Burgemeester Hoorn wil meer armslag in strijd tegen zuipende jeugd

6-12-2010 Onno van Veldhuizen schrijft brief aan minister VWS en wil meer bevoegheden

HOORN - Onno van Veldhuizen, voorzitter van de stuurgroep Jeugd en alcohol – West-FRISland, en burgemeester van Hoorn, heeft samen met andere bestuurders van 150 gemeenten een brief gestuurd aan minister Schippers (Volksgezondheid). Hierin wordt gevraagd om meer en vergaande bevoegdheden om alcoholproblemen onder jongeren aan te pakken. Ook vraagt hij om een snelle aanpassing van de Drank- en Horecawet. ‘We lopen tegen grenzen op’, schrijft Onno van Veldhuizen samen met andere burgemeesters en wethouders namens de gemeenten van diverse alcohol-matigingsprojecten in het land.

Een aantal cruciale problemen is door de gemeenten op dit moment niet op te lossen. Vooral het gebrek aan handhavingscapaciteit en de onmogelijkheid om bijvoorbeeld met supermarkten tot niet vrijblijvende afspraken te komen zijn grote knelpunten in de lokale aanpak. Onno van Veldhuizen: ‘Onze inzet zou enorm geholpen zijn met een aantal extra lokale bevoegdheden, gesteund door heldere en eenduidige landelijke maatregelen en richtlijnen. Al lange tijd klaarliggende wijzigingsvoorstellen voor de Drank- en Horecawet hebben die in zich.’

Om het overmatig drankgebruik van grote groepen jongeren het hoofd te bieden, zijn de navolgende maatregelen van groot belang:
1.  Eén leeftijdsgrens voor alcoholverkoop: 18 jaar. Nu is de leeftijdsgrens 16 jaar voor zwakalcoholhoudende drank en 18 jaar voor sterke drank. Met de medische inzichten van nu is dat onderscheid volstrekt onhoudbaar. Alcoholgebruik heeft nadelige gevolgen voor de lichamelijke en geestelijke gezondheid van de gebruikende jongeren en vergroot de kans op verslaving op latere leeftijd. Ook leidt het vaak tot overlast in de openbare ruimte.
2.   Three strikes: you’re out’: mysteryshoppers tonen aan dat jongeren van 15 jaar gemakkelijk `
alcohol kunnen kopen en dat de supermarkt één van de belangrijkste plekken is waar dat gebeurt. De supermarkt heeft echter geen Drank- en Horecavergunning en daarmee is de gemeente machteloos. Het wetsvoorstel biedt de mogelijkheid om alcoholverstrekkers die binnen één jaar drie keer de leeftijdsgrenzen hebben genegeerd een extra sanctie op te leggen: sluiten van de alcoholafdeling voor de periode van minimaal één week tot maximaal twaalf weken. Hiervan gaat een preventieve werking uit.
3.  Laat gemeenten zelf het toezicht organiseren en zorg voor financiering. De nieuwe wet legt het toezicht op de naleving van de Drank- en Horecawet geheel bij de gemeente, zonder zicht op de financiering daarvan. Tot nu toe is dat de taak van de landelijk opererende Voedsel- en Waren Autoriteit die daarvoor in capaciteit onvoldoende is toegerust. Het aantal jaarlijkse controles zal sterk toenemen als gemeenten zelf het toezicht organiseren.

Stuurgroepvoorzitter West-FRISland Onno van Veldhuizen vraagt met de andere burgemeesters en wethouders aan de minister of het wetsvoorstel op korte termijn in procedure wordt gebracht, waarbij de hiervoor genoemde onderdelen worden betrokken.

 

Reacties
Reactie: (Dirk)
13-12-2010, 23:07
De burgemeester heeft hier gewoon een punt. Supermarkten die drank aan minderjarigen verkopen, en dus de wet overtreden, moeten worden aangepakt en hard ook. Daarbij is een leeftijdsverhoging van 16 naar 18 helemaal zo gek niet. Drinken voor je 18e belemmerd de groei van de hersenen. Je bereikt er iig mee dat iemand van 14, die nog 16 geschat kan worden geen 18 geschat zal worden.

Reactie: (rumang)
13-12-2010, 23:03
egt niet normaal meer , ze moeten kijken waarom hang jongeren hangen , ik heb zelf gezien hoe jongeren worden geweigerd op de rooie steen. ik woon in risdam-noord en heb een tienercentrum in de buurt , jammer genoeg sluit die al om 12uur.. wat moeten de jongeren doen op straat hangen wat ik wil zeggen is kijk naar de oorzaak en schakel niet zomaar mensen in de niet eens nodig zijn

Reactie: (Jeroen)
7-12-2010, 20:41
HOOPGEVEND NIEUWS:

Bij een tussenmeting omtrent de avondklok is het volgende gebleken:

"Wat betreft het uiteindelijk beoogde effect, het terugdringen van het indrinken, is (nog) geen effect te constateren. De hoeveelheid jongeren dat voor het uitgaan alcohol drinkt is niet veranderd. Ook het gemiddeld aantal genuttigde glazen lijkt gelijk aan de situatie in december 2009."

