Oppositie in Hoorn wil betere informatie rond bezuinigingen

20-10-2010 ”Gemeentebestuur geeft raad te weinig tekst en uitleg”

HOORN - Oppositiepartijen PvdA, GroenLinks en SP in Hoorn zijn boos over de beperkte tekst en uitleg die B&W geven bij de nu gestarte bezuinigingsoperatie. ”Ondanks herhaalde verzoeken, heeft de wethouder van financiën (VVD-er Ronald Louwman) inhoudelijke toelichting tot op heden geweigerd” aldus de drie partijen in een verklaring. De Gemeente Hoorn moet maar liefst 18 miljoen  bezuinigen en de komende weken praat de gemeenteraad hier over.

De drie progressieve partijen vinden de informatievoorziening en toelichting onvoldoende en schrijven: ”In de visie staan vele bedragen en percentages genoemd, waaronder buitengewoon zware ingrepen in sociale zekerheid, kunst & cultuur en welzijn & sport. Ook in de gemeentelijke organisatie wordt flink gesneden. De inhoudelijke basis waarop deze cijfers tot stand zijn gekomen is echter onduidelijk. De raad moet het doen met louter getallen en bedragen.” 

PvdA-fractievoorzitter Judith de Jong vindt dat onbegrijpelijk. “Zonder de onderliggende inhoudelijke voorstellen is een goede oordeelsvorming over de bezuinigingen niet mogelijk. Terwijl ons besluit hierover de basis vormt waarop het college de voorstellen gaat uitwerken.”

Ook SP-voorvrouw Nel Douw hekelt de gebrekkige informatievoorziening door het college. “De raad wordt met deze stukken niet ‘in positie gebracht’ zoals dat zo mooi heet, maar ‘het bos ingestuurd’.”   De drie partijen verbazen zich erover dat de coalitiefracties in de raad geen moeite lijken te hebben met de summiere informatie.

”Hebben sommige fracties wellicht een voorsprong in informatie? Dat zou zeer onwenselijk zijn omdat juist gestreefd moet worden naar een zo breed mogelijk draagvlak”, aldus GroenLinks-fractievoorzitter Samir Bashara. “De ingrijpende keuzes die we als raad moeten maken zijn te belangrijk voor partijpolitieke spelletjes. 40% van de Horinezen stemde niet op één van de coalitiepartijen. De achterban van zowel oppositie als coalitie heeft recht op volwaardige democratische vertegenwoordiging.” 

Op 26 oktober wordt de voorgestelde visie besproken in de algemene raadscommissie. Daarna volgt, tijdens de algemene beschouwingen op 3 en 9 november, de formele vaststelling in de Hoornse gemeenteraad. De raad behandelt dan ook de begroting voor 2011, waarmee de eerste stappen in de bezuinigingsoperatie zullen worden gezet.
 

Reacties
Reactie: (Sebastiaan)
22-10-2010, 13:39
Even tijdens de lunchpauze de oplossingen zoals die in Almere zijn gepresenteerd.

"(...) Een verhoging van de parkeertarieven met zes procent, het uitstellen van groot onderhoud in wijken en het versoberen van de wijkbudgetten. Het zijn slechts enkele van voorgestelde bezuinigingen van het college van burgemeester en wethouders.

Wethouder van Financiën Arno Visser (VVD) overhandigde gisteravond de Najaarsnota 2011-2015 met daarin de begroting voor het komend jaar aan de gemeenteraad. Die begroting is veel minder rooskleurig dan begin dit jaar nog werd verwacht. Almere moet het komende jaar zeven miljoen extra wegsnijden. ,,Het is veel geld, maar ik denk dat wij met de voorstellen die wij doen geen kaalslag plegen op Almere", aldus Visser.

Het gaat om bezuinigingen die niet heel direct in de portemonnee van de Almeerder worden gevoeld, meent de wethouder. Het gaat meer om maatregelen die vervelend zijn. Zo heeft niemand er last van dat er een nog te bouwen zwembad in Poort wordt geschrapt uit de plannen en ook het vervallen van een nieuw te bouwen bibliotheek in het stadsdeel benadeeld niemand direct. Het college wil verder de sportverkiezingen versoberen, rampenoefeningen soberder uitvoeren en minder geld uitgeven aan kerstpakketten voor de ambtenaren.

Ondanks dat het college moet snijden, worden de zoals in het coalitieakkoord overeengekomen investeringen in onderwijs, economie en veiligheid wel gedaan. Er is daar echter minder geld voor. Er wordt slechts zeventien miljoen in plaats van twintig miljoen uitgegeven.

