Diagnostisch Centrum West-Friesland van start

8-6-2010 unieke samenwerking tussen huisartsen en Westfriesgasthuis

HOORN - Op 10 juni a.s. is er een bijeenkomst voor huisartsen en medisch specialisten in de Pancratiuskerk te Oosterblokker. Tijdens deze bijeenkomst wordt de stichting Diagnostisch Centrum West-Friesland (DCWF) officieel opgericht door de notaris. Daarmee is de unieke samenwerking tussen de Westfriese Huisartsenorganisatie en het Westfriesgasthuis een feit.

Het Diagnostisch Centrum West-Friesland (DCWF)
Het DCWF is gestart met als doel het verbeteren van de zorg voor de patiënt door een betere samenwerking tussen de huisartsen en het ziekenhuis. Belangrijkste taak van het DCWF is het verzorgen van diagnostische onderzoeken voor de huisartsen en andere zorgverleners  buiten het ziekenhuis, zoals GGD-artsen, verloskundigen, verpleeghuisartsen en artsen voor geestelijk gehandicapten. Er wordt daarbij gebruik gemaakt van optimale voorzieningen, zoals moderne apparatuur en geavanceerde onderzoeksmethodes.

Officieus is het DCWF als sinds januari 2010 van start gegaan met het bemannen van prikpunten in de regio, ten behoeve van bloedafname bij patiënten. Daarnaast worden er al hart- en longfunctie onderzoeken, klinisch chemie, medische microbiologie, pathologie en radiologie onderzoeken in het Westfriesgasthuis verricht. Ook is er een geheel nieuwe trombosedienst opgericht, die voldoet aan de modernste eisen.

Voordeel voor de huisarts en patiënt
Het DCWF kent veel voordelen voor huisartsen en patiënten. Diagnostische zorg is toegankelijker geworden, uitslagen worden sneller doorgegeven en rijdt er dagelijks een koeriersdienst langs de huisartspraktijk om onderzoeksmateriaal op te halen. De patiënt hoeft dus niet meer langs het Westfriesgasthuis om zijn/haar urine of uitstrijkje langs te brengen. Dit alles draagt eraan bij dat de patiënt sneller geholpen wordt en minder lang in onzekerheid zit over wat hem/haar mankeert.

Bij de samenstelling van het diagnostisch aanbod wordt er ook goed geluisterd naar de wensen en behoeftes van de eerstelijnszorg. Zo hoopt het DCWF in de nabije toekomst gehoor te geven aan de wens van huisartsen om bijvoorbeeld de inspanningsonderzoeken aan het aanbod toe te voegen.

Officiële oprichting tijdens bijeenkomst
Tijdens de informatieve bijeenkomst voor huisartsen en medisch specialisten op 10 juni a.s. zal notaris Laseur het Diagnostisch Centrum West-Friesland officieel oprichten. Tevens wordt de directie, bestaande uit Erik van de Sande (huisarts) en Stefan Koomen (econoom Westfriesgasthuis), geïnstalleerd en de Medisch Adviesraad voorgesteld. Ook zal de nieuwe huisstijl, inclusief logo en  website www.dcwf.nl worden gelanceerd.