JP Coen is van zijn sokkel gevallen op Rode Steen

16-8-2011

HOORN - Dinsdagochtend om 09:15 uur is JP Coen van zijn sokkel gevallen. Een kraanwagen, waarmee lantaarnpalen terug werden geplaatst na de lappendag, heeft vermoedelijk een tik gegeven waardoor hij naast zijn sokkel belandde.

JP Coen ligt daar nu oneerbiedig op het trottoir. In eerste instantie lijkt het beeld tamelijk onbeschadigd. Maar omdat het om een bronzen beeld gaat, zal er ongetwijfeld schade zijn. Werklieden zijn momenteel in overleg om te bezien wat er moet gebeuren. In ieder geval is datgene gebeurd wat een aantal mensen in deze stad graag wilden; JP Coen is van zijn sokkel......
Er zijn wonder boven wonder geen gewonden gevallen. Het beeld heeft aanzienlijke schade aan het trottoir aangericht.

Nader nieuws volgt zo spoedig mogelijk.

Reacties
Reactie: (Gerrie)
18-8-2011, 19:05
@sebas. Die suggestie is helemaal niet zo gek. JP heeft er ruim een eeuw gestaan, een mooie periode lijkt me. Pieter Florisz zou een interessante optie zijn, al is dat niet echt een Hoornse zoon. Hij lag hier wel begraven. Tja, weinig echte beeldwaardige Hoornse zonen of dochters...Dan maar een muziekkapel op die plaats? Ook mooi makkelijk op Lappendag.

Reactie: (Willem)
18-8-2011, 14:49
Sorry redactie, die reacties staan bij het andere Coen-artikel. (waarop niet mee gereageerd kan worden?)

Reactie: (Willem)
18-8-2011, 14:34
De redactie heeft aardig de bezem gehaald door de reacties van vanmorgen .....

Reactie: (Fritsie)
18-8-2011, 14:31
Ik zou zeggen: Verf de uitgestoken linkerhand van deze 'Catweazle' bloedrood en het mes snijdt aan 2 kanten... ;-)

Reactie: (Qwartje)
17-8-2011, 13:09
@Dirk Beemster Na aandringen van verschillende zijden heb ik intense aarzeling terzijde geschoven en besloten een reactie te geven op de Grote Psychische Binnenbroei waarvan onze van Venhuizen stammende medemens @Dirk Beemster hier getuigenis aflegt. Rustig nu maar, o Dirk. Leviteer ’n half uurtje in de lotuszit, en zet uw keelholte op de repeat van de mantra ‘om mani padme hummm…’ Dat kunt u. En dat sust. De heer Coen, bij leven Jan Pieterszoon, staat bereids 118 jaar op de Roode Steen een held op sokkel te zijn. Alleen al aan dat gegeven ontleent die spuuglelijke klap brons zijn historie. Hoorn heeft het, compleet met de als wild vlees woekerende abcessen Grote Kwaal, Risdam en Kersenboogerd, ingekapseld als een niet meer weg te denken Fremdkörper. Natuurlijk: er valt vanuit de bedding van ons huidige bewustzijn het een en ander af te dingen op de toenmalige handel en wandel van de aan Twisker ouders ontsproten Coen, wiens gebeenten onder de binnenplaats van het Wayang Museum aan het Taman Tatahillah-plein te Jakarta te rusten zijn gelegd. Ik kan u een reisje derwaarts ten zeerste aanbevelen, maar dit terzijde. Zelf heeft u, in een recalcitranter beleven uwer tijd, wel eens woord gegeven aan de laakbaarheid van Coen’s verregaande rampokkerij. Een vorm van mentaal-hygiënische paljasserij waar wij allen zeer van genoten hebben. Maar daar gaat het hier allemaal niet om. Die rare Zweinstein-achtige gedaante op de Roode Steen is, ongeacht naam of achtergrond, in de loop der generaties beeldbepalend geworden voor veel zaken die des Hoorns zijn. Niet meer, en niet minder. Gelijk de eenhoorn in het gemeentewapen, bij wiens mythologische voorliefde voor ‘open maagdenschoten’ we ook wel enige vraagtekens zouden kunnen plaatsen. Maar dan blijf je aan de gang. De fluitschip-knutselaar Liorne heette ook maar gewoon Pieter Jansz Vael. Voor mensen die desondanks tegen die historische achtergrond van Coen te hoop wensen te lopen hebben weldenkende geesten een ‘sokkelcommunicatie’ ontwikkeld en voorgesteld, waarin tekstueel recht wordt gedaan aan alle rechtschapen miezemuizerij over een schande die geen ontkenning ontmoet. Cold case closed, Diederick. U treft schuld noch blaam. Die klunzige kraanvogel van dinsdagmorgen werd door niemand omgekocht. Het zou voor uw en ons gemoed wellicht zeer opwekkend zijn wanneer u een dezer dagen, bijgestaan door buurtjes en familie, de vrijgekomen sokkel zou beklauteren teneinde daarop een koene triomfpose aan te nemen. Voor de photograaf. En, vooruit, voor Boxie. Dàt zou nog eens de relativerende joppigheid ten top zijn.

