Bureau Stadstoezicht pakt uitstallingen in Huesmolen aan

19-10-2010

HOORN - Vanaf week 43 start Bureau Stadstoezicht met een gerichte controle op uitstallingen van winkelpanden in de Huesmolen. De toezichthouders informeren de winkeliers vooraf. De controles zijn bedoeld om samen met de winkeliers te zorgen voor een veilig en opgeruimd aanzien van het winkelcentrum.
 
Bureau Stadstoezicht controleert ook het op een goede manier aanbieden van huisvuil. De meeste mensen plaatsen hun vuilnis netjes in de ondergrondse afvalcontainers. Maar een enkeling dumpt zijn vuilniszakken naast de containers. Dit zorgt voor een rommelige aanblik, waardoor de buurt vervuild. Dit wekt ook ergernis op bij de rest van de buurt. Tijdens een controle kregen twee vervuilers een boete. Deze kan oplopen tot 60 euro.

Voetgangersgebieden
Een ander aandachtspunt voor Bureau Stadstoezicht is het optreden tegen fietsen en brommen in het voetgangersgebied. Bij zeven controles op het Grote Noord en het Betje Wolffplein kregen 18 mensen een bekeuring. De bezoekers van winkelcentra en winkelgebieden willen veilig rond kunnen lopen, zonder dat zij door fietsers gehinderd worden. Daarom surveilleert Bureau Stadstoezicht regelmatig in de Hoornse winkelgebieden.

Parkeerklachten
Bij Bureau Stadstoezicht komen regelmatig klachten binnen over parkeerovertredingen. Mensen ergeren zich aan anderen die geen parkeerkaartje kopen. Ook klagen bewoners over bezoekers die op vergunninghoudersplekken staan. Tijdens een gerichte parkeeractie in de binnenstad schreven de inspecteurs 9 boetes uit. De komende maanden gaat Bureau Stadstoezicht verder met gerichte acties voor controles in de vergunninggebieden. Dit na de vele klachten uit deze gebieden.

Reacties
Reactie: (Robert)
21-10-2010, 11:31
@robverhoek Gemaskerde signeersessie! En graag beginnen vlak voor het avondklokje (00.59 uur) valt. En een kus van de oppositieleidster!

Qwartje is echt dé chroniqueur van het Hoornse. Laten we eens beginnen met een wekelijkse column op de gemeentelijke pagina’s! Als een vorm van zelfreinigend vermogen.

Reactie: (rob verhoek)
21-10-2010, 11:02
Wanneer worden de bijdragen van Quartje nu eindelijk eens verzameld, gebundeld, en uitgegeven? Het wordt hoog tijd, dat deze hoogstaande Literatuur op een breed front aan het grote publiek wordt aangereikt. Een fraai vormgegeven uitgave (werktitel: “Wie voor een dubbeltje geboren is….”) is toch langzamerhand heel gepast.Deze nieuwe Volksschrijver verdient het om op het schild gehesen te worden en te worden ge-eerd. Misschien een leuke presentatie erbij, erehaag van de Eftelingpolente, gasten uit Pstzibram, toespraakje van de burrie, gemaskerde signeersessie van de geheimzinnige scribent him(?)self, etc. Gebeurt er weer eens wat leuks in ons dorp……

Reactie: (robbie.)
20-10-2010, 16:56
Wanneer je het bovenstaande persbericht van Stadstoezicht leest, denk je: goh, wat sympathiek, ze gaan samen met de winkeliers de Huesmolen een veilig en opgeruimd aanzien geven.

Edoch, mijn wantrouwende natuur leidde me snel naar Google.
Wat trof ik hier aan?
Het winkeluitstallingsbeleid van de gemeente
Hoorn anno domini 20.04.2006.Een lijvig document vol met do’s en don’ts, vooral het laatste, maar daar is het dan ook een overheidsdocument voor.

Een van de regels uit het besluit luidt: uitstallingen mogen niet in de looplijn van het publiek worden geplaatst.
Wat ontwaren wij evenwel op de foto van het overdekte deel van het winkelcentrum?
Twee displays die in de looplijn staan. Kip, ik heb je, zegt de Stadswacht.

