Hoornse TRANSFORMERS van gevangenis tot ontwerpcentrum

ingevoerd op 8-12-2009

HOORN - Op woensdag 9 december om 20:00 organiseert het Architectuurcentrum Hoorn de lezing/tentoonstelling TRANSFORMERS: over de omvorming van monumenten naar de moderne tijd.
 
Transformers? Kent u ze nog? Dat zijn autootjes die je met enige aanpassing kunt veranderen in robots. Zo werden in de afgelopen tijd ook verschillende Hoornse monumenten veranderd  van historische gebouwen in state of the art architectuur. Monumenten worden zo ‘transformers’ die het verleden, het heden en de toekomst samen laten komen. Het Architectuurcentrum organiseert een lezing/tentoonstelling over dit fenomeen op 9 december om 20: 00 uur in de Salon van de Centrale Bibliotheek in de Wisselstraat.

Vroeger werd een gebouw gebouwd voor de eeuwigheid. Tegenwoordig is de esthetische en technische levens-duur van bouwwerken aanzienlijk korter geworden. Toch is er in Hoorn een aantal monumenten dat  de houd-baarheidsdatum nog verder voor zich uit schuift door aanpassing aan de huidige tijd. Historische gebouwen die zich weten te transformeren en aan weten te passen aan de eisen van de tijd.
Zo wordt de gevangenis op het Oostereiland getransformeerd tot ontwerpcentrum, filmhuis en horeca. Het wees-huis in de Achterstraat werd omgevormd tot kunsthotel, theater en appartementen. En het Missiehuis op de Blauwe Berg wordt een bedrijfsverzamelgebouw.
Hoornse transformers vallen niet direct op door grote uiterlijke veranderingen. Het zijn gebouwen/monumenten die al eeuwen lang in Hoorn staan en onvoorzien een andere bestemming hebben gekregen. Deze  herbestem-ming transformeert de gebouwen extern maar vooral ook intern in een bouwwerk dat voldoet aan de eisen van de tijd.
 
Verschillende voorbeelden van Hoornse transformers worden toegelicht in een lezing op 9 december. De trans-formatie van de gevangenis op het Oostereiland wordt verklaard door Liesbeth van Apeldoorn en Boudewijn van Langen van TPAHG architecten. Job Roos van Braaksma en Roos architecten geeft een lezing over de conversie van monumenten in het algemeen. Zijn jaren lange ervaring met deze materie maakt hem transformer deskun-dige.

Naast de lezing zal er vanaf 9 december een tentoonstelling te zien zijn in de tentoonstellingsruimte van het Architectuurcentrum Hoorn (1e verdieping van de Centrale Bibliotheek in de Wisselstraat) over de transformatie van de gevangenis op het Oostereiland in een ontwerpcentrum/filmhuis/horeca en museum. Alle betrokken partijen laten hun invalshoek zien. Zo presenteren: de gemeente Hoorn, TPAHG architecten, MeMo, Hza bv, het filmhuis, Muller en Moerkerk en het Museum van de Twintigste Eeuw zich in de tentoonstelling.
Bent u geïnteresseerd in architectuur in Hoorn of West-Friesland? Het Architectuurcentrum Hoorn verstuurt de uitnodigingen per digitale post. Wilt u ook digitaal gewezen worden op onze activiteiten? Vul dan uw e-mail adres in op onze website www.archicentrumhoorn.nl (bij contact/mailinglist). Via deze website blijft u volledig op de hoogte van de nieuwste activiteiten van het Architectuurcentrum Hoorn.

plaats:                   De Salon Centrale Bibliotheek Hoorn   
   Wisselstraat 8 Hoorn
   (1e verdieping Centrale Bibliotheek)
datum:                       woensdag 9 december
tijd:                           aanvang 20:00
entree:   gratis
info:                           coördinator Gytha Heeren
t:                                0229 285783
e:                              info@archicentrumhoorn.nl
w:                               www.archicentrumhoorn.nl