Raad stemt in met cameratoezicht

13-7-2011

HOORN - Een grote meerderheid van de Hoornse gemeenteraad gaf op dinsdagavond 12 juli groen licht voor cameratoezicht in de binnenstad. Ook stemde de raad in met de oprichting van het Veiligheidshuis en de inzet van twee troubleshooters als aanvullende veiligheidsmaatregelen.

Cameratoezicht
De gemeente Hoorn wil cameratoezicht gefaseerd invoeren in de horecagebieden rond de Roode Steen, het Kerkplein en de Dubbele Buurt. Het doel is om veilig uitgaan in Hoorn te verbeteren door snel onveilige situaties en locaties te herkennen en ook direct in te kunnen grijpen. Het college ziet dit als een aanvulling op fysiek toezicht op straat, dat kan helpen bij effectieve en efficiënte handhaving en toezicht, het verhogen van het veiligheidsgevoel van bewoners, ondernemers en bezoekers en het verzamelen van bewijsmateriaal voor de opsporing van strafbare feiten. Alle raadsfracties stemden voor het voorstel, met uitzondering van de SP-fractie, die cameratoezicht te duur vindt en vragen heeft bij de effectiviteit.

Veiligheidshuis
Het college wil voor twee jaar een ketenregisseur aanstellen die met andere veiligheidspartners en maatschappelijke partners samenwerkt aan opsporing, vervolging, berechting en hulpverlening. Het doel is het terugdringen van overlast, huiselijk geweld en criminaliteit. De kerenregisseur brengt de juiste partners aan tafel om problemen te signaleren en samen oplossingen te bedenken en uit te voeren. Dit voorstel werd unaniem aangenomen door de gemeenteraad.

Troubleshooters
Dit voorstel is om voor twee jaar twee troubleshooters aan te stellen. Deze troubleshooters gaan aan de slag met complexe veiligheidsproblemen. Het is de bedoeling dat zij veiligheidsproblemen signaleren en analyseren, oplossingen bedenken en deze vervolgens uitvoeren samen met inwoners, ondernemers en andere hulpverleners. De fracties van VVD, VOCHoorn, Fractie Tonnaer, CDA, D66, Hoornse Senioren Partij en Hoorns Belang stemden voor dit voorstel, waarmee dit met een meerderheid werd aangenomen. PvdA, GroenLinks en SP stemden tegen.

Reacties
Reactie: (Bob)
13-7-2011, 16:55
Goed nieuws,nu maar hopen dat dit wat oplevert!