Reactie: (Willem)
17-8-2011, 11:47
@Sebas, het gaat mij niet om de persoon, maar om het hypocriete dat men de geschiedenis gaat meten naar hedendaagse maatstaven. Zoals ik schreef: andere tijden, andere inzichten. Wat mij betreft mag men in Georgië ook een beeld van Stalin laten staan, ondanks dat dat een van de grootste moordenaars uit de jonge geschiedenis was. Je kunt hem niet "weggummen" uit de geschiedenis door een beeldenstorm te ontketenen. Zie zo'n beeld dan als een waarschuwing aan de mensheid.

Reactie: (Sebas)
17-8-2011, 11:33
Er zijn alternatieven genoeg voorhanden, @Willem: Junius, de humanistische wetenschapper (geen bloed aan zijn handen), de schipper Schouten (rondde en benoemde Kaap Hoorn) en als men toch een echte zeeheld wil: Pieter Florisz. de Hoornse admiraal die sneuvelde in de zeeslag in de Sont...

Reactie: (Willem)
17-8-2011, 11:27
Plies, om de moorden van Coen in verhouding tot Julius Ceasar te plaatsen: "Plutarchus schat op basis van Caesars eigen cijfers dat tijdens het conflict één miljoen Galliërs werden gedood en nog eens een miljoen anderen slaaf werden. Zelfs als die aantallen overdreven zijn, lijken ze nog huiveringwekkend genoeg. Caesar heeft honderdduizenden eigen en vreemde mensenlevens opgeofferd voor zijn eigen ambitie. Staaltjes van oorlogsmisdaden zijn er te over: plunderingen, brandstichtingen, strafexpeditie, massa-executies, uitroeiingen van gehele volksstammen. Vrouwen en kinderen werden afgeslacht, de handen van de boeren van Quercy afgehakt, de overwonnen aanvoerder Vercingetorix werd meegevoerd in Caesars triomfstoet, verkwijnde zes jaar in kerkers en werd tenslotte gewurgd. De verovering van Gallië is een morele, economische en ecologische catastrofe zonder weerga in de antieke geschiedenis." Desondanks wordt Julius nog steeds wereldwijd gezien als een groot man in de geschiedenis. Maar zo gaat dat, andere tijden, andere inzichten.

Reactie: (Folly)
17-8-2011, 11:02
@Dirk Beemster: Natuurlijk Dirk, wie zou jou nu niet geloven? Oud, arm en dus onschuldig.

Reactie: (plies)
17-8-2011, 10:26
@ willem ? geschiedenis overhouden ? Door één of meerdere massamoordenaars te vereren, plaats er meteen een paar sokkels bij voor b.v. Idi Amien, Gaddafi, Hilter,e.v.a. dat zijn ook figuren uit de geschiedenis en het heden, want geschiedenis is geschiedenis, simpel.

