Burgemeester onthult beeld schipper Bontekoe op Houten Hoofd

5-4-2011

HOORN - Op vrijdag 8 april om 15.00 uur onthult burgemeester Onno van Veldhuizen het borstbeeld van Willem IJsbrantszoon Bontekoe op het Houten Hoofd. Schipper Bontekoe krijgt hiermee een prominente plaats in de haven van Hoorn. Het bronzen kunstwerk is gemaakt door de bekende kunstenaar Henk Visser.

De verhalen van de Hoornse schipper Bontekoe (1587 – 1657) en zijn scheepsjongens Hajo, Padde en Rolf zijn alom bekend. De eerste uitgave van hun belevenissen verscheen in 1646. Het scheepsjournaal werd een bestseller. Scheepsjongens hadden in die tijd twee boeken in hun scheepskisten: de bijbel en het journaal van Bontekoe. Tegenwoordig is de reis van Bontekoe vooral bekend door Johan Fabricius’ bewerking: De scheepsjongens van Bontekoe. In dit boek zijn de scheepsjongens Hajo, Padde en Rolf belangrijker dan de schipper die in het oorspronkelijke journaal de held is. In 2007 is het verhaal over de scheepsjongens van Bontekoe verfilmd.

Bontekoe op Houten Hoofd
Op de kademuur van de Hoofdtoren bevindt zich al de bekende beeldengroep van de scheepsjongens van Bontekoe. Het beeld van schipper Bontekoe staat op het Houten Hoofd, uitkijkend over het water.

Henk Visser
Kunstenaar Henk Visser maakt onder meer beelden in brons, hoofdzakelijk mensfiguren. Hij maakte eerder een portret in brons van Jan Wolkers. Ook het beeld van Bontekoe is in brons uitgevoerd. Visser heeft het beeld gebaseerd op de enige afbeelding die van Bontekoe bekend is.

Reacties
Reactie: (Sebas)
6-4-2011, 18:49
Even over Willem Ysbrandsz. Bontekoe (Ysbrand ligt overigens begraven in de Noorderker, maar dat terzijde), het volgende: Men noemt geen koe bont of er is een vlekje aan, luidt de zegswijze waarmee men wil aangeven dat voor een slechte reputatie altijd wel enige grond is. Maar onze Hoornse schipper Bontekoe mag evenwel al eeuwen lang niet klagen over een slechte reputatie, dankzij zijn hoofdrol als vrome held in zijn zelfgeschreven "Journaal van Bontekoe", een bestseller in de 17e eeuw. Daarin beschrijft hij inderdaad @GekkeHenkie, de strafexpedities naar China. Strafexpedities bedacht door J.P. Coen (en de mensen om Coen heen) om de Chinezen te dwingen hun vrije handel te staken en de Hollanders als enige handelspartner te erkennen. Maar ook als straf voor Bontekoe zelf, omdat hij een kostbaar VOC schip verloren had laten gaan. Bontekoe was het zelf niet eens met deze methode, mede dat hij daarom de gruweldaden zo minitieus heeft beschreven, die hij in opdracht van Coen uitvoerde. Bontekoe en Coen lagen elkaar niet. Coen's voorganger als gouverneur-generaal, Laurens Reael, betwistte eveneens Coen's methoden. Reael was remonstrants, dus in geloof vrijdenkend en vredelievend. Coen was streng gereformeerd (sympathiseerde openlijk met de contra-remonstranten). Bontekoe was dooppsgezind, en in principe vredelievende. Hij doneerde ook aan de kerkgemeenschap van wederdopers, onder andere voor het opknappen van de schuilkerk aan 't Ramen. Dat het beeld van deze prominente wederdoper wordt geplaatst op of aan het Houten Hoofd kan een mooi gebaar zijn, aangezien in 1535 door schout mr. Anthonis Sonck nog op gruwelijke wijze de doopsgezinde vrouwen Femme Egbertsdochter en Welmoet Janszdochter verdonken werden, en drie doopsgezinde mannen op 't Baatland onthoofd (zie Velius, blz. 355-357). Wellicht kan de burgemeester deze kwestie nog benoemen.

Reactie: (nomen nescio)
6-4-2011, 16:57
blijft u maar puzzelen @Qwartje. Ik denk dat als ik het binnen Hoorn wereldkundig maak, VOC Hoorn én SP staan te "juichen" Ik houd mijn "troeven" in ieder geval nog even voor me. over Bontekoe (misschien ook geen "lieve jongen") zijn we het idd eens. Trouwens, hr.Zoen op het Houten Hoofd plaatsen, heeft geen nut. Dan zakt het HH vast in elkaar, en een stenen Hoofd? Dat heeft Amsterdam al, die wil hr.Zoen vast niet hebben (hij zou daar ook te ver van het vertrekpunt der VOC-schepen staan).

