Geen gevaarlijk asbest aangetroffen op dijk Hoorn

28-4-2011 Dijk blijft afgesloten

HOORN - Op de Schellinkhouterdijk in Hoorn is geen gevaarlijk asbest aangetroffen. Wel is gebonden asbest aangetroffen, maar dat is zo weinig dat de grond niet gesaneerd hoeft te worden. Zodra daarvoor toestemming komt van de bevoegde instanties, gaat het hoogheemraadschap verder met het werk.

Op 10 maart trof de arbeidsinspectie op de dijk in Hoorn, die momenteel wordt versterkt, asbest aan. Twee weken later is op twee locaties, bij Hoorn 80 en nabij Schellinkhout, ook asbestverdenking opgetreden. Een deel van het asbest bleek in niet-hechtgebonden vorm, die gevaarlijk voor de omgeving kan zijn. Om mogelijke verspreiding van het asbest te voorkomen is de dijk meteen deels afgedekt en over een lengte van ca. een kilometer met hekken afgesloten.

Dijk blijft afgesloten
Helaas voor de omwonenden zal de dijk vanwege de komende intensieve werkzaamheden uit veiligheidsoverwegingen gesloten blijven voor het publiek. Gedurende meerdere perioden van enkele weken worden de komende tijd met behulp van ’dumpers’ nieuwe grondlagen aangebracht.
Het Hoogheemraadschap gaat momenteel na of het mogelijk is doorgangen over het werkterrein te creëren in perioden dat er niet gewerkt wordt.

Nabij de brandweergarage is in november 2010 één locatie aangetroffen waar de bodem verontreinigd is met zware metalen. Hier zal binnenkort ca 20 kubieke meter grond worden verwijderd.

Reacties
Reactie: (rob verhoek)
30-4-2011, 21:34
@ sebas: Het gaat mij hier niet om het aspect van de veiligheid; het staat buiten kijf dat het gestelde doel: dijkverzwaring, het uitgangspunt is en ook moet zijn. Maar waar het verder om gaat is de volstrekte minachting voor de belangen van de burger (bewoners aan en in de buurt van de dijk, ondernemers die benadeeld worden door de hinder, weggebruikers, recreanten, etc.) die nu al drie jaar overlast, nadeel, zo niet erger ondervinden van de manier waarop het Schap hier bezig is. Nìet bezig, zou je ook kunnen zeggen. Drie jaar geleden ging de dijk dicht en het Schap had de moed om te zeggen dat het tijdelijk (een half jaar) zou zijn. Dat zag en zie je ook nog aan de borden "gesloten tot november"; het jaar staat en stond er nooit bij. Ze hebben iedereen daar gewoon mee belazerd, want pas een jaar later bleek dat de afsluiting voor vele jaren zou zijn. Over de regie rond de werkzaamheden valt heel veel te zeggen; ik ga dat hier en nu niet herhalen, ik heb dat al diverse keren elders gedaan en geloof me, ik noem deze club niet voor niets een "autistische organisatie". Daar zit het probleem, ze trekken zich nergens wat van aan en op dat kantoor van ze zijn de projectleiders de Gebraaien Haan omdat ze de door hunzelf gestelde doelen zo netjes hebben gehaald. Ik mag hopen dat de volgende fase (Hoorn- Amsterdam) onder een beter gesternte van start gaat en dat men in ieder geval heeft geleerd van de ervaringen bij het traject Enkhuizen - Hoorn. Veel vertrouwen heb ik er niet in, want het ontbeert deze ambtenaren ook nog eens volstrekt aan enige dynamiek, ze zijn zo statisch als een blok beton; het enige waar ze feitelijk goed voor zijn is om er de dijk mee te verzwaren....

