Aktie voor behoud Standbeeld J.Pz. Coen

27-2-2011 Tegenaktie na oproep voor verwijdering

HOORN – Het beroemdste standbeeld van Hoorn ligt onder vuur. Via de site verbeterdebuurt.nl deed een inwoner van Hoorn een oproep tot verwijdering van het beeld van Jan Pieterszoon Coen. De VOC-er heeft immers ooit aardig huis gehouden op de Banda eilanden. Inmiddels is er een tegenaktie gestart voor het behoud van het standbeeld van J. Pz. Coen op de Roode Steen te Hoorn.

“Het is een prachtig en insprirend beeld wat het huidige Nederland herinnert aan de waardevolle Geschiedenis van ons land.” Aldus de oproep die nu ook op de site verbeterdebuurt.nl is geplaatst. Een site die overigens helemaal niet voor dit soort akties bedoeld is, maar meer om losliggende trottoirtegels bij de gemeente aan te kaarten.
Klachten of suggesties die op verbeterdebuurt.nl minimaal 10 steunbetuigingen ontvangen worden door de gemeente in behandeling genomen. Ook de gemeente Hoorn heeft zich ooit aan dit uitgangspunt van de site geconformeerd.

Eind deze week plaatste binnenstadbewoner Eric van de Beek een oproep voor steun om het standbeeld van Coen te vervangen door dat van botenontwerper Liorne. Hij kreeg al snel steun maar dit weekend werd het tegenoffensief geopend.

Wat vindt u? Wel of geen standbeeld van Coen op de Roode Steen? Praat mee door hieronder te reageren.

U kunt dit bericht via het PLUS-je rechtsboven verspreiden via sociale sites als Twitter en Facebook!

Via deze link komt u bij de voorstanders van een Coen-beeld:

Reacties
Reactie: (Robert Vinkenborg)
4-3-2011, 17:37
Niet dat het wat uitmaakt, maar de discussie is al erg oud. De foto met de bekladding met ’Male Chauvinistic Pig’ dateert uit 1984 en komt uit het archief van de Vrije Westfriese Krant. In die tijd was het Dirk Beemster die tal van argumenten inbracht voor zijn visie dat het standbeeld weg moest.

Twitter: RoxyRobert


Reactie: (Bart)
3-3-2011, 08:49
@Harry

Hoezo linkse hobby?
Een linkse hobby in 1893? Want toen is het beeld geplaatst op de Roode Steen.

Bestond toen al de linkse kliek... tjeemig...

Reactie: (Harry)
2-3-2011, 09:56
Afschuwelijke linkse hobby, zo’n standbeeld. Die kunstenmaker Ferdinand Leenhoff heeft daar indertijd vast flink wat belastingcenten voor opgestreken.
Die kunnen we nu terugverdienen met de verkoop van het brons, dat is in die jaren aardig in waarde gestegen.

Weg dus met deze linkse hobby!

Reactie: (Jeroen)
1-3-2011, 18:13
@Bart

Dit is geen actie tegen overblijfselen uit die tijd, dit is een actie tegen het vereren van iemand die 12.000 man heeft (laten) afslachten. Dat schijnen we ook in het perspectief van die tijd te moeten zien en bovendien heeft het niet in onze achtertuin gespeeld, integendeel, dus laten staan dat ding. Coen heeft in de geschiedenis overigens heel wat collega’s gehad. Die mogen ook best een beeld krijgen...

Reactie: (Bart)
1-3-2011, 03:23
@hansvs en @E v.d. Beek

Als Coen moet verdwijnen, zullen we dan ook maar het Oostereiland, het WestFries Museum e.d. platgooien, of de haven plempen...?

Want dit alles doet dan ook denken aan deze tijd..!


Reactie: (Hansvs)
1-3-2011, 00:56
Tegen de mensen die graag het standbeeld van deze massamoordenaar willen laten staan zou ik zeggen:
Ga naar de bieb en lees alles over de VOC en dictator Coen.

