Piraten van de Lage Landen in Hoorn

ingevoerd op 5-3-2009

In het Westfries Museum in Hoorn is van 8 maart tot en met 23 augustus een tentoonstelling te zien over piraten uit Nederland. De gezinstentoonstelling is speciaal gemaakt voor kinderen in de basisschoolleeftijd. Zij worden door de Nederlandse oer-piraat Claes Compaen aan de hand meegenomen door de spannende wereld van kapers, piraten en boekaniers.

Alles op de expositie is echt, zelfs de piratenschat. Om door te kunnen dringen tot de kluis met de schat moeten wel eerst de nodige aanwijzingen worden verzameld. Te beginnen op de website van het museum www.wfm.nl
De tentoonstelling is gratis toegankelijk voor kinderen.

Houtebeen
Piraten. Ze zijn er nog steeds. Let maar eens op het nieuws. Bijna iedere dag wordt er voor de kust van Afrika wel een schip gekaapt door Somalische piraten. Het is misschien moeilijk voor te stellen, maar een paar eeuwen geleden waren piraten uit Nederland de schrik van de zee. Hollandse, Friese en Zeeuwse zeerovers schuimden alle wereldzeeën af op zoek naar buit. Alleen al de naam van Rock Brasilero, Simon de Danser of Cornelis Jol alias Houtebeen, deed de scheepskapiteins sidderen.

De allerberuchtste Hollandse piraat was Claes Compaen uit Oostzaan. Hij kaapte in vier jaar tijd meer dan 350 schepen. Compaen is de gids op de tentoonstelling ‘Piraten van de Lage Landen’ in het Westfries Museum. Hij laat zien, horen, ruiken en proeven hoe piraten toen écht leefden. En dat was vaak geen pretje. Zelf ruilde hij ooit uit pure hongersnood een schip tegen enkele zakken met rauwe erwten. Als hij zelf niet op jacht was naar buit, dan werd er wel op hem gejaagd door oorlogsschepen uit verschillende landen. Zelfs op zijn eigen schip voelde hij zich niet veilig en sliep met twee pistolen onder zijn kussen.

De zilvervloot
Op de tentoonstelling zijn veel bijzondere voorwerpen te zien. Bijvoorbeeld een schatkist waarin een deel van het zilver zat dat Piet Hein in 1628 wist buit te maken, toen hij een Spaanse zilvervloot veroverde. Piet Hein is Nederlands beroemdste kaper. Hij roofde met toestemming van de regering. Van de beruchte Friese piraat Grote Pier zijn z’n enorme zwaard, een bidenhander en zijn helm te zien. Naast vele soorten wapens en modellen van piratenschepen ontbreken ook de piratenvlaggen niet. In de zeventiende eeuw hadden veel piratenkapiteins een eigen vlag.

De tentoonstelling is door het hele museum te zien. Zo wordt op de zolder, waar zich echte cellen bevinden, het verhaal verteld wat zeelui overkwam die door piraten gevangen werden genomen. In de kelder is een heus piratencafé.

Schatkisten
De meest bijzondere voorwerpen op de tentoonstelling zijn te zien in schatkisten die alleen maar met een speciale code kunnen worden geopend. Deze code kan worden verdiend door naar de site van het museum te gaan en daar enkele opdrachten uit te voeren. Op de expositie zelf geeft Claes Compaen ook nog enkele aanwijzingen waarmee doorgedrongen kan worden tot een echte piratenschat in de kluis van het museum. Niet de schat van Claes Compaen. Daar is tot in de jaren zestig van de vorige in Oostzaan tevergeefs naar gezocht.

Boek
Bij de tentoonstelling verschijnt ook een prachtig geïllustreerd boek ‘Piraten van de Lage Landen’, geschreven door Peter Smit en geïllustreerd door Typex. Het wordt uitgegeven bij Rubinstein.