Raadsleden willen einde verpaupering panden horecaondernemer

ingevoerd op 17-3-2009

In een Open Brief aan horeca-exploitant Mutter van o.a. Café De Beiaard vragen de raadsleden Bruijns en Mol van de PvdA en VOC Hoorn aandacht voor de verpaupering van delen van de Hoornse binnenstad. Mutter bezit nog al wat onroerend goed in de binnenstad, waaronder enkele winkelpanden op het Nieuwland, en de raadsleden willen hem in een gesprek aanspreken op de uitstraling van de panden: ”De VOCHoorn en de PvdA-fractie in Hoorn zien met lede ogen de leegstand aan die zich vooral voordoet bij uw vastgoed. Wij willen een beroep op u doen om deze panden zo snel mogelijk te verhuren.”  
 
In de jaren zeventig startte Martin Mutter zijn eerste horecazaak op het Kerkplein in Hoorn, het huidige café ”t Kroegie”. In enkele tientallen jaren breidde hij zijn imperium uit en kocht ook veel panden in de binnenstad. Ook in Enschede en Amsterdam heeft hij met zijn Beiaard-keten horecazaken. Mutter had in het verleden al vaak verschil van mening met de gemeente Hoorn. Zo ligt er al lang een stuk grond naast De Beiaard op het Kerkplein braak.

Lees hier de brief:

Open brief aan de heer Mutter van de Beiaardgroep.

Blokker, 16 maart 2009
Betreft: Leegstand eigendom Beiaardgroep


Geachte heer Mutter,

Langs deze ongebruikelijke weg richten wij ons tot u.
Op de eerste plaats willen wij u complimenteren met de continuïteit van het succes van uw zaak aan het Kerkplein. Wij hebben zelf ook wel eens het genoegen gehad hier iets te drinken en te eten. Terecht staat dit eetcafé hoog in de top 100 van Nederland. Grote aantallen bezoekers kunnen bij u een plezierige avond doormaken.
De horeca is een onlosmakelijk onderdeel van de kwaliteit van de binnenstad.
Wij zijn positief over de manier waarop de horeca in Hoorn zich manifesteert.

Er zijn echter ontwikkelingen waar de fractie van de VOCHoorn en de PvdA zich zorgen over maken. Het doet ons pijn dat er in de binnenstad een aantal panden leegstaan die tot uw eigendom behoren. Een aantal van deze panden staan zeer lang leeg. Het is bekend dat leegstand en verpaupering een negatieve uitstraling hebben naar het gedrag van consumenten. Ook stoot leegstand nieuwe ondernemers af om zich in de binnenstad te vestigen. Voor sommige ondernemers is  leegstand en verpaupering een reden om een stad te verlaten.
De verkoopresultaten lopen terug omdat de consument zich op ander steden richt. 
Dit is niet wat wij in Hoorn willen. Als die situatie zou ontstaan zijn er alleen maar verliezers.

Ook het recente onderzoek van het onderzoeksbureau Locates zegt hier iets over: “Langdurige leegstand in de binnenstad leidt tot minder consumenten”. Op dit ogenblik is de leegstand nog “onder controle”. Maar het besmettingsgevaar ligt op de loer. Ook op het Nieuwland staan 2 panden van u leeg met grote affiches op de ramen. Voor de aangrenzende ondernemers een doorn in het oog. Zij zien de neerwaartse spiraal op het Nieuwland.

De gemeente heeft de laatste jaren voor vele miljoenen geïnvesteerd in de binnenstad. Bijna alle straten zijn heringericht en zien er prima uit. Hoorn is geliefd bij de consument en de dagjestoerist. Het herhalingsbezoek naar Hoorn is groot. Dat is goed voor de economie van de stad en de ondernemers. De voorwaarden om de consument naar Hoorn te trekken zijn dus aanwezig. Als voorlopig laatste project zal het Nieuwland heringericht worden.
Het is voor iedereen van belang om ook het Nieuwland economisch vitaal te houden.