Reactie: (Qwartje)
6-4-2011, 15:57
@Nomen Nescio O. Het is dus een voorwaardelijke als/dan-kwestie. Komt een beetje over als een zojuist bedacht gelegenheids-motief. Ik ken u in andere, heikeler zaken, niet als iemand die zo voorbehoudend en prudent met zijn inzichten en standpunten omspringt. Over de wederkomst van Willem Ysbrants Bontekoe als Bronzen Hoofd op Houten Hoofd zijn we het niet oneens, dunkt mij. Nog even terug, derhalve, naar die andere Middeleeuwer. Stel dat de Hoornse Poort-planologie dusdanig uitpakt, dat J. P. Coen in uw visie wel verdwijnen mòet: aan welke discutabele voorwaarden moet dat Poortplan dan voldoen? En voor welke doorstroming van welk verkeer moet het standbeeld dan wijken? Voor de draad er mee, @Nomnes. Want er is altijd nog het alternatieve sokkelstolp-idee van @Cees Franke. En dat verdient wat mij betreft majeure bijval.

Reactie: (nomen nescio)
6-4-2011, 14:51
Qwartje, ik heb een idee waarbij Coen met sokkel en al toch moet verdwijnen van de roode steen en daarin komt de verplaatsing voor naar het Oostereiland. Ik wil eerst zien wat de roemruchte Poort van Hoorn oplevert, voordat ik mijn idee wereldkundig maak. Dat was ook de achtergrond van mijn opmerking destijds. Op dát moment zette ik mijn idee nl. uitgebreid op papier, er liepen destijds ''dus'' twee zaken door elkaar bij mij, zaken waarbij Zoen (mooi gevonden trouwens!) ook moest verdwijnen

Reactie: (Qwartje)
6-4-2011, 14:16
@Nomen Nescio De – kennelijk ingetrokken - keutel van @Eric van de Beek, medio februari dit jaar, om Jan Pieterszoon Coen te ontsokkelen en te Sadam Hoesseinen was qua redenatie even hol als het beeld zelf. Tot de ‘dezen en genen’ die zijn pleidooi onderschreven behoorde ook ene @Nomen Nescio. Citaat: “Het beeld hoeft wat mij betreft niet naar een museum, je kunt het ook verplaatsen naar bv. het Oostereiland.” Het beeld staat er 118 jaar. Daarom nog maar eens de nog immer onbeantwoorde vraag, nu aan @Nomen Nescio: Waarom nu pas die beeldenstorm? En heet Jan Pieterszoon Coen op het Oostereiland opeens Jan Pieter z’n Zoen?

Reactie: (gerard)
6-4-2011, 12:31
Macao was tot eind 1999 in Portugeze handen. Het was dus Portugal dat vierde dat zij deze kolonie veroverd hadden in plaats van de Nederlanders. De Chinezen zijn nu alleen maar blij dat ze van de Portugezen af zijn.

Reactie: (nomen nescio)
6-4-2011, 11:32
Steun jij danook de pogingen van deze en gene om dat beeld van Coen weg te krijgen van de Roode Steen? @Gekke Henkie, Immers, JP Coen moordde op Banda en de Molukken voor de nootmuskaatteelt!

Reactie: (Gekke Henkie)
6-4-2011, 01:32
Laten ze het in China maar niet horen dat wij hier in Hoorn een standbeeld oprichten voor Bontekoe. Ze hebben hele slechte herinneringen aan de poging die Bontekoe heeft gedaan om de stad Macao te veroveren. De afgeslagen aanval van Bontkoe is eeuwenlang jaarlijks gevierd. Pas in 1999 zijn de Chinezen daarmee gestopt. De vice-admiraal schrijft zelf over de bezoekjes die hij namens de VOC bracht aan Chinese kustdorpen: "Wij staken het gantse dorp in de brand; kwamen zo 's avonds weer aan boord met goede buit van varkens, bokken, hoenderen en andere plunderaadje, van huisraad en andere zaken. (...) Op 2 december voeren wij weer aan land, plunderden nog een ander dorp uit, en staken 't zoals het voorgaande mede in brand. Wij kregen hier 21 canassers ghetweernde sijde uit een pakhuis, en brachten het nevens de andere buit weer aan boord."