Reactie: (Bob)
28-2-2011, 19:45
Even over de betrouwbaarheid van de heer van de Beek,de volgende quote haal ik van de website van eenvandaag:
"Van de Beek: “Voor VVD, VOC Hoorn, met ook 5 zetels en onze Fractie is het terugdraaien van het toegangsuur ononderhandelbaar. Dat weet de PvdA ook, dus als ze nog mee willen doen in het college moeten ze draaien. Als het aan ons ligt zit iedereen deze zomer ook na twaalven weer op het terras.”
Iemand die zijn kiezers belazerd gaat nu plotseling heilig boontje spelen door oue koeien uit de sloot te halen..I rest my case..

Reactie: (Sebas)
28-2-2011, 19:41
Dat J.P. Coen een hotspot is (toeristiesch gezien) is onomstreden. Zo zag ik dat hij afgelopen vrijdag in ruim een half uur tijd zo’n 17 keer gefotografeerd werd door toeristen en dagjesmensen.

Men schijnt Junius (nog) niet te kennen, ofschoon geboen te Hoorn. "In de kerkstraat in het huis met het uithangbord met het varken", zoals Velius schrijft.

Zijn werkelijke naam was Adriaen de Jonghe (1511-1575). Hij was de lijfarts van Willem van Oranje, en is door deze in 1565 benoemd tot officieel geschiedschrijver van het gewest Holland. Zijn werk "Batavia" werd postuum in 1588 uitgegeven. Maar hij schreef meer. Hij werd door de 17e eeuwers als de verstandigste man en grootste humanist na Erasmus - wiens "Lof der Zotheid" dit jaar ook het 500-jarig bestaan viert - beschouwd. Mensen als Arminius, Velius, Lipsius, Grotius (Hugo de Groot) en Spinoza zijn aan hem schatplichtig.

In opdracht van drukkerij Joh. Enschedé is in 1768 in Haarlem een standbeeld voor hem vervaardigd. In Hoorn is in 1956 de Juniusstraat naar hem vernoemd. In Haarlem is de Adriaan de Jongestraat naar hem vernoemd.

Als Coen niet verdwijnt, laat deze discussie dan een nieuwe start zijn voor een beter bewustzijn over wat onze stad Hoorn (en de regio West-Friesland) aan grote namen en uitvindingen heeft voortgebracht. Ook als we later dit jaar nog het standbeeld van meneer Bontekoe onthullen.

En inderdaad meneer @NN, 2011 is officieel uitgeroepen tot Junius-jaar!

Reactie: (e v d beek)
28-2-2011, 19:07
En o ja, heer Ooms:

Komt u gerust eens langs bij mij om een biertje te drinken. Ik weet zeker dat u mij in echt veel aardiger vindt dan in de digitale wereld. Ik vermoed ook dat u best aardig bent.

Reactie: (e v d beek)
28-2-2011, 19:04
Voor het vervolg van mijn actie Coen te verruilen voor Liorne zou ik zeggen: lees het Noord Hollands Dagblad.

Ik neem voorlopig even afscheid van dit forum. Met dank aan allen die gepoogd hebben hun standpunt met argumenten te onderbouwen.

Reactie: (Wally Ooms)
28-2-2011, 18:50
Zo’n feitenverdraaiende van de Beek is toch om van uit je vel te springen he. Deze om aandacht schreeuwende van de Beek wil nu z’n stoep schoonvegen door te doen alsof anderen op de man hebben gespeeld en niet hijzelf.

Nogmaals voor de goede orde. Beeks reactie werd verwijderd na een schaamteloze schoffeerpoging, omdat hij kennelijk als een kat in het nauw gedreven geen andere uitweg meer zag. Een kleinburgerlijk poginkje om de aandacht af te leiden.

Ik vraag Coensloper van de Beek nogmaals om kort en bondig uiteen te zetten hoe dat nu zit met z’n verbondenheid aan de Fractie Tonnaer. Of hij nu wel of niet van dat podium werd gejaagd. En waar die plotselinge verwijderdrift vandaan komt om het standbeeld dat al jaren onze stad siert neer te halen. Die vraag stelde Qwartje. En daar is v.d. Beek niet op ingegaan.

