Brandweer Hoorn: Houd brandkranen sneeuwvrij!

20-12-2010

HOORN - Gerard Zomer, brandweercommandant van de Brandweer Hoorn, Twittert veel. En hij gebruikt het jonge medium voor veel oproepen, adviezen, tips en verzoeken. Zo propageert hij via Twitter de installatie van sprinklers in openbare gebouwen, maar hij riep de redactie van HoornGids.nl ook op om stil te staan bij: brandkranen.
 
Of liever gezegd: Niet stil te staan bij brandkranen maar de handen te laten wapperen en veel te schuiven. Sneeuw wel te verstaan. Want als alle Hoornse brandkranen sneeuwvrij zijn, kan de brandweer deze sneller gebruiken in geval van nood/brand. Check dus even of u een brandkraan in uw voortuin of straat heeft en pak de sneeuwschuiver!

Door het winterweer zijn veel brandkraanputten, herkenbaar aan het rode bordje, bedekt met sneeuw. Bij brand moet de brandweer snel bij deze kranen kunnen komen vanwege bluswater. De brandweer roept de inwoners van Hoorn op om de brandkranen sneeuwvrij te houden.
Het kan ook in uw eigen belang zijn !!!

Brandkranen kunnen gevonden worden door op de kleine rode locatiebordjes te kijken die vaak op gevels of betonnen paaltjes zijn gemonteerd. Het onderste getal geeft aan hoeveel meter de brandkraan zich naar voren of achteren bevindt, het bovenste getal geeft aan hoever de brandkraan zich naar links of rechts bevindt.

HoornGids.nl heeft veel betrokken lezers en één van hen informeerde ons voor de zekerheid over de Tweets van onze brandweercommandant.
Mickel Reemer mailde ons:
Graag vraag ik uw aandacht voor het volgende. De afgelopen weken heeft het winterweer al meermaals toegeslagen. Dit is een goed moment om het onderwerp “brandkranen” aan te snijden. Brandkranen worden door de brandweer ingezet bij brand. Ze zijn dus cruciaal voor de bestrijding van branden en dienen de veiligheid van iedereen. De meeste brandkranen liggen ondergronds en zijn afgedekt met een deksel. Door de winterse weersomstandigheden worden deze brandkranen bedekt met sneeuw en ijs.
 
De brandweer van Hoorn is een initiatief gestart waarbij iedereen via Twitter wordt opgeroepen om mee te helpen de brandkranen sneeuwvrij te maken. Dit is een initiatief dat ik van harte ondersteun. Het komt er op neer dat iedereen kijkt wat de dichtstbijzijnde brandkraan bij hem of haar is. Vervolgens is het verzoek om de brandkraan sneeuw- en ijsvrij te maken en te houden, zodat ze in geval van brand direct door de brandweer ingezet kunnen worden, zonder dat ze eerst vrijgemaakt moeten worden. Het kost ongeveer 2 a 3 minuten om een dergelijke brandkraan sneeuwvrij te krijgen. Het is niet de bedoeling dat iedereen op elkaar gaat wachten op het vrijmaken van de brandkraan. Voor ieders veiligheid wordt een proactieve houding en inzet van iedereen gevraagd.
 
Concreet is mijn vraag of U een kort stukje op Hoorngids zou willen plaatsen over het belang van het sneeuwvrij maken en houden van brandkranen. Meer informatie over brandkranen in Hoorn is op deze pagina beschikbaar: http://www.hoorn.nl/?id=74422
 
Gebruik uw eigen Social Media! Beweeg uw cursor naar het PLUS-symbool boven het bericht en plaats een bericht direct op uw Facebook, uw Twitter, uw Hyves, etc.

Reacties
Reactie: (Mickel)
24-12-2010, 18:24
@Kuijler: prima initiatief dat je zowel de brandweer belt als de gevonden putten vrijmaakt. Ik ben het overigens met je eens dat het inderdaad handiger wanneer de putten op een website worden gepubliceerd. Ik ben benieuwd of je dit voor elkaar hebt gekregen.

Prettige Kerstdagen!

Reactie: (Kuijler)
21-12-2010, 21:52
Beste Mickel,
Veronderstel je bent loodgieter en je moet een stuk rioleringpijp vervangen dan doe je een "klik melding" van het gebied waar je gaat graven, dan krijgt die loodgieter een kaart (in het verleden via fax) waar alle ondergrondse leidingen op zijn getekend bv gas, water, riolering, telefoon kabel enz.
Het lijkt mij sterk dat men bij de brandweer niet beschikt over de gegevens van waar die waterputten zich bevinden, en het lijkt mij zo gemakkelijk als de brandweer een oproep doet om de burgerij te mobiliseren om deze gegevens dan op hun site te zetten.
Morgen ga ik wederom bellen met de brandweer (op een ander nummer) en vragen of zij die gegevens hebben
Welnu, ik heb 2 putten gevonden op hele duidelijke foto`s op Google Earth (street view) en die zijn beide vanaf morgen schoon.

Reactie: (Mickel)
21-12-2010, 18:29
@Kuijler: De brandweer Hoorn heeft deze pagina op de website van de gemeente Hoorn gezet: http://www.hoorn.nl/Smartsite.shtml?id=87489. Dit staat overigens nergens, maar zal ik voor de volledigheid vermelden: de maximale afstand naar een brandkraan is 40 meter. Je hoeft echt niet ver te zoeken.

Je geeft aan dat wanneer er ’iets’ op internet staat en iemand jou de link geeft, dat jij dan de dichtstbijzijnde put(ten) zoekt en sneeuw- en ijsvrij maakt. De link en de kennis heb je nu. Mag ik ervan uitgaan dat je je hieraan houdt?

Zoals ik in mijn brief aan hoorngids.nl al aangaf: deze actie werkt alleen wanneer mensen in actie komen. Niet alleen de veiligheid van jouw omgeving is hiermee gediend, maar ook jouw eigen veiligheid. Om duidelijk te maken wat het verschil van 2 à 3 minuten kan zijn voor de brandweer, nodig ik je uit dit filmpje op YouTube te bekijken: http://www.youtube.com/watch?v=IwBiZtfjioU.

Reactie: (Kuijler)
21-12-2010, 17:21
@Reemer, ik kan op je vragen heel eenvoudig antwoorden NEE, het is een zinnig onderwerp maar zou het niet beter zijn geweest te waarschuwen voor er 5 cm ijs en sneeuw op die putten lagen?
Van dit stelsel moeten er kaarten zijn waar de putten op zijn aangegeven, en dat zou in de gegeven omstandigheden de zoektocht een stuk eenvoudiger maken.
Dus als er iets op internet staat geef de link en ik zoek de dichtstbijzijnde put(ten) op en maak ze ijs-en sneeuwvrij.

Reactie: (Mickel Reemer)
20-12-2010, 22:25
@Kuijler: betekent dit dat je de dichtstbijzijnde brandkraan in jouw omgeving hebt gevonden en hebt gecontroleerd? Is deze nu dus sneeuw- en ijsvrij?

Reactie: (Kuijler)
20-12-2010, 22:16
Als de chauffeurs bij de brandweer van hetzelfde kaliber zijn als de chauffeurs van HVC dan komen ze de volgende lente de brand blussen.