”De lelijke stad” over de verrommeling van Hoorn

5-12-2010 tentoonstelling en lezing-discussie avond op 9 december

HOORN - Het stadsbeeld van Hoorn is op sommige plekken rommelig. De oorzaak? Slecht onderhoud, leegstand, schreeuwende reclame en woekerende technische installaties op straat. Althans, dit meldt het Architectuurcentrum dat op 9 december antwoord op deze vragen denkt te geven: Hoe verrommeld is Hoorn en wat is de remedie hiertegen?

Verrommeling is een term die vooral wordt toegepast op het landschap, of op de overgang van de stad naar het platteland. Het Architectuurcentrum Hoorn constateert echter een verrommeling die in de stad zelf plaats vindt. In plaats van te focussen op nieuwe architectuur en de perfecte stad richt het Architectuurcentrum Hoorn het vizier nu eens op de imperfecte stad. Op de afwijkingen in het straatbeeld en de lelijkheid van de stad.

Opgepoetst Hoorn
In de tentoonstelling over Lelijk Hoorn – die vanaf 9 december in het Architectuurcentrum Hoorn hangt- worden een aantal onderwerpen belicht die de stad verrommelen. Leegstand in de stad is een factor die bijdraagt aan een verrommeld stadsbeeld. Juist in een stad die opgepoetst is als Hoorn vallen dit soort afwijkingen erg op. Een goed voorbeeld is de plek in de binnenstad naast café de Beiaard waar al jarenlang een lege plek is met een bouwbord waar op staat dat er binnenkort gebouwd gaat worden aan een …. café.

Een woud aan verkeersborden
Slecht onderhoud is eveneens een element dat verrommelt. Slecht onderhouden gevels vallen op tussen het historisch schoon van de binnenstad van Hoorn. Op de Zon staat een gevel die er erg vervallen uitziet en daardoor ontzettend opvalt ten opzichte van de omliggende panden. Maar ook installaties op straat en een woud aan verkeersborden zijn lelijkmakers. Technische installatiekasten rijzen als paddenstoelen uit de grond op straat. Kastjes, leidingen, verkeersborden: allemaal noodzakelijke elementen om de gang van de stad te reguleren, maar door de veelheid en het gebrek aan afstemming draagt het niet bij aan de schoonheid van de stad. En dan zijn er nog de reclame-uitingen. Ook hier mist afstemming. Er zijn steden die een reclamebeleid hebben ingezet om reclame een heel veel kleinere rol te geven in het stadsbeeld.

Ondernemers aan het woord
In de lezing-discussie, op donderdag 9 december, komen verschillende Hoornse ondernemers aan het woord om hun ervaringen uiteen te zetten met reclame in Hoorn. Daarnaast wordt er een lezing gegeven over verrommeling door LOLA landscape architects, uit Rotterdam. Zij gaan in op landschappelijke, auditieve (geluidsoverlast) - en stedelijke verrommeling. En er wordt gediscussieerd over de verrommeling van Hoorn in zijn algemeenheid. Hoe kan dit tegengegaan worden? Zoals altijd is de toegang gratis.

datum lezing:           9 december  2010
tijd:            20:00 uur
kosten:          gratis
info:          coördinator Gytha Heeren
t:       0229 285783
e:       info@archicentrumhoorn.nl
w:      www.archicentrumhoorn

Reacties
Reactie: (antiguldenbos)
6-1-2011, 21:09
Ik krijg een vreemd gevoel in mijn buik van "leden"van het Guldenbos.
reaalomwonenden enz....
Ook waar zijzelf HUN EIGEN HUIS hebben laten bouwen was eerst weiland en stonden her en der bomen....
beetje tegenstrijdig toch?!!

Reactie: (Frits)
10-12-2010, 10:08
Helemaal eens met Lucas.
Maak je borst maar nat, het "Guldenbos" bij de Tuibrug zal van de winter eenmalig ’kennismaken met de kettingzaag’ vrees ik.
Ik denk dat er in Hoorn op termijn steeds meer depressieve personen zullen zijn doordat alsmaar groene leefomgeving wordt vervangen door betonnen leefomgeving....

