Standbeeld J. P. Coen terug op Roode Steen

18-10-2011

HOORN - Het standbeeld van Jan Pieterszoon Coen wordt woensdag 19 oktober teruggeplaatst op de Roode Steen. Het beeld werd in augustus tijdens werkzaamheden van zijn sokkel gestoten, raakte daarbij beschadigd en moest worden gerestaureerd. De informatievoorziening bij het beeld is nog niet aangepast. Het college werkt aan een voorstel dat in december aan de gemeenteraad ter bespreking wordt aangeboden. 

Het standbeeld had door de val deuken en scheuren opgelopen. Ook waren stukken van het zwaard en kanon afgebroken. Daarnaast was de sokkel beschadigd door de val van het beeld. Er moest een nieuwe bevestiging tussen beeld en sokkel geconstrueerd worden. De kosten van restauratie en herplaatsing van het beeld zijn ongeveer 20.000 euro. De gemeente verhaalt deze kosten op het bedrijf dat in augustus bij het terugplaatsen van lantaarns op de Roode Steen het standbeeld van J. P. Coen van zijn sokkel stootte en daarbij beschadigde.

Uitgebreide informatie over Coen
Een paar maanden geleden behandelde de gemeenteraad een burgerinitiatief met het verzoek om als raad een standpunt in te nemen over het standbeeld van Coen op de Roode Steen. Op 12 juli besloot de gemeenteraad het standbeeld op de Roode Steen te laten staan en de tekst op de sokkel zodanig aan te passen, dat daarin ook aandacht komt voor de gewelddadige kanten van Coen’s optreden in de Oost. Het college onderzoekt momenteel verschillende opties die uit de discussie met de raad naar voren zijn gekomen. Het gaat om een informatievoorziening op of om de sokkel van het beeld die recht doet aan de verschillende invalshoeken op de geschiedenis van J. P. Coen. Ook worden de kosten van de verschillende opties berekend, met de mogelijkheid van het toepassen van moderne interactieve technieken. Het college wil in december een voorstel voorleggen aan de gemeenteraad.

Rijksmonument
Het standbeeld van J. P. Coen is eigendom van de gemeente Hoorn en rijksmonument. Het staat sinds 1893 op de Roode Steen. Ferdinand Leenhoff maakte het beeld in 1887 ter gelegenheid van het 300e geboortejaar van Coen.

Reacties
Reactie: (Arthur Helling - D66)
22-10-2011, 00:13
@qwartje, I know. RWS moet weer eens maaien, maar doen dat alleen bij de meer officiële vaarroutes. Daarbuiten gebeurt wat u zo "bloemrijk" weet te omschrijven.

Reactie: (Qwartje)
21-10-2011, 21:08
@Arthur Helling Dat laatste rapport ken ik dan weer niet. Maar die omissie is te verhelpen. Inmiddels tiert het Fonteinkruid welig. Vorig seizoen hadden onrustbarend veel ‘jaggiesmensen’ te kampen met motorpech wegens vastgelopen schroeven in de Fonteinvelden, waartussen kuifeendjes grazen en driehoeksmosselen down under gapen. ‘Kritisch volgen’ lijkt dus inderdaad geboden.

Reactie: (Arthur Helling - D66)
21-10-2011, 20:42
@qwartje, uw dossierkennis is weer indrukwekkend en u heeft gelijk: ik ken het rapport. Overigens heeft het Rijk absoluut nog geen standpunt ingenomen. Recent is een rapport verschenen waaruit ook de economische revenuen in beeld zijn gebracht als natuur-en milieumaatregelen worden benut ook voor economische maatregelen (toerisme en recreatie). Dit biedt ook vol op kansen voor plaatsen als Hoorn. Het "fonteinkruidbeleid" en de slibschermproef moeten kritisch gevolgd worden, maar het één kan best samen met het ander gaan als er goede beheermaatregelen worden afgesproken. Hoorn moet natuurlijk stad voor watersport en recreatievaart blijven.

Reactie: (okkie)
20-10-2011, 15:15
Een heerlijk gevoel is het om het beeld weer op zijn vertrouwde plekkie te zien staan.Eind goed al goed.

Reactie: (Bob)
20-10-2011, 14:03
Vanavond even langs fietsen,even genieten!

Reactie: (h.meester)
20-10-2011, 12:02
Ook al is hij uitgedeukt, JP blijft natuurlijk een kneus.

Reactie: (plies)
20-10-2011, 08:58
Zet er een tekst bij dat het beeld van brons is, foetsie weg is die op een nacht en ik weet waarheen.

