Nieuwe coalitie zwijgt voorlopig over horecabesluit

2-4-2010 “Uitleg in raadsvergadering van 27 april”

Door Robert Vinkenborg
HOORN  - “We zijn eruit!” Hoorn heeft een nieuw college van B&W. Dat bevestigde formateur en VVD-fractievoorzitter Wim van Hilten vrijdagochtend tegenover Hoorngids . Aanvankelijk werd afgestevend op een Paasakkoord, maar de onderhandelingen werden sneller afgerond dan verwacht: “Je mag het dus best een Goede Vrijdag-akkoord noemen,” aldus een ontspannen en hoorbaar opgeluchte Van Hilten: “Ik heb een goed gevoel.”

Komende woensdag geeft de coalitie een toelichting op het collegeprogramma voor de komende vier jaar en wordt het nieuwe college van  B&W voorgesteld aan de pers. Opmerkelijk is dat er woensdag geen toelichting wordt gegeven op het voorgenomen besluit om toegangstijd tot de horeca te verruimen van 24.00 tot 01.00 uur.

“Wat ik u kan zeggen is dat er een coalitieakkoord is. Tegelijkertijd moet ik eraan toevoegen dat wij tot komende woensdag over de inhoud geen mededelingen doen”, aldus Van Hilten. Op de vraag of er woensdag een toelichting wordt gegeven op het omstreden besluit over de toegangstijden voor de horeca, antwoordde hij: “Nee. Wij hebben daarover eerder een persbericht naar buiten gebracht en daar is niets aan veranderd. Over de motivatie en onderbouwing zullen wij ook komende woensdag geen mededelingen doen. Dat gebeurt pas in de raadsvergadering van 27 april als de coalitiepartijen via een motie het voorstel doen om de toegangstijden in het weekeinde met een uur te verlengen.”

Het verlengen van de toegangstijden met maar één uur, is niet het enige punt dat de VVD als grootse partij van Hoorn heeft moeten slikken om tot een akkoord te komen. Ook de VVD-wens om de stad te besturen met vier in plaats van vijf wethouders is niet uitgekomen. Het college krijgt vijf wethouders, te weten: Ronald Louwman (VVD), Aart Ruppert (VOCHoorn), Roger Tonnaer (Fractie Tonnaer), Michiel Pijl (CDA), Peter Westenberg (D66).

Twitter: RoxyRobert
E: r.vinkenborg@mediapunt.nl

Reacties
Reactie: (redactie)
3-4-2010, 22:49
Helaas was de redactie genoodzaakt in te grijpen.

Reactie: (Mark)
3-4-2010, 17:27
@Robbie, ach Nel moet toch wat, ben van haar woorden niet zo onder de indruk. Wat zou er gebeurt zijn als PvdA de grootste was gebleven, een coalitie had gevormd met Groen Links, SP en of D66 of CDA????
Precies dan zat er helemaal geen wijziging van de toegangstijd in zoals nu wel gaat gebeuren, dan was het 00.00 uur gebleven. Lekker makkelijk voor Nel om dit te roepen, vind het erg populistisch. De SP moet zich nog waar gaan maken, want zijn hun standpunten straks, wat zal het beleid zijn, als er al sprake is van een beleid. Hoe gaat de SP met de op hande zijnde bezuinigingen om?
Laten we onze zegeningen tellen en blij zijn met 01.00 uur, dit kan na 27 april heel snel ingaan.
Goed voor de horeca, goed voor ons als burgers en goed voor toerisme.
Een stap in de goede richting.
Ik heb respect voor de partijen als ze ondanks de enorme druk vanuit de Regio, die momenteel gaande is, hun rug op 27 april recht houden voor wat betreft 01.00 uur.
Nel Douw en anderen denk daar maar is over na!

Reactie: (e v d beek)
3-4-2010, 17:24
@ Quwartje:
Samen een biertje drinken kan ook. Dan kan ik je meteen vertellen wie de anonymus op dit forum is die mijn voornaam ijdel gebruikt. Hint: er zijn meer honden die Fikkie of Eric heten. Je hoeft verder niet bang te zijn dat ik van dit forum verwijderd word. Mij zie je hier niet meer terug.


