ZOMERTIP HOORN 4

FRITS TEN HAGEN

Te bezichtigen van 04-06-2004 t/m 25-07-2004 in het Westfries Museum in Hoorn.


De Hoornse kunstschilder Frits ten Hagen hoopt eind juni 80 jaar te worden. Ter gelegenheid hiervan wordt in het Prentenkabinet van het museum een keuze uit zijn werk getoond, niet alleen van zijn olieverfschilderijen en aquarellen, maar ook van zijn mooie en minutieuze portretminiaturen waarvoor hij steeds grote belangstelling en waardering ondervindt.


Sinds 1969 woonachtig in Hoorn heeft hij daar steeds de aandacht getrokken. Zo was hij 12 jaar docent bij het Hoornse ”Teekengenootschap Debutade” en had hij samen met zijn partner 5 jaar een galerie in een van de oudste panden van Hoorn:”In de Frahchtwage” en gedurende 11 jaar een galerie in het kunstzinnige straatje De Schoolsteeg in het centrum van Hoorn.

Frits ten Hagen is een veelzijdig kunstschilder. In alle eenvoud, maar met veel vakkennis schildert hij stadsgezichten, stillevens en bloemenarrangementen, waarvoor hij bij vele oude meesters te rade is gegaan. Zijn kleurgebruik is hartverwarmend en harmonisch, en zijn vermogen om niet alleen gedrapeerde stoffen, maar ook koper, tin, glas en marmer te schilderen wekt alom bewondering.

Daarnaast is Ten Hagen vooral bekend om zijn portretminiaturen waarvan er negen werden opgenomen in de beroemde miniaturencollectie van het Koninklijk Huisarchief.

Ter gelegenheid van deze feestelijke gebeurtenis heeft zijn partner een zeer mooi boekwerk doen verschijnen met meningen van de schilder en 120 foto’s van diens werk. Dit boek zal bij de opening van de tentoonstelling worden gepresenteerd en is verkrijgbaar in het Westfries Museum en bij de Hoornse Boekhandel.