Grootscheepse politiecontrole op station Hoorn CS

7-4-2011

HOORN - Na een grote controle woensdagavond op de Westerdijk waarbij fietsers, scooteraars en auto’s staande gehouden werden is vandaag vanaf 15.00 het station in Hoorn aan de beurt. Er is momenteel een grootscheepse controle gaande, elke passagier van zowel bus als trein wordt gecontroleerd.

Het gaat om een gezamenlijke actie van de politie, de NS en Arriva Connexxion.Bij de grote controle, uitgevoerd door in totaal circa 70 ordebewakers (spoorwegpolitie, regionale politie, BOA’s) zijn tot nu toe drie aanhoudingen verricht. Eén daarvan is verricht wegens grove belediging van een ambtenaar in functie. 

Passagiers van zowel trein als bus moeten door de controle. Zwartrijders in de trein worden op het station uit de trein gehaald en worden middels een quickscan gecontroleerd door de politie op openstaande vorderingen. Ook controleert men in aankomende en vertrekkende bussen op Hoorn CS op de geldigheid van vervoersbewijzen. Ook passagiers die in de bus geen geldig bewijs kunnen tonen worden door de politie meegenomen voor een zogenaamd ’stop and go’ onderzoek. 

Volgens de OVD (officier van dienst) is er sprake van een succesvolle en dynamische samenwerking tussen diverse ordebewakers. De zogenaamde ’stop and go’ acties vinden in diverse steden in het land plaats gedurende het jaar. De eerste ’stop and go’ actie is enkele maanden terug uitgevoerd in Almere en Lelystad. Na gebleken succes aldaar heeft men besloten deze acties regelmatiger te gaan uitvoeren. Het station Hoorn is afgezet door hekken en linten en de controle zal in ieder geval duren tot vanavond 21.00 uur. 

Reacties
Reactie: (astrid)
8-4-2011, 09:01
Ik vond het een verbazingwekkend tafereel. Het hele station was hermetisch afgesloten en het zag er werkelijk geel van de politiemannetjes. Maar wat was de zin er nou van? Zwartrijders te pakken nemen? Daar heb je toch conducteurs voor? Mijn studenten ov werd nieteens gescanned, terwijl daar ook een hoop mee gerotzooid kan worden. Bovendien, als je weet dat je vervoersbewijs niet oke is, dan ga je toch óf niet door de controle naar binnen, óf niet door de controle naar buiten door gewoon de volgende trein te pakken? Waterdichte controle! Er stonden bovenal een hoop groepjes geel wat rond te hangen op station. Honderden reizigers gehinderd...en het resultaat: 3 aanhoudingen waarvan één vanwege een scheldpartij. Woohoo! Tja

Reactie: (Loes)
7-4-2011, 23:36
CSI Hoorn......BOEIEND!!!!

Reactie: (Sebas)
7-4-2011, 21:57
Ik weet niet of @Haagsesjonnie en @Horinees e.d. PVV gestemd hebben, als ze al gestemd hebben, maar dit is puur PVV beleid. Zie het verkiezingsprogramma: "(...) Onze straten worden geteisterd door tuig. Nederland is op veel plekken zeer onveilig. Waar vroeger criminaliteit een incident was, zien we nu dat hele wijken worden overgenomen. De straatterroristen hebben het voor het zeggen. De politie treedt te weinig op. Onze agenten zitten te veel binnen, achter de computer." Daarom moest er méér ordehandhaving op straat komen. "(...) De Partij voor de Vrijheid kiest voor zero tolerance. Elk afdingen van het gezag van de politie moet worden tegengegaan. De politie moet heer en meester zijn op straat. Er mag nooit enig misverstand over bestaan wie de baas is in onze wijken, dorpen en steden. Toegeven aan het tuig is het begin van het einde." • Politieagenten weg achter het bureau en de straat op • Agenten moeten minstens 80 procent van hun werktijd zichtbaar op straat zijn • Preventief fouilleren in het hele land • Etnische registratie van iedereen. Inclusief vermelding ‘Antilliaan’ • Geen alcohol achter het stuur • Na drie zware geweldsmisdrijven levenslang; three strikes you’re out • Heropvoedingskampen Etcetera...

Reactie: (nomen nescio)
7-4-2011, 20:55
Ben je binnen het afgezette gebied, kan je er altijd onderui komen: Wie zegt of de linten op de controlelijn hangen? de bordjes zijn duidelijk: In trein en perron geldig plaatsbewijs. Sommige NS- chipkaartpaaltjes staan ook al ver buiten de controlelijn. Straks moet je op het hele stationsplein en het busstation een geldig plaatsbewijs hebben, zelfs op de loopbrug! Mag ik even lachen? wat een belachelijke aktie!!!

Reactie: (Raymond)
7-4-2011, 19:52
Nou, de controle liep niet echt perfect. Ik en mn vriend zijn er gewoon er tussen geglipt en weg gegaan

Reactie: (Derek the Fox)
7-4-2011, 19:42
70 ordebewakers, waaronder BOA's, zijn dat de stadstoezichthouders? 70 ordebewakers om op trein- en buskaartjes te controleren; toen ik de eerste versie van het bericht las, dacht ik meer aan het voorkomen van een terroristische aanslag.

Reactie: (Maarten)
7-4-2011, 18:26
Heel goed! Ik ben net ook gecontroleerd. Netjes en functioneel. Dit soort controles werkt goed om het zwartrijden en daarmee het geweld in het OV terug te dringen. In het OV weet je dat je gecontroleerd kunt worden. Je dient dan ook een kaartje te hebben. Dit in tegenstelling tot controles in de openbare ruimte waar je voor weet ik veel allemaal sneaky gecontroleerd wordt. Open vizier, hou ik wel van.

Reactie: (Derek the Fox)
7-4-2011, 17:58
Hoorn, politiestad!