Reactie: (robbie.)
3-4-2010, 16:18
Zojuist op onze lokale stadsomroeper Nel Douw van de SP gehoord over het horecabesluit Zij vindt het van de VVD en VOCH ordinair kiezersbedrog om voor de verkiezingen te suggereren dat het moet worden teruggebracht naar 14.00 uur, maar nu een slalom hebben gemaakt naar 13.00 uur. Zij betoogde verder dat uit SP onderzoek bleek dat het voor de jeugd geen fluit uitmaakt die sluiting om 24.00 uur. Het indrinken gaat vrolijk door.Ook hier kwam weer het fabeltje om de hoek kijken dat de West-Friese jeugd het meeste drinkt van Europa. Ik heb alle onderzoeken van I & R Research gelezen en ganalyseerd. Het onderzoeksbureau laat geen vergelijkende cijfers zien van andere landen.Dus kan er ook geen conclusie getrokken worden, ik denk dat deze conclusie er in is gelegd met het oog op het alcohol convenant.De Europese Gezondheidsraad heeft in 2007 een grensoverstijgend onderzoek gepubliceerd (ESPAD)onder de jeugd van 35 landen. Wat blijkt? De Nederlandse jeugd komt in Europa op de 11e plaats wat alcoholdrinken betreft.Gebruik dit onderzoek wanneer er weer ’ns een papagaaiende politicus langskomt

Reactie: (Qwartje)
3-4-2010, 15:46
@Eric van de Beek

Zeer erkentelijk voor de aanbeveling, @Eric. Enigszins ten overvloede wellicht, want wanneer je het nog eens terdege naleest werd er bereids op de bal gespééld.

Goed bedoelde aanbeveling retour: probeer prudentie te betrachten. Voor je het weet verwijdert Menno Horjus je ook van dìt podium…;-).

Gewijde paasdagen gewenst, mogelijk mede namens JanPieterszCoen.

Reactie: (Frits)
3-4-2010, 13:18
Ook door Twitter vallen partijen als de VVD door de mand. Lees dit twitterbericht maar eens:

Bierviltjes actie gaat door. Ook nu de verkiezingen geweest zijn zal de VVD de lijn doortrekken en zichtbaar naar buiten blijven treden.
12:04 AM Mar 6th via web

Twee leugens in 1 Twitter. Best knap. Leuk dat ze zelf ook nog dat 2-uur-bierviltje op hun Twitterpagina hebben staan.

Reactie: (e v d beek)
3-4-2010, 13:00
@ Qwartje:

Je bent zelf een flipperbal, eentje die zich voor zijn meningen laat betalen door een zekere horecaondernemer.

Ik heb in een interview in het NHD en ook daarbuiten altijd duidelijk aangegeven dat ik niet in de gemeenteraad wilde. Sterker nog: ik heb Roger gevraagd mij op een onverkiesbare plek te plaatsen. Dus wek nu niet de suggestie dat ik een onsuccesvolle campagne heb gevoerd. Ik heb altijd gezegd: ’Stem niet op mij, stem op Roger.’ Met succes, zoals we allemaal hebben gezien.

Wees een vent, schrijf onder je eigen naam en speel niet op de man, speel op de bal.

Reactie: (Truus)
3-4-2010, 08:50
Foutje van VVD, ze hadden moeten stellen dat er op 27 april een bespreking voor aanpassing tijden was en nog geen tijd noemen.
Er zijn meerdere die voor 2.00 uur waren.

Dus ze hebben reeds nu hun standpunt weggegeven helaas!

Reactie: (Robert Vinkenborg)
3-4-2010, 01:48
Ook onderstaande Tweet op Fractie Tonnaer:
" Ik zie uit naar de uitleg van mijn fractie. 1:00 stond in ons programma, maar gezien de verkiezingsuitslag verwachtte ik 2:00 uur. Eric 2:04 AM Mar 27th via web "

I rest my case.
r.vinkenborg@mediapunt.nl
twitter: RoxyRobert

Reactie: (Qwartje)
3-4-2010, 01:47
@Frits

Hoogst opmerkelijk, @Frits. Die tweet is ongetwijfeld via de vingertoppen van Eric van de Beek de wereld ingestuurd. Nummer 8 op de verkiezingslijst van de fractie Tonnaer. Aantal op hem uitgebrachte stemmen: 13. Ping!

