Fryske Krite Hoarn “Troch de Tael Forboun”

31-10-2011

HOORN - De Fryske Krite Hoorn viert op 12 november 2011 haar 100 jarig jubileum. Deze Krite (vereniging) wordt gevormd door ongeveer 200 leden. Het doel van de Krite is om met de leden en andere belangstellenden de Friese taal en cultuur te blijven onderhouden en zo nodig te verrijken. Bovendien wil de Krite voor de Friezen buiten Friesland een soort ‘thuis’ vormen.

De Krite Hoorn tracht dit te realiseren en te bevorderen door het organiseren van toneelavonden in de Friese taal. Ook het organiseren van een avond met een spreker over Friese literatuur, cultuur of geschiedenis behoort tot het vaste programma.

De Fryske Krite Hoorn werd op 11 november 1911 opgericht. Vanaf de oprichting organiseert de Krite door de jaren heen, 3 toneelavonden en een culturele avond. Ook had de Krite gedurende vele jaren een eigen toneelgezelschap. Een enthousiaste groep leden bracht dan een toneelstuk op de planken en trad ook op voor zuster Kriten in het land. Toppunt was een bezoek aan Canadese Friezen een aantal jaren geleden waar maar liefst 5 optredens werden verzorgd.

Ook na 100 jaar is de Krite nog steeds een begrip en slaagt men er nog steeds in om Fries toneel of Fries cabaret te brengen, maar ook het in stand van de Friese cultuur staat hoog in het vaandel.

De Krite is er trots op dat vele regionale bedrijven, Friese bedrijven en het Prins Bernhard Cultuur Fonds Noord-Holland de Krite ondersteunen om het 100 jarig jubileum te vieren.

Op 12 november houdt de Krite van 15.00 – 17.30 uur een open receptie in het Cultureel Centrum de Huesmolen. Na de receptie is er een Friese broodmaaltijd. Geïnteresseerden dienen zich hiervoor vooraf aan te melden.

De feestelijke ‘Kritejûn’ begint ‘s avonds om 20.00 uur met een Friestalig cabaret programma van Rients Gratama met de pianiste Clara Rullmann. Ook niet leden zijn van harte welkom. Er wordt aangeraden om vooraf te reserveren en dit kan door te bellen met de heer Slange (0229 234881) of door een email te zenden aan ed.kloezen@quicknet.nl.

Reacties
Reactie: (maisa van der kolk)
3-1-2016, 19:39
Een taal om trots op te zijn en wat is het dan mooi dat vlakbij (in edam) een prachtig optreden zal zijn van Kaptiol'! die heel oude friese muziek tot leven brengen, Kijk maar eens op www.demuziekkameredam.nl en kom genieten op24 januari. Welkom!maisa vander kolk.

Reactie: (Boonstra)
21-11-2015, 21:48
Hallo Ik heb het laatstover Klun en Knoffelhakke met jullie gehad nu heb ik via fasebook bericht gehad dat op uitnodiging graag deze kant opkomen voor een uitvoering. Vriendelijke groet Anjo Boonstra

Reactie: (Klaas)
2-11-2011, 20:21
Een 100 jarige is een unicum! Dat mag best worden gevierd. De Fryske taal is er om trots op te zijn. Wel een taal die behoort tot de minderheidstalen maar een taal die in toneelstukken en cabaret goed tot zijn recht komt. Proficiat Fryske Krite Hoorn!

Reactie: (J.Nijdam)
31-10-2011, 19:19
Ik vind Fries een mooie, bijzondere taal, een taal die ook erkend is. Maar de mooiste taal is gebarentaal, een taal die anno 2011 in dit land nog steeds niet erkend is. In zoveel andere europese landen wel en dat terwijl er misschien straks wel meer mensen afhankelijk zijn geworden van gebarentaal vanwege alle herrie.