Reactie: (dirk beemster)
17-8-2011, 10:21
na lang aandringen van verschillende zijden heb ik na langdurige overweging en intense aarzeling besloten een reactie te geven op de grote kwestie. welnu, wat ik er van denk, over ik er na al die jaren nog een mening over heb? en of ik ook een oordeel kan vellen over alle meningen en of ik met mijn in de loop der jaren opgebouwde wijsheid misschien een verbroedrende uitspraak wil doen. tja, het is een hele verantwoordelijkheid. ik wil ruzie met niemand. eigenlijk heb ik er niets mee te maken, echt ik zweer het jullie: ik heb er echt en absoluut niets mee te maken. waar zou ik het geld vandaan moeten halen om de chauffeur om te kopen? nee, ik ben onschuldig.

Reactie: (Brigges)
17-8-2011, 09:51
@ Heleen VAAK EROVER NAGEDACHT MET WELKE MIDDELEN DEZE MAN WEG TE KRIJGEN, EINDELIJK GELUKT!!!! zou het de "stille kracht" geweest zijn ???

Reactie: (Willem)
17-8-2011, 08:24
Ach @Heleen, zielig dat het je zo dwars zat. Ga je nu de rest van Nederland en de wereld nog even langs om alle gedenktekens van wereldfiguren weg te halen? Begin dan even in Rome, want daar zijn ook wat keizers met bloed aan hun stenen handen. We vertrouwen erop dat je het voor elkaar krijgt, want je hebt je oneindige macht laten zien. Al is het alleen maar omdat je ons toeschreeuwt in HOOFDLETTERS. Alleen jammer dat we dan geen geschiedenis meer overhouden.

Reactie: (Heleen)
16-8-2011, 23:49
VAAK EROVER NAGEDACHT MET WELKE MIDDELEN DEZE MAN WEG TE KRIJGEN, EINDELIJK GELUKT!!!!

Reactie: (Wandelaar)
16-8-2011, 22:14
Nu maar hopen dat Indonesië niet om JanPieterszoon Coen zijn uitlevering vraagt nu de bovenstembeste kerel enigszins verzwakt is. Want een stuk van zijn kanon af, is net zoiets, als wanneer zijn ‘mannelijkheid’ aangetast zou zijn. Maar, “Dispereert niet, ontziet uw vijanden niet, want God is met JanPieterszoon Coen.” Denk ik.

Reactie: (simcha nebowitsch)
16-8-2011, 19:54
ik dispereer niet

Reactie: (Gekke Henkie)
16-8-2011, 19:21
Aardig bericht van Qwartje, maar even serieus: Afgaande op de foto's is er alleen een stuk van Coens kanon afgebroken. Mijn dochtertje van 8 jaar, die over mijn schouder meekeek, maakte mij hierop opmerkzaam. En verdraaid, ze had gelijk. Gek genoeg heb ik dit nog nergens gelezen.

Reactie: (Qwartje)
16-8-2011, 18:52
BREKEND. Verneem zojuist vanuit de intensive care van een gespecialiseerd Haarlems bedrijf dat de heer J. P. Coen zwaar nekletsel heeft opgelopen. Een diepe scheur ter hoogte van atlas en draaier. Momenteel verkeert de patiënt in coma. Gefixeerd vervoer naar een grote ct-scanner elders in het land wordt daarom uitgesteld. Pas in een later stadium kan worden onderzocht of er al dan niet sprake is van blijvende verlammings-verschijnselen. Het herstel van de oude baas zal, zo wordt gevreesd, veel meer tijd vergen dan van gemeentewege wordt gesuggereerd. De kans dat de vertrouwde gedaante zich daarna niet zonder twee kloeke krukken op zijn sokkel staande zal kunnen houden wordt zeer groot geacht. Onderzocht wordt nog waarom hedenmorgen de traumawentelwiek niet werd opgeroepen.

