Hoorn test LED straatverlichting

ingevoerd op 8-6-2009

De gemeente Hoorn heeft een proef met nieuwe LED straatverlichting gestart. In de Bangert en Oosterpolder heeft de gemeente enkele bestaande lichtmasten voorzien van LED-verlichting. Het doel is om ervaring op te doen met deze nieuwe verlichtingstechniek.
 
Het gebruik van duurzame verlichting kan veel energie besparen en is daardoor vaak ook goedkoper. De gemeente Hoorn test verschillende modellen van LED-verlichting, om te onderzoeken of deze een alternatief kunnen bieden voor de bestaande straatverlichting.
 
LED-verlichting wordt nog niet veel gebruikt als straatverlichting. ‘De techniek van LED is nog niet helemaal volwassen, maar er wordt wel veel in de ontwikkeling geïnvesteerd,’ aldus wethouder Jan de Boer. ‘Wij willen als gemeente deze ontwikkelingen op de voet volgen, om op het juiste moment de juiste keuze te maken. Onze voorwaarden zijn dat de verlichting even goed, energiezuinig en betrouwbaar is als de bestaande verlichting.’

Dit jaar start de gemeente Hoorn met het opstellen van een nieuw beleidsplan openbare verlichting. Jan de Boer: ‘Duurzaamheid is daarin een heel belangrijk element. Dat zit niet alleen in energiezuiniger verlichting, maar ook in de mogelijkheid om minder te verlichten, of lichten te dimmen. Het eindresultaat moet de beste mix zijn tussen duurzaamheid, sociale veiligheid en verkeersveiligheid.’

Reacties
Reactie: (Westfries)
9-6-2009, 22:00
Hèhè, eindelijk beginnen ze het belangrijste probleem van energieverspilling aan te pakken in Hoorn. Deze stad is overbelicht.Ik snap het nut van de A7 verlichting inderdaad ook hélemaal niet. Die verlichting is aangelegd om A bij nacht werkzaamheden aan de weg te kunnen uitvoeren en B om het verkeer door te laten stromen. A is tegenwoordig alles mobiel, dus lijkt mij het ook mogelijk om een soort mobiele verlichting te gebruiken in de nacht en B stroomt het verkeer op dit deel van de A7 altijd redelijk door, het probleem zit hem namelijk bij Purmerend en de aansluiting op de A8 bij Zaandam. Maar helaas worden dit soort zaken alleen bepaald achter de bureautjes van mensen die net zoveel hersencellen hebben als een goudvis.

Reactie: (pingu)
8-6-2009, 18:04
Op bepaalde plaatsen kan de straatverlichting ook gewoon helemaal we gehaald worden, of alleen bepaalde dtijden van de dag aan. Trouwens vraag me toch af of de A7 wel verlichting nodig had? ik heb er jaren gereden in de avond/nacht zonder wegverlichting, dus waarom nu ineens wel?!

Reactie: (Eugene Reet)
8-6-2009, 17:38
Welke vragen zal de fractie Tonnaer hier nu weer over gaan stellen?