Hoornse groothandel levert goedkoop bier

Goedkoop bier wordt in café als merkbier verkocht

HOORN – De Hoornse biergroothandel Horecabier.nl aan de Atoomweg op industrieterrein Hoorn80 is indirect betrokken bij wat een grote bierzwendel wordt genoemd. Talloze horecazaken betrekken goedkoop bier bij onder andere deze Hoornse groothandel en verkopen het als merkbieren zoals Heineken en Amstel. Veel café- en restauranthouders schuiven stilletjes merkloze fusten onder hun tapinstallatie, omdat ze daarmee 25 tot 50 euro op de inkoop kunnen besparen en de klanten het verschil niet proeven.  Dit meldt het Parool zaterdag.

Via twee Amsterdamse drankenhandels zette ’Horecabier’, een Hoorns bedrijf dat zijn bier betrekt bij Alfa in Schinnen, vorig jaar alleen al 3100 vaten in de Amsterdamse markt, dat is ruim meer dan een half miljoen glazen. Het bedrijf uit Hoorn leverde in noordwest Nederland 2,3 miljoen liter bier, waarvan een onbekend deel zijn weg vindt in horecazaken die in veel gevallen een lichtbak van Heineken of een andere grote brouwer aan de gevel hebben. Heineken schat dat tienduizenden hectoliters merkloos bier geconsumeerd worden door mensen die denken een glas Heineken in de hand te hebben.

Op de site van het Hoornse Horecabier.nl staan de prijzen van grote (50 liter) en kleinere (30 liter) fusten bier: respectievelijk € 61,27 en € 42,26 exclusief BTW . “Omdat wij de fustenmarkt op een verfrissende wijze benaderen betaalt u wel zo’n € 30,- tot € 45,- per fust minder!” is op de site te lezen. Als aan particulieren wordt geleverd, zijn de prijzen iets hoger, maar ook altijd nog aanzienlijk lager dan die van merkbieren. Overigens is wat het Hoornse bedrijf doet niet strafbaar. Het merkloze bier als bijvoorbeeld Heineken bier aan de tap verkopen, is dat wel. In het verleden waren er ook ondernemers die kraanwater als Spa Blauw verkochten. Dat de biergroothandel in Hoorn is gevestigd, betekent niet automatisch dat Hoornse horecazaken zich met de verkoop van merkloos bier bezig houden.

De Hoornse groothandel adviseert klanten om het bier onder eigen naam te tappen. Op de site staat bij veel gestelde vragen: ”Dan heb ik zeker geen merkbier meer onder de tap? Ja en nee. Maar maak er uw eigen bier van! Kijk bijvoorbeeld op ..... ” (link naar bedrijf dat viltjes met eigen naam en logo kan leveren.)

Heineken kent de omvang van deze zwendel niet precies, maar krijgt steeds meer signalen dat het dagelijkse praktijk is. Heineken betrapt jaarlijks zo’n vijftig horeca-ondernemers erop dat ze ander, veel goedkoper, bier schenken dan contractueel is vastgelegd en het bedrijf heeft geen idee op welke werkelijke omvang dit duidt. ’’Maar we treden er keihard tegen op, de consument wordt belazerd.’’

Heineken schat dat vele tienduizenden hectoliters van dit bier geconsumeerd worden door mensen die denken een glas Heineken in de hand te hebben. Ingewijden in de drankenhandel denken dat zestig procent van de gevestigde horeca zich aan dit bedrog schuldig maakt. Rond het Leidseplein, zo schat een drankhandelaar, is de kans dat je werkelijk een Heineken krijgt voorgezet vijftig procent. De merkloze bieren adverteren nadrukkelijk met het feit dat hun bajonetaansluiting hetzelfde is als die van Heineken, en noemen hun smaak ’heerlijk en helder’.

Bron: Parool

Reacties
Reactie: (K-rel)
17-5-2010, 18:24
Goede zaak, ff tegengas aan Heineken welke belachelijke prij€en voert.

Reactie: (Frederik)
17-5-2010, 17:48
Heineken is niet overal ter wereld hetzelfde, in Italie bijvoorbeeld dat word in Milaan gemaakt, met Italiaans water. En dat is een groot verschil met De Nederlandse Heineken.

Reactie: (martin mutter)
14-2-2010, 13:26
Nomen, je schrijft onzin de smaak van Heineken is in de hele wereld
hetzelfde. Dit komt omdat zij het water eerst zogenaamd dood maken.Dit wil zeggen alle smaakjes en bouwstoffen er uit en daarna hun smaak toevoegen Alfa is indredaad bronwater en dat proef je.Vind de kop overigens boven dit artikelen niet kloppen de mensen die het bier verkopen zijn niet verantwoordelijk voor waar het wordt afgezet, dat is voor de kastelein zijn pakkie aan.

Reactie: (Nomen Nescio)
13-2-2010, 16:53
Het verschil tussen Heineken en Alfa is wél te proeven. Alfa gebruikt (zacht) bronwater, Heineken gebruikt veel kalkrijker water. De "Heineken-poot" BRAND, net als Alfa ook uit Limburg, gebrukt ook bronwater!

Reactie: (Dirk de Vries)
13-2-2010, 16:47
EenHOORNbier?
Door eerlijk een lagere prijs te vragen kun je als Café zorgen dat je voor 23.59 uur vol kom te zitten!

Juist in de Hoofdstad van WestFRISland dit bier aanbieden, het is tenslotte niet voor niets een probleemgebied.