Fracties GroenLinks en Tonnaer vrezen toename aantal zendmasten

2-2-2011

HOORN – De discussie over de zendmasten in de politieke arena van Hoorn was even verstomd maar laait nu weer op. De raadsleden Jacqueline Amesz en Stella Magnani (beiden Fractie Tonnaer) en Patricia Kusters (GroenLinks) vrezen een toename van deze omstreden antennemasten voor mobiele telefonie en hebben het college van burgemeester en wethouders een aantal schriftelijke vragen voorgelegd.

 De raadsleden willen weten wat de intentie is geweest van het gesprek dat het college met de providers op 9 november 2010 hebben gehad, welke afspraken zijn er gemaakt en heeft de gedachtewisseling geleid tot nieuw inzichten?

In hun brief aan het college stellen de drie raadsleden vast dat een grote groep burgers bezorgd is over de schadelijke effecten voor de gezondheid die zouden kunnen optreden door de stralingsbelasting van zendmasten. ’Mensen voelen zich niet veilig als zendmasten in hun woonomgeving staan, ook al is de schadelijkheid ervan wetenschappelijk nog niet onomstotelijk bewezen.’

Dit is niet de enige reden waarom de raadsleden er bij het college op aandringen om ‘zeer terughoudend’ te zijn met uitbreiding van het netwerk. Ook menen zij dat terughoudendheid is geboden omdat de masten ‘horizonverstorende elementen’ zijn.

De raadsleden laten het college weten dat het plaatsen van zendmasten een beslissing is die aan de gemeenteraad moet worden voorgelegd. Ook willen ze dat het college de werkgroep UMTS Hoorn betrekt bij nieuwe ontwikkelingen rondom de plaatsing van zendmasten en dat zorgvuldig wordt gecommuniceerd met burgers en wijkoverlegorganen.

Tot slot wordt het college door de drie raadsleden geconfronteerd met het feit dat steeds vaker planschade wordt toegekend naar aanleiding van de plaatsing van zendmasten, of lagere WOZ-waarden worden berekend voor woningen in de nabijheid van zendmasten. Slotvraag: ,,Is dit bekend bij het college en hoe gaat het college in de praktijk hiermee om?’’

De redactie hoopt u t.z.t de antwoorden van B&W te kunnen brengen maar de gemeente Hoorn weigert vooralsnog publiceerbare Art 43-antwoorden te verstrekken.

Reacties
Reactie: (nomen nescio)
8-2-2011, 13:26
@k-rel @Folly, verkiezingen? Ow ja, dat gedoe op/rond 2 maart. Rond die tijd is het toch carnaval? Eén "blurpje" van Maxim Verhagen en Donner stelt die uit,
zoals hij ook de raadsverkiezingen van 2014 gaat uitsellen i.v.m. carnaval!

Reactie: (Folly)
8-2-2011, 13:16
@Jacqueline: Ga je nog in op de opmerking van @Smack over de "horizonverstorende elementen"? Of geldt deze onderbouwing alleen bij gelegenheidsonderwerpjes vlak voor verkiezingen?

Reactie: (Jacqueline Amesz)
8-2-2011, 13:04
Beste Qwartje en Eric,

Wat ik ermee aan heb willen geven is dat wij in Nederland nog een hele weg te gaan hebben wat betreft de bewustwording dat deze straling gezondheidsklachten kan veroorzaken.
En natuurlijk ken ik in onze gemeente mensen die hier overgevoelig voor zijn. Het is alleen niet aan mij om deze mensen met naam en toenaam op Hoorngids te noemen. Dat is aan deze mensen zelf.
Met het noemen van mevrouw Brundtland heb ik die mensen een hart onder de riem willen steken tegen wie gezegd wordt dat hun klachten alleen maar tussen hun oren zitten.
En wat betreft de reactie van het CDA, het CDA weet best dat GroenLinks zich al sinds 1994 met deze problematiek bezighoudt. Dankzij o.a. hun inspanningen staat de grote zendmast die op het Westfrisia terrein staat, nu niet achter de woningen aan de Krijterslaan zoals eigenlijk in 1994 de bedoeling was geweest.
Tot slot Qwartje, ik nodig u graag uit om mij eens te bellen zodat ik u duidelijk kan maken dat mijn betrokkenheid bij dit onderwerp beslist geen gelegenheids-vlaggetje is.


