Minister Opstelten prijst “paradepaardje” West-Fri(e)sland

“Alle 24 gemeenten moeten samen toegangstijd regelen”

Door: Robert Vinkenborg
 
Hoorn - Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie prijst West-Friesland als “paradepaardje” en “landelijk voorbeeld” met de aanpak van drankmisbruik door jongeren.  De minister bezocht woensdag Hoorn en ondertekende met vertegenwoordigers van 24 gemeenten uit Noord-Holland-Noord de samenwerkingovereenkomst: ‘2011: Jeugd, Gezondheid en Veiligheid’, vol goede voornemens om nog meer te doen om alcoholmisbruik verder terug te dringen.
 
Aan het obligate pers- en fotomomentje in het Westfries Gasthuis, vooral misbruikt door lokale bestuurders om even na te praten met het hoge bezoek, ging een werkconferentie vooraf met bestuurders en hulpverleners. De pers was daar niet welkom en helaas ontbeerde de ‘persontmoeting’ een adequate samenvatting. “Dan wordt er minder open gesproken”, erkende burgemeester Jan Baas van Enkhuizen na afloop. Zo konden we dus niet horen dat er een onderzoekje werd gepresenteerd waaruit blijkt dat een meerderheid van de Nederlanders (59%) er geen probleem mee heeft als de leeftijdgrens voor de verkoop van alcohol aan jongeren wordt verhoogd van 16 naar 18 jaar. Iets waar de minister overigens niets inziet: “Dat is uit oogpunt van handhaafbaarheid onwenselijk. Ik heb vandaag weer eens gehoord hoe desastreus de gevolgen van overmatig drinken voor de jonge hersenen zijn. Het is beter als jongeren niet of zo laat mogelijk gaan drinken, maar de overheid kan niet alles afdwingen.”
 
Ivo Opstelten prees de West-Friese aanpak: “Onder leiding van burgemeester Van Veldhuizen zijn ze hier fors bezig en daar houd ik van. Het project Westfrisland is een paradepaardje dat ik graag in het land laat zien. Het kabinet decentraliseert het toezicht op de naleving van de drank- en horecawet naar de lagere overheden. Dat sluit hier goed op aan.”
 
De minister liet zich niet verleiden tot uitspraken over de omstreden toegangstijden tot de horeca in het weekeinde: “Als minister moet ik in de gaten houden waar ik nou precies over ga. Het is hier vandaag wel aan de orde gekomen overigens. Ik vind dit typisch een zaak die alle 24 gemeenten in Noord-Holland-Noord met elkaar – en de horeca – moeten regelen. Als ik zo de burgemeester van Hoorn beluister, is hij daar ook graag toe bereid. De ene gemeente is de andere niet. Ik houd het erop: niet alles lukt in één keer. Ik moet hier als minister niet gaan zitten zeuren: dat moet je zus of zo doen. Daar ben ik niet voor.”
 
Op de valreep was er deze middag zeer goed nieuws te melden. Het aantal jongeren van onder de 15 jaar dat wordt opgenomen met alcoholvergiftiging (comazuipen) in de speciale alcoholpoli van de afdeling Kind & Jeugd van het ziekenhuis neemt af. Volgens kinderarts Dr. Arjen Verboom werpt de campagne tegen alcoholmisbruik duidelijk z’n vruchten af. Al verzuchtte hij dat onlangs nog een meisje van 13 moest redden: “Ze had een hele fles cognac opgedronken. Een hele fles!” Alcoholmisbruik veroorzaakt blijvende schade aan de hersenen. Zo kan een VWO-kind ‘dommer worden’ en uiteindelijk met moeite een VMBO-diploma halen. Dr. Verboom: “Deze schade is blijvend, dus levenlang.”
 