Reactie: (Qwartje)
19-10-2011, 23:03
@Arthur Helling Hop of Hart, @heer Helling: men mag zich in gemoede gaan afvragen of het er straks allemaal nog toe zal doen Laten we eens kijken naar het mogelijk in de herinnering wat ondergeslibde plan Natura 2000. Dat voorziet in een Europees netwerk van natuurgebieden, waarbij Markermeer en IJmeer zijn bestempeld als zogeheten Habitat-gebieden. Samen moeten ze een ‘blauwe zône’ gaan vormen. Het water is evenwel, afgezet tegen de Europese richtlijnen, te troebel. Te veel slib. Schimmige geesten bekreunen zich - dan weer te Brussel, dan weer te Straatsburg - over het achterblijven van de plantengroei, wat minimaliserend inwerkt op de populaties vissen en driehoeksmosselen. Wat op haar beurt weer oorzaak is van halvering van het aantal overwinterende kuifeenden sinds 1990. Jazeker! Medio 2015 zal Rijkswaterstaat het kabinet adviseren over te nemen maatregelen. In 2030 dient het hele plan gerealiseerd te zijn. Aan de zuidkant van het Hoornse Hop wordt een scherm gedacht waarachter het vermaledijde slib naar de bodem afzinkt, het water helderder wordt, en er nòg meer godvergeten Fonteinkruid kan gedijen waar de driehoeksmossel zich zo wel bij voelt. Als de proef slaagt, wordt het scherm vervangen door een serie lage stuwdammen die, noord-zuid, van de Nek tot Schardam komen te liggen. Voeg daar de huidige aanleg van een oermoeras langs de Houtribdijk aan toe, en al alle voorwaarden voor de wederkeer van de malariamug zal zijn voldaan. Als Recron-man bent u ongetwijfeld bekend met het rapport Toekomstbeeld Markermeer-IJmeer, dat conform Natura 2000 werd geformuleerd. Daarin staan gruwelijke situatiekaarten opgenomen die aantonen dat Hoorn het verder kan schudden als centrum voor waterrecreatie. Hart of Hop: ze worden onbevaarbaar door ondoordringbare velden Fonteinkruid, en protectiegebieden van Kuifeend en driehoeksmossel. Hoezo: Olympische Waterspelen in 2028? Tegen die tijd kunnen we over het water lópen. Rijkswaterstaat doet inmiddels rete-geheimzinnig over deze plannen. Alsof het om classified information gaat. Staatsgeheimen. Maar dit kabinet heeft zich al uitgesproken voor realisatie van het hele systeem.

Reactie: (Arthur Helling - D66)
19-10-2011, 22:05
Met Coen is gelijk de discussie terug, over wat ons bezig houdt in onze mooie stad. Alleen daarom is het goed dat hij terug is. Al is het natuurlijk wel zo dat als het over het Hoornse Hop gaat, of beter het blauwe hart, dat dit misschien nog wel eerder het primaat is van collega Bontekoe, die daar sinds kort over waakt vanaf 't Houten Hoofd.

Reactie: (Poll)
19-10-2011, 18:19
He he, de sukkel staat weer op z'n sokkel! Wat een gedoe.

Reactie: (Sebas)
19-10-2011, 14:20
En in 2012 dus géén idiote megalomane kermisattracties meer op de Rode Steen / Kaasmarkt. Anders valt Coen wéér van z'n sokkel. Of één van de leeuwen van het Statencollege / Westfries Museum naar beneden...

Reactie: (J.Nijdam)
19-10-2011, 13:24
mmmmm

Reactie: (plies)
19-10-2011, 13:08
Nijdam. Woordspeling was ook wel wat he?

Reactie: (J.Nijdam)
19-10-2011, 12:50
Plies, wat jij zegt is misschien wel beter. Die plek waar de Prisma ooit stond, daar zouden ze een parkeertoren kunnen bouwen misschien.

Reactie: (J.Nijdam)
19-10-2011, 12:40
Jij eert dus 1 van de allergrootste debielen. Tja

Reactie: (plies)
19-10-2011, 12:40
Nijdom, een domme verkeerdom gedachte om alles duurder te maken. Het andere (zelfde) effect kun jij je misschien voorstellen met buiten het centrum heel goedkoop maken, of minder duur.

