Historische schepen-clubs samen verder op het Oostereiland

6-9-2011

HOORN - Met de oprichting van Stichting Varend Erfgoed Hoorn zijn de historische schepen-clubs in Hoorn een nauwe samenwerking aangegaan. Onlangs ontvouwden zij hun plan voor de vestiging van een Centrum voor Varend Erfgoed op het Oostereiland. Het oude zagerijcomplex op de zuidpunt van het eiland, beter bekend als ‘de botterwerf’, waar beide schepenclubs hun onderkomen hebben, zal plaatsmaken voor een nieuw gebouw met werkplaatsen, opslagruimte en een bezoekerscentrum.

Aan de westoever zal een museumhaven worden ingericht met een diversiteit aan historische schepen, terwijl aan de zuidoever een werksteiger komt. Hiermee kan Hoorn laten zien wat haar band is met de maritieme geschiedenis van de vorige eeuw. Het Oostereiland versterkt hiermee zijn culturele karakter en krijgt een nadrukkelijk maritiem accent.

De gezamenlijke plannen zijn in nauwe samenwerking ontwikkeld door  stichting Werf ‘De Zagerij’ en stichting Het Zeilend BedrijfsVaartuig Hoorn. De eerstgenoemde stichting behartigt de belangen van historische visserschepen, zoals botters en schouwen. De andere stichting spreekt namens de eigenaren van voormalige zeilende bedrijfsvaartuigen in Hoorn. Hier zijn zowel particuliere eigenaren van traditionele zeilschepen als zeilende charterschepen aangesloten.

Voorzitter van de nieuwe stichting Varend Erfgoed Hoorn is Dick Louwman. Hij wil zich inspannen om gezamenlijk met alle betrokkenen bovengenoemde zaken tot een succes te maken. De nieuwe stichting is penvoerder en woordvoerder namens de twee hiervoor genoemde stichtingen, waarbij ervan wordt uitgegaan dat deze op termijn zullen opgaan in de Stichting Varend Erfgoed Hoorn.

Gezamenlijke presentatie
Vooruitlopend op de nieuwbouw zal de nieuwe stichting op zaterdag 10 september een deel van haar varend erfgoed laten zien tijdens Open Monumentendag. Hiervoor zullen verschillende schepen aan het Oostereiland afgemeerd liggen. Bezoekers kunnen een kijkje nemen aan boord en een vaartochtje maken. Er zijn tevens ambachtslieden aanwezig, waaronder een mandenmaker die een ‘botvlecht’ of ‘botben’ gaat maken.

Bezoekers zijn welkom van 11.00 tot 16.00 uur. Voor inlichtingen: tel. 0229-242922 of www.varenderfgoedhoorn.nl.

Reacties
Reactie: (enzo)
7-9-2011, 21:16
juig ? toendertijd ?

Reactie: (Henk-Jan Hoogendoorn)
7-9-2011, 21:12
Als eerste voorzitter en mede oprichter van st. Zeilende Bedrijfsvaartuigen Hoorn, ik meen 1978 0f 1979 juig ik deze samenwerking zeer toe. Recentelijk kwam ik na veel jaren weer op het Oostereilend. Ik zag hier de tot standkoming waar we toender tijd van droomde. Samen met Peter Dorlijn hebben wij de timmer werkplaats in gebruik gekregen. Het doet me plezier dat de vele strijd met de gemeente Hoorn en onze energie toendertijd niet voor niets geweest Het is mooi om te zien dat hier nu dit maritiem erfgoed centrum onder deze vlag tot stand is gekomen. Ik wens de nieuwe stichting veel succes. H.J.Hoogendoorn Hoogendoorn Experts