Meer info over het ondertekende convenant en de projecten om het alcoholmisbruik tegen te gaan: www.westfrisland.nl
 
Twitter: RoxyRobert

Reacties
Reactie: (Hans Langbroek)
19-3-2011, 17:25
In Enkhuizen is de raad verdeeld over die toegangstijden voor de horeca. Er komt maandag een motie in de raadscommissie van Lijst Quasten en Nieuw Enkhuizen. SP onderschrijft de visie van deze twee, met enige opmerkingen. Bij elkaar gaat het dan om 7 van de 17 zetels in de Enkhuizer raad. Ergo: er zijn er dus nog 2 nodig om weer enigszins normaal met toegangstijdenbeperking om te gaan ipv het significant zinloze en kneuterige dat nu gebeurt. Het hangt letterlijk binnen de Enkhuizer verhoudingen af van wat de VVD gaat doen: mee betuttelen of realistisch wezen. De visie van de lokale partij Nieuw Enkhuizen: http://www.nieuwenkhuizen.nl/185

Reactie: (Robert Vinkenborg)
18-3-2011, 18:33
Regio-afspraken toegangstijden failliet Het Dagblad voor West-Friesland gaat morgen melden (compliment hiervoor) dat een meerderheid van de raad van Medemblik ook voor 1 uur is en de raad van Enkhuizen steeds harder gaat morren. Burgemeester Jan Baas is hardnekkig voor 12 uur, vertelde hij me deze week. Maar het zou me verbazen als hij dit gevecht wint. Het domino-effect (Hoorn breekt, Schagen breekt, Opmeer breekt en straks ook Medemblik) is voorspelbaar: dit is het failliet van de regionale afspraken over de toegangstijden. Is helemaal niet erg, want het werkte niet. Overigens prima dat de gemeenten op andere manieren blijven samenwerken drankmisbruik onder jongeren tegen te gaan. Dat boekt namelijk wél resultaat. Hoe later jongeren gaan drinken, hoe beter. De schade die kan worden aangericht door alchol is onomkeerbaar. Het is overigens opmerkelijk dat de hele regio zich nu gaat aanpassen aan de toegangstijden van de eerste spelbreker: Hoorn.

Reactie: (Robert Vinkenborg)
18-3-2011, 10:13
Vanaf 16 april kan de bevolking van Opmeer in het weekeinde weer tot 1 uur de kroeg in. De gemeenteraad van Opmeer kwam gisteravond unaniem tot de conclusie dat de vervroegde toegangstijden niet werken en zet de klok een uur vooruit. Opmeer is na Schagen en Hoorn de derde gemeente die de regionale afspraak, om de toegangstijd op 24 uur te houden, doorbreekt. Het is logisch te veronderstellen dat meer gemeenten zullen volgen, al is het maar om oneerlijke concurrentie tegen te gaan. Dat er nu een nog fellere politieke discussie zal losbarsten over wat de afspraken in de regio waard zijn en over de toegangstijden van 24 uur in Medemblik en Enkhuizen, kan onmogelijk de media worden verweten. Burgemeester Nijpels van Opmeer pleitte er overigens voor de leeftijd waarop jongeren alcohol mogen kopen te verhogen van 16 naar 18 jaar. Tevergeefs: dit idee is eerder deze week al in Hoorn door minister Opstelten als “onhandhaafbaar” afgeschoten. Nijpels had dit van zijn collega-burgemeesters uit Hoorn en Enkhuizen kunnen weten.

Reactie: (de koekoek)
18-3-2011, 08:48
het blijft triest om te zien hoe men blijft doorbeuken tegen de burgemeester. ziet er nou niemand in dat het toegangstijdenbeleid regionaal is afgesproken en niet lokaal? het zou van onbehoorlijk bestuur getuigen als de burgemeester alléén naar de lokale ondernemers en populistische partijen zou luisteren.

Reactie: (Jeroen)
17-3-2011, 23:38
Dat zijn we dan eens, @Wally. Het blijft nodig een tegengeluid te laten horen. Toch denk ik soms weleens aan een schreeuwende minderheid die lijnrecht tegenover een stille meerderheid staat. @Robert, een behoorlijke frustratie bespeur ik hier. De tactiek van het zwijgen is nu wel erg oud geworden. Ik blijf het Klokje van Onno zien als iets waar de burgemeester nu weleens wat opener over mag zijn. Het had Opstelten gesierd als hij de burrie even tot de orde had geroepen, maar het is inderdaad zijn taak niet om te oordelen over een APV. Dat doet de burrie wel...

