Protest-sites tegen sluitingsuur horeca Hoorn

ingevoerd op 3-5-2009

Er komen steeds meer protesten tegen de vroege sluiting van horeca-deuren per januari 2010 in Hoorn. Behalve boze cafébazen, zie eerdere berichten op Hoorngids, zijn er nu ook ontevreden bezoekers die in aktie komen. Zo is deze week de site www.neetegen12uur.nl gestart en een zogenaamde Hyves-pagina geopend: http://hoornblijftopen.hyves.nl/ 
 
Een kleine meerderheid van de Hoornse gemeenteraad besloot in december onder druk van het College van B&W dat per 1-1-2010 alle horecazaken in Hoorn vanaf 12 uur ’s nachts niemand meer mogen binnenlaten. Terrassen zullen vanaf half 12 opgeruimd moeten worden. Het vergaande besluit is gericht op het alcoholgebruik van kinderen van 13 tot 16 jaar maar raakt ook alle volwassenen.

Op de nieuwe site www.neetegen12uur.nl voert Horinees Rob Hoogeveen aktie tegen de plannen. Men kan een petitie online ondertekenen. Zondagavond hebben al 128 mensen de petitie getekend.

Op http://hoornblijftopen.hyves.nl/ (met zondagavond 168 leden) voert Beheerder Melissa aktie:

Beschrijving: Een actiegroep tegen de plannen van de gemeente Hoorn om de sluitingstijden van de deuren in de horeca te vervroegen van 02:00 naar 00:00 en de gehele sluitingstijd van 04:00 naar 02:00!
Wij zijn TEGEN!

Dit plan is bedacht om de overlast tegen dronken jongeren aan te pakken. Een goed initiatief. Helaas is de oplossing niet goed aangepast op het probleem en daar wordt het wrang.
Jongeren mogen namelijk nog helemaal niet drinken, de minimum leeftijd hiervoor is namelijk 16 jaar. En veel kroegen hanteren een minimum leeftijd van meestal 18 jaar. De jongeren die overlast veroorzaken zijn doorgaans tussen de 14 en 17 jaar. Volwassen mensen die in dit land het volste recht hebben om naar cafés te gaan worden dus als kleine kinderen behandeld. Ons uitgaansplezier wordt ons door de overheid om 02:00 afgenomen terwijl je als volwassene zelf moet kunnen beslissen tot hoe laat je door wilt gaan.
Er wordt gedronken om lam te worden daardoor ontstaat de overlast. Het verkorten van de openingstijden zorgt er dus helemaal niet voor dat mensen mínder gaan drinken, maar juist dat er in kortere tijd méér wordt gedronken. Want ze beginnen gewoon eerder en het tempo wordt opgevoerd. Iets wat dus nog gevaarlijker en ongezonder is. Het probleem wordt dus totaal niet aangepakt alleen verschoven of zelfs verergerd.
Horeca personeel werkt vaak ’s avonds en heeft het dus nodig om eerst nog even naar huis te gaan voor bijvoorbeeld een douche of komt gewoon regelrecht vanuit het werk laat nog naar het café. Door het vervroegen van de sluitingstijd kunnen hard werkende mensen uit de horeca nooit meer uit in hun eigen stad.
Iedereen moet nu verplicht om 2 uur naar buiten in plaats van dat het rustig leeg druppelt. Dan staat dus in één keer de pleinen vol en het uitgaansgeweld zal hierdoor alleen maar toenemen.
Café houders zullen klanten verliezen namelijk: de horeca mensen die niet meer uit kunnen, de nachttijgers die lekker tot laat willen dansen en dus richting amsterdam zullen gaan en de toeristen die vanuit de haven nog even wat gezelligs willen doen zullen flink verbaasd zijn dat ze nergens meer in kunnen. Ook zullen ze inkomsten verlizen doordat er minder mensen zijn en minder tijd om consumpties te verkopen. Eigenaren hebben al flink last van het rookverbod en nu worden ook nog eens de laatste klanten afgepakt!
Het is een heel goed idee om comazuipen en overlast door jongeren tegen te gaan maar doe dit aub doormiddel van scholing, voorlichting, projecten, activiteiten, opvoeding, etc en niet door vrije volwassen mensen hier mee te benadelen, SCHANDE!

 
Lees ook dit bericht:

Reacties
Reactie: (Adri & Marijke Braakman)
26-5-2009, 20:18
Wij zijn het helemaal eens met Rob en ook met Melissa!
De politiek heeft geen idee wat een impact dat gaat hebben voor Hoorn, het toerisme en de Horeca.
De politie zal het druk gaan krijgen als dit plan doorgaat,want juist de jeugd gaat dit niet pikken en zal voor zware overlast gaan zorgen als zij om middernacht nergens naar binnen mogen en als zij om 02.00 uur allemaal tegelijk op straat komen te staan nog een keer! Die ervaring ligt nog in ons geheugen.