Burgemeester Hoorn vindt druk Medemblik op toegangstijd normaal

29-3-2010 Onno van Veldhuizen: ”De democratie stopt niet in Hoorn”

Door Robert Vinkenborg
HOORN - De beoogde collegepartijen  - en met name VOCH, VVD en Fractie Tonnaer - waren het tot 21 maart met elkaar eens om de toegangstijd voor de horeca te wijzigen naar 02.00 uur (voor CDA en D66 lag dit iets genuanceerder).  ”En toen werd er gedraaid”, stellen betrokkenen ’of the record’. Leider van de collegeonderhandelingen, de VVD’er Wim van Hilten wil bevestigen noch ontkennen dat sprake was van een 02.00 uur-akkoord: ”Ik doe geen mededelingen uit onderhandelingen of uit vertrouwelijke stukken die mogelijk eerder zijn rondgegaan. We zaten in een open gesprekken en pas vorig week is er echt onderhandeld.”

Feit is dat de burgemeester Theo van Eijk van Medemblik zich met de Hoornse onderhandelingen bemoeide. Onduidelijk in welke hoedanigheid.  In een brief aan Wim van Hilten schrijft Van Eijk onder meer: ”Ik doe een klemmend beroep op u om deze problematiek eerst met uw partners in de regio te bespreken alvorens in de coalitieonderhandeling en in de media een onomkeerbaar standpunt in te nemen.”. Deze brief (gedateerd 19 maart) ondertekent Van Eijk als burgemeester, maar hij spreekt Van Hilten ook aan als partijgenoot. Van Eijk’s brief valt zeer slecht bij een aantal Hoornse politici.

Burgemeester Van Veldhuizen neemt het vandaag (29 maart) desgevraagd op voor zijn collega uit Medemblik: ”De druk vanuit de regio is er vanzelfsprekend. Elders zijn ook verkiezingen gehouden die niets hebben veranderd aan de geldende afspraak van 24.00 uur. De democratie stopt tenslotte niet in Hoorn”, aldus de burgemeester.

Wim van Hilten over de brief: ”Ik heb er kennis van genomen, niet meer dan dat. Of het oorbaar is of niet, laat ik graag aan anderen over.” Van Hilten neemt nadrukkelijk Van Veldhuizen in bescherming: ”Er is geen sprake van dat de burgemeester van Hoorn op wie dan ook druk heeft uitgeoefend. Hij kwam op ons verzoek uitleg geven over het regionaal convenant over de sluitingstijden.” Deze lezing van Van Hilten over de rol van Van Veldhuizen wordt onderschreven door veel betrokkenen. Wel zou Van Veldhuizen, volgens bronnen, duidelijk hebben gemaakt dat een toegangstijd van 02.00 uur ”in de regio onverkoopbaar zou zijn.”

Draai??
Een reconstructie van wat zich de afgelopen twee weken vooral achter gesloten deuren afspeelde, maken we aan de hand van flarden informatie. Feiten moeten we zien te scheiden van meningen en zelfs roddel- en achterklap. Hoofdrolspelers verwijzen naar woordvoerders, willen niet alles vertellen en dan alleen nog ’off the record’. Toch  blijken een paar puzzelstukjes op elkaar te vallen.
Volgens ingewijden waren alle partijen, met name VOCH, VVD en de Fractie Tonnaer, het tot 21 maart met elkaar eens over een nieuwe toegangstijd van 02.00 uur. Bij het akkoord dat er toen lag, was ook afgesproken:
- een onderzoek naar het strafbaar stellen van alcholbezit voor jongeren onder de 16;
- harde aanpak van zuipketen;
- en een hard lik-op-stuk-beleid tegen alcoholmisbruikers.

Na de toelichting van burgemeester Van Veldhuizen op dinsdag 23 maart zou een aantal onderhandelaars ”een draai” hebben gemaakt. Op woensdag 24 maart zouden VVD en VOCH hun achterbannen gaan raadplegen over de inbreng van de burgemeester. Over wat er toen allemaal gebeurd is, lopen de meningen zeer uiteen. Alle partijen zitten op donderdag 25 maart weer met elkaar aan de onderhandelingstafel. En daar blijkt opeens een toegangstijd van 01.00 uur voor alle partijen acceptabel ”na de achterbannen te hebben geraadpleegd.” De lezing dat dit akkoord is voorgekookt en de achterbannen buitenspel zijn gezet, wil niemand officieel bevestigen. De redenen van deze draai blijven vooralsnog ongewis. Van Hilten ontkent dat de VVD-fractie buitenspel is gezet: ”Iedereen in mijn fractie is nu akkoord met 01.00 uuur. Een toelichting volgt in de raadsvergadering van 27 april.”

Duidelijk is dat er in meerdere fracties nog flinke achterhoedegevechten gaande zijn: ”Het laatste woord is hier niet over gezegd.”  Aan de andere kant wordt erop gewezen dat het voorliggende collegeakkoord breed gedragen wordt door de coalitiepartijen: ”Dat is zo goed dat niemand dat voor de toegangstijden op het spel wil zetten”,  wordt gezegd. 
Tenslotte Van Hilten: ”Ik verwacht dat we voor de Pasen een nieuw college hebben in onze stad.” 

