Vertraging van zeker half jaar bij doortrekken van De Strip

10-9-2010 Onderhandelingen over verwerving grond vastgelopen

HOORN - De plannen voor het doortrekken van De Strip naar de IJsselweg lopen forse vertraging op, omdat de gemeente Hoorn nog niet over de benodigde gronden kan beschikken. De huidige eigenaren van de grond zijn bij de Hoge Raad in cassatie gegaan tegen de uitspraak van de Rechtbank dat Hoorn tot onteigening mag overgaan. Aangezien een uitspraak van de Hoge Raad pas over een jaar valt te verwachten, kan het doortrekken van De Strip niet eerder dan medio 2012 plaatsvinden, ruim een half jaar later dan gepland.

De Strip zal in de toekomst de belangrijkste toegangsweg naar de nieuwe wijk Bangert en Oosterpolder worden. In 2009 is een start gemaakt met de voorbereidingen om de Strip te kunnen doortrekken tot aan de IJsselweg.

Een deel van de benodigde grond is nog in particuliere handen. Onderhandelingen over de verwerving van de grond liepen vast. Vervolgens heeft de gemeente Hoorn een verzoek tot onteigening ingediend bij de Kroon. Die heeft de onteigening in december 2009 bij Koninklijk Besluit goedgekeurd. Na het Koninklijk Besluit is de gemeente de gerechtelijke procedure gestart om het onteigeningsbesluit te bekrachtigen en de grondwaarde te bepalen. De grondeigenaren hebben getracht de onteigening te vertragen door te bepleiten dat de gemeente de grond niet op korte termijn nodig zou hebben. De gemeente heeft deze argumentatie met succes bestreden; de rechter heeft de onteigeningtitel uitgesproken middels een vonnis op 28 juli 2010.

Tegen deze uitspraak zijn de eigenaren op 4 augustus in cassatie gegaan. De verwachting is dat de Hoge Raad pas over een jaar uitspraak zal doen. Tot die tijd krijgt de gemeente van de eigenaren geen toestemming om ter plaatse voorbereidende werkzaamheden uit te voeren, zoals een bodemonderzoek. Hierdoor is het niet mogelijk om De Strip in 2011 door te trekken tot aan de IJsselweg, zoals tot nu toe steeds de planning was.

Het tussentijds al aansluiten van De Strip op de Bangert is verkeerskundig gezien ook geen optie. Dit zou meer dan een verdubbeling van het verkeer op de Bangert en in de Kolenbergstraat veroorzaken. Om die reden is deze aansluiting nog steeds gekoppeld aan het doortrekken van De Strip tot aan de IJsselweg.

Aangezien de gemeente ondertussen doorgaat met de voorbereidingen, kan de vertraging waarschijnlijk beperkt blijven tot ongeveer een half jaar.

Reacties
Reactie: (Jeroen)
11-9-2010, 18:04
Is het een optie om de vrachtwagens via de IJsselweg en de Oostergouw te laten rijden?

Reactie: (dorpsstraat bewoner)
11-9-2010, 17:34
Er komen iig drempels op de rijweg.
Dus daar zullen de vrachtwagens niet graag meer rijden. Volgens de gemeente blijft de rijweg iig tot begin 2011 dicht.
Ondertussen staan onze huizen vanaf 05:30 ’s morgens te schudden door de vrachtwagens die hier over de dorpsstraat scheuren.

Reactie: (nomen nescio)
11-9-2010, 17:05
Zo te lezen zit het probleem niet bij de gemeente, maar bij een aantal grondeigenaren die zich tegen de onteigening verzetten!
Waar dan nog bijkomt dat de Hoge Raad ook niet al te snel is met haar vonnis.

Reactie: (Saskia)
11-9-2010, 16:35
Als je nu ziet wat een grote vrachtauto’s er over de Strip denderen, houd je je hart vast. Het is een kinderrijke wijk, s’morgens gaan ouders met kinderen lopend en op de fiets vanuit de wijk naar school. Nu de Rijweg afgesloten is, omdat ze daar met bruggetjes bezig zouden zijn? Heb in de wandel gangen gehoord dat het misschien wel blijvend zou zijn. Er wonen namelijk wat vermogende mensen in de villa’s aan de Rijweg, die hebben liever niet de grote vrachrauto’s langs hun deur. Straks is iedereen gewend aan het vrachtverkeer over de Strip en blijft de Rijweg afgesloten vanaf de West Frisiaweg.
Ontsluit de Bangert ook vanaf het industrie terrein, dan kunnen veel forensen via het industrie terrein naar de Bangert en niet via de Dorpsstraat, dan ontlast je die ook meer. Dat het midden van de Strip er zo desolaat bij ligt is een schande, vorig jaar in de vakantie hebben ze gauw de boel dicht gegooit, vissen, kikkers, salamanders, meerkoeten, eenden en alle anderen dieren die daar al leefden werden gewoon verjaagd of gedood door deze onbezonnen actie. Maak die Strip af, nu is het zeker geen visite kaartje voor de Bangert Oosterpolder, de mensen zijn daar naartoe gelokt met mooie
plannen maar zitten nu met vrachtwagens voor hun deur en een Strip die er niet uitziet.

Reactie: (Lucas)
11-9-2010, 09:52
Opnieuw zo’n lijk uit de kast van Jack van Es!

Reactie: (dorpstraat bewoner)
10-9-2010, 22:32
Nog minimaal een half jaar langer wachten dus.. (Zal wel een jaar langer worden)
En door trekken naar de bangert levert teveel overlast voor de bewoners daar?? Hoe zit het dan met de bewoners op de dorpstraat? Die zitten al een jaar met al dat verkeer van de strip voor de deur.
En nu ook nog het verkeer van de rijweg (omdat die een half jaar dicht is) En het bouwverkeer.
Er zal wel iemand van de gemeente op de bangert of kolenbergstraat wonen.
Die heeft geen zin hebben in die overlast.

Als je klaagt bij de gemeente over de overlast krijg je een reactie dat ze er alles aan hebben gedaan om de overlast te hebben beperkt.En dat je niet moet zeuren. Ze sturen iedereen over een smalle dorpstraat.En de bewoners en de kinderen die op de fiets hier naar school moeten moeten het maar uitzoeken. Niet hun probleem.
ZUCHT.....