Miniaturen van Hoornse monumenten

ingevoerd op 18-5-2009

Wethouder Jan de Boer neemt dinsdag 19 mei 2009 de eerste miniaturen van Hoorn in ontvangst. Christian Takes heeft ze in het Verre Oosten laten maken en verkoopt ze via enkele adressen in Hoorn. Momenteel zijn miniaturen van de Oosterpoort en het Westfries Museum beschikbaar. De Hoofdtoren volgt nog.

“Was dat er nog niet dan,” is een veelgestelde vraag die Christian Takes krijgt als hij zijn miniatuurmodellen presenteert. “Gek genoeg was het er nog niet,” aldus Christian,”en het leek mij een uitdaging om dit te realiseren.” En vanaf nu liggen ze in de winkel, de eerste miniaturen van historische panden in Hoorn.

De eerste twee panden zijn de Oosterpoort en het Westfries Museum. Ze zijn gemaakt van polyresin, een kunsthars dat na verhitting zo hard wordt als steen. Daarna worden de miniaturen stuk voor stuk met de hand beschilderd. Op dinsdag 19 mei zal Ad Geerdink, directeur van het Westfries museum, het eerste exemplaar overhandigen aan wethouder De Boer. De overhandiging vindt toepasselijk plaats in het Westfries museum.

Een van de kenmerkendste panden in Hoorn, de Hoofdtoren, is op dit moment nog in productie en wordt rond 1 juli verwacht. De reacties zijn nu al zo positief dat er snel meer historische panden zullen volgen, zoals de Drommedaris in Enkhuizen en de Waag in Alkmaar.

Hoorn Events is de eerste afnemer van de miniaturen. Het bedrijf van Rob van Loon heeft een sterke band met Hoorn en een uniek geschenk past daar helemaal bij. De miniaturen van de Oosterpoort en het Westfries Museum zijn te koop bij de VVV Hoorn, Westfries Museum, Museum van de Twintigste eeuw en Chikado en kosten respectievelijk € 15,95 en € 16,95.