De VOCHoorn en de PvdA-fractie in Hoorn zien met lede ogen de leegstand aan die zich vooral voordoet bij uw vastgoed. Wij willen een beroep op u doen om deze panden zo snel mogelijk te verhuren.
Wij willen u vragen om met ons een gesprek aan te gaan  over die leegstand die bij het vastgoed van u aan de orde is.
Dan krijgt u de gelegenheid ons bij te praten over uw beleid in deze en ons te informeren over uw plannen om de leegstaande panden weer te verhuren of anderszins. Wij zouden het heel plezierig vinden om een uitnodiging van u te ontvangen.


Met vriendelijke groeten,

Piet Mol, fractievoorzitter VOCHoorn
Piet Bruijns, fractie PvdA Hoorn.
Tevens correspondentieadres,
Groenelaan 10 1695 BE Blokker
e-mailadres:
pj.bruijns@quicknet.nl

c.c. leden van het College van B en W en de leden van de gemeenteraad, HOF, OSH, pers en OLB
 

Reacties
Reactie: (nomen nescio)
24-11-2010, 01:07
Met excuus voor de ’’oudheid’’ van dit item, maar nu mis ik wijlen Martin Mutter wel even. Wat zou Martin gezegd/geschreven hebben over Piets art.43-vragen inzake de SNS-bank?

Reactie: (arend @ van der scheur)
23-3-2009, 13:33
Begrijp me verder goed, ik vind ook dat ex-wethouders (Schaper; Tonnaer) gewoon een baan moeten zoeken en niet jaren van een hoge uitkering moeten blijven leven. Dat is een slecht voorbeeld voor anderen.

Het ging mij erom dat het bedrag niet overdreven hoeft te worden om erg te zijn. Ik vind 5000 euro per maand al erg genoeg. Ik verdien dat zelf niet, en de meeste Nederlanders niet.

Wethouder zijn is een riskant vak dat elk moment over kan zijn door de politieke situatie. Maar iemand jarenlang een riant salaris blijven betalen die geen werk zoekt, dat snap ik ook niet.

Met Hansen ben ik het inhoudelijk ook niet altijd eens, maar hij werkt wel eerlijk voor zijn geld.

Reactie: (Arend @ van der scheur)
23-3-2009, 13:27
Je kan elke fractie die je bevalt aanspreken om lid te worden van de partij. Volgens mij hebben alle partijen in Hoorn wel een website waar je ook lid kunt worden. En daarna kun je mededelen dat je ook wel politiek actief wil worden. Waarschijnlijk krijg je dan een gesprek met iemand uit de fractie of van het partijbestuur die kijken of je geschikt bent, en of je te vertrouwen bent.

Je baas heeft niets goed te vinden. Iedereen heeft wettelijk het recht om als raadslid politiek actief te zijn (m.u.v. gevangenen en niet-Nederlanders die pas kort in Nederland wonen); de baas moet je daarvoor de mogelijkheid geven om vrij te nemen.

Reactie: (Van der Scheur)
21-3-2009, 17:28
Arend,

Ik snap jouw kritiek niet, het mag dan geen 1,5 mln zijn, volgens jouw. Maar de hele dag op je nest legge en dik vangen dat snap ik niet.

Hansen en Helling zijn goede gasten, die hebben het geod gedaan.Ik was het niet altijd met Hansen eens, maar hij wist wattie wou samen met Helling: de stad opbouwen en beter maken, zaodat ik ook dichter bij huis ken werke.

Maar ik ben wereken op Schiphol en ik vang het niet, zeker niet nu. Ik sta met kloten in de kou koffers te sjouwen. Ben blij dat ik werke ken.

Piet is een leuke man, maar hij praat nu opeens zo anders. Hij kijkt alleen maar of zijn haar goed zit. Hij heb de stad veel belooft en wij hebben weinig gekregen dankzij zijn klub.
Ik wil wel in de raad als me baas dat goed vind.
Waar ken ik lid worde?