Ik ben buitengewoon benieuwd met welke verdraaiing van feiten deze man nu weer op de proppen komt.
Of zou ie komen met het kleffe regeltje, dat ie nu geen zin meer heeft in deze discussie?



Reactie: (Peertje)
28-2-2011, 18:29
Het beeld staat al sinds 1893 op de Roode Steen.Waarom zou men die anno 2011 willen verwijderen?Bij de Amsterdamse Beurs van Berlage staat ook een standbeeld van hem en er is een herdenkingssteen in Jakarta.Ook is in 1966 een tunnel naar hem vernoemd;de Coentunnel.Begrijp goed dat ik beslist niet goed wil praten wat de man gedaan heeft,maar de VOC heeft dit toegestaan omdat het opleverde.Op de eerste expeditie van Coen is de leider Pieter Willemszoon Verhoeff vermoord door Bandanezen vanwege een meningsverschil over de aankoopprijs van specerijen. Dit heeft kwaad bloed gezet en leidde tot de moordpartij.Nogmaals: ik praat niets goed,maar het beeld hoort daar gewoon.In hoeveel Chinese fotoboeken zal hij wel niet naast de tulpen prijken? (Die niet eens Hollands zijn maar Turks,maar dat terzijde.)Ik ben bijna 49 jaar geleden geboren op het West en heb het beeld dus bijna dagelijks zien staan. Er is geen dag geweest toen ik het begreep dat ik dacht dat ie daar weg moest. Het is het gezicht van Hoorn en laten we dat zo houden!

Reactie: (Jeroen)
28-2-2011, 17:46
@Petra_27

Je hebt gelijk. Zoals wel vaker.

Maar laat ik één objectieve vraag stellen: Coen wordt voornamelijk gelieerd aan zijn massaslachting en het stichten van Batavia. Wat willen wij zeggen met dat beeld en wat zegt het over ons als we in meerderheid beslissen om dat beeld te laten staan? Wil dat zeggen dat wij achter zijn slachting staan, zodanig dat we dat vereren met het grootste beeld uit onze stad? Wil dat zeggen dat we het zo leuk vinden dat Coen een Hoornaar was die resultaten heeft bereikt die in ons voordeel lagen, dus dat we hem eren vanwege alle rijkdom die hij heeft binnengesleept? Vlakt die Hoornse rijkdom de slachting uit? En vinden we het in deze tijd nog steeds gepast om een standbeeld van een genocidepleger te laten staan? In Oekraïne staat ook nog steeds een beeld van Lenin en daar woedt dezelfde discussie. Maar hij staat er als object uit de geschiedenis. Is dat ook hier het geval?

Reactie: (Henk)
28-2-2011, 17:44
Hoorn is de Coenstad en zal dit altijd blijven!!!!
Als het beeld je niet aanstaat, kijk je toch de andere kant uit of je komt niet op de kaasmarkt!

Reactie: (Petra_27)
28-2-2011, 17:33
Wat nou? Heeft ‘e van de beek’ soms iemand een oneerbaar voorstel gedaan? Nou mij niet! Wat een kippendrift in dit hanenhok zeg! Dit is een leuke discussie die zelfs de landelijke media haalt en verder niks uithaalt want het beeld blijft gewoon staan. Hoeven we toch elkaar niet voor af te maken? We zijn Coen niet!

Relativeren heren!

Reactie: (JJJ)
28-2-2011, 17:29
@NN Even de Klinker inlopen kan ook. Daar hangt de foto uitvergroot links achterin het café.

Reactie: (risdammer)
28-2-2011, 17:19
We richten in Saundersstad een standbeeld op voor Ben en Dean!
Dat beeld van Coen behouden we, schaal 1:25, in ... Madurodam!

