Intermaris: “Astronautenweg rijp voor de sloop”

ingevoerd op 23-4-2009

HOORN - Als het aan woningcorporatie Intermaris-Hoeksteen ligt gaat de sloopkogel binnen vier jaar tegen verschillende blokken woningen op de Astronautenweg. Dat wist de heer Otjes, hoofd vastgoedbeheer, deze week te vertellen op een bijeenkomst voor bewoners van de Astronautenweg. Intermaris wil daarvoor in de plaats nieuwe moderne woningen terugplaatsen en verkopen. Huidige huurders krijgen een ander woning aangeboden.

Voor veel bewoners waren de plannen een doorn in het oog. Vooral ook omdat velen al tientallen jaren naar tevredenheid wonen in de beroemde Sterrenflats. Nieuwe, vooral jonge bewoners keken vooral op van de plannen. Velen zijn nog steeds aan het klussen aan de woning, maar lijken nu beter deze werkzaamheden te kunnen staken. Zij zijn nooit eerder geïnformeerd over eventuele toekomstige plannen.

Intermaris presenteerde verschillende scenario’s waarop diverse huizenblokken op de nominatie staan voor sloop.  De blokken los van de sterrenflat grenzend aan De Weel ontkomen sowieso niet aan de sloopkogel, als het aan Intermaris ligt. Verder twijfelt het vastgoedbedrijf over de sloop van de galerijwoningen aan het Markermeer en aan de galerijwoningen grenzend aan De Weel. Ook één van deze blokken gaat sowieso tegen de grond. De drie sterrenflats zelf zullen drastisch gerenoveerd worden.

Intermaris durfde openlijk voor de huidige groep bewoners te beweren dat ze voor de locatie op zoek zijn naar een nieuwe jongere doelgroep. Vooral nieuwe woningen aan de kant van het Markermeer zouden aantrekkelijk zijn voor verkoop. Zeker met oog op een eventuele komst van een stadsstrand zou dit een commercieel succes kunnen worden voor de stad. Huidige bewoners krijgen wel recht op voorrang op de nieuwe woningen, maar de kans is groot dat ze flink meer in de buidel moeten tasten. Intermaris denkt dit te gaan compenseren door alternatieve goedkope energie aan te bieden.

Opvallend genoeg komt de gemeente amper voor in het verhaal op de bijeenkomst. Zij zijn echter wel het instituut dat toestemming moet geven voor de sloop. Intermaris lijkt vooral haast te willen maken, dit najaar moet de beslissing nog vallen. Vooral door de goede banden met de huidige gemeenteraad lijkt er dan ook geen vuiltje in de lucht voor de corporatie. In 2010 zijn er echter gemeenteraadsverkiezingen in Hoorn. Voor oppositiepartijen zou het tegenhouden  van de sloop een belangrijk programmapunt kunnen worden. Als het aan Intermaris ligt, moet de beslissing dan al lang gevallen zijn. Bewoners zullen de beslissing vooral willen uitstellen tot na de verkiezing.

Bewoners zijn bezig met het opzetten van een werkgroep. Waarschijnlijk zal deze zich gaan verzetten tegen de sloop. Bij de vraag wat er gaat gebeuren als het hele plan niet doorgaat, stond Intermaris met een mond vol tanden. Het bedrijf lijkt vastberaden in hun plannen.

Reacties
Reactie: (juuk)
28-4-2009, 14:21
Jongeren die vernielingen aanrichten en niet goed bezig zijn, zijn veelal het gesprek van de dag. En toch hebben zij meestal een verkeerd voorbeeld, zie nu ook weer. Kapitaalvernietiging Intermaris en maling hebben aan wie er nu al jaren huurt en woont daar. Alles draait weer om geld en als je dan mensen heel verdrietig maakt interesseert niemand meer lijkt wel. En maar afgeven op de jongeren. Schijtziek van deze kapitalistische maatschappij.

Reactie: (Gerard)
24-4-2009, 16:35
Hoe zo geen vuiltje aan de lucht met de gemeenteraad? Daar is niet voor niets al een tijd terug een motie aangenomen om eerst binnen de gemeente over stedelijke herstructurering te praten.
Zie ook de reactie van José Kamphuis.

Volgens mij vliegt Intermaris gewoon uit de bocht. Maar ja, daar geven ze niet om de stad en haar bewoners, maar willen ze vooral projectontwikkelaartje spelen.

Reactie: (richard)
24-4-2009, 09:01
nee zeker niet

Reactie: (rob)
23-4-2009, 23:37
het stinkt al weer bij voorbaat

Reactie: (tam)
23-4-2009, 21:07
we geven ons niet zomaar gewonnen natuurlijk!!!