Reactie: (Sebas)
30-4-2011, 18:44
Ik heb bij de HHR-verkiezingen gestemd op een kandidaat van de PvdA-lijst, waarvan ik wist dat hij een no-nonsense man is, die wellicht een bezem had kunnen hanteren. Hij stond helaas te laag op de lijst en haalde onvoldoende voorkeurstemmen. Vanuit GroenLinks kreeg ik het advies om te stemmen op Water natuurlijk. Maar aangezien mevrouw Hoogheemraad Lydia Snuijff-Verweij het omhakken van de bomen langs de Schellinkhouterdijk geen strobreed in de weg legde, kreeg Water natuurlijk géén stem van mij. Ik verzoek mijn vertegenwoordigers in het College van Hoofdingelanden (zeg maar de Gemeenteraad van het hoogheemraadschap) eens heel kritische vragen te stellen over deze kwestie. En wellicht dat een onderzoekscommissie van gezamenlijke rekenkamers (Hoorn, Enkhuizen, Drechterland) eens een onderzoek kan instellen naar de gang van zaken - met name vanwege de financiële consequenties - rond het miljoenenverslindende project langs de Westfriese Omringdijk. Het beleid over 2010 is geëvalueerd (vergadering 30 maart 2011), maar de Westfriese Omringdijk komt er NIET in voor. Wat betreft de maatschappelijke effecten wordt geconcludeerd: "(...) De algemene conclusie over de toestand in het beheersgebied in 2010 is, dat er geen grote incidenten zijn geweest en het watersysteem heeft gefunctioneerd. De weersomstandigheden hebben niet gezorgd voor het doen van extra inspanningen, behalve voor veilige wegen heeft gladheid geleid tot een verhoogde inzet van gladheidbestrijding in de winterperiode." Wat betreft de beleidsmaatregelen: "(...) De voortgangsrapportage laat zien dat er volop is gestart met het uitvoeren van de beleidsmaatregelen om de strategische doelen te halen. Doordat veel beleidsmaatregelen langer dan een jaar lopen, ontstaat het beeld dat er weinig dit jaar zijn afgerond. Er zijn dit jaar echter veel beleidsmaatregelen gestart en die verlopen volgens plan." In de programma rapportage juli t/m december 2010 wordt dit deel van de dijk wel genoemd: "(...) Doorwerken in het stormseizoen Markermeerdijk Enkhuizen-Hoorn Eerder dit jaar is vertraging opgelopen in de werkzaamheden. Om dit in te halen wordt nu met goedkeuring van het dagelijks bestuur van het hoogheemraadschap in het stormseizoen doorgewerkt. Daarvoor zijn wel een apart calamiteitenbestrijdingsplan en –draaiboek opgesteld. Indien er zich geen onverwachte ’ gebeurtenissen voordoen, is de prognose dat de Markermeerdijk Enkhuizen-Hoorn in december 2011 veilig is." Zo, dan bent U weer op de hoogte...

Reactie: (nomen nescio)
30-4-2011, 15:28
Een protestbrief sturen dat ze nou 'ns moeten opschieten en waarin je aankonduigt je waterschapslasten niet te zullen betalen(dus na het verstrijken van de bezwaartermijn) wil ook helpen. Ik heb dat gedaan, resultaat: Ze gaan het als klacht(!) afhandelen. Uiteraard is, op een ontvangstbevestiging na, nog niks vernomen van het HHR, dus betaal ik mijn belasting aan hen ook niet! Ik staak gewoon. Het HHR moet zijn werk doen.

Reactie: (Johan Goossens)
30-4-2011, 14:32
En, heren en/of dame: wie van u heeft er gestemd voor de verkiezingen voor het HHR-schap? Zo nee, niet zeuren, zo ja, bestook uw afgevaardigde: http://www.hhnk.nl/bestuur_en/bestuur/bestuur/algemeen_bestuur/samenstelling Keus genoeg, zou ik zeggen!

Reactie: (Last)
29-4-2011, 09:21
Aken en Keulen zijn ook niet op één dag gebouwd.

Reactie: (rob verhoek)
29-4-2011, 08:58
Deze autistische club (het Hoogheemraadschap dus) munt al sinds 2008 uit in het pappen, nathouden en belazeren van de burgers rond dit project. Lekker makkelijk ook, want is er niets of niemand die hen tot de orde kan roepen. Sinds enige tijd hebben ze nu een externe communicatiespecialist aangesteld waar men z'n beklag kan doen. Lekker makkelijk, is het HHR van het gezeik af en kunnen de ambtenaren rustig doorslapen, traineren en nieuwe smoezen bedenken.

Reactie: (K-rel)
29-4-2011, 07:32
De dijk is niet zo belangrijk, het stuk prestige in Heerhugowaard van ruim € 45.000.000 is belangrijker voor de heren met de witte boorden.

Reactie: (Qwartje)
29-4-2011, 03:17
Hier broeit al veel langer een dijk van ’n schandaal. Het blijft niet bij de ‘flauwe kul-smoes’ van @Horinees. Binnen de gelederen van het Hoogheemraadschap schuilen twee aspirant-klokkenluiders die, uit vrees voor represailles, hun feitenmateriaal (nog) niet durven prijs te geven. Die personen kan oprecht worden geadviseerd: Shit your shit. U weet dat er een derde is. Zullen we afspreken: 15 juni aanstaande?

Reactie: (Maarten)
29-4-2011, 02:17
Nu breekt toch werkelijk mijn klomp. In mijn vorige werk veelvuldig onderzoek gedaan naar asbest in grond. Zo'n onderzoek kan in 24 uur zijn afgerond! Toegegeven, er zijn gevallen waarin nader onderzoek nodig is. Dan mag je er een week bij optellen. Maar dit?? Overigens mag vervuilde grond met IBC maatregelen blijven liggen in dijklichamen. Hoogheemraadschap, wanneer zijn jullie eens klaar?

Reactie: (nomen nescio)
28-4-2011, 23:37
En dat durft, met alle uitstel, van ons waterschapslasten te vragen? Die dijk had allang gereed moeten zijn! Ik vrees dat ze smoesjes aan het bedenken zijn voor het traject Hoorn - Edam

Reactie: (horinees)
28-4-2011, 22:29
Zo. Die flauwekul-smoes is uitgewerkt. Weer een stuk uitstel gerealiseerd. Nu maar eens echt aan het werk en die schandvlek opknappen, afwerken en opleveren. Schaamteloos geteisem!