Reactie: (Eric)
8-2-2011, 11:37
Zo@Jacqueline Amesz, de opmerkingen van @Qwartje kun je in je zak steken. Hoe mooi kan hij ook mijn mening verwoorden. Toen ik je reactie las dacht ik exact hetzelfde als onze waarde @qwartje alleen kan ik dat niet zo mooi overbrengen.
Je gaat @Jacqueline zo’n beetje heel de wereld door maar vergeet dicht bij huis te blijven. Hoezo "fractie Tonnaer omdat wij u kennen"Wereldwijd?

Reactie: (Qwartje)
7-2-2011, 23:54

@Jacqueline Amesz

De verkiezingen van 2 maart aanstaande, @mevrouw Amesz, vergen weliswaar wat huppelpasjes van lokale partij-afdelingen, maar de puur plaatsgebonden fractie Tonnaer (FT) spint nauwelijks of geen garen bij de Provinciale Staten-verkiezing annex getrapte Eerste Kamerverkiezing. Dat uw fractie hier toch meelift op het duurzaam aangedreven hondekarretje van onze bomenfluisteraars kan twee dingen betekenen.

1) De FT heeft, na een lang silenzio, behoefte aan wat airplay. Waar deze fractie, in den oerbloede PvdA, ideologisch dichter aanschuurt tegen GroenLinks dan tegen het CDA, lijkt het opportuun om af & toe even mee te dansen op de publicitaire ketelmuziek die dezer dagen van GL te verwachten valt.

2) De FT méént het serieus met haar uitgestraalde elektromagnetische onbehagen. In dat geval lees ik uw motivatie met het lodderoog van Vondel’s Constantijntje. U bezigt de onderstellende wijs. U stelt de door u opgesomde percentages niet, u onderstelt ze. Vervolgens komt u op de proppen met de Noorse arts en driewerf ex-premier Gro Harlem Brundtland die overgevoelig zou zijn. Dan maakt u een rondje Frankrijk, Canada, Zweden. En dat allemaal, waar de slogan van uw Hoornse fractie luidt: ‘Omdat wij u kennen’.

Waar, @mevrouw Amesz, blijven uw Hoornse voorbeelden van mensen die niet meer weten waar ze het moeten zoeken om te ontkomen aan hun aangetoonde hinder van UMTS-straling?

Waar, mevrouw Amesz, blijft het FT-antwoord op de sneertweet die vanmorgen werd losgelaten door de voorzitter van de Hoornse CDA-fractie, luidende: ‘Naast het CDA-Hoorn (actie vorige raadsperiodes) maken zich nu ook Fractie Tonnaer en GL-Hoorn zorgen over UMTS-masten in en rond woningen.’?

Met alle respect: de betrokkendheid van uw fractie komt op deze manier over als een gelegenheids-vlaggetje, wapperend op de waanwind van de dag.



Reactie: (k-rel)
7-2-2011, 20:52
Fracties GroenLinks en Tonnaer vrezen toename aantal zendmasten

Zeker weer verkiezingen in aantocht.