Reactie burgemeester:
Voor de zorgvuldigheid, leest u hieronder de volledige en ongeredigeerde reactie zoals burgemeester Van Veldhuizen ons vandaag liet toekomen: ”Nee, de burgemeester van Hoorn heeft geen enkele druk uitgeoefend. Partijen die een coalitie willen vormen, kunnen de burgemeester uitnodigen om met hem van gedachten te wisselen. De burgemeester is hiertoe onlangs door de partijen uitgenodigd en zijn standpunt is genoegzaam bekend. Het is aan de partijen om wat met de informatie te doen. Zij hebben er kennis van genomen en zijn tot het voorliggende voorstel gekomen. Over het toegangsuur in de horeca zijn regionale afspraken. De druk vanuit de regio is er vanzelfsprekend. Elders zijn ook verkiezingen gehouden die niets hebben veranderd aan de geldende afspraak van 24.00 uur. De democratie stopt tenslotte niet in Hoorn.”

Reacties
Reactie: (Hoekenees)
14-7-2010, 18:03
Theo was in Hoek van Holland al vaag, nou ja zijn illegaal geplaatste badloods is uit elkaar gehaald en ergens anders neergezet MET vergunning deze keer, fooi Theo je leert het nooit........ Je vriend Sligm*n liep weer te shoppen in de Hoek, zonder te verblikken of verblozen!!

Reactie: (Truus)
30-3-2010, 22:10
Hoewel ze het in Hoorn graag andersom willen, Medemblik heeft straks genoeg ruimte in Wognum om Hoorn in te lijven...

Dus Hoorn word wijk van Medemblik en in November opnieuw verkiezingen en kijken of Wim van Hilten hier blij mee is?

Ik ben voor, en ik woonde in Hoorn, gemeente Medemblik binnenkort???

Reactie: (Bewoner)
30-3-2010, 07:32
Ook voor de verkiezingen had men kunnen bedenken dat de democratie niet in Hoorn stopt. Het zijn de politieke partijen zelf die van de horeca entreetijd zo’n groot verkiezingsitem hebben gemaakt. Zelfs belangrijker dan de bezuinigingen die er aan staan te komen! De VVD had het over terugdraaien van de entreetijd naar 2 uur en heeft daar goed garen bij gesponnen. Met 6 zetels nu de grootste in Hoorn. En wat nu? Het pluche is zo belangrijk dat de partij zonder blikken of blozen deze verkiezingsbelofte nog geen 3 weken na de verkiezingen opblaast en akkoord gaat met een slap compromis. Over populisme gesproken! Ik houd mijn hart vast voor de andere onderwerpen zoals b.v. de bezuinigingen. De VVD blijkt slappe knieën te hebben. Gefeliciteerd VOCH, D’66, CDA, FT, jullie kunnen 4 jaar je gang gaan want als het even een beetje spannend wordt gaat de VVD gewoon door de pomp!

Reactie: (Weeking)
29-3-2010, 22:57
bijzonder dat andijk uberhaupt een inbreng kan hebben gezien ze daar geen beleidsmedewerkers hebben.

Reactie: (Qwartje)
29-3-2010, 22:23
@Onno van Veldhuizen

Fi donc, m’n waarde. De democratie stopt wel degelijk in Hoorn. Een bepalend deel van het electoraat heeft een meerderheids-afvaardiging binnen het nieuwe college gestemd. De boodschap luidde: “Geef onze vrije wil terug.” De toezegging (tijdens de campagnes) luidde: “Wij zullen u uw vrije wil terug geven.” En waar komen ze, eenmaal op het pluche, mee op de proppen? Een dwangbuis.

Hier wordt de democratie met voeten getreden.

Nu gaan Theo van Eijk (Medemblik) en Jan Baas (Enkhuizen) ook nog even ferm op hun Blechtrommeltje slaan. En een politiek onderknuppeltje uit Andijk roept vanuit het ongerijmde dat de jongeren 5% minder drinken.

Op dit forum is altijd betoogd dat beteugeling van alcohol-consumptie door jongeren een begrijpelijk en nobel streven is. Daarnaast is met kracht van argumenten aangegeven dat vervroeging van het horeca-sluitingsuur daar geen sikkepit aan bijdraagt.

Het vermoeden dat het in deze fase, met betrekking tot die avondklok, niet meer om de belangen van jongeren draait moet maar eens uitgesproken worden. De oplossing lijkt simpel. Toegeven dat de maatregel niet het beoogde effect sorteert, de maatregel dus volledig terugdraaien, en overgaan tot de orde van de dag. Alle kou uit de lucht, en alsnog respect richting dagelijks gemeentebestuur.

En daarna met volle kracht doen wat nu achterwege blijft: handhaven, handhaven, handhaven.





Reactie: (Robert Vinkenborg)
29-3-2010, 21:46
Ik had niet de hele brief van burgemeester Van Eijk. Hij sprak de heer Van Hilten NIET aan als partijgenoot. Ik had een fragment van de brief waarin gesproken wordt over afdeling de Koggen en dit verward met een VVD-afdeling. De Koggen staat voor een samenwerkingsverband van acht West-Friese gemeenten. Mijn excuses voor het misverstand. Ik probeer morgen wel even de hele brief boven water te halen.

Reactie: (Willem uit Medemblik)
29-3-2010, 21:41
Als Van Eijk nu al zoveel gezag heeft in Hoorn. laten we er dan meteen een gemmeente van maken. Oh, oh wat is dit een zooitje zeg