Reactie: (Jamos)
16-8-2011, 17:44
BAM Pieters Zoon BOEM!!!!

Reactie: (Sebas)
16-8-2011, 16:41
RODE STEEN centraal hautain pontificaal onze raskoloniaal van moordernaar tot showman jan pieterszoon cohen of 'coen' in onze taal hij zette levens op het spel de waagschaal was er toén nog wel nu weegt men ridicuul elkaar in de bascule (het plein dispereert snel) en dan de winston bioscoop net als ik rijp voor de sloop ofschoon gestopt met roken het plein ineengedoken zit zuipend aan de dope Cornelis Putemmer Uit de bundel: die ZETEL past ons allemaal (Hoorn, november 2000).

Reactie: (Miranda)
16-8-2011, 16:06
@Wally Ooms dat heeft u mooi gezegd, bent het geheel met u eens. En @Wimpiedas ik vind Ben Saunders een engerd die is dus goed op zijn plek bij Madame Tussaud als ik u moet geloven.

Reactie: (Cor)
16-8-2011, 15:57
@Wimpiedas Ben Sanders nu al een standbeeld? wat een onzin laat hij ons eerst maar bewijzen of we over 5 jaar nog weten wie hij is.Maar zelfs dan is en blijft het je reinste kul om voor dit soort artiesten een plek te reserveren op het mooiste plein van Hoorn. gewoon JPCoen terug op z'n sokkel.

Reactie: (Wally Ooms)
16-8-2011, 15:51
Het oeverloze geleuter over het al dan niet laten staan van het standbeeld van JP Coen is weer geactiveerd door het omvallen. Dat beeld komt gewoon terug. Wat er ook gebruld wordt op welke manier dan ook. Dankzij de verkregen publiciteit weet iedereen nu wel wat zich heeft afgespeeld rond deze man. En mochten er buitenlandse bezoekers komen op de Kaasmarkt, dan ligt er een schone taak voor Coenruimer van de Beek om mensen bij het beeld te positioneren, die omstandig en dispererend kunnen vertellen welk een schurk deze man moet zijn geweest. Met opgeheven Hollandse vinger. Opdat men het wete: Coen blijft.

Reactie: (Janine)
16-8-2011, 15:47
Hoera, geweldig!

Reactie: (piet boerka)
16-8-2011, 15:39
mensen die steeds op j.p.Coen afgeven als genocidepleger hebben ook niet door dat ze op het punt van multi-culti van alle kanten worden overlopen met linkse politiek en demografische oorlogsvoering wat een waardelozen mentaliteit van waardelozen mensen

Reactie: (Jos van Tilburg)
16-8-2011, 15:26
Was het de hand van God die het laatste zetje gaf ? In vergelijking tot wat deze genocidepleger andere onschuldige mensen heeft aangedaan komt hij er alsnog genadig vanaf. In de achtertuin van het Westfries museum is vast wel een schaduwrijk plekje te vinden waar hij tot in lengte van dagen aanschouwd kan worden. In zijn plaats zou de Eenhoorn niet misstaan, maar ook de echte volksheld Jan Haring verdient een nominatie, als is het maar tijdelijk.

Reactie: (Wimpiedas)
16-8-2011, 15:15
Plaats een beeld van Ben Saunders, Hoornse trots! Het beeld van JPC naar Madame Tussaud... tussen al die andere engerds..

Reactie: (t.egel)
16-8-2011, 15:15
Heel simpel, restaureren en weer terug brengen, coen hoort bij Hoorn, gaan toch ook niet de VOC gebouwen slopen, stomme gelul allemaal, gemeente komt er nu goed af, aannemer kan verandering betalen!!!!