Wanneer u eerdaags ijverige Stadswachten op hun knieen en met een duimstok in de hand door het winkelcentrum ziet kruipen,dan weet u dat ze bezig zijn voor het veilige en opgeruimde aanzien van het Hof uwer Kooplusten.

Wie geen vergunning heeft voor een uitstalling, riskeert een bijdrage in de gemeentekas van minimaal 90 euro.
Displays in de looplijn worden eveneens gehonoreerd met een donatie aan de pot Algemene Middelen.
Winkeliers, het is maar dat u het weet!

Reactie: (Qwartje)
20-10-2010, 15:42

@Gerard

Daar heb je gelijk in, @Gerard. Ik heb dat aspect hier al eens eerder aangeroerd, en daarbij het vestzak-broekzak principe als mogelijkheid aangetipt. De justitiële boetepenningen kunnen, naar rato van inbreng, terugvloeien als kostenbestrijdingsmiddelen voor het politie-apparaat Noord-Holland Noord. En daarmee voor het politiekorps van Hoorn. Of de Eftelingen daar middels een U-bochtje van meeprofiteren is mij niet bekend, maar creatieve boekhoudkundige constructies hoeven niet per se op de jaarrekening te traceren te zijn.

Maar goed: …mogelijk… kunnen… mij niet bekend… Ik weet het gewoon niet. Wat niet wil zeggen dat het niet uit te zoeken is.

Reactie: (gerard)
20-10-2010, 15:11
@Qwartje: als de opbrengsten van de boetes die Stadstoezicht oplegt in de gemeentekas terechtkomt, dan moet je dat bedrag toch ook in de begroting en jaarrekening terugvinden?
Volgens mij gaan de opbrengsten van de boetes direct naar het rijk. Alleen de naheffingsaanslagen van het betaald parkeren vloeien volgens mij in de gemeentekas (zijn geen boetes, maar naheffingen).

Reactie: (Qwartje)
20-10-2010, 14:57

@Ruud van Vliet

En àls burgemeester Onno al eens spontaan iets in het openbaar te berde brengt, doet hij dat middels zijn werkelijk prachtvolle weblog op de gemeentesite hoorn.nl Echt: hartstikke leuke ditjes en datjes. De laatste aflevering dateert van 1 oktober jongstleden. Dat ook dàt evenwel niet altijd goed gaat, getuigt een reactie daarop.

Onno:
‘Tenslotte en terzijde. In Madurodam staan wij niet (Waarom eigenlijk niet?)’.

Reactie:
‘Beste Onno,
Ter informatie. Natuurlijk is Hoorn vertegenwoordigd in Madurodam en wel door twee stoomtrammodellen, voorstellende onze locomotieven “Bello”en “Bosboom” van de Museumstoomtram Hoorn – Medemblik. We hebben dat heel officieel in dienst gesteld samen met de hoofddirectie van NS. Uit mijn hoofd zo rond 2000. Het was een echt Harry van Lunteren/Jaap Nieweg project.
Vriendelijke groet,
Jaap Nieweg (directeur Museumstoomtram Hoorn – Medemblik)

Oeps! Eén telefoontje met ’n lilliputter van de Madurodamse afdelimng Voorlichting ware afdoende geweest. Maar ja. Groten bellen niet met kleintjes.




















Reactie: (Lucas)
20-10-2010, 13:32
Maar ze mogen wel de drinkende hangers op het Betje Wolffplein bekeuren en hun alcoholische consumpties afnemen. Want dat ik óók "handhaven". Maar dan zie je ze niet. Ze gaan inderdaad liever de hardwerkende Hoornse ondernemrs pesten. is dat de ondernemersvriendelijke visie van dit nieuwe rechtse College van B&W, waarin de ondernemers (via VOC Hoorn en VVD) hun belangen behartigd zouden moeten zien? Meneer Ruppert (wethouder economische zaken), roep uw burgemeester (hoofdkoddebeier van de eftelingpolitie) tot de orde!