Vanaf 2012 moet de gemeente nog steeds zoals verwacht pas echt fors bezuinigen. Het gaat om een bedrag van bijna dertig miljoen euro. Hoe deze bezuinigingen uitpakken is nog maar de vraag, het college komt in het voorjaar met voorstellen voor die snijronde."


Ter info: hier is dus een Coalitie van VVD, PvdA, D66 en CDA. De PVV heeft zichzelf, zoals bekend, in de oppositie gemanouvreerd. Ben benieuwd naar hun inbreng en ideeën. Opvallend:

"Het college wil onder meer door een verhoging van de parkeertarieven, de onroerend zaak belasting en de rioolheffing het gat dichten." iets wat vooralsnog taboe is in Hoorn.

Er zijn in Almere minder inkomsten, omdat er ook minder gebouwd wordt (zie in Hoorn de Bangert & Oosterpolder).

"(...) Vorig jaar verwachtte de gemeente in 2010 een bedrag van 8,9 miljoen euro aan bouwleges te ontvangen. Doordat de Almeerse bouwproductie praktisch nihil is op dit moment, heeft de gemeente te maken met een tegenvaller van 3,5 miljoen euro. Dit jaar komt er slechts 5,5 miljoen euro aan bouwleges binnen."

Hoe zit dat in Hoorn aan de inkomstenkant? Hoeveel zit er nog in het Grondbedrijf?

Reactie: (Sebastiaan)
21-10-2010, 15:22
Hier in Almere komt er net een mail voorbij over de Politieke Markt van vanavond waar de Najaarsnota en bezuinigingsvoorstellen besproken zullen worden.

"(...) Vanavond biedt het college de Najaarsnota aan de raad aan. Dan wordt bekend waarop het college de komende vier jaar op bezuinigen wil, zowel in de stad als op de organisatie. De raad gaat zich hier de komende weken over buigen.

In de Stadhuis-aan-huis in de Almere Vandaag van komende zaterdag verschijnt een special over de gevolgen van de plannen voor de stad en haar inwoners.

Vanavond om 21.30 uur, direct na de presentatie, komt het interne artikel in de interne nieuwskrant Afzender: Almere over de gevolgen van de Najaarsnota voor onze organisatie op hoofdlijnen."

Het lijkt alsof de voorlichting in Almere ook weer beter geregeld is?
Maar de manier zoals ze het in Heerhugowaard (maar ja, daar kijken ze in Hoorn niet naar, dat is een kleinere gemeente, dus veel te amateurtistisch) doen is nog beter!

Reactie: (Frits)
21-10-2010, 13:12
Ik denk dat Cees een terecht onderwerp van bezuinigingen noemt. Er gaat teveel mis met inkoop en aanbestedingen. Graag noem ik ook nog de externe adviseurs die nog steeds ingezet worden. Met deze zaken kunnen miljoenen bespaard worden en dat zet meer zoden aan de IJssselmeerdijk dan van een toneel- of zangclubje 5 % subsidie in te pikken: De administratie daarvan kost meer dan het oplevert. Het valt te hopen dat de raad keuzes durft te maken.

Reactie: (cees)
21-10-2010, 10:16
kijk naar inkoop en aanbesteding daar is op een bedrag van 60 miljoeneuro inkoop 5% perjaar tewinnen

Reactie: (Qwartje)
20-10-2010, 22:51
En ziedaar: René Assendelft hoeft maar één keer over ProHo te twitteren, of twitter.com is over capacity.

Reactie: (Sebastiaan)
20-10-2010, 21:40
@ Dirkje. Ook mijn idee, Dat gebeurt ook in Deventer, Enkhuizen en Heerhugowaard. Het risico van het voorleggen van de ombuigingsplannen aan de Hoornse bevolking kan er echter toe leiden dat een meerderheid van de (geraadpleegde) bevolking een streep zet door de investeringen in de tunnel onder het spoor. Want dan moet óók die keuze voorgelegd worden. Kritisch kijken naar bestaande instellingen is altijd goed, vooral waar die op de "automatische piloot" zijn gaan werken en kritische zelfreflectie ontberen. Maar leg de keuze maar eens voor aan de bevolking: armoedebeleid, ouderenzorg of tunnel?

Reactie: (René Assendelft via Twitter)
20-10-2010, 21:30
Kijk nou, de term progressieve oppositie wordt gebruikt in Hoorn, krijgen we ProHo terug?