Reactie: (Matthijs)
17-3-2011, 22:58
Economisch gezien is het wel handig, die volgorde. Ik stel me zo voor dat de pageviews, ergo de bannerviews, met zo'n 60% zijn toegenomen. Maar qua gebruikerservaring vind ik het naadje. Wie had hierom gevraagd? ;-)

Reactie: (redactie)
17-3-2011, 22:21
@Wally, uw reactie is zeker geen worst voor ons. We horen graag ook van anderen hoe de omgekeerde volgorde van reacties wordt ervaren. Er werd in het verleden geregeld om gevraagd en jullie hebben nu de kans te kijken of het bevalt. Graag feedback.

Reactie: (Wally Ooms)
17-3-2011, 22:14
@Redactie Ik ben er even tussenuit geweest en constateer, dat de reacties nu in omgekeerde volgorde worden weergegeven, hetgeen ik niet als een onverdeeld genoegen ervaar. Mijn mening zal u waarschijnlijk worst zijn, maar ik wilde het toch even kwijt. Geen kwaad woord overigens over Ivo Opstelten, de man die ik privé heb mogen meemaken terwijl hij gekleed in korte broek en op zomerse sandalen een uiterst joviale man bleek te zijn. Tot besluit: tuurlijk wordt er op dit forum onevenredig veel aandacht besteed aan de toegangsuren in de horeca. Maar dat zal ook wel moeten, om de doodeenvoudige reden dat Onno van Veldhuizen het nu eenmaal in z'n hoofd heeft om dit item er tegen beter weten in hoe dan ook door te drammen. Iemand zal hem duidelijk moeten maken, dat die flauwekul nu lang genoeg heeft geduurd. En omdat politiek Hoorn nog wel eens een blik wil werpen op deze site, kan het absoluut geen kwaad om net zo hard terug te drammen totdat het tot Van Veldhuizen doordringt, dat ie een heilloze weg is ingeslagen. Onderzoek heeft inmiddels aangetoond dat de ingeslagen weg niet de juiste weg is. Niet zo verwonderlijk dus, dat burgers de vrijheid nemen om de betutteling een halt toe te roepen.

Reactie: (Anna)
17-3-2011, 22:03
@Sebas "zoveel geweld en criminaliteit in Hoorn door het kappen van bomen"zeg jij. Hoe verzin je het weer, moet je nu lang nadenken voor je zoveel onzin uitkraamt?

Reactie: (nomen nescio)
17-3-2011, 21:38
Minder criminaliteit? @Sebas. En Amsterdam Zuidoost (de Bijlmer) dan? Veel groen en ruimte, maar ook veel criminaliteit tot schietpartijen aan toe.

Reactie: (Sebas)
17-3-2011, 21:26
Het is uit onderzoek gebleken dat groen en bomen een rustgevende indruk hebben op mensen (bewoners). In steden met veel groen is minder criminaliteit. Wellicht is er in Hoorn zoveel geweld en criminaliteit omdat we al zoveel groen hebben gekapt, meneer @Robbie? Maar goed, hierbij mijn excuses voor het citeren van de kritische opmerkingen van Pim Fortuyn. Ik zal die - als hij geïnteresseerd is - ook overbrengen aan zijne excellentie Minister Ivo Opstelten. Maar goed mijn favoriete liberalen zijn nu eenmaal Pieter Winsemius en wijlen Theo Joekes en Henk Vonhoff.

Reactie: (robbie.)
17-3-2011, 14:37
Prachtig, het bomenbeleidsplan.Velen met mij zouden een derde van al het oude en dorre hout in de stad willen kappen voor bredere en meer toegangswegen naar de binnenstad. Het Keern afgesloten, weer een toegangsweg minder. Weer meer mensen die elders gaan winkelen. Is het de bedoeling van de politiek om van Hoorn een stil museum te maken? Het lijkt er verdacht veel op.

