Provincie steunt Oostereiland met 1 miljoen euro

Bijdrage van provincie totaal 1,75 miljoen

HOORN - Gedeputeerde Baggerman had dinsdagmiddag een mooie verrassing voor Hoorn: De Provincie Noord-Holland ondersteunt de plannen op het Oostereiland met 1 miljoen euro. Wethouder Van Es mocht de cheque in ontvangst nemen.

Volgens de gedeputeerde was het nog maar de vraag geweest of ze wel naar Hoorn zou zijn afgereisd voor het geplande werkbezoek op het Oostereiland. Want pas dinsdagochtend stemde Gedeputeerde Staten van Noord-Holland in met de steun voor Hoorn en om nu met lege handen naar Hoorn af te reizen zag ze niet zo zitten: ”Gelukkig hoefde ik geen smoes te bedenken om af te bellen”, zei ze tijdens een informele bijeenkomst in een loods van de historische botenclub op het eiland.

Met allerlei historische nautische objecten om zich heen meldde Baggerman ”heel blij te zijn dat ze met de steun kon komen”. De gedeputeerde: ”Er gaat heel veel geld naar de monumenten in Amsterdam, naar de vele kerken in Noord-Holland en daarom ben ik blij dat dit historische gevangeniscomplex steun van onze kant krijgt. Dit project is niet alleen voor Hoorn en West-Friesland goed, het is voor heel Noord-Holland een aanwinst.”

Baggerman overhandigde wethouder Van Es (PvdA) een cheque met de 1 miljoen euro steun van de provincie en meldde: ”Het is mooi dat ik dit op uw laatste dag als wethouder mag geven.” Van Es zei dat Hoorn niet voor de makkelijkste weg had gekozen voor het Oostereiland: ”Maar het wonen, werken, recreeren en de cultuur maakt het tot iets unieks. Overigens heeft de provincie al meer gedaan voor het Oostereiland: zo’n 7 % van de kosten zijn door Haarlem betaald, in totaal hebben we nu 1,75 miljoen euro van ze ontvangen.” Aldus de wethouder.

In 2009 heeft de provincie veel subsidieaanvragen gekregen voor de restauratie van monumenten. Vier projecten hebben toen een  bijdrage ontvangen. De provincie hecht er veel waarde aan dat de tien projecten die ook voldoen aan de criteria ook gehonoreerd worden. Daarom is besloten deze projecten te financieren met de 4,4 miljoen euro die oud-minister Plasterk in 2009 voor rijksmonumenten beschikbaar heeft gesteld. De projecten zijn uitvoeringsgereed en dat betekent ook direct een impuls voor de werkgelegenheid.

De tien objecten, waaronder dus het Oostereiland in Hoorn, zijn allemaal rijksmonumenten en zeer waardevol voor het culturele erfgoed. Om de restauratie te realiseren hebben de aanvragers al een groot deel van het benodigde bedrag bijeengebracht. De bijdrage van de provincie betekent een ondersteuning in de laatste stap. In totaal investeert de provincie in de periode 2009-2012 14,4 miljoen euro in monumenten, musea en archieven.

Gemeente eigenaar en ontwikkelaar
Op 30 oktober 2007 kocht de gemeente het eiland van het rijk voor 3,6 miljoen euro. Als eerste werd een restauratieplan voor het voormalige gevangeniscomplex gemaakt. Hier komen na restauratie het Museum voor de Twintigste Eeuw, Filmhuis Hoorn, een filmhuis- en museumcafe en een low budget hotel. Daarnaast komen er een ontwerpcentrum, een havenservicepunt en ongeveer 25 woningen. Begin 2009 heeft de gemeente vanwege de economische crisis besloten het eiland zelf te ontwikkelen. Naar verwachting kunnen de nieuwe gebruikers volgend jaar zomer hun intrek nemen in het vroegere gevangeniscomplex. 

Diverse bijdragen rijk en provincie
De totale ontwikkeling van het eiland - inclusief de aanleg van een nieuwe brug, herstel van de kademuren en herinrichting van het totale eiland - kost rond de 25 miljoen euro. Om de exploitatie rond te krijgen spant de gemeente zich in zoveel mogelijk subsidies voor het project in de wacht te slepen. 

In mei 2008 kreeg de gemeente van het rijk een subsidie van bijna 3 miljoen euro voor de restauratie.  Daar komt dus nu 1 miljoen bij van de provincie Noord-Holland. Eerder al kreeg de gemeente subsidies van bij elkaar bijna 8 ton van de provincie Noord-Holland. Dit geld is bestemd voor een nieuwe brug naar het eiland, een havenservicepunt en een nieuwe steiger voor charterschepen van de bruine vloot aan de westkant van het eiland.

Reacties
Reactie: (Nomen Nescio)
3-3-2010, 09:07
Wanneer je reageert en citeert @Gerard, wel weten waar het over gaat. Die 8 miljoen heeft betrekking op de ’’poort van Hoorn’’, m.n. een tunnel onder het spoor.
Die 1 miljoen heeft betrekking op dat andere Van Es-project, het Oostereiland. Daar laat Jack een ’gat’’ na dat van hem geen gat
genoemd mag worden, maar wat het wel is? Hoe dan ook, vandaag krijgt de PvdA de rekening gepresenteerd van de kiezer.

Reactie: (gerard)
3-3-2010, 00:17
Bericht: Hoorn loopt 8 miljoen mis, reactie van Nomen:

Tonnaer heeeft via RTV NH bevestigd dat hij in commissieverband reeds vragen aan Van Es gesteld heeft.
www.rtvnh.ml/player.php/?streamer=InternRadio&Item=50072
Commissienotulen via wwww.hoorn.nl/Smartsite.shtml?Id=70609
€8 miljoen laten ’’lopen’’ is wél een heel dure fout. PvdA = Partij van de Afbraak?

