Benefietconcert met pianist Christopher Devine in Oosterkerk

Violiste Birthe Blom komt in actie voor slachtoffers ramp op Haïti

HOORN – Ook musici komen overal in het land in actie voor de slachtoffers van de natuurramp op het eiland Haïti. Violiste Birthe Blom uit Benningbroek verzorgt samen met pianist Christopher Devine op zondag 24 januari een benefietconcert in de Hoornse Oosterkerk, aanvang 14.30 uur.

De jonge talentvolle violiste en artistiek leider van het jaarlijkse Kamermuziekfestival Hoorn: “Wij zijn deze week toevallig druk bezig met de voorbereidingen voor een aantal gezamenlijke concerten later in dit jaar. De beelden in kranten en op televisie hebben Christopher en mij echt gegrepen en met zo’n benefietconcert willen wij ook onze betrokkenheid tonen. Het is toch echt hartverscheurend wat je allemaal ziet”.

De beide musici verzorgen zondagmiddag een volledig recital. Voor en na de pauze staan werken van Mozart, Brahms, Poulenc, Symanowski en Ravel op het programma. De toegangsprijs is € 15,00 en de totale opbrengst komt ten goede aan de slachtoffers van de aardbevingsramp. Birthe Blom: “Het mooiste is natuurlijk als de Oosterkerk helemaal vol zit”.

Birthe Blom start haar carrière als kind van vijf jaar. Dan krijgt zij vioolles van de dan in Hoorn wonende muziekleraar/componist Rudolf Zwartjes. Het is de opmaat voor een succesvol vervolg aan het Conservatorium van Amsterdam. Birthe Blom voltooit haar studie bij Pierre Amoyal aan het Conservatoire de Lausanne, waar zij in 2007 cum laude slaagt voor het Diplôme de Soliste. In 2005 wint Birthe Blom het prestigieuze nationaal vioolconcours Oskar Back. Deze prijs volgt op andere prestigieuze eerste prijzen: bij het Concours voor Jong Muziektalent (1996), het Davina van Wely Vioolconcours (1999) en het Prinses Christina Concours (2001). De overal ter wereld al optredende violiste heeft zich met haar rol als artistiek leider van het Kamermuziek Festival Hoorn in een illuster rijtje collega’s met onder andere Janine Jansen en Liza Ferschtmann, geschaard.

De in Den Haag geboren Christopher Devine leerde als driejarige van zijn moeder noten lezen en begon op vijfjarige leeftijd met pianolessen. Vanaf 1994 studeerde Christopher piano aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag, waar hij in september 2006 zijn Master of Music diploma behaalde. Christopher concerteert regelmatig als solist en kamermusicus en geeft concerten in vrijwel alle belangrijke zalen in Nederland en in steden als Berlijn, Barcelona, Budapest, Chicago, Londen, New York (Carnegie Hall), Moskou, Parijs, Seoul en Tokio. Hij soleert ook regelmatig met orkesten. Christopher won vele prijzen in binnen- en buitenland en werd door de uitgeroepen tot Jong Muziektalent van 1998. In 1999 won hij het Prinses Christina Concours. Ook daarna won hij nog verschillende concoursen. In oktober 1999 won hij samen met Birthe Blom (viool) de eerste prijs bij het Europees Concours voor Duo’s te Weimar van de EMCY.