Hiermee is de afschaffing van de avondklok nabij!

Reactie: (Jeroen)
7-12-2010, 18:18
Wat ik hier in de reacties lees, is dat nu de supermarkten aan de beurt zouden zijn om als zondebok voor het probleem te dienen. Dat is niet het geval. Als verkoper van alcohol heb je gewoon de leeftijdslimieten te handhaven en een bestuurder mag er consequenties aan verbinden als supermarkten dat niet doen. Dat is het stukje regelgeving dat nodig is voor de momenten waarop er even geen ouderlijk toezicht is.

Maar wat opnieuw niet gebeurd, is, inderdaad, de koppeling tussen het probleem en de verantwoordelijkheid van de ouders maken. Dat is de basis waarop beleid gestoeld moet zijn en dat lijkt opnieuw te ontbreken. De contracten die Van Veldhuizen met brugkoters sluit over hun toekomstig drinkgedrag, zijn goed voor een stukje bewustwording maar op rationeel vlak is het natuurlijk niets anders dan symboliek waar de tiener in kwestie vier jaar na ondertekening toch niks meer van weet als hij aan de bar van feestcafé De Wereld zijn eerste biertje besteld.

Ouders zíjn verantwoordelijk en hebben genoeg stokken achter de deur om eraan gehouden te worden. Het begint met het maken van afspraken met je kind en bij schending daarvan begin je met het strippen van alle privileges, net zolang tot het enige basisrecht van een kind - waar het zijn ouders aan mag houden - nog over is: warmte, onderdak en voedsel. Geen gsm, geen make-up, geen scooter, geen kleedgeld. Daar staat belonen voor het nakomen van afspraken tegenover.

Uit onderzoek blijkt dat de jeugd in Nederland veel meer drinkt dan elders in Europa. Ruim 20 procent van jongeren tussen 16 en 24 jaar behoort tot de categorie ‘probleemdrinker’. Het alcoholgebruik onder jongeren in zorgwekkend. Er wordt te vroeg, te vaak en teveel gedronken. Steeds meer kinderen drinken voor hun twaalfde hun eerste glas bier, wijn of mixdrankje. De helft van de 15-jarigen drinkt wekelijks alcohol. 11% van de jongens en 3% van de meisjes van twaalf tot zeventien jaar, behoort tot de zware drinkers. Dit houdt in dat ze minstens één keer per week minstens zes glazen alcohol drinken.
(bron van deze cijfers: scholieren.com)

De vraag is hoever Van Veldhuizen wil gaan als hij de verantwoordelijkheid eens een keer bij de ouders gaat neerleggen. De genoemde leeftijden zijn prima Bureau Halt!-gericht, de zuipketen schijnen bekend te zijn, de zuipers schijnen bekend te zijn en daarmee dus ook hun ouders. Als het waar is wat @Qwartje zegt, dat de ouders zo laconiek doen over hun bezopen kind (welke ze meestal uit liefdesbezegeling hebben gemaakt), dan zou Onno voor een harde lijn moeten kiezen. Want een ouder mag pas laconiek doen als hij of zij om die reden ook uit de ouderlijke macht is gezet, wat dus ook zou moeten gebeuren.

Onno heeft met zijn supermarkten een bron van het probleem te pakken. Dat is waar het bier vandaan komt. Nu nog even graven naar de basis, burrie. Dat zijn de ouders.

Reactie: (ruud van Vliet)
7-12-2010, 14:28
Ja hoor het Onnorakel gaat weer op de barrikade, met onnomogelijke oplossingen voor een probleem dat al sinds mensenheugenis nog steeds bij de ouders/opvoeders ligt.
nu moeten de supermarkten er aan geloven.... Deze man is helaas niet tot andere inzichten te vermurwen.
Natuurlijk heeft de avondklok niets uitgehaald, hooguit heeft de horeca zware verliezen moeten verwerken, die de komende jaren niet meer goedgemaakt kunnen worden. en de stad is langzaamaan saaier en saaier aan het worden.

Reactie: (robbie.)
7-12-2010, 14:25
Burgemeesters van West-Friesland!

Iedere Bromsnor in uw gemeente weet waar de zuipketen staan.
Geen woord hierover. Wel weer het vingertje naar de supermarkten en horeca.

Is het nou zo moeilijk om die zuipketens op slot te gooien?
Met slechts 1 gemeenteverordening in de hand kan het gebeuren.
Brandveiligheid, mijne heren.

Kom, klim es in de hoeven en laat Bromsnor met Wodan de waakhond een rondje door het durp maken.
Klik,klak, op slot en bij heropening of op een andere plek, volgt een sanctie.

Reactie: (G. de Jager)
7-12-2010, 11:52
We zullen onze burgervader even op weg helpen, waar zuipen deze jongeren? Jawel op straat met goedkoop bier uit de supermarkt. Zorg ervoor dat ze niet meer op straat kunnen zuipen en jaag ze de kroeg in, waar het veel duurder is om te zuipen. Moet je natuurlijk wel de openingstijden aanpassen.