Reactie: (arend @ van der scheur)
20-3-2009, 13:09
Wordt je toch ook lekker wethouder of raadslid, als het zo gemakkelijk is? In 2010 zijn er weer verkiezingen. De kandidatenlijsten zullen de komende maanden opgesteld worden.
Waaraan heeft Piet Mol zulke kritiek te danken?

Reactie: (Arend)
20-3-2009, 13:05
Het salaris van een wethouder in eeen gemeente met 60.000-100.000 inwoners bedraagt ca. 7000 euro per maand (zie de site inoverheid.nl). Het wachtgeld is na een aantal jaar 70%. Dat is een leuk bedrag, maar een ton kan ik daar echt niet van maken.

Overigens geldt dat ook voor ex-wethouder Tonnaer; in eerste instantie is het wachtgeld zelfs 80%. Die heeft ook nog geen baan.

Complimenten voor andere ex-wethouders als Hansen en Helling, die wel gewoon aan de slag gegaan zijn.

Maar om weer naar het onderwerp van het artikel terug te gaan; goede actie. Ook Mutter heeft niets aan leegstand.

Reactie: (h.blokker)
18-3-2009, 13:16
Martin Mutter, een Twentse stijfkop, en het college van B. en W. zijn al jaren met elkaar gebrouilleerd. De ene partij heeft ooit de andere partij geschoffeerd, en omgekeerd, en nu zetten beiden de hakken in het zand, met alle desolate gevolgen vandien. Het zou B. en W. sieren als ze het initiatief nemen tot een gesprek met Mutter. Dat levert meer rendement op dan deze open brief van raadsleden. Daar heeft Mutter terecht geen boodschap aan. Overigens ben ik van mening dat Jaap S. stante pede moet afzien van zijn riante wachtgeld en, net als ieder ander, aan het werk moet.

Reactie: (Rene)
18-3-2009, 09:39
Beste van de Scheur,

Dat verhaal van Jaap S daar weet ik zelf (gelukkig) niets van maar wat mij betreft is dat nu niet relevant daar het om de toekomst gaat en niet om het verleden. Persoonlijk vindt ik het een goed initiatief en had ik graag gezien dat meer partijen zich daar achter hadden geschaard. Dit omdat de ze inhoudelijk natuurlijk wel gelijk hebben. Benieuwd of die heer Mutten ook over zijn schaduw kan heen stappen.

Reactie: (van der scheur)
17-3-2009, 23:40
Dit is echt vragen naar de bekende weg.

Mutter doet dit al sinds jaar en dag. In het verkeden zijn er door Tonnaer en anderen vragen over gesteld.
Toen was het antwoord van het college:"wij kunnen hier neits aan doen"
Terecht wat mij betreft. Mutter is in het verleden als gerespecteerd ondernemer door de gemeente als een "hond" behandeld. Dit is dan een reactie die niet leuk is, maar wel te begrijpen.
Mutter wilde voor uit met de geit, maar de gemeente, lees een zekere Jaap S., wilde dit niet. Dus Mutter moest in het hok. Nou gemeente dit is het gevolg.

Jaap S., van PvdA huize leeft van een riante regeling van staatswege (vanaf 50 jaar niet werken en een TON per jaar vangen tot z’n 65e= 1,5 miljoen EURO, zonder een flikker te doen). Ik sta morgen wwer op de bus te wachten voor Schiphol, i verdien het niet, mag hopen mijn baan te houden. Links lullen rechts vullen met de luitjes van de PvdA!

En nu huilend vragjes stellen. Piet Mol laat zich weer eens gebruiken, als je haar maar goed zit, dit lijkt nergens op.

Piet ik heb op je gestmd, omdat je iets voor de stad wou doen, maar je gedraagt je als een pluche gebonden tuinkabouter.