Bewoners Havenkwartier verbolgen over antwoord brug Oostereiland

17-11-2010 ”bevordert de dialoog tussen burgers en de gemeentelijke overheid beslist niet!”

HOORN - Een groep bewoners van ’t Hoofd en Achter op ’t Zand is boos over de beantwoording van een brief door de gemeente Hoorn. Zij hadden bij de gemeente bezwaar gemaakt tegen de bouw van een nieuwe (betonnen en bredere) brug naar het Oostereiland. Over de reactie vanuit het stadhuis zijn ze niet te spreken: ”Inhoudelijk wordt op geen enkele wijze op de door ons genoemde aspecten ingegaan. Een dergelijk antwoord bevordert de dialoog tussen burgers en de gemeentelijke overheid beslist niet!”

Aldus de bewoners in een brief die vandaag naar de gemeente verstuurd is. Ze zijn nog steeds boos over de nieuwe brug: ”Met de aanleg van de betonnen brug toont u geen enkel respect voor het monumentale Oostereiland en het historische stadsgezicht van het havenkwartier. Overigens was de Monumentencommissie in 2009 tegen sloop van de bestaande brug en tegen de aanleg van een nieuwe betonnen brug met landhoofden.”

”Ons ontgaat ook de noodzaak om het draagvermogen van de brug te verhogen van 18 ton naar minimaal 30 ton. In de oude binnenstad en het havenkwartier hoort geen zwaar verkeer wat deze brug ongetwijfeld zal aantrekken.” 

Lees hier de volledige brief en onderaan kunt u via een link naar het antwoord van de gemeente.

Hoorn,  17 november 2010
 
 
Aan burgemeester en wethouders van Hoorn,
Postbus 608, 1620 AR – Hoorn.
 
 
Betreft: Uw reactie d.d. 4 november 2010 op onze zienswijze betreffende het vernieuwen van de brug tussen Hoofd en Oostereiland. 
  
Geacht College,

Op onze zienswijze is door uw college uitermate teleurstellend gereageerd. Enkele voorbeelden uit uw reactie:
· Het materiaalgebruik (1.)wordt afgedaan met de verwijzing naar het advies van de commissie van Monumenten en Welstand met de woorden: Niet valt  in te zien dat dit advies ondeugdelijk tot stand is gekomen. · De genoemde zaken onder 2,3,4 en 7 worden afgedaan met: de breedte van de brug past binnen de normen van het bestemmingsplan. · Het genoemde onder 6 wordt ruimtelijk niet relevant genoemd. Dat het geld betreft dat door de burgers wordt opgebracht telt blijkbaar niet.
Inhoudelijk wordt op geen enkele wijze op de door ons genoemde aspecten ingegaan. Een dergelijk antwoord bevordert de dialoog tussen burgers en de gemeentelijke overheid beslist niet!
Met de aanleg van de betonnen brug toont u geen enkel respect voor het monumentale Oostereiland en het historische stadsgezicht van het havenkwartier. Overigens was dezelfde Monumentencommissie in 2009 tegen sloop van de bestaande brug en tegen de aanleg van een nieuwe betonnen brug met landhoofden. Men was van oordeel dat dit niet paste in het beschermd stadsgezicht. Men is wel erg snel van advies veranderd.
2.            behorende bij de brief van 17 november 2010 aan B&W over onze zienswijze m.b.t.  Oostereilandbrug.
 
Ons ontgaat ook de noodzaak om het draagvermogen van de brug te verhogen van 18 ton naar minimaal 30 ton. In de oude binnenstad en het havenkwartier hoort geen zwaar verkeer wat deze brug ongetwijfeld zal aantrekken. 
En last but not least: De kans is groot dat deze brede brug gevolgen zal hebben voor de herinrichting van het Hoofd. Wij als bewoners zijn tevreden met de huidige situatie!
Hoogachtend,
 
Is getekend door:
J. KoopmansHoofd 3 J. W. Carpentier, G. de BestHoofd 5 W. StofbergenHoofd 5a J. Eising, A. Eising - DerlageHoofd 7 J. W. Rikkels, D. Rikkels- TimmermanHoofd 9 F. R. Droste, N. C. Droste - HaakHoofd 11 M. PlukkelHoofd 13 J. Bot (café de Volendammer)Hoofd 17  M. C. Plat (restaurant de Hoofdtoren) M. UrsemAchter op ’t Zand 63 D. van Riel, P. van Riel de RooyAchter op ’t Zand 62a A. Doornenbal, J. NieuwlandAchter op ’t Zand 62 A. E. KloosterAchter op ’t Zand 60 J. van WelyItaliaanse Zeedijk 116

 
antwoord van de gemeente leest u hier:

Reacties
Reactie: (s.de boer)
23-11-2010, 14:33
Er zitten mensen in de gemeenteraad die niet uit een historische stad komen en er ook geen oog voor hebben. Net als in Zaandam in de jaren 70 draaien deze mensen het toerisme de nek om met eigentijdse bouwsels die detoneren met de omgeving.

Reactie: (Bewoner)
20-11-2010, 21:01
Vooruitgang kan je niet tegenhouden.

Reactie: (Renata)
19-11-2010, 18:17
Alles zal straks langs mijn woning komen op de italiaanse zeedijk. Het is al veel drukker geworden nu de roode steen ook sweekends afgesloten is. Vele huizen zijn niet geheid, maar op staal, afgestemd op paard en wagen..nu 30 ton????? Laat de brandweer maar een blusboot kopen, dan kunnen ze er ook bij. Verder moet ik wel bekennen dat het oostereiland er mooi begint eruit te zien.

Reactie: (G. de Jager)
18-11-2010, 11:33
Bewoners en ondernemers van ’t Hoofd, de gemeente zal nooit op voorhand aangeven dat het wel eens erg druk kan gaan worden in deze historische straat. Ze weten het natuurlijk wel (vandaar de nieuwe brug), dit is politiek! Als alles straks gereed is en de scheuren in jullie huizen springen door alle verkeersbewegingen, dan gaan ze roepen dat ze dit ook niet hadden verwacht! Als ik jullie was zou ik de verkeersdeskundige van gemeente vragen wat de verwachte verkeersdruk gaat worden.

Reactie: (Harold)
18-11-2010, 11:31
Het antwoord van de gemeente is inderdaad ambtelijk, maar geeft op punten weer over hoe en wat. In een eerdere correspondentie vanuit de gemeente is geschreven dat er noodzaak was omdat ook de ladderwagen van de brandweer op locatie moet komen.

Als de buurbewoners bang zijn voor sneller verkeer, is het misschien wijs om te praten over snelheidsbeperkende maatregelen.

Want de brandweer moet in noodgevallen wel op het Oostereiland kunnen komen. Vooral ook omdat er straks het museum van de 20e Eeuw en het filmhuis, samen met een aantal woningen daar gevestigd zijn.

Reactie: (Daniel)
18-11-2010, 10:59
Een van de weinige plaatsen in Hoorn waar je nog normaal kunt lopen zonder van de sokken te worden geraced. En dat is iets wat wij in het gem.huis niet willen.. Stel je voor dat je nog op normale wijze in Hoorn kan wonen zonder inmenging van B&W..

blij dat ik er niet meer woon!

Reactie: (jan)
18-11-2010, 10:50
Het gaat de bewoners nogmaal helemaal niet om de brug maar om het autoverkeer, de stad is van alle inwoners van Hoorn en niet van de klagers die daar geen enkele verandering willen.