Reactie: (hoornnaar)
28-2-2011, 17:19
koen moet gewoon staan waar hij thuis hoort,dus op de RODE STEEN .gaan we hoorn veranderen doe even normaal ja hoorn staat bekend om koen dus afblijven van hem

Reactie: (Jan Wandelaar)
28-2-2011, 17:10
Mensen houd even op.
Jan Pieterszoon Coen blijft gewoon staan waar hij staat.
En bovendien welke bijnaam moeten we Hoorn dan geven.
Liornestad?
Veliusstad?
Onno Veldhuizenstad. Vind ik zelf geen verkeerde hoor.
Mocht de Gemeente toch besluiten om Coen bij het grof vuil te zetten, dan wil ik hem graag voor in mijn achtertuin.


Reactie: (Wally Ooms)
28-2-2011, 17:08
@E. v.d. Beek

Schei toch uit, van de Beek

U hebt in een volkomen terecht verwijderde reactie niet alleen met modder gegooid, maar ook nog eens nadrukkelijk op de man gespeeld. En dan nu kakelen dat u beledigd wordt.

Weerspreek het dan gewoon. Vertel maar hoe het wel zit. Betoon u in alle opzichten een echte vent en vertel gedetailleerd hoe de vork in de steel zit en kom niet met die prietpraat over het niet nogmaals willen overgaan tot verweer van eerder opgetekende standpunten. Vertel het maar. Kort en bondig.

Volgens mij klopt het verhaal van Qwartje van A tot Z en dat zal zo blijven totdat u het daadwerkelijk hebt weerlegd. Mijn nieuwsgierigheid kent geen grenzen.

Voor de goede orde: mijn reactie op uw verwijderde reactie en ook die van @Horinees zijn ook weer verwijderd, waarmee we nu weer op een hopelijk van uw kant minder beschamende manier verder kunnen.


Reactie: (e v d beek)
28-2-2011, 16:26
@ Horinees:

Uw reactie is duidelijk: Hoorn voor de Horinezen. De rest moet zijn snavel houden.

Vindt u het heel erg als ik mij daar niks van aantrek?

Reactie: (horinees)
28-2-2011, 16:22
e v d beek 28-2-2011 16:06:57

Alsof mijn nette reactie niet door de beugel kon, het ding is weg maar dit zal een zekere heer hier wel bevallen. Enne, ja hoor, ik heb vele argumenten, maar ik voer (veelal) geen discussies meer met mensen die NIET uit Hoorn komen, ik ben het betweterige stompzinnige gedram van opdringerige schreeuwerige buitenpoorters meer dan zat.

Ik zou willen zeggen: zoek iets waar je jezelf op positieve wijze mee kan onderscheiden, waar de gemeenschap ECHT iets aan heeft, in plaats van dit soort betweterige standpunten na te streven (of zelfs door te drukken). Succes met het zoeken naar iets positiefs, zet ’m op, u kan het!

Ik onderschrijf de reactie van Wally Ooms, mooi gezegd.

Reactie: (JJJ)
28-2-2011, 15:07
@NN
Even zoeken op ’standbeeld’ in de collectie stilstaand beeld van het westfries archief (http://www.westfriesarchief.nl/10112/1/zoeken.html) geeft je waarschijnlijk wat je zoekt.

Reactie: (nomen nescio)
28-2-2011, 15:02
Wie helpt mij? Ik heb ergens een foto van dat beeld plus sokkel gezien mét een hek eromheen. Waar is dat hek gebleven? Dat beeld is dus blijkbaar al aangetast, mocht ik gelijk hebben wat de (oude) z/w-foto betreft.
Het beeld hoeft wat mij betreft niet naar een museum, je kunt het ook verplaatsen naar bv. het Oostereiland. Dat doende komen we heel dicht bij @Rob Bakker die schrijft over Rode Steen ls huiskamer van Hoorn en een logischer verkeersrouting.