Het twitter-account van FT werd daarna inderdaad geblokkeerd. Keffertje gemuilkorfd. Pong!

Op 2-4-2010, 17:23:36 uur stelt E. v.d. Beek hier de vraag: “Hoezo heeft de VVD de verlenging van de toegangstijd met maar één uur ’moeten slikken’? Welke partij in de coalitie heeft ze het mes op de keel gezet? In elk geval niet VOC Hoorn en Fractie Tonnaer. Eén van de kleintjes dan? CDA? D66?” Pingeling-ping!

Als @Qwartje daar zijn visie over uiteen zet, komt Van de Beek hier terug met de impertinente vraag naar de bron van die visie. Pong-pong-pong!

Een kogel in een flipperkast legt een soortgelijk traject af.





Reactie: (Robert Vinkenborg)
3-4-2010, 01:11
@ E v d Beek: De betrokken partijen moeten uw vraag beantwoorden. Ik verwijs naar mijn eerdere artikelen. Trekt u zelf uw conclusie. Feit: VVD en VOCH waren voor 02.00 uur (zo is ook op deze site onderstreept). FT wilde zeker mee, D66 intern verdeeld, maar ach echt geen halszaak. CDA tegen, maar misschien bereid voor een collegeplek de bezwaren op te schorten. Wie weet? Na 21 maart zijn tijdens de onderhandelingen de standpunten gaan hellen. Waarom? De vijf coalitiepartijen wachten tot 27 april met het antwoord. Een misschien nog belangrijkere vraag is WAAROM de kiezers zolang op dat antwoord moeten wachten. Is het verstandig dit zolang boven de markt te laten hangen? En op 27 april vijf verschillende antwoorden te moeten aanhoren (let wel: antwoorden van fractievoorzitters, niet van de dan veilig zittende wethouders). Hebben de kiezers geen recht op een eenduidige verklaring en bovenal op de waarheid? En niet een achteraf kloppend gemaakt verhaaltje; bedoeld om gezichtsverlies te voorkomen. In dit verband heeft Matthijs hier al een verstandig advies laten klinken. Je moet nooit de verdenking op je laden dat je iets te verbergen zou hebben. Het zou verstandig zijn als de nieuwe coalitie zo snel mogelijk duidelijkheid verschaft. Doen ze dat niet dan mogen ze nooit de pers kwalijk nemen dat die aan waarheidsvinding doet. De coalitie heeft komende woensdag alle gelegenheid om gewoon te vertellen met welke ongetwijgeld zeer inhoudelijke argumenten zij tot 01.00 uur zijn gekomen. Er zit vast een briljante visie achter. Met u ben ik zeer benieuwd. Daar laat ik even bij. Tot woensdag, maar mijn brievenbus is 24/7 geopend @ mediapunt.nl

Reactie: (Bewoner)
3-4-2010, 00:34
Laten we even logisch proberen te denken. De enige partij die in het nieuwe college zit en medeverantwoordelijk was voor het horeca regioaccoord is het CDA. De andere partijen namen of geen duidelijk standpunt in (D’66) of waren voor 01.00 of 02.00 uur. Dus het is logisch te denken dat het compromis ie gesloten onder druk van het CDA. Waarschijnlijk heeft ook de heer Van Veldhuizen een rol gespeeld, want hij wil uiteraard het regioaccoord in tact houden. Conclusie: de VVD heeft slappe knieen want is ondanks dat deze partij de grootste in Hoorn is volledig door de pomp gegaan. Hoe is het mogelijk dat je accoord kunt gaan met zo’n compromis als je door datzelfde punt de grootste bent geworden? Ze snappen bij de VVD toch ook wel dat het niet allemaal liberalen zijn die op de VVD hebben gestemd, maar dat velen dat gedaan hebben omdat ze tegen betutteling zijn? Wat een schandaal. Ik wil niet te groffe woorden gebruiken, daarom hou ik het er maar bij dat ik mij zwaar belazerd voel.

