De Gemeente Hoorn is gek

3-11-2011 Binnenstad vrijwel onbereikbaar

COLUMN

HOORN – De Gemeente Hoorn is gek. Als ik jong was zou ik dit op schuttingen hebben gekalkt. Hedenochtend was ik ons gemeentebestuur en het ambtenarenapparaat weer eens helemaal zat. En ik zag dat ik niet de enige was. Meerdere mensen vroegen aan mij: “Hoe kom ik nu op mijn werk?”

Nu heb ik vaker de indruk dat onze gemeente je het werken onmogelijk wilt maken, maar hedenochtend, 3 november 2011, was het weer stuitend, triest, etc. Misschien heeft Ab Venverloo wel gelijk: De gemeente maakt de binnenstad kapot en pest ondernemers weg. Hij zei het vanwege de verhoging van de parkeertarieven, ik zeg het omdat keer op keer stomme besluiten worden genomen. Wat was nu het geval?

Laat ik eerst melden dat mijn buurvrouw, ook wonende in noordoostelijk deel van de Kersenboogerd, vandaag eerder op haar werk (in Amsterdam) was dan ik op mijn werk op het Oostereiland… Hoe dat kan?
Omdat ik zo stom was om een aanwijzing (bord) van de gemeente Hoorn te volgen… Ik accepteerde steeds de lange rijen en wachttijden vanwege de tijdelijke stoplichten op het Willemsweg bij de rotonde in aanbouw. Maar vanochtend koos ik voor de “Adviesroute binnenstad” zoals die door de gemeente wordt aangegeven en belandde dus op de Westerdijk. Die was echter afgesloten voor doorgaand verkeer! Ik geloofde mijn ogen niet bij het zien van het bord en ging, zoals de meeste automobilisten, even verderop kijken of dit wel kon kloppen. En ja hoor, verderop op de Westerdijk werd het asfalt door machines weggeschraapt en kon er niets door of langs. Terwijl de borden die sinds enkele dagen bij het begin van de Westerdijk staan toch aangeven dat de werkzaamheden vanaf de 8e november beginnen…

Met mij stapten vele boze en verbaasde mensen uit hun auto. “Hoe kom ik daar nu?” Hoe kan ik naar mijn werk?” “Wie bedenkt dit?” Het enige wat we allemaal konden doen is omkeren en kilometers omrijden via Provincialeweg en …. Willemsweg. Waar lange files tot op de Provincialeweg staan en borden dat de werkzaamheden duren tot 28 oktober 2011 …. Ergo, de rotonde is klaar en begaanbaar, maar we mogen er nog niet over heen en de stoplichten frustreren de doorgang. Een ritje van de Kersenboogerd naar het Oostereiland duurde aldus 40 minuten…

Is dit uniek in Hoorn? Nee, want dan was ik niet zo boos geworden om bij wijze van spreken het stadhuis vol te kladderen met “Hoorn is gek!” Dit soort zaken gebeurt geregeld en dat maakt onze stad onbereikbaar. Onderweg kwam ik menige vrachtwagen tegen die niet op de plaats van bestemming kon komen. En dan denken ze in Hoorn de problemen op te lossen met een tunnel van 32 miljoen onder het spoor… Gewoon logisch nadenken, goede afspraken maken met aannemers (en naleving eisen), alternatieve tijdelijke oplossingen bieden (bv Vollerswaal open) en beter communiceren. Zo moeilijk is het niet.

Nee, Hoorn moet je voelen!. Aldus de lijfspreuk van ons gemeentebestuur.

Hans Stuijfbergen

Reacties
Reactie: (brigges)
4-11-2011, 17:36
ik weet nog in 1980 (?) ik woonde in de Bijlmer en had me ingeschreven voor een woning in Hoorn, we kregen daar zelfs huisbezoek, om te beoordelen of we wel goed genoeg waren on in aanmerking te komen, toen de "grens" van zoveel duizend inwoners niet gehaald werd voor een extra bijdrage van het rijk gingen de sluizen open, iedereen was welkom, met alle gevolgen van dien...

Reactie: (Poll Wideck)
4-11-2011, 14:57
Wellicht is het nu de hoogste tijd voor een Stuijfbergen als Burgemeester?