Reactie: (Jacqueline Amesz)
7-2-2011, 19:19
Elsje, ik zou het ook graag hebben over al die mensen die al overgevoelig zijn geworden voor elektromagnetische straling. Maar we moeten ergens beginnen. En inderdaad zou volgens een schatting 3 tot 8 % van de bevolking kampen met ernstige elektro-overgevoeligheid. En zo’n 35 % zou last hebben van milde symptomen. Onder diegenen die overgevoelig zijn, zou zich ook de oud minister van Noorwegen en oud-voorzitter van de WHO, Gro Harlem Brundtland, bevinden.
Verder heeft u gelijk dat o.a. door allerlei apparaten ook elektromagnetische straling naar binnen komt. Maar er zijn ook steeds meer mensen die zich hiertegen verzetten, zie bijv. de werkgroep Stralingsvrij Kind.
In het buitenland is men veel verder met het onderkennen van deze problematiek.
Zo geeft de Franse regering gezondheidsvoorlichting voor een veiliger gebruik van mobieltjes. En is er in Frankrijk een verbod op het gebruik van mobiele telefoons op basisscholen en scholen voor voortgezet onderwijs. In Canada adverteren scholen met het WiFi vrij zijn van hun school.In Zweden worden mensen met een elektromagnetische overgevoeligheid erkend als mensen met een handicap, zodat zij passende bescherming en gelijke kansen krijgen.
Nederland loopt ten opzichte van de ons omringende landen ver achter bij de bewustwording dat deze straling gezondheidsklachten kan veroorzaken.


Reactie: (Geh)
4-2-2011, 08:30
Gefeliciteerd raadsleden.

Eindelijk een aantal raadsleden die even iets verder kijken dan hetgeen overheden klakkeloos als waarheid aannemen.
Voor alle andere raadsleden in Nederland Kijk eens om je heen en kijk eens op STOPUMTS.nl.
Niets doen en maar blijven geloven dat overheden en Gezondheidsraad altijd het beste met de mensen voor hebben is niet langer een optie.
Nu meer en meer duidelijk wordt dat elektromagnetische velden een van de veroorzakers is van Kanker. Kunt u zich ook niet langer verschuilen achter de uitspraak er is nog nooit een mens dood gegaan aan EMV.


Reactie: (esje)
3-2-2011, 21:42
Als je er echt, fysiek, last van hebt, en bijna 3,5 procent van de Nederlanders heeft er last van, wordt het zo onderhand onmogelijk gemaaktom in Nederland te verblijven want de straling is overal. Vergelijking:
Vroeger was roken geen probleem, maar er werden mensen stikbenauwd van en op veel plekken in het openbare leven werd gerookt.Dus die mensen werden beperkt in hun sociaal leven.
Nu komt de straling overal binne: via de mast, via de dect van de buren, via de wifi in de bibliotheek en tegenwoordig ook via de smartphone met onbeperkt internet. Voor een gevoelige is het net of heel Nederland onder de sigarettenrook ligt. Je kunt er niet ’niet’ voor kiezen.
Waarom gaat de discussie niet over het recht van 2,5 procent belastingbetalende nederlanders die hier amper kunnen bestaan?

Reactie: (nomen nescio)
3-2-2011, 13:30
Hoe actief is de werkgroep UMTS Hoorn eigenlijk? Haar webpagina is, voor zover ik kan nagaan, voor het laatst bijgewerkt in 2007(!)

Reactie: (Joke van der Meij)
3-2-2011, 11:34
Even ter verduidelijking.
Als ik reageer op HG doe ik dat onder mijn voornaam Joke.
Maar ik ben niet de JOKE die op dit topic reageert.

Reactie: (Arjen Witzel)
3-2-2011, 09:29
RE:Smack

Het wel heel erg duidelijk dat Smack belangen heeft bij zijn schrijven.
Deze beweringen van hem slaan kant nog wal als je de werkelijke feiten kent.
Alleen lezers die nog niet zijn voorgelicht denken "Er is niks aan de hand".
Zulke schrijvers werken meestal in deze industrie en zien hun baan verdwijnen.

Wat wil de telecomindustrie nu doen.
Als al het geld binnen is op Mars gaan zitten?
Want op aarde is het bijna niet te doen.