Reactie: (Qwartje)
20-10-2010, 13:25

@Ruud van Vliet

Chapeau, heer @Van Vliet. Ik denk dat we beiden van voldoende realiteitszin zijn doordesemd om de dienst Stadstoezicht niet helemaal weg te smalen. Maar de manier vàn, en vooral de gelegenheids-motivering vòòr haar aanwezigheid - ’verbetering en intensivering van toezicht en handhaving in de openbare ruimte’ - verdoezelt de ware reden van haar bestaan: het maskeren van het schrijnende tekort aan echte koddebeiers op straat.

Het beschamende incident bij die slager is mij bekend. Tegenover deze neringdoende bevindt zich slijterij Het Fust. De eigenaar van die zaak woont in een Hoornse buitenwijk, waar hij ook zijn bedrijfsauto pleegt te parkeren. De belettering daarvan heeft hij noodgedwongen laten verwijderen. Tè uitnodigend voor de nachtdienst van De Kleine Criminaliteit BV. En de Eftelingen kennen geen nachtdienst.

Maar goed: het wordt cijfermatig alleen maar veiliger in dit dorp (kuch). De Driehoek (burgemeester Onno, hoofdofficier van justitie, en korpschef Molenaar) zit voortdurend in kapsalon ‘Haren des Volks’. En voor wie geknipt en geschoren wordt geldt nu eenmaal de regel: Doodstil blijven zitten en niks zeggen.

Reactie: (ruud van Vliet)
20-10-2010, 12:43
deel twee
de ruit van de slager werd op en zondag avond om 23.30 ingegooid met een stoep tegel en twee hammen werden gestolen.(ja echt gebeurt) er komt politie en het blijkt dat de daders nog op het grote oost lopen, maar er is maar 1 politie auto’s in de hele stad aanwezig want de andere, (ja er rijden maar liefst twee auto’s!) is in Enkhuizen.....dus de daders kunnen smullend van hun zojuist verworven hammen smikkelend, door wandelen.
enig idee hoe de slager , die echt keihard voor zijn centen moet knokken zich voelt als hij op maandag ochtend zijn winkeltje binnen loopt?
En dat kind die door de wisselstraat loopt? En die van zijn fiets word berooft? hoe voelt die zich? kijk, ik weet heus wel dat je niet overal tegelijk kunt zijn, maar zou de maatschappij niet veel meer kosten besparen als we deze " kleine" criminaliteit een halt toe zouden kunnen roepen?
Nou daar ben ik nou een beetje boos over.
Want het is toch te zot voor woorden dat we 17 mensen hebben rondlopen in de stad, die verkeerd geplaatste vuilnis zakken opspoort, terwijl er dagelijks mensen van hun eigendommen worden berooft?
Omdat de daders gewoon hun gang kunnen gaan? omdat niet voldoende echte politie mensen hebben?
Ik pleit er dan ook voor om echt eens prioriteiten te gaan stellen, en roep de gemeente dan ook op om kruimel criminaliteit, zoals het verkeerd buiten zetten van een reclame bord, of het te vroeg buiten zetten van de vuilnis zak, (omdat daar talloze burgers over klagen?) niet mee als prioriteit te gaan stellen, maar nu eens de krant te gaan lezen, want of het nu wel of niet klopt, als de burgers steeds lezen dat de stad onveilig word, komen ze niet meer de stad in.
lieve Ilse heb je enig idee wat dat kost aan inkomsten voor de ondernemer?
Hoorn is allang geen veilige stad meer, het is alleen nog het natte vinger werk en het gebrabbel van overheid die hier nog een slinger aan probeert te geven.
stads toezicht is prima, maar ik zou me persoonlijk toch veiliger voelen als we wat meer (gemotiveerde) politie mensen zouden hebben.
Oh en met dat gemotiveerde bedoel ik dus niet dat de politie die er nu is niet gemotiveerd zou zijn, maar ze moeten dweilen met de kraan open, ben benieuwd of dat nou echt motiverend kan werken....