Reactie: (John den Boer)
19-10-2011, 12:33
Ben blij dat Jan piet weer terug is hoor Hij hoort op de rode steen wat andere Debielen er ook van vinden hahaha Gr. Van een HORINEES

Reactie: (Brigges)
19-10-2011, 11:02
en, we hebben de Telegraaf ook weer gehaald...

Reactie: (J.Nijdam)
19-10-2011, 10:36
Zelfs die grote Connection bus die soms voor enge situties zorgt, moet dwars door het centrumpie heen omdat het station toch echt voor sommigen te ver is. Veelmensen zijn lui geworden. En inderdaad, veelparkeerplaatsen zijn er ,maar ja, is toch wel heel makkelijk om je auto voor de winkel te zetten. Wat mij betreft maken ze het parkeren in het centrum heel duur.

Reactie: (brigges)
19-10-2011, 10:16
parkeerproblemen ? ik zie het probleem niet zo...aan alle kanten van de stad zijn grote parkeerplaatsen, er zijn twee parkeergarages, er komt een trein en er is een heel busstation voor diegenen die met het OV komen, verder voor de fietsers onder ons twee bewaakte fietsenstallingen waarvan één overdekt en overal in de stad ook fietsenrekken... en dan voor een stad, die echt niet zo groot is...

Reactie: (nomen nescio)
19-10-2011, 09:37
Coen staat er, twittert @Matthijswolff hiernaast. Da's dus mooi, heel mooi. Wat ik niet begrjp is dat de terugplaatsing van Jan Pieters weer leidt tot heropening over de Hoppolder, kennelijk h'ret stokpaardje van @Wally O. Laat in deze Eric v/d Beek dan tot voorbeeld strekken en laat @Wally dan een burgerinitiatief starten. Met zoveel voorstanders moet het toch niet moeilijk zijn het juiste benodigde aantal handtekeningen bijeen te krijgen. Dan zal de Raad zich moeten uitspreken over óf een (te dure?) tunnel als de Poort van Hoorn of een (mogeljk ook te duur?) inpolderen van het Hoornse Hop.

Reactie: (J.Nijdam)
19-10-2011, 09:25
Ruimte tekort. Nou,misschien dan toch maar eens hoger de lucht inbouwen/wolkenkrabbers,genoeg plekken waar dit niet lelijk zou staan. En stoppen met te grote woningen bouwen waar vaak maar piep kleine gezinnetjes in leven of mensen zonder kinderen.Zag gisteren ook weer een paar hele grote nieuwbouwwoningen,waar toch echt geen grote gezinnen in wonen, hup, weg lappen grond. Paar auto's ervoor, oprijlanen. Nee, bouw Nederland maar lekker op de grond vol met veel te grote woningen, straks al het groen weg en wie weet ook het water. En al die auto's waarvoor veel moois moet wijken. Ik begrijp wel dat de bewoners hun auto's kwijt willen in het centrum/haven,maar de mensen die op de fiets naar de stad kunnen, ga toch met de fiets. Zulke grote afstanden hebben we hier niet. Maar goed, JP komt terug vandaag, ik ben blij voor de mensen die dit zo graag wilden. Ik wens jullie veel feestvreugde toe.

Reactie: (J.Nijdam)
19-10-2011, 00:15
Getuigt van een slechte smaak en geestelijke armoede. Ik kon het inderdaad niet beter zeggen dan dit Lex. Ik ben het zo met je eens. En nee Horinees, ik ga het niet lezen, dat was onzin, net als die inpoldering.

Reactie: (J.Nijdam)
19-10-2011, 00:02
Ik dwing niemand om maar op de fiets naar het centrum/haven te gaan hoor Horinees, maar kom bij mij in ieder geval niet aan met de woorden over eventueel parkeerproblemen op te lossen.En de ras Horinezen Horinees zijn tegen. Ik denk dat als ze het wel gaan inpolderen er dure woningen gaan komen. Tenslotte is het een gouden rand geworden. Intermaris wilde er ook al flink huishouden en nog. Maar goed, net wat Rik zegt, een onzin onderwerp, vind ik ook.

Reactie: (Lex)
19-10-2011, 00:00
Wijlen Jan Jessurun, voormalig topambtenaar cultuur en directeur van Rijksdienst Monumentenzorg, roemde vele jaren geleden al de schoonheid van Hoorn 'vooral wanneer men Hoorn vanaf het water benaderde'. Daarin kan je het nog steeds slechts volledig met hem eens zijn. De banale suggestie om de culturele en geschiedkundige parel Het Hoornse Hop in te dammen om plaats te maken voor iets ordinairs als een parkeerplek voor je auto of een standje getuigt niet alleen van slechte smaak, het getuigt van geestelijke armoe.