Reactie: (rob verhoek)
28-2-2011, 13:50
Even voor de historie: Eind jaren ’80 voerde Horinees Dirk Beemster ook al uitvoerig aktie tegen Coen. Ook hij was mening dat het beeld op de Rode Steen diende te verdwijnen. Het geheel hield verband met de viering van het Coenjaar in 1987. Onder het pseudoniem Herman Haarlemmermeer schreef hij in 1990 ook de roman "Het Coensyndroom". In zijn voorwoord ondermeer: "Mijn hele leven stond indertijd in het teken van Jan Pieterszoon Coen. Iedere dag passeerde ik het beeld op weg naar de groenteboer, maakte tientallen foto’s van de bekladdingen die om de haverklap gebeurden, ik besmeurde het beeld zelf en maakte het standbeeld zo tot een symbool voor al het onrechtvaardige in de maatschappij". In het boek en ook later persoonlijk neemt hij weliswaar afstand van dat alles, feit is dat hij destijds in elk geval ook een duidelijk tegenstander van het beeld van Coen was. De geschiedenis herhaalt zich dus....!

Reactie: (e v d beek)
28-2-2011, 13:50
@ Meneer Pierre:

U schrijft over Coen: "Als we naar de gouden eeuw terug kijken was het de normaalste zaak van de wereld."

Ik neem aan dat u hiermee bedoelt dat het in de Gouden Eeuw de gewoonste zaak van de wereld was dat de bevolking van een eilandengroep volledig werd uitgeroeid? Dat is aantoonbaar onjuist. Ook in zijn tijd was het geweld dat Coen gebruikte buiten alle proporties. Zelfs de heren XVII spraken er schande van.

@ Heer Ooms:

U schrijft "op gepaste wijze trots" te zijn op de verbondenheid van Coen met Hoorn. Stelt u zich eens voor dat op de sokkel van Coen een standbeeld staat van Liorne. Dan hoeft u niet langer "op gepaste wijze trots" te zijn. Dan kunt u "heel erg trots" zijn.

Mocht u dan alsnog heimwee krijgen naar Coen, dan kun u altijd terecht in het Westfries Museum waar hij dan misschien wel onderdak heeft gekregen

Ik begrijp wel: het beeld van Coen staat er al 120 jaar. Mensen hechten aan het vertrouwde. Daarom ben ik ook voor het vervangen van het ene beeld door het andere. Dan verandert er wel iets, maar niet heel veel. Ik wil wedden dat de argeloze voorbijganger het verschil niet eens zal zien (mits Liorne in dezelfde stijl is gebeeldhouwd).



Reactie: (robbie.)
28-2-2011, 13:48
Vraag een willekeurige watersporter of hij weleens van J.P. Coen heeft gehoord.Een filmliefhebber zal misschien vragen of het 1 van de Coen Brothers is. Maar de rest zwijgt.
Vraag je of ze weleens van Kaap Hoorn hebben gehoord, ja dan gaan de oogjes als een vuurtoren branden.

Want wie heeft nog nooit van het zuidelijkste puntje vasteland van Moeder Aarde gehoord? Berucht om z’n stormen en gevaarlijke stromingen
De ontdekker van deze kale Kaap?
De Horinees W.C.Schouten.

Daarom slopen Coen en Schouten op de sokkel.

Reactie: (Jeroen)
28-2-2011, 13:43
Ik schreef in augustus 2009 het stuk ’Sympathy for a massmurderer’ waarin ik bepleit om het beeld weg te halen. Ook in zijn tijdsgeest was het uitroeien van een complete bevolking (goed, enkele honderden van de meer dan 12.000 Bandanezen bleven godzijdank in leven) niet iets waarmee in het thuisland propaganda voor de VOC werd gemaakt. In 1942 is het Coenbeeld in Jakarta verwijderd. De suggestie voor een beeld van Liorne is een overweging waard.

Reactie: (Wally Ooms)
28-2-2011, 13:06
@E. v.d. Beek

Heer van de Beek. Het beeld van JP Coen is voor mij evenzeer aan Hoorn verbonden als het begrip VOC-mentaliteit. En daar ben ik op gepaste wijze trots op.

Natuurlijk kleven er - als zovele helden uit vroeger tijden - mindere zaken aan z’n verworven faam. Voor u aanleiding om het beeld maar om te halen. Voor mij niet. Laat JP Coen maar gewoon staan.

