PvdA Hoorn wil aandacht voor ’open deuren’ winkels

12-1-2010

HOORN - Simon Broersma, gemeenteraadslid van de PvdA, ergert zich deze koude winter aan de open gevels bij veel winkels. In een brief aan B&W vraagt hij aandacht voor de verspilling van warmte en dus energie. Hij vraagt het College om de middenstand te benaderen over de verspilling van energie. Ook zou bij een verbouwing een verplichting voor automatische sluitende deuren bij winkels moeten komen.

Lees meer in de brief aan het College:


College van burgemeester en wethouders van de gemeente Hoorn
Nieuwe Steen 1
1625 HV Hoorn

 
Betreft: vragen volgens art. 43 RvO over energieverspilling door winkelbedrijven.

Hoorn, 12 januari 2010
 
Geacht college,

Graag vraag ik uw aandacht voor het volgende;

Nu het al een paar weken behoorlijk koud is valt het ons op dat de meeste winkels hun deuren open houden. De warmte wordt binnen en de kou buiten gehouden door een stroom van warme lucht bij de deur, ofwel warmte en kou kunnen ongehinderd uitwisselen. Nu er aandacht wordt gevraagd voor de zeer noodzakelijke vermindering van CO2 uitstoot, lijkt ons dat dichte deuren veel besparing opleveren.

Onlangs is in Amsterdam een proef gedaan met een automatisch opengaande winkeldeur met luchtgordijn. Dit leverde een besparing van circa 43% in de verwarmingskosten op. Bovendien bleek een automatische entreedeur geen ongunstige invloed op het aantal bezoekers te hebben. De ’open-deur-filosofie’ (geopende deur trekt meer klanten dan een gesloten deur) die veel winkeliers aanhangen, wordt in dit pilotproject ontkracht. De positieve resultaten van dit pilotonderzoek bieden dan ook kansen voor andere winkeliers. De Dienst Milieu en Bouwtoezicht van de gemeente Amsterdam zal de kansen die de toepassing van een automatische entreedeur met luchtgordijn biedt, in haar werkgebied bij ondernemers onder de aandacht brengen. Het Energiecentrum MKB gaat in samenwerking met de Nationale Winkelraad het onderzoek uitbreiden naar andere winkelformules en locaties.

Er is in Nederland geen regelgeving voor het gesloten houden van winkeldeuren wanneer de winkelruimte verwarmd wordt. Algemene regels vanuit VROM voor de detailhandel zijn vastgelegd in het Besluit detailhandel en ambachtsbedrijven van de Wet Milieubeheer. Daar is een maximale eis gesteld voor het aantal kubieke meters aardgas dat een winkel mag gebruiken (25.000 m3). Komt men hier boven, dan moeten aanvullende maatregelen worden getroffen om het gebruik terug te dringen.

In dit besluit wordt er bovendien op gewezen dat verwarmingsinstallaties regelmatig onderhouden moeten worden om zo min mogelijk energie te verbruiken. Het is verder aan de gemeenten om winkeliers de weg te wijzen naar energiebesparende maatregelen.
 
De PvdA-Hoorn heeft daarom de volgende vragen aan het college:
1. Bent u het met onze zienswijze eens dat winkeldeuren vanwege duurzaamheid meer gesloten dienen te worden?
2. Wilt u in 2010 winkeliers in onze stad  benaderen en onze zorgen onder hun aandacht brengen?
3. Wilt u aan de winkeliers duidelijk maken dat onderzoek heeft uitgewezen dat een ‘gesloten deur’ niet automatisch betekent dat er minder klanten komen?
4. Kunt u realiseren dat de afdeling bouw en woningtoezicht bij een verbouwingsaanvraag van een winkelier, de winkelier verplicht kan stellen dat hij of zij automatische sluitende schuifdeuren of automatische sluitende deuren met een dranger, moet aanbrengen?

 
Wij zijn benieuwd naar uw antwoord.
 
Met vriendelijke groeten, namens de PvdA-Hoorn,

Simon Broersma, gemeenteraadslid
Afschrift naar de gemeenteraad, OLB en de media.

Reacties
Reactie: (kees boots)
13-1-2010, 11:52
@Forumvolger, of je moet doof en blind zijn om niet te weten dat er alles al aan gedaan word om de mensen bewust te maken om zuiniger met energie om te gaan.
Zo ook de gemeente Hoorn die in het kerstpakket een curcus "hoe kan ik zuiniger omgaan met energie" stopte, dan nog al die isolatie subsidie die het rijk weggeeft de autoindustrie die druk bezig is om energiezuinige auto’s te produceren er is iedere week wel iets op de tv wat over energiebesparing je kunt wel blijven aftasten.
Nee deze man maakt niet uit van welke partij hij is pakt de koe bij de horens.