Reactie: (horinees)
19-10-2011, 00:00
Maar ik zal het gaan lezen, maar ik kan nu al zeggen: nee blijft nee. (J.Nijdam 18-10-2011 23:49:02) Tot zover het pleidooi voor een ''open mind'' Dit riekt eerder naar een starre vooringenomenheid. Jammer. Hebt u ooit overwogen om de ''politiek'' in te gaan?

Reactie: (J.Nijdam)
18-10-2011, 23:49
Als Horinees zegt dat het bijv. een parkeerprobleem kan oplossen, ja, dan denk ik: ga fietsen zeg. Ik zal het gaan lezen Qwartje, maar mijn eerste gevoel hierij is: NEE. En het eerste gevoel is meestal voor mij in ieder geval de juiste. En ik heb geen afkeer tegen mensen die meer te besteden hebben,maar mij en veel anderen hier in Hoorn is het wel duidelijk dat Hoorn een flinke juppenstad aan het worden is. Maar ik zal het gaan lezen, maar ik kan nu al zeggen: nee blijft nee.

Reactie: (Qwartje)
18-10-2011, 23:30
@J. Nijdam Wacht even, @heer Nijdam, wacht even. U bent betrekkelijk nieuw op dit podium en duidelijk onbekend met de ontstaans-discussie van dit inpolderingsplan. Dat is op te lossen. Klik daartoe hier links in de bovenbalk de button ‘Columns’ aan, en scroll naar de vier verhandelingen over de Hoppolder. Middels ruim 180 comments zeggen heel veel mensen daar het hunne over. Daarna kunt u altijd nog met kwalificaties als ‘knettergek’ en ‘achterlijk’ op de proppen komen. Maar dan verneem ik ook graag uw argumenten daarvoor. Aan de timelaps tussen uw postings denk ik af te kunnen lezen dat u soms nogal impulsief, per oordeel, reageert. Alsof u vaak een trein moet halen. Hoe het zij: van bobo’s en anti-fietsgevoelens is in de gevoerde discussies volstrekt geen sprake geweest. Hoe het eveneens zij: ik ben - met onder veel anderen @Wally Ooms - een warm pleitbezorger voor die inpoldering. Maar laat u zich daar niet door beïnvloeden.

Reactie: (Rik)
18-10-2011, 23:28
@allen. Wally suggereert dat hemelbestormer Van Beek dit absurde inpoldering idee opneemt. Ga dan maar rustig slapen. Bovendien dit is een oud onderwerp. Stel je alleen al voor dat de geprezen Schouwburg ineens aan een ordinaire parkeerplaats komt te liggen. Of dat al de huizenbezitters aan het water van Het Hop uitzicht krijgen op daken van auto's. Kom op mensen dit gaat nergens over. Echt een onzin onderwerp.

Reactie: (horinees)
18-10-2011, 22:58
Ik zie het al heer Nijdam. Wij worden het waarschijnlijk niet eens met elkaar. Ik kan mij overigens ook niet helemaal aan de indruk onttrekken dat u last hebt van een opdringerig linksch denkpatroon. Ietwat afgunstig tegen hen die ''zich meer'' kunnen permitteren, en bij anderen min of meer afdwingen dat zij zich maar per fiets (...) richting het centrum begeven. Raar hoor. Niet dat er perse iets mis zou zijn met ''linkscherigheid'', maar de drammerige wijze waarop men zaken denkt te kunnen opleggen en afdwingen zint mij dikwijls niet. Ik begeef mij lekker per auto, en laat mij NIET dwingen om mij per velo te bewegen. Onze mooie stad is verkloot door ellenlang geneuzel, uitstellen van belangrijke keuzes, het gebrek aan inzicht en voortdurende gebrek aan daadkracht. Dommige partijpolitieke belangen en belangetjes. ''Meelullen'' met de hogere politieke ''vrienden'' (altijd handig voor een mooie loopbaan elders). Maar daar komt onze stad dus geen meter mee vooruit. Jammer.

Reactie: (J.Nijdam)
18-10-2011, 22:44
Ik hoef er verder nietover na te denken, echt, wat een achterlijk idee zeg. en over open mided gesprken, ga je over parkeerplaatsen beginnen. tttsss, wat ik al zei:laat demensen maar meer en vaker fietsen, worden ze lekker open minded ook van trouwens.

Reactie: (J.Nijdam)
18-10-2011, 22:41
knettergek idee, dan maar fietsen.

