Meer geld nodig voor veiliger Hoorn

18-5-2011 ”Hoorn staat al te lang in de verkeerde lijstjes als het om veiligheid gaat.”

HOORN - Het college van B en W van Hoorn wil stevig investeren in een scherpe veiligheidsambitie voor de stad. De prioriteiten: veilig wonen, veilig uitgaan en partnerschap. Voor het eerst wil Hoorn ook een realistisch en meetbaar veiligheidsniveau vaststellen in overleg met de stad.

In januari organiseerde het college van B en W met politie en justitie een themadag voor de raad en andere veiligheidspartners. De uitkomsten van deze dag zijn verwerkt in de nieuwe Veiligheidsambitie 2013.

Omdat de middelen niet onbeperkt zijn, wil het college gericht te werk gaan. Daarom legt het de prioriteit bij veilig wonen, veilig uitgaan en partnerschap met bewoners en ondernemers. Voor het eerst wil Hoorn ook een realistisch en meetbaar veiligheidsniveau vaststellen in overleg met de stad. Het college hoopt dat de raad in juni instemt met het voorstel.

Uitgaan
Veel veiligheidsproblemen in Hoorn hangen samen met uitgaan. Dit gaat om geweld en vernieling, zowel in de horecagebieden als op de weg daar naartoe en terug naar huis. Samen met de horecaondernemers, bewoners en partners gaat de gemeente analyses en actieplannen maken. Een voorbeeld is het invoeren van de kwaliteitsmeter veilig uitgaan (KVU).

Wonen
Ook een veilige woonomgeving krijgt een hoge prioriteit. ‘Dat vraagt wel om realistische verwachtingen,’ legt burgemeester Onno van Veldhuizen uit. ‘Honderd procent veilig bestaat niet.’ Het college gaat zich vooral richten op de minder scorende gebieden. In de beter scorende gebieden laten zij vooral de ruimte voor bewoners en ondernemers zelf om met initiatieven te komen, eventueel met hulp van de gemeente.

Partnerschap
Belangrijke voorwaarde is volgens het college een gezamenlijke inspanning van alle betrokkenen en belanghebbenden. ‘We moeten partners zijn,’ zegt wethouder sociale veiligheid Michiel Pijl. ‘Veiligheid is van ons allemaal. Hoe meer iedereen zijn eigen aandeel hierin neemt, hoe veiliger onze stad is. Heb je geen goede sloten op je deur, draag je bij aan je eigen onveiligheid. De samenwerking met de horeca in de aanpak in het uitgaansgebied en ook onze recente investering in Burgernet zijn voorbeelden van hoe wij partnerschap met bewoners en ondernemers willen versterken.’

Maatregelen
Samen met het presenteren van de nieuwe veiligheidsambities vraagt het college de raad ook om extra budget voor nieuwe maatregelen. Zo wil het college van start met het Veiligheidshuis, waarin betrokken partijen samenwerken aan opsporing, vervolging, berechting en hulpverlenen. Ook vraagt het college geld voor cameratoezicht in de horecagebieden. Het doel is om zo het Horeca Interventie Team meer vrij te spelen om ook buiten de horecagebieden actief te kunnen zijn. En tot slot moeten er twee troubleshooters bij Team Veiligheid komen om de complexere veiligheidsproblemen in kaart te brengen en aan te pakken in overleg met partners en bewoners.

Burgemeester Van Veldhuizen hoopt dat de raad zich kan vinden in de ambitie en de voorstellen om Hoorn veiliger te maken. ‘Hoorn staat al te lang in de verkeerde lijstjes als het om veiligheid gaat. Dit is ons een doorn in het oog en we zijn dan ook bereid om hierin te investeren. Het is belangrijk dat wij samen met de raad en de stad een stevige, maar ook realistische ambitie uitspreken. Het pakket aan maatregelen zal zeker een bijdrage leveren aan een veilig Hoorn.’

Reacties
Reactie: (Tsiburaska)
20-5-2011, 20:41
Een leuk plan met hoge verwachte resultaten die vermoedelijk achteraf tegen vallen. Veel woorden zonder feiten of inhoud waar je alle kanten mee op kunt. Helaas ontbreekt een duidelijk voorbeeld want dit is weer wazig rapport en de metingen, daar kun je door iets anders te meten ook altijd mee scoren...

Reactie: (lex)
20-5-2011, 18:19
Nick, dat doen ze al. Tijd dat ze bij jou voor de deur verder gaan. Ja? Fijn. Ruimt hier mooi op.

Reactie: (nick)
19-5-2011, 13:14
goed idee lex!! laten we ze lekker dealen in jouw straat oke?

Reactie: (lex)
19-5-2011, 09:00
Zo burgermeester, dit is een typische geval van "Put your money where your mouth is". We zullen zien wat je woorden waard zijn. Sluit als eerste de coffeeshops zou ik zeggen. Die zijn al járen een steeds des aanstoots voor brave buurtbewoners en ondernemers nabij die broeinesten van criminaliteit en overlast.