Reactie: (Lucas)
8-12-2010, 12:21
Dankzij falend ruimtelijk beleid van voormalige VVD en PvdA wethouders - denk maar aan het "Gat van Hansen" aan de Westerdijk, of de "woestenij van Van Es" op de Blauwe Berg - is Hoorn een verrommelde, verwaarloosde en visieloze stad geworden. Niet duurzaam, geen bijzondere woningen, verwaarlozing van het (cultureel) erfgoed, kappen van bomen, sloop van historische panden, etcetera, etcetera. En als je dacht dat de nieuwe coalitie het anders zou doen? Nee hoor, ze gaan gewoon door met de projectontwikkelaars en de bomenkappers!

Reactie: (Frits)
7-12-2010, 12:04
Nou @ Ilse hangt er vanaf om welke regels het gaat...
Maar in dit geval PAST de gemeente al wel beleid toe naar particulieren die er (bijv)een puinhoop van maken. Dat gebeurt dus al.
Maar dezelfde Gemeente steekt de kop in het zand als Intermaris Hoeksteen -overigens jaren lang- er een puinzooi van heeft gemaakt en er niets aan doet.
De Gemeente is niet consequent.
Het is (nogmaals) erg gezellig bij de zogenaamde leefbaarheids-besprekingen tussen gemeente en Intermaris. En een vriend sommeer je niet z’n puinzooi op te ruimen blijkbaar. (vooral vrij-leefbaar voor Intermaris Hoeksteen)


In Intermaris Hoeksteen-steegjes liggen bijv. regelmatig vuilniszakken die niet meteen in de ondergrondse vuilcontainers worden gestopt door bewoners. Dit stinkt en kan ratten aantrekken. Hiervoor wat mij betreft wel regels. En die regels ook consequent uitvoeren....

Reactie: (ilse fekking)
7-12-2010, 09:49
@Frits Waarom blijft iedereen altijd wijzen naar de gemeente? We willen minder regels, maar de gemeente moet wel een administratie bijhouden van wiens tuintje uit de kluiten groeit? Kom op zeg, wat een onzin!

Reactie: (Frits)
6-12-2010, 12:05
@ Slecht onderhoud, leegstand, schreeuwende reclame en woekerende technische installaties op straat
Aanvulling:

Intermaris Hoeksteen met jarenlang sterk bevuilde gevels van huurwoningen; ’zeer gore achterbuurt situaties’ met woekerende steegjes; die asocialen niet aanpakt; die woningen blijft verhuren en onder-verhuren aan/door (Antilliaanse) drugsdealers met alle overlast van dien zoals vrijwel alleen klanten ’s nachts laten komen.
Veel werk aan de winkel van Intermaris Hoeksteen.

Waarom bemoeit de gemeente zich hier niet mee ook? Als een particulier z’n tuintje te hoog laat begroeien volgens gemeentelijke maatstaf dan krijg je een brief met een termijn om dit te snoeien. Maar kennelijk is het Intemaris - Gemeente contact zo gezellig dat Intermaris niets fout kan doen bij gemeente.....

Reactie: (k-rel)
6-12-2010, 10:14
Winkeliers kunnen er zelf ook een rommeltje van maken. Kijk op Betje Wolff en Aagje Dekenplein, kun je een beetje droog of sneeuwvrij overkomen/lopen staat de strook onder de afdak van de winkels helemaal vol met hun artikelen, de visboer heeft het loopdeel zelfs afgezet met allerlij dingen of schermen.

Reactie: (Jeroen)
5-12-2010, 16:08
Interessante benadering van het begrip ’verrommeling’. Ik zie daarin juist een gebrek aan eenheid, zoals in Rotterdam heel erg het geval is. Daar is duidelijk te zien hoe elk project op zich heeft gestaan, integenstelling tot Hoornse projecten waarbij juist vaak een gebied als geheel wordt ingedeeld. Ik denk aan het Jeudje, het Visserseiland, de nieuwbouw rond het ABC/Karperskuil. Bij verrommeling in onze omgeving denk ik aan windmolens die op lelijke wijze het landschap onderbreken.

De verkeersbordenverrommeling is niet veel meer dan een belachelijke veelheid aan verkeersborden, maar die bederven, op de Roode Steen na, niet een heel straatsbeeld. Incidenteel bij een tijdelijke situatie, ja, dat kennen we nog. Ken beur’n, denk.