Reactie: (J.Nijdam)
4-11-2011, 13:12
Patricia heeft gelijk, Hoorn staat in de top tien van crimininele steden. Iemand van de gemeente die over veiligheid gaat in Hoorn vertelde mij toen ik hem vroeg hoe dit komt, dat dit zo is gekomen omdat Hoorn te vol is gebouwd. Meer inwoners betekent meer geld voor de gemeente. Maar zo te lezen kost een volle stad juist ook geld. Steeds onveiliger en dan kun je een tunnel willen bouwen of inpolderen of een skyline plaatsen, maar als het zo doorgaat met nog meer bouw en aantal inwoners zal er in de toekomst wel meer dan 1 tunnel moeten komen en moet er nog meer ingepolderd worden, enz. Nog meer nieuwbouw erbij bouwen lijkt mij persoonlijk dan ook zeer onverstandig voor ons allen.

Reactie: (Hans Stuijfbergen)
4-11-2011, 09:56
En nu weer even On Topic... Ik mopper wel eens... maar mijn compimenten voor de rotonde op de Willemsweg, die sinds donderdagavond opengesteld is. Ziet er netjes uit en is ondanks enkele dagen latere oplevering wel in relatief korte tijd aangelegd! Dat valt natuurlijk vooral op naast het 5 jaren project: de dijkverhoging van het Waterschap. Overigens begreep ik uit Twitter-berichten dat de Westerdijk woensdag niet de hele dag afgesloten is geweest voor verkeer, maar het bleef een vreemde zaak. Zullen we maar zeggen: "Hoorn is zo gek nog niet"... :)

Reactie: (okkie)
4-11-2011, 09:44
Ik denk niet dat Hoorn per definitie onveiliger is dan andere steden. Er komen steeds meer criminelen bij en dat gebeurd landelijk. Verhoudingsgewijs maak je tegenwoordig dus een grotere kans om ermee geconfronteerd te worden.Dat is in Hoorn zo maar ook in Alkmaar,Schagen, kortom overal. Dat deze criminelen vaak een aai over de bol krijgen is zorgwekkend en stuit de slachtoffers tegen de borst en terecht.

Reactie: (Monique)
4-11-2011, 09:15
@Patricia, ik zeg ook niet dat Hoorn veilig is, zeker niet. En ook niet dat het de stad is zoals we die vroeger kenden. Maar als je alleen maar negatieve kanten ziet dan kan je beter verhuizen lijkt mij. Waarom ergens ongelukkig wonen?

Reactie: (Sebas)
4-11-2011, 08:58
Ach, beste hans Stuijfbergen, de gemeente heeft wel degelijk visie. Een tunnel onder het spoor zodat je nog sneller in de binnenstad stil en vast kan komen te staan. En dat kost slechts een slordige 40 miljoen (door gemeente Hoorn, dus haar inwoners, zelf te betalen)...

Reactie: (Patricia)
4-11-2011, 01:01
@plies ik ben het helemaal met je eens. Monique dat je dat overal tegen komt is waar maar Hoorn staat in de top 10. Deze stad is zeer onveilig en om dan te zeggen ga maar naar een hutje op de hei raakt kant nog wal. Het is niet veilig meer in Nederland en zeker niet in Hoorn. Daar komt bij dat het beleid wat hier gevoerd wordt het er zeker niet aantrekkelijker maakt om hier te wonen.

Reactie: (plies)
3-11-2011, 21:35
Wat ik mij afvraag is hoe zijn de financiële zaken geregeld bij te laat opleveren van werkzaamheden aan de weg. (e.o. dijk) Is er een vast bedrag afgesproken en is er een clausule voor elke dag dat het langer duurt, komt er een bepaald bedrag bij voor de wegenbouwer ? Dan is natuurlijk één + één is... kassa en vertragen maar de boel. Ook valt het mij bv op dat een simpele verhoogde trottoir voor een bushalte aanpassing van één enkele bushalte 14 dagen kan duren, ook één + één = twee en dus € ?

Reactie: (Monique)
3-11-2011, 21:31
@Plies Waarom ga jij niet verhuizen naar "hutje-op-de-hei"? Ik kan niet zeggen dat Hoorn nog het Hoorn van vroeger is, verre van dat, maar de voorbeelden die jij geeft kom je overal (helaas) tegen. Dit buiten het feit dat het nu lijkt alsof alle Hoornse inwoners beroofd, in elkaar geslagen, mishandeld, etc worden of daar zelf aan mee doen.

