Veronica-zendschip Norderney ook nu niet welkom in Hoorn

ingevoerd op 11-8-2009

Het zou natuurlijk een geweldige attractie voor Hoorn kunnen zijn: Het voormalige zendschip de Norderney van Radio Veronica aangemeerd aan het Oostereiland... Maar ook nu heeft het College van B&W een verzoek voor een vaste ligplaats in de Hoornse haven afgewezen. Het bedrijf V-Productions had hier om gevraagd, maar net zoals in 2007 en 2008 ziet de gemeente niets in de komst van de beroemde zeezender. Terwijl Hoorn dan ook eindelijk een discotheek had kunnen hebben...

Het schip de Norderney ligt al geruime tijd in de haven van Antwerpen. Naast Hoorn is ook Scheveningen in beeld. De afgelopen jaren zijn vele steden in beeld geweest, maar steeds ging de komst uiteindelijk niet door. Vaak omdat men overlast vreest van de horeca/discotheek op de boot. Vermoedelijk is dat ook de reden voor het Hoornse College om de boot geen ligplaats te geven.

Tot het rijtje gegadigden voor het schip behoort inmiddels ook de Stichting Nationaal Popmuseum, waarin onder anderen oud-dj Erik de Zwart zitting heeft. De Norderney zou in de haven van Scheveningen moeten komen, tegenover het toekomstige popmuseum. De gemeenteraad van Den Haag staat positief tegenover deze plannen.

De Norderney heeft historische banden met Scheveningen. Het schip staat bij menig Nederlander in het geheugen gegrift. De voormalige IJslandse trawler was jarenlang het beeldmerk van de radiopiraat Veronica. Het schip sloeg in 1973 los van de ankers en liep op de kust bij Scheveningen. Daarna was het snel gedaan met de zender. In 1974 werd als gevolg van de nieuwe wetgeving de stekker uit de piratenzender getrokken.

Kijk voor eerdere berichten over de Norderney hier:

Reacties
Reactie: (Rob Romeijn)
25-8-2009, 23:32
Ach ja, herhaling van de geschiedenis. Hoe vaak is terugkeer van Veronica in de afgelopen decennia al niet tegengewerkt? Nu dus ook weer... maar goed, het initiatief van Erik de Zwart om het schip als onderdeel van het popmuseum naar Scheveningen te halen, lijkt me eeen betere optie. Daar lag hij immers het dichtsbij en werd er door de storm ook al eens naartoe gebracht...

Reactie: (gerard)
13-8-2009, 13:11
Dat is toch niet te volgen. Allerlei ambitieuze en kostbare plannen om toeristen naar Hoorn te halen. Nu dient zich spontaan een attractie aan, en geeft het college niet thuis. Waarom zou de Norderney niet aan het Visserseiland kunnen, of in de Buitenhaven bij het Julianapark, of als het college het echt niet bij het historische centrum wil (waarom niet; de Rijncruiseschepen liggen er ook), dan kan ook de Schelphoek nog.
VOCH en Tonnaer: grijp je kans!


Reactie: (Jan Koelemeij)
13-8-2009, 09:32
Eigenlijk zou het schip bij het omroepmuseum Beeld en Geluid in Hilversum moeten komen. Het is tenslotte een monument in de geschiedenis van de radio. Het moet dan wel weer in originele staat gebracht worden zoals het was in de tijd van Radio Veronica.

Reactie: (Oberon)
12-8-2009, 18:21
Uhm, even 2 dingen die mij opvallen, het gemeente"bestuur" wil dus echt nog steeds van Hoorn een slaapstad maken en houden. De afrekening komt volgend jaar met de verkiezingen!! Ten tweede wil ik even tegen Joop Ten Cate zeggen dat het "dat cultuur erfgoed" moet zijn en niet "die cultuur erfgoed"


Reactie: (joop ten cate)
12-8-2009, 16:06
jammer maar we gaan verder er zijn 4 plaatsen in Nederland die echt interesse hebben voor ons plan om de veronica boot onder te brengen als museum / evenementen boot en er gaan nog 50 email berichten naar nieuwe gemeente’s er uit deze week die cultuur erfgoed moet gewoon terug komen naar Nederland iemand die een eigen stuk waterschap bezit mag ook reageren
06 30336614 V-productions