Reactie: (dingess)
16-8-2011, 15:12
whahahaa

Reactie: (Risdammer)
16-8-2011, 14:55
Onze "eigen Saddam Hoessein" omver. Met een kraan uit Limmen! Waar ligt dat gehucht?

Reactie: (okkie)
16-8-2011, 14:49
alleen al om mijn constructieve reacties op deze site,een exemplaar in brons van mijn persoon zou niet misstaan aldaar

Reactie: (Jeroen)
16-8-2011, 14:38
Ben zojuist door een goede vriend vanuit Nederland gebeld met dit nieuws. Het zal heel wat mensen tegen het zere been zijn om dit soort foto's te moeten waarnemen. Het waren immers zeikerds en landverraders die dit wilden. Zware woorden, vooral dat laatste. Als dat echter zeikerds en landverraders zijn die strijden vanuit een gevoel van gerechtigheid en rechtvaardigheid, dan kan hen geen strobreed in de weg worden gelegd. De symboliek en gerechtigheid zij nu (tijdelijk?) met hen.

Reactie: (Qwartje)
16-8-2011, 14:05
@Rich Ja, ik zie het. Denk eerder dat het een efteling voor moet stellen.

Reactie: (rich)
16-8-2011, 14:01
staat nu een engel op de sokkel

Reactie: (hendrik)
16-8-2011, 13:49
Geen gelul direct terug plaatsen J.P.hoort daar te staan en niks anders!!!!

Reactie: (boekenrob)
16-8-2011, 13:36
KOP had ook kunnen zijn! JP COEN (eindelijk) van voetstuk gevallen.

Reactie: (Qwartje)
16-8-2011, 13:31
@Wandelaar Geen ene reedt geloof ik hier van, @Wandelaar. Gevalletje van sukkelcommunicatie.

Reactie: (Bas)
16-8-2011, 13:10
Het was nu zelfs op rtlz! Coen wordt wereldberoemd. Overigens wel heel toevallig allemaal. Die kraantjes van de gemeente zijn niet zo groot. Het lijkt me stuch dat die het hele beeld kan om gooien.

Reactie: (Wandelaar)
16-8-2011, 13:07
Heb net even op de plek delict gekeken. Het zijn niet mijn woorden hoor. En ik wil het gerucht ook niet aanwakkeren. Maar volgens omwonenden was er mogelijk sprake van opzet. Het gerucht doet de ronde dat de pleger van het delict omgekocht was door de Gemeente. Dus is het maar de vraag of Jan Coen ooit terugkomt op zijn voetstuk. Volgens deskundigen die zich op het plein onderaan de sokkel bevonden zal het beeld wel zoek raken in de gemeentearchieven.

Reactie: (Matthijs2.0)
16-8-2011, 12:42
Coen had zeker teveel biertjes gedronken op Lappendag.

Reactie: (rich)
16-8-2011, 12:37
komt er gewoon weer te staan hoor

Reactie: (Wally Ooms)
16-8-2011, 12:12
Goed idee van Wandelaar om Piet Oerlemans tijdelijk de plaats te laten innemen van JP Coen. Kan geen enkel probleem zijn voor een echte kunstenaar om zo'n beeld vliegensvlug uit te hakken, want op de vraag of dat nou moeilijk is om zo'n beeld te vervaardigen antwoordde ooit de uitvoerend artiest: "Welnee man, je hakt gewoon alles weg wat er niet op lijkt en zo kom je tot het eindresultaat." Hoe verblaffend simpel kan het zijn. Volgens mensen die ervoor doorgeleerd hebben gaat de reparatie niet meer dan enkele weken duren. Buitengewoon benieuwd hoe slagvaardig Hoorn omgaat met deze affaire.

Reactie: (Qwartje)
16-8-2011, 12:11
@Wandelaar @Wandelaar Hilarisch. Met een mook waar om het kwartier echt ’n moppie muziek uit komt.