Reactie: (Frits)
2-4-2010, 23:31
Wat moet ik nu met zo’n Twitter van een FT-er:

fractietonnaer
31/3 23:54 De uitleg over 1.00 uur was: het staat in ons programma. We wilden eventueel naar 2.00 uur als de VVD dit wilde. Maar die wilde niet. Eric [Fractie Tonnaer]

Inmiddels lijkt de Twitter van FT geblokkeerd.

Nieuwe politiek?

Reactie: (martin mutter)
2-4-2010, 22:44
@ Nomens, nergens liggen politici ergens wakker van. Zeker niet op het moment wanneer men in het pluche is weggezakt. Maakt niet uit welke kleur. Maar toch, je moet toch iets doen.

Reactie: (Sebas)
2-4-2010, 22:33
Ik las dit nog op de website van het NHD:

Ook Stede Broec houdt vast aan cafétijd

Gepubliceerd op 02 april 2010, 19:47

BOVENKARSPEL -
Na Wervershoof doet ook de gemeenteraad van Stede Broec een dringende oproep aan de Hoornse politiek om de toegangstijd van de cafés op twaalf uur middernacht te houden, aldus het Dagblad voor West-Friesland.

De coalitiepartijen in Hoorn - VVD, VOC Hoorn, Fractie Tonnaer, CDA en D66 - dienen 27 april tijdens de gemeenteraadsvergadering het voorstel in om het toegangstijd voor de horeca op 1 uur ’s nachts te zetten. Hiermee gaan de fracties voorbij aan de regionaal gemaakte afspraak.

De VVD (!) in Stede Broec heeft een motie ingediend, die unaniem is aangenomen. Het verzoek aan de Hoornse raad is om de looptijd van de regionale afspraak in ieder geval tot 31 december te respecteren.

Enkhuizen&West-Friesland | 2 reacties

Reactie: (Nomen Nescio)
2-4-2010, 22:33
Ga je gang @MM. In Den Haag en omgeving zal de VVD (en Rutte in het bijzonder) echt niet wakker liggen van jouw voorgenomen actie.

Reactie: (Sebastiaan)
2-4-2010, 22:26
Even kort:

Open bestuurstijl i.p.v. regentenmentaliteit van de PvdA: het akkoord en het College kwamen tot stand in stilte en in achterkamertjes (en zonder onafhankelijke informateur). Hoezo nieuwe politiek (zie verkiezingsprogramma’s van o.a. Tonnaer, VOC Hoorn en D66)?

Drankprobleem en toegangstijd (en veiligheid): zojuist fietste ik terug vanaf de Venenlaan en kwam drie jongedames van de leeftijd 15 á 16 jaar tegen, zonder verlichting op de fiets en met een fles sterke drank (bacardi?) mee. Bij het oversteken van de Provinciale Weg nog een auto die voor mij (ik kreeg groen licht) nog door rood scheurde. Daar zijn de problemen die aangepakt moeten worden, die Hoorn echt onveilig maken.

Over werken aan een duurzame toekomst heb ik het maar even niet, maar zie wel dat in Alkmaar, Drechterland, Heerhugowaard en Stedebroec GroenLinks wel in de Colleges van B&W heeft plaats genomen. Maar op dat punt wacht ik de inhoud van het Collegeprogram wel af.

Conclusie: er is veel te doen voor dit nieuwe College!

Reactie: (e v d beek)
2-4-2010, 21:37
@ Qwartje:

Wie is jouw bron? Je doet het voorkomen alsof de VVD niet anders kon omdat de kabouterpartijen CDA en D66 dwars gingen liggen en met geen enkele moeite de Fractie Tonnaer en VOC Hoorn met zich mee kregen.

