Radio Hoorn komt met lokale TV

1-2-2011 In jubileumjaar gaat lokale omroep multimediaal

HOORN – De lokale omroep van Hoorn wil ook televisie-programma’s gaan uitzenden. Tijdens de viering van het 25-jarig bestaan van Radio Hoorn op 4 juni hoopt men al een live-televisie-uitzending te maken. Vanaf het najaar wil men geregeld met TV-programma’s komen.
 
Enkele dagen geleden is de lokale omroep al gestart met een Hoorn TV-kanaal via YouTube. Daar is als eerste onderwerp een reportage van de huldiging van Ben en Dean Saunders te zien. Door nu al reportages te maken doen de medewerkers ervaring op. De medewerkers van Radio Hoorn zijn vandaag met een e-mail geïnformeerd over de voortgang van de TV-plannen.

Hoofd Programmazaken Edo van Eekeres bevestigt de plannen voor het lokale televisiekanaal: “We hebben grote plannen, maar de tijd zal leren hoe snel het gaat. We willen de televisietak met de steun van sponsors op poten zetten.We krijgen alleen subsidie voor radio, de televisie moet zich zelf bedruipen.” Men overweegt ook om bijvoorbeeld vergaderingen van de gemeenteraad via televisie uit te zenden, via de radio doet Radio Hoorn dit al.

Overigens ontvangen gemeenten 1,30 euro per woning uit het Gemeentefonds van het Rijk dat bestemd is voor de lokale omroep. Hoorn doet daar zelf nog een schepje bovenop, maar ook bij deze instelling moet vanaf 2012 bezuinigd worden.

Radio Hoorn, officieel de Stichting Lokale Omroep Hoorn, heeft voor zowel radio als televisie een vergunning. Edo van Eekeres: “We hebben de gemeente gemeld dat we plannen hebben voor televisie, wethouder Westenberg is dus op de hoogte, en met Ziggo, de kabelexploitant, zijn we in overleg. Ziggo is verplicht ons door te geven, maar kan kosten wel bij ons in rekening brengen.”

Arthur Hergarden is bij Radio Hoorn/Hoorn TV belast met de opstart van de televisietak. Samen met enkele medewerkers is hij nu aan het ‘proefdraaien’: “We hebben gemerkt dat het medialandschap aardig is veranderd, o.a. door de opkomst van Internet en Social Media en willen daar op reageren. Verder is het tegenwoordig goedkoper en technisch makkelijker om televisie te maken. Je kunt monteren op de computer en redelijk makkelijk een technisch kwalitatief goed product maken. We zitten tot de zomer in een experimentele fase en hopen dan een goed beeld van de mogelijkheden en kosten te hebben. Wel willen we een echte lokale TV-zender worden en voorkomen dat we een soort tweede Regio22 worden.” Bij de lokale omroep is een denktank opgezet waarbij enkele medewerkers van het eerste uur, die nu professioneel bij omroepen actief zijn, adviezen geven.

Arthur Hergarden verwacht dat er uiteindelijk zo’n € 50.000 nodig is voor een ‘uitzendstraat’ voor televisie. “We hebben al een pand (Radio Hoorn studio bij Grote Beer, red.) en gaan ook bekijken of we ook radioprogramma’s via televisie kunnen uitzenden. Maar uiteindelijk willen we bijvoorbeeld ook de carnavalsoptocht in Zwaag uitzenden. Maar een echte TV-studio is niet nodig en daarom vallen de kosten mee.” Voor de proefuitzendingen wordt voorlopig nog van privéspullen gebruik gemaakt.

Hoorn TV is volgens Hergarden niet alleen in gesprek met Ziggo maar wil ook de mogelijkheden onderzoeken met KPN Glasvezel om straks zoveel mogelijk kijkers te kunnen bereiken. Vanaf de zomer zou Hoorn TV al de nodige structuur moeten krijgen.

In de jaren ‘80 had de lokale omroep in Hoorn via het kabelnet al een Kabelkrant die voor inkomsten zorgde. Op advies van de gemeente werd de Kabelkrant later verkocht aan het bedrijf Holland Advertising dat na enkele jaren failliet ging. Tegenwoordig hebben steeds meer lokale omroepen naast radio ook televisie en een kabelkrant.

Zo zijn via het digitale pakket van Ziggo de lokale tv-zenders en/of kabelkranten van Waterland, Schagen, Volendam en Beverwijk te zien. Op dit moment zijn er in Nederland zo’n 140 actieve lokale televisie zenders en 190 lokale omroepen hebben TekstTV of kabelkrant. Vaak zijn deze functies gecombineerd op één kanaal.
 