Reactie: (Ruud van Vliet)
20-10-2010, 12:43
Beste Ilse,
het laatste wat ik wil is de Melkertachtige banen kortzichtig afbrabbelen.
Maar ik wil toch iets kwijt,.
een aantal jaren geleden voerde de gemeente het betaald parkeren in, en er was een parkeer politie aangesteld die onder leiding van Harm Ax geleid werd. Maar de zaken moesten geld op leveren en zodoende werden er nieuwe mensen aan gesteld die via de Melkertbanen in dienst kwamen, kon ook makkelijk want een bon voor fout parkeren is niet zo heel erg moeilijk om te schrijven. tot zover klopt het nog wel denk ik.
Maar toen ging er iets veranderen de voormalige politie mensen die het parkeer toezicht leidden, werden vervangen door de nieuwe Melkertbanen , en in plaats van de politie mensen die nu vrij waren gekomen weer in te zetten voor de politie taken, werden ze in de loop der jaren weg bezuinigd.
het gevolg laat zich nu dagelijks in de krant zien, overvallen , berovingen zijn nu helaas aan de orde van de dag. en veel burgers nemen niet eens de moeite om een aangifte te doen, want, bijvoorbeeld het bestelen van een bejaarde door handige oplichters , is nu geen prioriteit. met gevolg dat door de jaren heen de kleine criminaliteit (want dat is nu een beroving, of inbraak al geworden) welig tiert en de onderbezette politie "macht" raakt steeds meer gefrustreerd. Juist omdat de verschillende colleges, de afgelopen jaren hier op een wat laconieke manier mee om zijn gegaan, hebben we nu de situatie waarin de pakkans op een vergrijp wel heel erg klein is geworden.
voorbeeld?

Reactie: (Qwartje)
20-10-2010, 12:20

@Ilse Fekking

Het is hier al enkele malen eerder betoogd, @Ilse. In zijn algemeenheid is het goed dat de dienst Stadstoezicht er is, maar de manier waarop leden van die dienst burgers bejegenen en een kennelijke status ontlenen aan hun blauwe jasje degradeert hen tot carnavaleske Eftelingen.

Doelstelling van de dienst: Verbetering en intensivering van toezicht en handhaving in de openbare ruimte. Budget van de dienst (raadsbesluit juni 2008): € 62.229 in 2008, € 125.778 in 2009, € 118.148 in 2010, € 181.478 in 2011 en € 181.478 in 2012. Omzet van de dienst (per 2009): 6.000 uitgeschreven bonnen. Uitgaande van een zeer prudent gemiddelde van 60 euro per bon, zal de dienst dit jaar driemaal zo veel geld aan de bevolking en middenstand hebben onttrokken als wat ze kost. In feite betalen ‘we’ ze dus vierdubbel.

Je zult het mogelijk wegzetten als ‘kortzichtig gebrabbel’, @Ilse, maar van wat ik hier op 23 november vorig jaar enigszins gechargeerd over de Stadstoezichters opmerkte neem ik voorshands geen woord terug.

‘Het gemeentebestuur is apetrots op het verschijnsel ‘stadstoezichthouders’. Een nieuwe vorm van Melkertbanen die de eigen broek ophoudt. De opbrengst van de pàkken boetes die ze uitschrijven weegt ruimschoots op tegen de kosten van de stadstoezichthouders-battledress, de stadstoezichthouders-mountainbikes, het stadstoezichthouders-soldij en de stadstoezichthouders-kazernefeestjes.

De Stads Surveillance Intelligence (Stasi) voert strafexpedities uit in colonnes van vier (4) blauwjassen. Zo kan een stoute burger terstond worden omsingeld en geript. Wàt!? Nog praatjes ook? Een Blaf-boete (belediging lofwaardig ambtenaar in functie). Onderling hebben de Stasi’s de grootste lol. Rond Snieklaas 2010 komen ze met een lachboekje boordevol qudtsmoesjes waarmee stomme sulburgers zich onder de bon probeerden uit te spartelen. “Eftelingpolitie” noemde een milde Horinees ze ooit. De echte politie gaf hem proestend gelijk.

Bijkomende meerwaarde van de Stasi’s is hun symboolfunctie. Bepaalde, gezagsgetrouwe bewoners wanen zich veiliger buiten de eigen poort. Lees @Kees Boots en @Fred Houtkachel hier per 13-11-2009. Het gemeentebestuur doet het goed! Ordnung muss sein. Meer auw op straat. Een asociale vijftiger die in De Nieuwsteeg door vier gediplomeerde klikspanen van zijn fiets wordt gepleurd heeft daar zelf om gevraagd. Ja toch?