Reactie: (Charles)
2-4-2010, 19:56
VVD..... Vrijheid en Democratie..... Yeah Right!
Over 4 jaar mag het volk weer zijn mening geven. Nu graag ff koppen dicht.

Reactie: (martin mutter)
2-4-2010, 19:48
@ Dirk, dan zal ik ze er nog wel even aan herinneren. Luid en duidelijk te beginnen in juni.

Reactie: (Dirk Minnebo)
2-4-2010, 19:40
@bewoner

De kiezer is dit in 2014 al lang vergeten.

Reactie: (Bewoner)
2-4-2010, 18:53
"We zijn eruit!" zei Wim van Hilten in zijn functie van onderhandelaar. Waarschijnlijk opgelucht, maar vast wel met een vaag gevoel in de onderbuik dat hij de meest in het ooglopende verkiezingsitems van zijn partij de VVD heeft weggegeven. Inzet 4 wethouders, resultaat 5 wethouders. Inzet Maximale horeca entreetijd 02.00 uur, resultaat 01.00 uur. Ondanks de bierviltjes. Loyaliteit naar de regio blijkt belangrijker dan loyaliteit naar de kiezer! Nee, dames en heren we zullen dit niet vergeten! De woorden van Wim van Hilten "We zijn eruit!" zijn verstrekkender dan de Hoornse VVD denkt. De VVD ligt eruit, uit de gunst van de kiezers. Te beginnen in juni. De grootste worden met beloften die je niet waarmaakt. Hoe noem je dat ook alweer?

Reactie: (Qwartje)
2-4-2010, 17:47
@E. v. d. Beek

CDA - voorstander van de avondklok - en D66 - Ja, mits… Nee, tenzij… - hamerden er op dat een afwijking van 1 uur op het regio-convenant van 00.00 uur de minste schade zou toebrengen aan het onderlinge vertrouwen tussen de regio en Hoorn.

Roger Tonnaer - die 01.00 uur in het programma heeft staan, maar 02.00 uur in de campagnemond had - volgde die redenering vrij snel. Op de voet gevolgd door een solistisch onderhandelende Aart Ruppert van VOC Hoorn. Ook die fractie kan zich in de toelichting per 27 april beroepen op het programma, dat 01.00 uur vermeldt.

Toen stond de VVD met 6 tegen 16 zetels alleen. Dinsdag 27 april zal van die zijde worden uiteengezet hoe ze zich tandenknarsend hebben moeten voegen naar het compromis tussen de wens van de Hoornse kiezers en die van de regionale overheden.

Over het effect van dit compromis op het alcoholgebruik van de jongeren kan geen enkele fractie iets zinnigs formuleren. Dat was er niet, dat is er niet, dat zal er niet zijn.

Reactie: (e v d beek)
2-4-2010, 17:23
Hoezo heeft de VVD de verlenging van de toegangstijd met maar één uur ’moeten slikken’? Welke partij in de coalitie heeft ze het mes op de keel gezet? In elk geval niet VOC Hoorn en Fractie Tonnaer. Eén van de kleintjes dan? CDA? D66? Verklaar u nader Roxy Robert.

Reactie: (martin mutter)
2-4-2010, 14:08
1 wethouder a 500.000,00 euro btuto meer
lekker bezuinigen is dat.

Reactie: (Dirk Minnebo)
2-4-2010, 14:07
wat matthijs zegt

Reactie: (dirk beemster)
2-4-2010, 14:05
’goede vrijdag’ akkoord? als dat maar geen lijdensverhaal wordt :-)

Reactie: (Matthijs)
2-4-2010, 12:56
Vanaf deze plaats van harte met het resultaat. Als cadeau een gratis advies aan dhr. Van Hilten: communiceer als collegepartijen alles. en alles gezamenlijk. En alles pro-actief. Houdt transparantie en eerlijkheid hoog in het vaandel. Stel communicatie niet uit tot een moment dat het handiger uitkomt. Dat werkt in uw nadeel meneer Van Hilten. Ook een -op het eerste gezicht- impopulaire maatregel kunt u beter direct communiceren, toelichten en verklaren. Uiteindelijk zult u zien, dat u er verder mee komt.