Reactie: (dirkje)
20-10-2010, 19:21
De wethouder van financiën in Eindhoven heeft de inwoners gevraagd hun ideeën over bezuinigingen in te dienen.
Alle bruikbare ideeën worden meegenomen in de voorstellen naar de raad.
Wellicht is dit een goed voorbeeld voor het College in Hoorn.
(Oppositie: geen woorden maar daden! Ik bedoel: kom op met jullie bruikbare ideeën).

Reactie: (Lucas)
20-10-2010, 16:32
@ Gerard: "En wat mij betreft zijn er inderdaad veel subsidies aan sport- en cultuurverenigingen die geschrapt kunnen worden. En het mes kan ook wel stevig in de stichting Netwerk."

Ja, die discussie zou eens open gegooid moeten worde. Dit PvdA bolwerk van multi-culti sociaalcultureel fröbelwerk voor veel geld (een centraal bureau waarvan de omvang monsterachtige vormen aanneemt) mag wel eens onder het mes. Elk jaar wordt ons met ronkende zelfvergenoegzaamheid (mijn vrouw krijgt elk jaar via haar werk een jaarverslag) medegedeeld hoeveel allochtone vrouwen nu weer zijn geïntegreerd vanwege de punnikclub of het gezellig samen koken met blanke multiculti knuffelaars. Maar ondertussen wordt het echte veldwerk vergeten, de jongerenwerkers draaien overuren en - zoals mijn zoon al eerder opmerkte vóór zijn vertrek naar Amsterdam - het aanbod van goede muziek in Manifesto wordt steeds minder. Dat stond overigens ook al in de klrant. Nee, daar mag de bezem wel eens door, in dat oude pand aan de Achterstraat!

Reactie: (gerard)
20-10-2010, 15:02
Volgens mij is dit ingewikkeld gedoe wat er feitelijk op neerkomt dat er op begrotingsposten waar gesneden wordt, ook duidelijk gemaakt moet worden welke taken dan vervallen.

Overigens is het onzin om te suggereren dat de gemeentefinancien in de vorige periode uit de hand gelopen zijn. De bezuinigingen nu komen enerzijds door een nieuw kabinet dat op een aantal uitkeringen aan gemeenten snijdt (bijvoorbeeld WMO), en anderzijds omdat dit college een dure investering in bijvoorbeeld een tunnel wil doen, terwijl er ook al andere dure projecten lopen (Oostereiland, Wedtfrisiaweg e.d.). Wie veel "nieuw beleid" wil, zal fors in "oud beleid" moeten snijden. Maar dan ook wel eerlijk aangeven welke taken of subsidies de gemeente schrapt.

Overigens: ik vind de nieuwe tunnel prima. En wat mij betreft zijn er inderdaad veel subsidies aan sport- en cultuurverenigingen die geschrapt kunnen worden. En het mes kan ook wel stevig in de stichting Netwerk.

Reactie: (Lucas)
20-10-2010, 13:28
Maar als burger of bewoner van deze stad zie ik het College van B&W ook niet voorbij komen om duidelijk kond te doen van hun ombuigingsgedachten. En enerzijds ombuigen en bezuinigen, anderzijds geld gooien in een bodemloze tunnel, eh... put...

Reactie: (Qwartje)
20-10-2010, 12:36

@Folly

Je legt het zelf al prima uit middels een kort, keffend college, @Folly. Heb dank.

Het is en blijft allemaal polletiek wat de klok slaat. Natuurlijk stelt de oppositie zich op zoals ze doet. Wanneer ze op het échte pluche hadden gebipst zouden ze muisstil zijn gebleven. Het is moord en brand voor de bühne, ten overstaan van de achterban.

Reactie: (Folly)
20-10-2010, 11:27
Misschien kan iemand het aan mij uitleggen. Het college van B&W heeft toch een duidelijke meerjarenbegroting aan de gemeenteraad gegeven? Daar worden toch de keuzes van dit college in aangegeven? PvdA, SP en Groenlinks moeten nu even flink zijn en zelf met voorstellen of alternatieven komen. Niet zeuren over informatieachterstanden. Dat geldt zeker voor de PvdA en GL, die in de afgelopen collegeperiode meeverantwoordelijk zijn geweest voor het uit de hand lopen van de gemeentefinanciën. Die weten immers precies hoe de vork in de steel zit? Ik ben benieuwd naar hun positieve inbreng, maar ben er vrijwel zeker van dat er van hun kant alleen maar "zure" en negatieve commentaren zullen komen. Verras mij en de andere Hoornse burgers eens.