Kijk voor de eerste Hoorn TV-reportage (met huldiging Ben en Dean Saunders) hier:

Reacties
Reactie: (Michael lustenhouwer)
17-3-2012, 17:24
Eindelijk ook een zender voor Hoorn. Nu maar hopen dat het niet steeds herhalingen zijn. met carnaval was het de optocht van zwaag steeds herhaald. s6 gewenst

Reactie: (Marc S)
9-2-2011, 19:43
Net als Xander medewerker van Radio Hoorn vanaf de periode dat er begin jaren negentig met televisie uitzendingen begonnen werd. Deze grap heeft de omroep bijna de nek gekost. Jammer dat de door mij zeer gewaarde medewerkers en leden van het huidig bestuur van Radio Hoorn die zich nu wederom met zo’n project bezig houden niet begiftigd zijn van enig geschiedkundig besef. Zoals Xander terecht opmerkt kost het veel van een vrijwilligersorganisatie (dus onbezoldigde) aan kennis en tijd. De mogelijkheden om televisie te maken zullen enorme kosten met zich meebrengen wat ten koste gaat van de radio. En daar valt ook nog wel het een en ander aan te verbteren qua kwaliteit. Misschien daar maar eerst aan werken. Het verleden lijkt zich te herhalen. Mooi zou zijn als men zich binnen de omroep bezig zou houden met een beeld (kabel)krant. De toekomst van de radio ligt bij internet radio. Het lijkt mij een logischere stap daar tijd, geld en energie in te steken. Jammer toch, maar ook hier lijkt men weinig lessen uit de geschiedenis getrokken te hebben. Voor zover men die kent. Verder kan ik mij alleen maar voor de volle honderd procent aansluiten bij de woorden van Xander.

Reactie: (Frits)
3-2-2011, 15:50
@Sebas,

Regio22 is niet gestopt vanwege willekeur Ziggo. Zender werd gewoon slecht bekeken en haalde te weinig geld binnen.

Werd daardoor te dure hobby van heer Hermans. Daarom trok die er uiteindelijk de stekker uit. En misschien heeft hij zijn geld hard nodig voor de beloofde discotheek op Blauwe Berg?

Opvallend is dat het verdwijnen van Regio22 vrijwel geen enkele impact heeft gehad... Ooit iemand gesproken die de zender mist?

Reactie: (Xander de Groot)
3-2-2011, 15:42
@sebastiaan

Interessante en uitdagende suggestie!!!

Reactie: (Sebas)
3-2-2011, 15:35
Aanvulling op @Xander.

We hadden (hebben) in deze regio de redelijk succesvolle zender Regio 22 Televisie, dat door de willekeur van ZIGGO niet meer via de TV te bekijken is. Waarom zouden allerlei regionale en lokale omroepen "voor zichzelf" beginnen, als men elkaar kan aanvullen met expertise en opnames / programma’s ???

Reactie: (Xander de Groot)
3-2-2011, 14:10
Radio Hoorn en TV, geen gelukkige combinatie

Vooraf moet ik melden dat mijn reactie op het voornemen van Radio Hoorn om de mogelijkheden van TV te onderzoeken, primair zijn. Dat wil zeggen, ik heb niet meer informatie dan via publicaties tot mij zijn gekomen.