Net als Coen dispereer ik niet.

Reactie: (rich)
28-2-2011, 12:46
Cafe J.P.ook maar andere naam dan maar want ja dat mag dan ook niet meer he

Reactie: (Pierre)
28-2-2011, 12:18
meneer van Beek,
Ik weet een heel klein eilandje in de stille oceaan waar je geen standbeelden tegen komt. Als we naar de gouden eeuw terug kijken was het de normaalste zaak van de wereld. we kunnen onze geschiedenis niet verlogenen..
Als we u moeten geloven dan mag all historie van Nederland afgebroken worden want we waren een stel! ;-) ga lekker naar dat eilandje in de stille oceaan en laat os genieten van onze RIJKE historie een hornise afstammeling

Reactie: (e v d beek)
28-2-2011, 11:38
Anders dan Hans Hoornsman beweert, presenteer ik mijzelf niet als "de uitvinder van het idee om op de Roode Steen Coen te vervangen door een andere beroemde Horinees."

En aan mensen die vinden dat ik mij onnodig druk maak: waarom maken jullie je daar dan weer druk over?

En maak jullie niet ongerust. Mijn actie richt zich op een standbeeld, niet op een naar Coen vernoemde tunnel of straat of een café dat zijn naam draagt.

En als je het niet eens bent met mijn actie, gebruik dan geen scheldwoorden (zoals ’wereldvreemd’, ’gestoord’, ’nestbevuiler’), maar bedien je van argumenten. Leg even uit waarom je vindt dat oorlogsmisdadiger Coen moet blijven staan en Liorne, de uitvinder van de Apollo-raket van de Gouden Eeuw, zich tevreden moet stellen met een naar hem vernoemde (lelijke) straat.


Reactie: (rob bakker)
28-2-2011, 11:28
een amsterdamse van Heutz oplossing is mooi.
Een andere lokatie ook. bijvb. In draafsingel tegen over JP coenstraat,stationstraat=naast baron van Dedem.
Maar verplaatsing maakt weg vrij om de rodesteen om te toveren tot de huiskamer van Hoorn.
Immers er kan een veel logischer verkeers routing gemaakt worden.

Reactie: (Gijs)
28-2-2011, 10:44
Laten staan dat beeld. Hebben de Horinesen nog wel wat te vertellen in onze eigen stad? Straks wort de JP. Coenstraat ook nog afgesloten en moeten wij omrijden via de Liornestraat. Het cafe JP Coen wordt gesloten en daarna heropend onder de naam Liorne Brasserie.
Ik neem toch aan dat dit waanzinnige idee een aanzet is tot een 1 appril grap.

Reactie: (hans hoornsman)
28-2-2011, 10:21
Van de Beek presenteert zich als de uitvinder van het idee om op de Roode Steen Coen te vervangen door een andere beroemde Horinees. Maar hij is drie jaar geleden al eens voorgegaan door oud-bestuurder Bob Entius, die pleitte voor vervanging van Coen door David de Vries. eveneens een Hoornse koopman uit de VOC-tijd maar dan - volgens Entius - eentje met een positief levensverhaal. Het Westfries Weekblad geeft op 23 juli 2008 in een uitgebreid verhaal Entius de ruimte om zijn aversie tegen Coen toe te lichten. Overigens was het niet de eerste keer dat Entius een pleidooi hield voor het neerhalen van het standbeeld van Coen. Ook in de jaren zeventig van de vorige eeuw lanceerde hij al eens een plan in die richting.

Entius vertelt over De Vries in het eerder genoemde weekblad: "De Vries werd weliswaar geboren in het Franse La Rochelle, maar was later koopman in Hoorn. Zijn schip heette Hoorn en aan zijn naam voegde hij ’van Hoorn’ toe. Aanvankelijk handelde die De Vries in de landen rondom de Middellandse Zee, later werd hij VOC-koopman. Nadat Hollanders zich hadden gevestigd aan de westkust van Noord-Amerika (ontdekt door de in VOC-dienst zijnde Engelsman Henry Hudson) maakte David de Vries drie grote reizen naar dat Nieuw-Nederland. Natuurlijk was David als koopman uit op winst. Maar de koopman kwam al snel tot de conclusie, dat de oorspronkelijke bewoners van het gebied niet als ’wilden’ moesten worden beschouwd. Hij leerde als Hollandse koopman hun taal, beschreef hun cultuur, godsdienst en gebruiken en was eigenlijk de eerste Europeaan die respect toonde voor de indianen in Nieuw-Nederland".

