Historische schoorstenen in Blokker worden gesloopt voor woningen

ingevoerd op 7-10-2009

BLOKKER -Twee historische schoorstenen in Blokker worden waarschijnlijk gesloopt om de bouw van woningen mogelijk te maken. De fractie Tonnaer wil dat de schoorstenen en ondergrondse ketelhuizen aan de Kolenbergstraat 49 en Bangert 16 in Blokker behouden blijven of verplaatst worden. Hoorn wil de schoorstenen slopen en opslaan in een depot. Maar de fractie Tonnaer vreest dat de stenen dan altijd in opslag blijven.

In een brief aan B&W vraagt de fractie om duidelijkheid:

Aan het college B&W Hoorn  postbus 603  1620 AR Hoorn
 
Hoorn, 6 oktober 2009

Betreft: schoorstenen en ondergrondse ketelhuizen Kolenbergstraat 49
             en Bangert 16, te Blokker.

Vragen volgens art. 43 van het R.v.O.

Geacht college,

Refererend aan uw brief waarin u voorstelt bovengenoemde historische schoorstenen en ketelhuizen te slopen, het volgende:
Volgens het voorstel komt het er op neer dat u het te duur acht om beide historisch monumentale schoorstenen en ketelhuizen te behouden en dat deze in de uiteindelijke verkaveling op een ‘ongelukkige plek’  liggen. Hierdoor zouden ze een gevaar voor de directe omgeving kunnen vormen. U laat dit argument en vooral de kosten, geraamd op € 159.313,-, duidelijk zwaarder wegen dan de unieke historische waarde die deze markante herkenningspunten hebben in Blokker.
 
Onze fractie is van mening dat juist in een geheel nieuw te bouwen wijk deze historische accenten uit het tuinbouwverleden een dergelijke wijk zowel kunnen verfraaien als markeren. Om het specifieke karakter van die wijk te behouden d.m.v. de door u voorgestelde kenmerkende wegenstructuur, snijdt geen hout. Daar is immers vanaf de grond niets van te zien.
 
Voorkomen moet worden, dat enkele van de zeer weinige industriële monumenten die de gemeente Hoorn en vooral Blokker rijk is, het lot van de sloopkogel treft. Het behoud is naar onze mening van significant hoog belang. Zo beschikken de volgende generaties over een historische plek, waar zij nog iets kunnen proeven van het rijke tuinbouwverleden van Blokker.
 
Dat zoiets geld kost, mag onzes inziens in dit unieke geval geen belemmering zijn om dit mooie erfgoed te behouden. Het feit dat er dan een paar stukjes grond minder verkocht kunnen worden, weegt niet op tegen de culturele waarde die deze schoorstenen hebben voor de huidige en toekomstige generaties.
 
In uw brief oppert u de mogelijkheid de schoorstenen en ketelhuizen te slopen en de gesloopte materialen te bewaren. Gelukkig hebt u dit idee alleen slechts voor deze twee monumenten. Het depot zal anders snel overvol raken.

In een ver verleden is in andere steden incidenteel wel voor opslag gekozen. In de regel leidde dit tot grote teleurstelling. De monumenten worden zelden herbouwd. De materialen verdwijnen, worden gestolen of gewoon vergeten.
 
Onze fractie vindt alleen verplaatsing van de schoorstenen en ketelhuizen binnen dezelfde omgeving acceptabel. Dan pas wordt recht gedaan aan de twee monumenten en is de gewenste verkaveling van de bouwkavels mogelijk. Voor onze fractie zijn er twee mogelijkheden:
-behoud van de twee monumenten
Of
-verplaatsing van de twee schoorstenen en ketelhuizen binnen het gebied.

 
In overeenstemming met artikel 43 van het reglement van orde stellen wij u een aantal vragen;
1. Welke bezwaarprocedure kunnen bezwaarmakers tegen sloop volgen om de sloop van de twee schoorstenen en twee ketelhuizen te voorkomen;
2. Heeft de bezwaarprocedure een schorsende werking;
3. Wil het college van B&W de gemeenteraad een voorstel tot verplaatsing van de schoorstenen en ketelhuizen doen.
 
Met vriendelijke groet, namens de fractie Tonnaer.
Roger Tonnaer

Reacties
Reactie: (weekening)
8-10-2009, 17:06
alle historie wordt gewoonweg weggevaagd door Hoorn. Als je een dorpsgevoel met bijbehorende sfeer wil laten voortbestaan laar ze dan staan!! ik wil straks ook nog aan mijn kinderen verstellen maar vooral kunnen laten zien hoe Blokker (en Zwaag) zijn ontwikkeld als dorp, ik wil ze niet hoeven te laten zen hoe de leleijke gemeente Hoorn alles heeft opgeslokt en neergemaaid. "Welkom in Hoorn, de stad met buitenwijken zonder karakter, want die hebben we gestript"

Reactie: (Erfgoedstem.nl)
8-10-2009, 09:58
Heeft iemand een foto van deze schoorstenen voor op onze website Erfgoedstem.nl?
Alvast bedankt

Reactie: (karel)
8-10-2009, 08:25
...en de sloop van hoorn wordt wederom voortgezet door de ambtenaren........

Reactie: (Piet Kladzo)
7-10-2009, 22:54
Terecht dat er vragen gesteld worden. Het is een schande dat die schoorstenen niet op de monumentenlijst geplaatst zijn. En van opslag hoef je niets verwachten. het NZH-koffiehuis, dat weer in volle glorie voor het CS in Amsterdam staat, was ook afgebroken en opgeslagen. Die opslag kostte handenvol geld vanwege de administratie(nummering)
van de planken. Hoeveel stenen zitten er eigenlijk in die schoorstenen verwerkt?
En vindt Sinterklaas het wel goed dat ze afgebroken worden? Nu kunnen zijn pieten in de omgeving niet meer oefenen op hoge daken en schoorstenen!