Het zou weinigen - pro of contra - verbazen wanneer een wakker raadslid(?) op enig moment boven water zou krijgen dat de Stasi’s een forse eindejaarsbonus aan Judaspenningen krijgen toebedeeld wegens OBV (Onheuse Bejegeningen door het Volk). Want de standrechtelijke keurtroepjes krijgen alleen maar cybercredit op de website van de gemeente. En van dat soort jubeltekstjes kun je geen extra broodbeleg kopen.

Tip. Wie onverhoeds door een kwartet blauwjassen wordt ingesloten omdat hij of zij het zwerfvuil heeft aangevuld met een sigarettenpeuk of een parkeerticket (75 euri boete en een preek) kan daar als volgt op reageren. Lichaamstaal: twee duimen omhoog en een grote grijns. Tekst: “Fantàstisch dat jullie er zijn, jongens! Goed werk! Nu maak ik het zelf eens een keer mee. Orde. Fatsoen. Tucht. Hartstikke goed. En jullie horen mij niet zeggen dat je een löl bent met het eergevoel van een kakkerlak. Dàt horen jullie mij niet zeggen. Dat zou beledigend zijn. Maar als iemand anders het er onder gegeven omstandigheden zou uitflappen… Tja, dan zòu ik me daar iets bij kunnen voorstellen.”






Reactie: (ilse fekking)
20-10-2010, 09:59
@tim en consorten. Wederom kortzichtig gebrabbel. Stadstoezicht is bedoeld voor de kleine ergernissen en overlast, niet voor criminelen en het oplossen van straatroven. Leg je frustratie neer waar het hoort.

Reactie: (Ronald)
20-10-2010, 09:37
Die Eftelingpolitieagentjes maken zich zo langzamerhand steeds meer gehaat bij een groot gedeelte van de Hoornse Bevolking. Voor hun is het belangrijker hun quorum aan dagelijkse bonnen binnen te halen met onbenulligheden als letten op uitstallingen in winkelcentra, kijken of je licht het wel doet etc etc. dan straatroven aan te pakken. En heb je een grote mond tegen die arrogante omhooggevallen nepagentjes, kun je nog gearresteerd worden wegens "het beledigen van een ambtenaar in functie" Enne Pietertje; de heer Wilder juicht harder ingrijpen van zemels als Stadstoezicht juist van harte toe. En de gemeente Hoorn en een paar burgers van Hoorn zijn het roerend met hem eens..... Dat driekwart van de Hoornse bevolking daar heel anders over denkt, lees je nergens......

Reactie: (Tim)
19-10-2010, 20:38
@Pietertje
Wat zegt al genoeg?
P.S Mijn excuses als je beledigd was over mijn melkert opmerking, het was niet de bedoeling dat mensen dit persoonlijk op zouden vatten. Jij doet ook je best, maar gooi het anders een keer in de groep tijdens een stadswachtoverleg.

Reactie: (Pietertje)
19-10-2010, 20:13
Tim loopt een beetje achter met zijn ’Melkertbanen-opmerking’. Zegt al genoeg.

Overigens vind ik het idd zo dat de gemeente dingen moet gaan doen om zo de andere bezigheden te bekostigen.
Laat men overigens een sgoed met subsidies e.d. om springen.
Doordat er overal harde aanpak gevraagd word, zal de populariteit van WIlders alleen maar versterken.
Dit heeft men zelf in de hand gewerkt met de struisvogelpolitiek!


Reactie: (k-rel)
19-10-2010, 19:16
@ Tim, de spijker(s) op zijn kop.

Reactie: (Tim)
19-10-2010, 19:13
Laat die melkertbrigade maar op vrijdagavond in de huesmolen surveilleren, je kan er dan amper veilig naar Deen.
En s’avonds en s’nachts door de wijken laten surveilleren, zodat de burger zich misschien weer veilig gaat voelen. Los eerst de grote problemen op voordat je je bezig gaat houden met zulke onbenulligheden. De ene straatroof na de andere doet zich voor in Hoorn, maar daar zijn ze blind voor, want daar valt niets aan te verdienen. Ze kijken waar ze aan kunnen verdienen en leggen daar de prioriteit. Gemeente Hoorn open je ogen eens!!!