De pogingen om Coen te vervangen zijn gezien zijn alom bekende wandaden wellicht te billijken, maar inderdaad, waar maken wij ons in hemelsnaam druk om. Gewoon laten staan dus.

Reactie: (Fikokev)
28-2-2011, 10:16
Om het nog moeilijker te maken. De maker van dit beeld, had toch vrijheid van meningsuiting, de plaatster van dit beeld kon toch ook weigeren? Hoeveel dagen gaat deze discussie duren? Wat? Net zo lang als het nodig was een nieuw kabinet te vormen?

Reactie: (rich)
28-2-2011, 09:04
echt waar wat kan een mens zich druk maken haha

Reactie: (piet boerka)
28-2-2011, 06:01
van beek dit is je eigen nest bevuilen en spuigen in de bron waaruit je gedronken heb

Reactie: (e v d beek)
28-2-2011, 01:05
Wil de eigenaar van Hoorngids, Hans Stuijfbergen, misschien ook nog even uitleggen waarom hij trots is op de grootste moordenaar die Hoorn ooit heeft gekend (u weet wel: de totale uitroeïng van de bevolking van Banda)?

Waarom verdient hij het volgens u wel om geëerd te worden met een standbeeld - en moet Liorne, de uitvinder van het Fluitschip, de Apollo-raket van de Gouden Eeuw, het stellen met een straat die naar hem vernoemd is?

Dat u alleen de link doorgeeft van de tegenstanders van mijn actie, is niet alleen zeer onsportief. U wekt hiermee bovendien de indruk dat Hoorngids geen journalistiek medium is.

Beide initiatieven lijken uit de Fractie Tonnaer te komen, schrijft u. Het moet voor u toch geen geheim zijn dat ik geen deel uitmaak van de Fractie Tonnaer. Als u de moeite had genomen mij te bellen dan had ik u dit ook rustig kunnen uitleggen. En wat degene betreft die een tegenactie is begonnen: het lijkt mij waarschijnlijker dat u die anonymus bent dan iemand uit de Fractie Tonnaer.


Reactie: (nomen nescio)
27-2-2011, 20:44
Laat ook maar. Coen was -als je internet afstruint- vermoedelijk echt geen "lieverdje" daar op Banda en in de Molukken, maar als ene Sebastiaan Hol op diezelfde site onder dat item gaat voorstellen er een beeld van een zekere Junius(geboren in de Kerkstraat) te plaatsen(omdat volgens hem 2011 Juniusjaar is), zie ik door alle standbeelden de Rode Steen niet meer. Dus laat maar
en kies voor een oplossing zoals Amsterdam dat deed met dat foeilijke Van Heutzmonument.

Reactie: (horinees)
27-2-2011, 20:29
Totaal onbelangrijk. Ronduit belachelijk dat er gefrustreerde wereldvreemde gestoorden rondlopen die dit standbeeld ter discussie stellen en Coen bevuilen.
Dit land gaat helemaal naar de verdommenis door al dit oeverloze en volstrekt nutteloze geouwehoer.

Coen is en blijft. Punt.

Reactie: (Mickel)
27-2-2011, 20:16
Uhm... niet om het één of ander: volgens mij hebben wij een aantal uitdagingen van een heel ander kaliber die in mijn beleving een stuk belangrijker zijn: werk, veilig en leefbaar wonen en bereikbaarheid om er maar eens een paar te noemen.

Overigens staat dat beeld er al tientallen jaren. Ik vind het opmerkelijk om daar nu ’opeens’ een discussie over te beginnen.

Ik ben benieuwd.....