SPEELDAG NL in navolging van België nu ook in Nederland

Gratis spelen in oude binnenstad van Hoorn

Hoorn –  De binnenstad van Hoorn (NH) is op zondag 20 september 2009 het speeldomein van tienduizenden kinderen. In navolging van de Belgische stad Mechelen en de Duitse stad Ravensburg wordt in Hoorn als eerste stad in Nederland een jaarlijkse SPEELDAG NL gehouden. Meer dan 80 activiteiten en attracties zorgen voor een gratis dag spelen, leren, genieten en lachen. Terwijl alle uitjes de laatste jaren duurder zijn geworden, biedt SPEELDAG NL alle kinderen en hun ouders een volledig gratis uitje aan.

In de straten van de historische binnenstad staan 20 september mooie tenten en kramen waar gespeeld kan worden. Fabrikanten van speelgoed en instellingen presenteren zich. Maar ook kan men oud-Hollandse spelen en gaan verschillende musea en organisaties zich met kinderactiviteiten manifesteren. Er is aandacht voor gezondheid en sport, voor educatie en spelcomputers, voor samen of alleen spelen of bouwen. Er zijn zeer mooie en grote springkussens in verschillende uitvoeringen, XXL-versies van bordspellen, demonstraties, muziek- en dansvoorstellingen, er wordt geknutseld en gebouwd, er is spanning, er wordt gelachen.

Recordpoging met 999 spelers
SPEELDAG NL is een superkindvriendelijk evenement waarbij kinderen van 4 tot 14 jaar van alles doen, beleven of ontdekken. Deze spel- en speelactiviteiten vinden in de openlucht of in tenten en trailers plaats. Er is in een enorme tent bij het station van Hoorn een recordpoging waarbij minimaal 999 spelers tegelijk een nieuw bordspel (Kolonisten van Catan Junior van 999 Games) spelen. Alle 250 bordspellen worden onder de deelnemers verloot en ook krijgt elke deelnemer een t-shirt dat door een kind is ontworpen voor deze recordpoging.

Optreden van meidengroep Djumbo
De SPEELDAG wordt afgesloten met een optreden van de onder de jeugd zeer populaire meidenband Djumbo, die momenteel ook kinderprogramma’s op televisie presenteren. In dezelfde tent zijn ’s middags ook andere muziek- en dansacts te zien. Elders in de stad zijn springkussens, bordspellen, oud-Hollandse spelen en spellen, interactieve computerspellen, Playmobil-speeltafels, circuits met auto’s, steps, skelters en meer, maar ook brandweer-demonstraties en een energievriendelijke groene kermis waar je de attracties zelf van stroom voorziet: Door op een dansvloer te dansen wek je de energie op voor het geluid en licht van de disco. Ook is er een ‘Ren je Rot energiequiz’ met leuke prijzen.

Knutselen, bouwen, gamen en meer
Tijdens SPEELDAG NL kun je veel doen: Dingen maken in de Ontdekhoek, een LEGO-stad bewonderen, knutselen met o.a. Playmais, films bekijken in een openlucht-kinderbioscoop, de nieuwste spellen en games testen, en nog veel meer... Een grote trailer met podium van Nintendo komt met de WI Sports Resort Tour waar je de laatste interactieve spellen kunt spelen. Verder is er een Kinder-Disco, je wordt geschminkt, je kunt bouwen met bamboe, bouwstenen of blokken, er zijn water- en zandbakken en loopauto’s en skelters. Doe mee met NERF, een actiegame waarbij je darts kunt schieten of probeer het step- of rolstoelparcours! Je mag ook een voorpagina van een echte krant maken, haaien voeren, trampoline springen, boarding of American Football spelen, en veel meer.

Nieuwste Speelgoed van het Jaar
De jury van Speelgoed van het Jaar toont in Hoorn voor de eerste maal de 25 genomineerde producten voor 2009. Bekijk en speel het nieuwste van het nieuwste en geef je oordeel. Dan maak je ook nog kans op leuke prijzen. Deskundigen zijn het er al lang over eens; spelen is goed voor iedereen! De organisatie van de Verkiezing Speelgoed van het Jaar is dan ook bijzonder blij met het initiatief om op 20 september 2009 in Hoorn de Speeldag NL te organiseren en heeft ook plaats genomen in het Comité van Aanbeveling. In dit Comité zitten verder o.a. Samira Bouchibti,  Tweede Kamerlid en Jozef Heylen, directeur van het Speelgoedmuseum in Mechelen (B) en initiatiefnemer voor de Speeldag daar.

Aanmelden voor de Recordpoging kan nog steeds via de site www.speeldag.nl . Daar is ook meer informatie te vinden over het evenement.