Reactie: (W. Somhorst)
3-2-2011, 09:01
Gelukkig worden Raadsleden wakker
in Hoorn,nu de meeste inwoners nog.
Wat denken jullie dat het nieuwe
asbest van de toekomst wordt
genoemd?.Verslaafd zul je worden
zeggen de providers.

W Somhorst

Reactie: (JOKE)
3-2-2011, 08:42
Kunstmatig opgewekte gepulste elektromagnetische straling stopt niet bij aankomst van het menselijk vele lezen wij op stopumts.nl
Unthinking respect for authority is the greatest enemy of truth. ( De grootste vijand van de waarheid is het onbedachtzame respect voor autoriteiten).

Reactie: (Daniel)
3-2-2011, 06:09
@Dragonkiss:

Ik kan het niet anders dan eens zijn met u..
Tegenwoordig dient iedere telefoon te kunnen fungeren als, PC, radio, tv, ohw en je moet er ook mee kunnen bellen. maar owee als er een mast bij mijn huis in d buurt komt te staan.. dat is nergens voor nodig.

Zelfde voorbeeld zijn die milieuterroristen die wel groene stroom willen maar geen windmolens in het ijselmeer of waddenzee ..

egotrippers zijn het!!

kom maar op met die masten, kan ik tenminste gewoon mijn porno kijken in het Julianapark..

Reactie: ( Dragonskiss)
2-2-2011, 22:48
Nu is het weer zeiren over die masten..straks staan die mensen ook te zeuren in de telecom winkel dat ze geen bereik hebben in huis met hun telefoon! Vooral binnenstad en venelaankwartier is een ramp.

Dus gooi die oudewetste gedachtes overboord. (vroeger dachten ze dat de tv ook foute straling bracht en we leven langer dan ooit) en zet op goede strategische plaatsen een mast neer.

Reactie: (Gekke Henkie)
2-2-2011, 22:15
Voor de harde feiten, zie:

http://www.stopumts.nl/index.php?gelezen=1

Het schijnt dat een GSM of een draadloze huistelefoon (DECT) evenveel straling uitzendt als een UMTS-mast op 20 meter afstand. Zie:

http://www.stopumts.nl/doc.php/Veel%20gestelde%20vragen/99/redir

Dus daarom zet ik mijn GSM zoveel mogelijk uit en heb ik een draadloze huistelefoon (DECT) die geen straling afgeeft als er niet gebeld wordt. En dus wil ik ook geen UMTS-mast in mijn achtertuin.
Het zou nog mooier zijn als mijn buren zo’n telefoon hadden als ik heb, bijvoorbeeld de Orchid DECT.


Reactie: (nomen nescio)
2-2-2011, 17:51
ERP, oftewel Effective Radiasted Power (in goed NL: Effectief uitgestraald vermogen), bezit zowat iedere zender. Het zal het woordje
’’uitgestraald’’ zijn dat veel mensen angst inboezemt, want straling is immers overal om ons heen?

Reactie: (Henk Mol)
2-2-2011, 15:57
Die documentaire heb ik ook gezien, maar ook documentaires en wetenschappelijke verhandelingen waarin precies het tegendeel wordt beweerd. De waarheid ligt mogelijk in het midden.

Reactie: (Smack)
2-2-2011, 15:34
Ik heb een keer een documentaire gezien over dit probleem. In die documentaire waren mensen te zien die last hadden van -naar eigen zeggen- de straling van de zendmast. Bleek achteraf dat de zendmast al jaren niet meer actief was en niks meer uitzond. Mensen krijgen blijkbaar van het idee alleen al hoofdpijn en last van allerlei kwaaltjes.

De mensen worden ook gek gemaakt via internet via allerlei websites van ’aluhoedjes’ waar feiten opstaan die geen feiten zijn.

En hoe serieus moet je het argument van ‘horizonverstorende elementen’ nog serieus nemen van GroenLinks wanneer zij het liefst overal windmolens zien staan?