Allereerst de herinnering aan de effecten van een mislukte tv-operatie in het verleden op de SLOH. TV had Radio bijna mee de afgrond in genomen.
Dan over naar het heden. Op zich is het goed dat een medium zich met enige regelmaat afvraagt of het nog de rol vervult dat het wil vervullen. Is het nog wel de bron voor nieuws en actualiteit of gebruikt men het medium voor iets anders?? En wordt er voor de oorspronkelijke rol een ander medium gebruikt?? Een veranderende rol of een veranderlijke infobehoefte en –verwerving zijn redenen om uitbreiding of veranderingen te initiëren.
Het gegeven dat de techniek ( en de ontwikkelingen hierin) het ogenschijnlijk makkelijker en goedkoper maken om Tv-programma’s te maken en “uit te zenden” is een verleidelijk argument om een extra medium aan te bieden.
Ambitie is ook een goed argument. Niets mis mee om Hoorn ook via het scherm tot haar inwoners te laten komen.
Er is ook meer kennis binnen de organisatie om aan de technische eisen te voldoen. Medewerkers van Radio Hoorn die in hun professionele carrière bezig zijn met tv in welke vorm dan ook kunnen een grote bijdrage leveren.
Tot zover lijkt er niets aan de hand. Maar nu de redenen voor mijn terughoudendheid.
Natuurlijk mijn eerder genoemde historisch besef…
Dan beroepsdeformatie: de financiële kant. Naast de investeringen die nodig zijn om in ieder geval TV te kunnen maken is er ook veel geld nodig om de continuïteit te waarborgen. Wie gaat dat betalen? De SLOH is er nog nooit in geslaagd om op structurele wijze geldbronnen anders dan subsidie aan te boren om een bijdrage te leveren aan de organisatie/programmering. Een nieuw medium zal daar niet zo maar verandering in brengen. Men moet zoiets opstarten met een goede financiële basis, keiharde garanties en concrete toezeggingen of anders moet men er niet aan beginnen. Zoiets kan niet half. Of een beetje.
Kwaliteit is een zeer grote uitdaging. In alle eerlijkheid, de huidige kwaliteit die Radio Hoorn in zijn algemeenheid –ik schaar mijzelf daar ook onder- aanbiedt, is niet om over naar huis te schrijven. Dat gaat om zowel de programma- inhoud als de technische vormgeving. Echter voor de tv liggen die eisen nog veel hoger. Het beeld is minder vergevingsgezind als het geluid. Men moet zich niet laten misleiden door kortstondige successen van filmpjes op youtube of de dumpert van Geenstijl. Waar komt de zekerheid vandaan dat men dat voor tv wel kan bieden. Kwaliteit en continuïteit zijn ook voor het verwerven van fondsen van cruciaal belang.
Dan de aanslag op de organisatie. Voor radio alleen is het al lastig genoeg om voldoende mensen te vinden die zich, op welke manier dan ook, verdienstelijk willen maken voor de omroep. Wanneer er menskracht wegvalt voor TV –en dat zal gebeuren- zal dan onvermijdelijk zijn sporen achterlaten bij de radio. En hoewel TV een zekere aantrekkingskracht uitoefent, zal de wissel die getrokken wordt op de organisatie behoorlijk zijn.
TV is iets anders dan een webcam in een radiostudio plaatsen of een opname van een feestelijke activiteit. Daar komt echt veel meer bij kijken.
Mijns inziens zal indien de behoefte aan een tv-kanaal dit uitgevoerd moeten worden door een aparte partij. Een partij die het risico kan nemen en dragen. En dat is de SLOH zeer zeker niet.

Veel wijsheid aan de beslissingnemers, maar bezint eer ge begint.

Reactie: (Sebas)
2-2-2011, 14:44
Interessante ontwikkeling. Toen ik in 1993 actief werd bij Radio Hoorn waren de TV-plannen er ook al. Er was echter toen geen geld voor, en enkele RH-medewerkers (onder andere Bas E.) startten toen een andere regionale TV-zender, die toen nog best succesvol was.

Maar het is de vraag hoe dit zijn beslag gaat krijgen in de huidige periode van bezuinigingen en voorzichtige sponsors.

Reactie: (Qwartje)
1-2-2011, 15:55
Alleraardigste weergave van een armetierige huldiging. Eén intrigerend elementje ontbreekt, naar mijn bescheiden bevinden. Een verhelderend vraaggesprekje met de horecabaas aan de Roode Steen, die luistert naar een katachtige familienaam. Toen de huldiging nog op dat plein was gepland, kwam iemand van de gemeentelijke organisatie hem vragen om een bijdrage in de kosten. De man zou 250 euri in klinkerige munt hebben toegezegd. Tevens zou hij zijn collega-ondernemers aan het plein desgevraagd opwekken tot het voteren van een soortgelijke donatie. Toen het Pelmolenpad in beeld kwam staakten de ambtenaren hun aalmoes-safari.

Volgens een tweet van de Enkhuizer wethouder Jan Franx(!) zou de huldiging 20.000 euri hebben gekost. De outside van deze maiden-uitzending van TV Hoorn, eindredacteur Van Eekeres, betrof een voorgeschotelde event waarvan u de regie niet had. Hit and run. Gezellie. De gemiste inside-info was, dunkt mij, jullie eigen pakkie an.

Bij deze.

Reactie: (Xander de Groot)
1-2-2011, 15:00
Hoewel ik het risico loop dat deze reactie een Radio Hoorn discussie buiten de Grote Beer teweeg brengt, wil ik toch kwijt dat, als medewerker van het prille begin van deze omroep, ik deze beslissing betreur. Tijd voor persoonijke bezinning.