250 Kerststallen in Koepelkerk Hoorn

10-12-2010 Kindje Jezus als Indiaan

Hoorn ­ - In de Koepelkerk in Hoorn zijn vanaf 11 december 250 kerststallen te zien. Piepkleine en hele grote. Ze komen van over de hele wereld. In de kerststal uit Canada bijvoorbeeld  is het kindje Jezus een Indiaan.

In de beeldengroep uit Amerika is het kindje Jezus een neger. De kleinste kerststalletjes komen uit de verzameling van Tini Schouten-Mol uit Avenhorn. Het allerkleinste past in de helft van een lucifersdoosje. Het komt uit Equador.

Grotere kerststallen zijn van verzamelaarsechtpaar Jan en Riet Delemarre uit Amsterdam. Ze zijn van de meest uiteenlopende materialen gemaakt. Van terracotta uit Italië, van kersenhout uit Afrika en van berkenstammetjes uit Polen. Er is een kerststal met een uitgebreide dorpsbevolking uit Frankrijk. De oudste kerststal is honderd jaar oud.

De tentoonstelling is tot en met 2 januari te zien in de Koepelkerk op Grote Noord 15. De kerk is open op zaterdag en zondag tussen 12 en 16 uur, zondag 19 december van 17 tot 19 uur. Dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag van 13 tot 16 uur. Maandag gesloten. Toegang gratis.

Zondag 12 december biedt de Wereldwinkel kerststallen en andere artikelen te koop aan.
Scholen kunnen de tentoonstelling op aanvraag gratis bezoeken. Opgeven bij Karin van ’t Klooster, karinvtk@quicknet.nl

Reacties
Reactie: (Harrievegan)
22-7-2016, 17:54
Het is niet Equador, maar ECUADOR.

Reactie: (Kees Kasbergen)
21-7-2016, 22:52
beste mensen, dit keer geen reactie, maar een vraag; samen met twee anderen organiseeer ik exposities in de kapel van de gerestaureerde begraafplaats in Purmerend (zie: www.kerkhofoverweersepolderdijk.nl) Half december willen wij in de kapel een expositie houden van kerststallen/-kerstgroepen, mogelijk aangevuld met iconen. Wilt u met mij contact opnemen? Mogelijk kunt u ons handige tips of namen van bruikleengevers geven.

Reactie: (keesdegreeuw)
12-12-2010, 05:34
zaterdag 11 december om 12.00 uur is de kerststallen-tentoonstelling
voor het publiek open gegaan,
op deze eerste middag hebbewn wij als organisatie 335 bezoekers geteld die de espositie kwamen bekijken, ik zelf heb als kewrkwachter deze middag toezicht
gehouden en heb met diverse bezoekers gesproken,
wat mij opviel was dat er diverse mensen van ver naar hoorn zijn gekomen, zo sprak ik o,a. de voorzitter v/d landelijke vereniging van vrienden v/d kerstgroep, die vanuit Bilthoven met 7 mensen onze tentoonstelling bezocht en vervolgens verder de stad rond trokken
ik wil maar zeggen we moeten met zijn alle onze stad pronoten
en samenwerken
de kerststallententoonstelling is gratis te bezoeken
250 stallen onder de koepel