Reactie: (Wim)
7-12-2010, 11:40
@Qwartje, Bob, helemaal raak!

Don Quichonno blijft kennelijk graag vechten tegen de bierkaai.

Ouders en opvoeders zijn de eerst verantwoordelijken, niemand anders.

Gaat Onno nu ook de benzine maatschappijen aanpakken?

Zij leveren immers de brandstof waardoor er zoveel (dodelijke)verkeersongelukken kunnen ontstaan.....

Reactie: (Qwartje)
6-12-2010, 23:46
De Onnocratie slaat stuiptrekkend om zich heen. Zonder de eerst-verantwoordelijken aan te spreken (de ouders/verzorgers, jawel) wordt nu gedreigd met regelrechte chantage van handel en horeca. Dàt zijn de dealers. Die bedrijven georganiseerde misdaad.

En altijd weer het stokpaardje van ‘…de medische inzichten van nu…’ Het volk weet niet dat te veel alcohol op te jonge leeftijd schadelijk is. Want volk is dom vulgus. Wat het volk wel weet, is dat het personeel van de alcoholpoli in het Westfriesgasthuis dubbeltellingen noteert. Daarover vertellen ze zelf honderduit in het café. Over dezelfde jonge comazuip(st)ers die bij herhaling worden binnengebracht. Over hun ouders die, na behandeling, worden gebeld met het verzoek hun lieverdje maar weer eens te komen ophalen. Over hoe dan vaak wordt geantwoord: ‘Hou hem/haar maar een nachtje; we kunnen nu niet rijden want we hebben zelf ’n slok op.’

Geen wòòrd over de ontnuchterende resultaten van de Avondklok. Niet dat we op dat breiwerkje-zonder-nulmeting zitten te wachten, maar het vormt onderdeel van het spelletje. Opeens heeft de gemeente geen bevoegdheden genoeg. Terwijl het bij de handhavers, die niet handhaven, bekend is in welke paar établissementen aan welke 14- en 15-jarigen geschonken wordt (ook in de regio met hun massaal kierende achterdeuren).

Het is en blijft één grote Soapera van de Onnozelheid.



Reactie: (Margret)
6-12-2010, 21:07
Wat een ongelooflijk verhaal.!! Hoe dik is die plaat voor uw kop meneer van Veldhuizen....!! Zeker u in uw positie moet leren van úw fouten..! U moet er nog een paar rechtdraaien nu het nog kan..! Ik raad u aan een rondje te gaan schaatsen @ IJsselmeer, zal u van op"fris"en....

Reactie: (Jeroen)
6-12-2010, 20:50
Krijg nou wat. Er is aandacht voor de bron van het probleem. Dat is niet mis om te lezen, bijna een jaar na invoering van een maatregel die zelfs na verkiezingen via de Achterkamer gehandhaafd is gebleven. Misschien komen we nu eindelijk eens ergens.

Nog wat vraagjes:
1. Als het zo meteen tijd is voor de evaluatie van de avondklok, welke cijfers worden als startpunt daarvan gebruikt?
2. Krijgt dit keer elke inwoner een oproep om mee te doen in de online peiling? Inclusief alle kroegen en supermarkten?
3. Is een evaluatie nog haalbaar, nu er een scheve verhouding is gekomen tussen twee, twaalf en vervolgens één uur?
4. Worden de Hoornse cijfers van de evaluatie vergeleken met de cijfers uit de regio, waar de avondklok nog steeds stijf op middernacht staat?

Just asking.

Reactie: (okkie)
6-12-2010, 20:31
Ja onze Onno weet van wanten.We zijn allemaal jong geweest en we hebben allemaal zitten tanken,althans de meeste van ons.Man pak het geweld eens aan en druk de bioscoop erdoor in plaats van elke keer voor je eigen c.v bezig te zijn. Je krijgt er ook elke maand een schandalige hoeveelheid salaris voor.

Reactie: (niek)
6-12-2010, 19:42
1.kansloos via internet kun je als 10 jarige drank bestellen.
2.Hiermee verplicht je ieder café tot gehele dag inzet van een portier of bij ieder biertje vragen mag ik je leg.bewijs zien.
3.De politie heeft al moeite genoeg om de normale orde te handhaven laatstaan dit....en in een tijd van bezuinigingen is geld een probleem.
Begin eens bij de bron; Ouders aanspreken en ga het gesprek aan met de kids en ouders aan op de lagere scholen.

Reactie: (Bob)
6-12-2010, 19:40
Kan iemand mij vertellen wanneer de bewaartermijn van deze Don Quichot afgelopen is?Het begint me langzamerhand steeds meer te irriteren,deze goedkope manier van scoren.
Ten tijde van Hajo,Padde en Rolf dronk men ook al een borreltje en als Don Quichote Onno al lang en breed onder de zoden ligt doet men dat ook nog!
Maar ja,dat staat leuk op je CV he?Dan kan hij straks tegen meneer Pechtold zeggen dat hij het drankgebruik aangepakt heeft in West Friesland..
Wie weet levert dat nog wat op..