Reactie: (Wandelaar)
16-8-2011, 12:02
@Qwartje; Wat zou je denken van wijlen Piet Oerlemans op die sokkel. Met als onderschrift "Labbekakken en stropdasneukers zijn het allemaal".

Reactie: (Qwartje)
16-8-2011, 11:55
En alsof het nog niet erg genoeg is wordt de Roode Steen meteen maar even gedegradeerd tot ‘trottoir’. De principiële discussie over het alternatief ‘Coen Toen of Coen Doen’ is hier eerder al ruimschoots aan de orde geweest. De communis opinio luidt: terug dat beeld. Wat mij betreft het liefst voorzien van de sokkelcommunicatie à la Franke/Wolff. Maar zo ver is het nog niet. Vind eerst maar eens een goede kraanmachinist… Het beeld zal gerestaureerd moeten worden. Afgezet tegen de Hoornse manier van plannen en uitvoeren zal daar zeer lange tijd mee gemoeid zijn (kademuur Doelenkade, om maar iets te noemen). Negen maanden met onvoorziene uitloop? Een jaartje? Vandaar een oproep aan wakkere geesten voor suggesties: wat of wie moet er for that time being op die lege sokkel worden geplaatst? Platte Thijs? Cornelis Putemmer? Of kan Joke van der Meij voor haar aanstaande Kunst- en Cultuurmarkt nog snel een prijsvraag in elkaar draaien voor exposerende beeldhouwers? Rrròept u maar.

Reactie: (Sebas)
16-8-2011, 11:44
Duidelijk een gevalletje van "losgetrild door de kermis". Dat heb je met al die boem-boem muziek en die zware kermisattracties op de Roode Steen / Kaasmarkt. Al eerder heeft (door ouderdom en achterstallig onderhoud) een schouderblad los gelaten. Daar staat hier op Hoorngids ook wel iets op vermeld. De "collateral damage" van de kermis dus...

Reactie: (Jan-Pieter)
16-8-2011, 11:36
Deze Lappendag was zo'n succes, ik ben er ondersteboven van!

Reactie: (Apeldoorn)
16-8-2011, 11:34
Even apeldoorn bellen!

Reactie: (nomen nescio)
16-8-2011, 11:34
Ter aanvulling: Op www.rtvnh.nl bij het bericht een hele fotoslide. Bericht staat ook op txt108 van NOS txt. Dan zal RTL het ook wel hebben. Coen wordt vast "WERELDBEROEMD" in heel Europa dankzij de ASTRA-satelliet.

Reactie: (nomen nescio)
16-8-2011, 11:26
Standbeeld voor de man die Coen het laatste zetje gaf!

Reactie: (Karianne)
16-8-2011, 11:09
Dat ruikt naar omkoping, daar zijn steekpenningen aan te pas gekomen ;-)

Reactie: (Willem Jansen)
16-8-2011, 11:01
Snel beeld van Jaap Blokker neerzetten

Reactie: (marg)
16-8-2011, 10:49
Hup met dat beeld naar het Westfries Museum, is vlakbij, en dan in een donker hoekje. Op de sokkel een beeld van een eenhoorn, daar kun je ook van alles aan- en omhangen. Of de sokkel ook weg en dan een mooie fontein plaatsen of een plantsoentje aanleggen.

Reactie: (Brigges)
16-8-2011, 10:45
je zou er bijna wat van gaan denken..

Reactie: (Matthijs)
16-8-2011, 10:14
Entius en Van de Beek, voor al uw straatverlichting?

Reactie: (okkie)
16-8-2011, 10:13
bedankt Peter Beense met je gespring op dat podium..

Reactie: (plies)
16-8-2011, 10:10
Dat kan geen toeval zijn, niet terugzetten dus maar omsmelten. hihihi

Reactie: (Michael)
16-8-2011, 10:03
Uitgerekend dat beeld..... Snel terugzetten voordat het gezeik weer van voor af aan begint.....

Reactie: (Lex)
16-8-2011, 09:49
Symbolisch...