Reactie: (horinees)
18-10-2011, 22:31
Bespeur ik daar een wat merkwaardige vorm van afgunst @J.Nijdam 18-10-2011 22:18:13?? Want wie heeft het hier eigenlijk ooit daarover gehad? Onzin dus. Het plan heeft wel degelijk (grote) voordelen, het zou bijvoorbeeld het almaar groeiende bereikbaarheids- en parkeerprobleem kunnen oplossen. Wees bereid om er met een ''open mind'' (zonder politieke belangen) naar te kijken, laat het bezinken (of rijpen zo u wilt). Kom dan nog eens terug met uw denkbeelden.

Reactie: (J.Nijdam)
18-10-2011, 22:18
Inpolderen? Zodat er allemaal bobo's kunnen gaan wonen in dure woningen/appartementen?NEE!!!

Reactie: (Bob)
18-10-2011, 20:12
@Wally: Maar wat zijn die vele voordelen dan?Ik kan ze zo 123 niet terugvinden hier. Maar goed,weer on-topic..Jammer dat ik morgen weer aan de slag moet,anders was ik zeker even gaan kijken naar de wederopstanding van de heer Coen!

Reactie: (Matthijs)
18-10-2011, 19:31
Hoewel ik nog niet overtuigd ben van het nut van het plan van Wallie, en al helemaal niet van de haalbaarheid, is het monumentenargument wel heel erg dun. De omringdijk heeft het grootste deel van zijn bestaan precies daar gelopen waar onze Wallie hem weer wil neerleggen. Een soort restauratie van een monument dus. Feit is wel dat er in de tussentijd wat zeeslagjes zijn uitgevochten op het Hop, zodat de dienst Maritieme Archeologie van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed eerst tien jaar zal dwarsliggen en daarna tien jaar zal willen wroeten. Maar het mooie aan dit plan vind ik het 'out of the box' denken. Het heeft een ambitie die een stad als Hoorn waard is. En wat dat betreft zouden we allemaal wat meer ambitie moeten hebben hier. Opdat we ook het bestuur tot slagvaardigheid stimuleren.

Reactie: (rob)
18-10-2011, 19:11
Bravo Lex

Reactie: (Lex)
18-10-2011, 18:51
@wally. Die discussies zijn al eeuwen oud. De mooiste plannen inclusief maquettes hebben de revue al gepasseerd. Stranden, parkeerplaatsen en meer van dat soort banaliteiten. Natuurlijk wordt dat stuk niet ingepolderd. Hoorn heeft een beschermd stadsgezicht en de Westfriese omringdijk is een monument.

Reactie: (Wally Ooms)
18-10-2011, 18:38
@Bob De gedeeltelijke inpoldering van het Hoornse Hop, waarbij de dijk zal lopen van Galgenbocht (Grote Waal) tot Visserseiland, brengt heel veel voordelen met zich mee. Kijk maar naar de verschillende columns die eraan gewijd zijn op deze site en kijk zeker ook naar de reacties daarop. Na lezing hoor ik graag weer iets van je.

Reactie: (plies)
18-10-2011, 17:52
Als vannacht de sokkel maar niet gestolen wordt, dat zou echte humor zijn.

Reactie: (Bob)
18-10-2011, 17:47
Heren, kunt u mij uitleggen wat het voordeel van inpolderen van het Hoornse Hop is? Ik kan er namelijk geen bedenken!

Reactie: (horinees)
18-10-2011, 16:34
Morgen de mannen maar even aanmoedigen? Verwacht evenwel niet dat ik daar de hele dag ga staan wachten tot het grote moment daar is. Maar een heuglijke dag gaat het morgen worden, dat dan weer wel natuurlijk (-; En ja heer Ooms, ook ik ben geen tegenstander van inpolderen. Het heeft bij mij enige tijd moeten bezinken, maar het heeft vele voordelen. De optie zou serieus bekeken moeten worden.

Reactie: (Wally Ooms)
18-10-2011, 16:15
Goed nieuws. Hoorn twee maanden zonder Coen is meer dan genoeg. We zijn niet voor niks de Coenstad. En van Eric van Beek heb ik hoogstpersoonlijk mogen vernemen dat ie er vrede mee heeft. Er bestaat een kleine mogelijkheid dat ie zich gaat inspannen voor de gedeeltelijke inpoldering van het Hoornse Hop. Zo krijgt het toch weer een happy end allemaal. Leve Coen en Hoppa voor Eric.