Reactie: (kees boots)
12-1-2010, 18:52
Volkomen terecht dit is de pot leegeten op niets af, komt een beetje overeen met de rijkere onder ons die niet op een 1000 kub gas meer of minder hoeven te kijken en er lustig op los stoken.
Maar vergeet niet ook die gasbel is niet oneindig en warm zitten is geen luxe voor die rijkere maar een noodzaak voor iedereen.
Vergelijk het maar met een pan met eten.

Reactie: (martin mutter)
12-1-2010, 18:48
Sorry het was i.v.m. Dhr. Commandeur sorry hoor.

Reactie: (Qwartje)
12-1-2010, 18:03
@Martin Mutter

Sorry Sir, maar het staat mij niet bij dat ik in dit verband de disclaimer ‘sorry’ van stal heb gehaald. Mocht dat impliciet zo bij u zijn overgekomen: sorry. Het lag niet in mijn bedoeling, en het ligt in zijn algemeenheid niet in mijn aard, om met sorry’s te strooien als betrof het hagelslag op het bammetje van een hongerige lezer.

Ik weet ook dat met name de PvdA de term ‘sorry’ niet in het vocabulaire heeft. Dat bleek overduidelijk toen Jack van Es de Hoornse Noord-Zuid Lijn op het Oostereiland door de pow-pow perste door doodleuk uit geheime stukken te klappen. Hoe noemde hij dat naderhand ook alweer? Niks geen ‘sorry’. En straks, als het gat van anderhalf miljoen zal zijn uitgebulbt tot om en nabij het miljard, valt van de PvdA evenmin een ‘sorry’ te verwachten, want dan zal er van die beweging ter plaatse weinig meer resteren.

Oeps! Heb ik me daar al met al tòch negen maal sorry gezegd. Sorry.


Reactie: (martin mutter)
12-1-2010, 17:36
Maar dan niet elke keer sorry zeggen hoor qwartje. Was het gewoon eens met hem. De pvda krijgt sorry nooi uit hun mond.

Reactie: (Qwartje)
12-1-2010, 17:23
@Simon Commandeur

Parbleu! Daar hebben we Simon Commandeur (in de Orde van d’Oude Olifant) weder. De ervaren zilverrug van de VVD zendt wat borstgeroffel uit naar die blaag van de PvdApenstam in gindse boom. Je trapt een open deur in, Simon, maar niettemin zeer guitig opgemerkt. En met recht.

Het moge duidelijk zijn dat de PvdA-fractie haar backbenchers middels flut-onderwerpjes laat warmlopen voor 3 maart aanstaande, wanneer de echte match in dit theater staat ingeroosterd. Stel je voor dat zo’n joch moet invallen…

Eerder liet de VVD-fractie om dezelfde reden haar nieuwkomer Winifred Correia al wulps langs de krijtlijnen wiegen met een walmend wensenlijstje aangaande woefbah’s. Hondenpoep, zo men zegt. Daar gleed het lieve kind jammerlijk over uit. Na 3 maart is er een stoeltje bij het partijbestuur voor haar ingeruimd, en kan zij haar juridische werkzaamheden voor de gemeente Zaanstad weer ten volle ontplooien.

Van die dingen, Simon, van die dingen. Maar blijf in vredesnaam online, want het wordt nog hartstikke gezellig hier.

Reactie: (Forumvolger)
12-1-2010, 16:46
Tip voor de heer Boersma: destemeer je gaat zwaaien met besluiten, artikelen en aanbevelingen, des te eerder zullen de mensen die het betreft gaan steigeren. Hakken in het zand. Verpak het leuker. Citeer uit een luchtige publicatie hierover. Maak de mensen er voorzichtig warm voor. Aftasten heet dat. Wat u nu doet werkt precies averechts.

Reactie: (Simon Commandeur)
12-1-2010, 15:46
Sorry PvdA, ik kon mijn cynisme even niet onderdrukken.

Reactie: (Simon Commandeur)
12-1-2010, 15:37
De PvdA is de club van de gesloten deuren. Valt me mee dat ze niet voorstellen om een uiterste toegangstijd voor winkels in te voeren. Na 12.00 uur er niet meer in. Leidt ongetwijfeld tot een lagere energierekening.

Reactie: (MARC)
12-1-2010, 12:45
Wat een zeikerd.. Met een open deur lopen klanten sneller naar binnen. En dat is net even wat belangrijker dan een hogere energierekening. En de opwarming van de Aarde, wie gelooft daar nu nog in?