Overigens Eric, volgens jouw eerdere bericht wist de PvdA al dit dit risico er in zat, en heeft dat de raad medegedeeld. Ieder raadslid kon dit dus afwachten.

Reactie: (gerard)
3-3-2010, 00:12
@ eric: zie de reactie van Nomen van 2-3 om 3 uur. Tonnaer heeft al vragen gesteld. En ik herinner me een eerdere raads- of commisievergadering waarin Van Es dit al verteld had. Vraag me niet om een verslag, want ik heb het via de computer gehoord, en weet niet meer wanneer dat was. Maar Nomen zal het ongetwijfeld weten, in ieder geval wanneer Tonnaer de vragen stelde en hoe Van Es toen reageerde.

Reactie: (eric)
3-3-2010, 00:07
@Gerard: Hoe kom je er bij dat de hele raad wist van die misgelopen 8 miljoen? Als je een bewering doet, moet je die ook hardmaken. Ik heb de raadsverslagen er op na gelezen. Er staat niks in over misgelopen miljoenen. Het lijkt me ook zeer onwaarschijnlijk. Dan was het toch al veel eerder groot nieuws geweest?

Reactie: (gerard)
2-3-2010, 23:47
@eric: tja, als ik journalist was zou ik ook zaken achterhouden tot vlak voor de verkiezingen. Dan is het interessanter. Die 8 miljoen die Hoorn kwijtgeraakt is, dat was ook al eerder bekend. Jack van Es heeft het zelf in de raad of raadscommissie (wil ik vanaf wezen, ik volg het wel via internet, maar die details onthoud ik niet) medegedeeld. Alleen niet dat de aanvraag tot 1 juni was blijven liggen...
Dat is wel moeilijk: ook jij geeft aan dat er PvdA’ers zijn die best wel van de hoed en de rand weten. Maar tegelijk heeft een vertrekkende wethouder mogelijk fouten gemaakt. Tja, stem je dan op basis van het verleden, of kijk je naar de toekomst. Ik denk voor het laatste. Moeilijke vraag is ook of een andere partij het beter gedaan zou hebben.
Overigens: die 1 miljoen blijft veel geld. Even gemakkelijk heeft de complete Hoornse raad ingestemd met de tegenvallers op het Oostereiland. Zowel oppositie als coalitie.

Reactie: (eric)
2-3-2010, 23:29
@ Gerard: RTV NH brengt het vandaag alsof het nieuws is.

Reactie: (gerard)
2-3-2010, 23:18
@ Eric: nee, dit was onderdeel van de tegenvallers waar de gemeenteraad al mee ingestemd heeft. Er liggen naar verluid ook al claims buij het rijk (de verkoper) voor verborgen gebreken.

Reactie: (eric)
2-3-2010, 23:16
Wat lees ik net op de site van RTV- NH:
’Hoorn heeft met het Oostereiland mogelijk een kat in de zak gekocht. De gemeente schafte het voormalige gevangeniseiland aan voor 3,6 miljoen euro om er een toeristische trekpleister van te maken. Maar de fundering van het gebouw blijkt onbruikbaar en er is vervuiling geconstateerd.’
Zou dit nou ook weer een gemene verkiezingsstunt zijn?

Reactie: (gerard)
2-3-2010, 23:08
Ach, een-tweetje of niet, het levert Hoorn een miljoen op voor een mooi project. En in Nederland coalitieland kan dat nooit zonder steun van andere partijen. Misschien maar goed ook, want met één partij die de dienst uitmaakt is het in het algemeen niet goed. nu weten we zeker dat het Oostereiland breed draagvlak heeft. En dat was ook zo bij de meeste Hoornse partijen. Maar alleen landelijke partijen kunnen lobbyen bij hun provinciale en landelijke collega’s.
Landelijke partijen hebben dus hun voors naast hun tegens.

Reactie: (Wim)
2-3-2010, 23:06
Het zoveelste geregisseerde opzetje tussen twee leden van dezelfde partij om de kiezers nog even op het laatste moment trachten te beinvloeden. Alleen deze keer wel erg doorzichtig.

Reactie: (Mark)
2-3-2010, 21:03
Dit is toch echt heel erg! Wie trapt er nog in de meer dan schandalige verkiezingspropaganda van de PvdA?
Inderdaad @ Eric, een één-tweetje, niet te geloven en meer dan walgelijk!
En dan ook nog de opmerking van Mw Baggerman dat het nog maar de vraag geweest was of Hoorn deze 1 miljoen wel zou krijgen, ja ja en dat heeft mw Baggerman geheel in haar PvdA eentje bereikt bij de Provinciale Staten? Nou ik dacht het niet, ten eerste: hier zijn maanden van overleg aan vooraf gegegaan en ten tweede: Mw Baggerman had dit nooit zonder steun van andere partijen tot stand kunnen brengen.
Ik blijf mij verbazen over de PvdA.
Zal morgen ook zeker geen JA tegen PvdA zeggen als ik mijn stembiljet invul.
Ik hoop velen met mij!

Reactie: (Hoorn 80)
2-3-2010, 20:29
Wat heerlijk van Es dat je nu ook eens moet gaan werken voor je geld.

Reactie: (eric)
2-3-2010, 19:41
Mooi één-tweetje: PvdA-gedeputeerde Baggerman reikt een dag voor de verkiezingen een cheque van 1 miljoen euro uit aan PvdA-wethouder Van Es.