Reactie: (Eric)
17-3-2011, 13:31
@Sebas, nee dat je,je ook nog positief uitspreekt valt niemand op, vind je dat gek na alle shit die je over Opstelten heengooit.Ben het met @bewoner eens ,flauw om zo op de man te spelen omdat hij jouw politieke kleur niet heeft, flauw, laf en onbehoorlijk. Dat geldt ook voor de reactie van @Kees Boots.@Willem ik deel ook jouw mening dat de toegangstijden de meeste inwoners van Hoorn geen bal interesseert. De discussie wordt (voornamelijk hier op Hoorn gids) gaande gehouden door een stel op sensatie beluste roeptoeters.

Reactie: (Sebas)
17-3-2011, 12:38
Dat ik mij eens positief uitspreek over (voormalige) CDA-politici valt blijkbaar niet op... ;-) Uiteraard zijn er heel veel andere belangrijke onderwerpen in Hoorn. Veiligheid is er één van, maar daarbij is er een samenhang met uitgaansgedrag en leefbaarheid in wijken. Andere belangrijke onderwerpen: economische ontwikkeling van stad en regio (werkgelegenheid, winkelmogelijkheden), het armoedebeleid, daklozenopvang, het groen in de stad (uitwerking bomenbeleidsplan), de mislukte dijkverhoging door het Hoogheemraadschap, de lastendruk (OZB, rioolbelasting, waterschapsbelasting) in onze gemeente, etecetera. E En vooral: de toekomstvisie van bewoners en politici op de ontwikkeling van onze stad: door blijven bouwen-bouwen-bouwen of volgt er krimp en vergrijzing?

Reactie: (Willem)
17-3-2011, 10:43
@Bewoner: je hebt helemaal gelijk! Ik denk dat het 95% van de Horinezen geen bal interesseert en dat zij heel wat andere prioriteiten weten. Er zijn heel wat belangrijkere dingen. Maar ja, het forum wordt beheerst door semi-politici die hun achterkamertjespolitiek het liefst na het middernachtelijk uur in een bruine kroeg voortzetten.

Reactie: (Bewoner)
17-3-2011, 10:15
Is het niet erg flauw om op de man te spelen i.p.v. de kwestie waar het om gaat? Omdat hij dan misschien niet van jouw politieke kleur is en andere accenten legt dan jij, betekent toch niet dat de man incompetent is? Als je iemand wilt afbranden is er altijd een stok om te slaan! En Pim Fortuin erbij halen is een zwaktebod. Er wordt trouwens wel heel erg veel aandacht gegeven aan de horeca toegangstijden op Hoorngids.

Reactie: (Sebas)
16-3-2011, 23:25
Ivo Opstelten. Aardige man hoor (ik ik meen ook nog remonstrants van huis uit), maar werd hij niet door Pim Fortuyn "incompetente burgemeester Dikkerdak" en "brutale blaaskaak". En ging Opstelten niet pas voor harde aanpak en "Zero Tolerance" toen hij voorzitter werd van een College van B&W met daarin Leefbaar Rotterdam (Pastors) en de getalenteerde CDA-wethouders Sjaak van der Tak en later Leonard Geluk.

Reactie: (kees boots)
16-3-2011, 22:59
Een zeer zelfingenomen man en tevens een ordinaire VVD-er die en ook zijn partij geld boven alles stelt. Onder het mom van niet te handhaven stelt hij dat een leeftijdsverhoging van 16 naar 18 jaar niets word en vergeet erbij te vertellen dat als het 18 jaar zou worden de economie weer een lichte tik krijgt door die twee jaar dat de jongeren uit de drankenwinkel en cafe's wegblijven. Wat is het verschil handhaving bij 16 of 18 jaar het gebeurd bij 16 jaar toch ook niet. Nog meer van die VVD streken autotheorieles vanaf 16 jaar en bij 17 kunnen de jongeren al een auto kopen en mogen ze onder begleiding de weg al op, hoe lukt om de jongeren weer uit te melken!