.
 
Het blijkt nu dat de Raad het gehele onderzoeksrapport heeft ontvangen. Enig onderzoek naar de meest gunstige locatie hebben wij daar echter niet in aangetroffen en derhalve gaan wij er van uit dat dit dan ook niet heeft plaatsgevonden. Er is in de projectgroep alleen gekeken naar de algemene dekkingsplaatjes, maar andere opties dan de Oude Veiling zijn (voor ons) niet herkenbaar doorgerekend. De keuze voor die ene locatie lag dus al vroeg vast.
Dit sterkt ons eens te meer in onze kritiek op de voorgenomen keuze van de nieuwe brandweerkazerne.

De fracties van Hoorns Belang en VOC Hoorn hadden liever gezien dat bij de reorganisatie van de brandweer uitgegaan was van het ideaalplaatje, waarbij de ligging van alle kazernes tegen het licht waren gehouden. Dan had een afweging gemaakt kunnen worden tussen de optimale brandweerzorg en de kosten die dit met zich brengt.
Deze afweging heeft de Raad nu niet kunnen maken.
In onze ogen een gemiste kans.


Namens de fractie van Hoorns Belang,
José Kamphuis

Namens de fractie van de VOC Hoorn,
Hans Weeda