Foto’s van Hoornse straatrace hadden niet naar politie moeten gaan

14-9-2010 Straatrace op Hoorn80 leidt tot 35.000 euro juridische kosten

HOORN - Het Nederlandse tijdschrift Autoweek van Sanoma Uitgevers had een cd-rom met foto’s van illegale straatraces in 1992 in Hoorn niet hoeven af te staan aan de politie. De journalistieke bronbescherming weegt in dit geval zwaarder dan de belangen van een justitieel onderzoek. De race vond plaats op industrieterrein Hoorn80.

Dat heeft de Grote Kamer van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens vanochtend bepaald. De zeventien Europese rechters stellen de Staat der Nederlanden in het ongelijk. Sanoma Uitgevers was in beroep gegaan tegen een eerdere uitspraak van het Europees Hof.
De Grote Kamer oordeelt dat een onafhankelijk oordeel voorafgaand aan de inbeslagname van de cd-rom ontbrak. In Nederland bepaalt het openbaar ministerie of journalistiek materiaal mag worden gevorderd, maar die noemen de Europese rechters niet objectief genoeg.

Het tijdschrift Autoweek deed in 1992 journalistiek onderzoek naar illegale straatraces. Het blad had de organisatoren en deelnemers van een race op een industrieterrein bij de Noord-Hollandse plaats Hoorn beloofd dat zij anoniem zouden blijven. Twee weken na het evenement deed de politie een inval in het kantoor van het blad. De hoofdredacteur werd kort aangehouden. De politie wilde de foto’s gebruiken omdat een van de raceauto’s betrokken zou zijn geweest bij de ramkraak van een pinautomaat.

De Grote Kamer van het Europees Hof veroordeelt de Nederlandse Staat tot het betalen van 35.000 euro aan kosten.

Bron: NRC.nl

Reacties
Reactie: (tony)
15-9-2010, 10:26
zien die straatracers daar nog wat van dan ? denk het niet..