Reactie: (Johan)
3-11-2011, 21:07
Dorpsstraat Zwaag zou 23 september weer opengaan, dat werd eind oktober.Tegelijkertijd werd er in Westerblokker gewerkt, dit gaf files. Het was maar goed dat Noord Holland het werk op de provinciale weg bij Schellinkhout heeft uitgesteld! Maar ik ga al regelmatig richting Grootebroek, want in Hoorn willen ze ons niet.

Reactie: (plies)
3-11-2011, 20:46
@ Patricia, ik ben van mening dat de versiering wel kan mits ze er een bord bijzetten met de tekst: Ga niet alleen in Hoorn shoppen, zowel overdag of savonds niet. Laat niet zien dat je een mobieltje o.i.d. hebt. Draag een coltrui of geen gouden ketting. Blijf uit de buurt van parken. Loop alleen in straten waar veel mensen zijn (geen garantie dat er niets gebeurt) Ga niet pinnen bij een pinautomaat. Kom op een hele oude fiets of met het O.V. maar niet met je auto vanwege de autokraken in Hoorn. Vergeet het nummer 112, maar noteer het nummer van de burgermeester. Veel geluk in Hoorn en hopelijk tot ziens.

Reactie: (dan)
3-11-2011, 20:18
klagen helpt niet. die boel moet toch opgeknapt worden/doe iets of vergeet!!

Reactie: (Patricia)
3-11-2011, 17:46
Maar de versiering word al weer geplaats met daarop Hoorn winkelstad, ze wilden deze text nog veranderen, maar Hoorn criminele vieze achterlijke stad paste niet op het bord dus hebben ze het zo maar gelaten.

Reactie: (Hans Stuijfbergen)
3-11-2011, 17:13
Kijk eens aan... Dit Twitterde in de namiddag Werk a/d weg Hoorn #rotonde #Willemsweg #Holenweg is sinds 16:00u, vroeger dan vanmiddag gemeld, open voor het verkeer! Vroeger dan gemeld, maar wel enkele dagen te laat!

Reactie: (Qwartje)
3-11-2011, 17:00
@W8FF Natuurlijk biedt de fiets een uitkomst in zulke gevallen, @W8FF (mooie nick), maar wat heeft iemand voor mogelijkheden als er sprake is van - veel - werkgerelateerde bagage? Of een klussenbus? Ik noem maar wat. @Hans heeft het hier over woon-werkverkeer. Uit dit gruwelincident blijkt maar weer eens dat in bestuurlijk Hoorn veel schijven langs elkaar en over elkaar heen draaien. Linkerhanden weten niet wat rechterhanden uitspoken. Het Doelenkade-debâcle is daar een aanschouwelijk voorbeeld van. Ik zal niet zo ver gaan door te suggereren dat onkunde het hier aflegt tegen arrogantie. Dat weet ik niet. Maar zo lang hier van de zijde van de verantwoordelijken een verklaring uitblijft gaat het daar wèl op lijken.

Reactie: (J.Nijdam)
3-11-2011, 16:39
Hans, je kan altijd nog op de schuttigen Hoorn is gek neerschrijven hoor. Minder erg dan glazen bushokjes slopen uit onvrede, dat geeft zo een puinhoop voor onze fietsbanden.

Reactie: (W8FF)
3-11-2011, 16:21
Kersenboogerd naar Oostereiland...tja het is maar een idee: je kunt natuurlijk ook gewoon op de fiets gaan.

Reactie: (gerard)
3-11-2011, 15:37
Hoorn betaalt lage salarissen, en krijgt dus niet de beste ambtenaren blijkt maar weer. Maar ook de anneemers hebben schuld: de aannemers die te vroeg starten met hun werkzaamheden dan wel te lang doorgaan zouden een stevige boete moeten krijgen. Helaas zit er ook geen wethouder met visie op verkeer, en dat is al heel wat jaren zo.

Reactie: (Jol)
3-11-2011, 15:24
Ik ben zo'n type die zich niet zo snel druk zal maken. Zo ook niet met de werkzaamheden van de wegen. Ik ga er altijd van uit dat het volgend jaar wel beter zal zijn, maar wat blijkt........na velen jaren verder is het er nog steeds niet beter op geworden. Ook ik kan alles makkelijk op de fiets af, maar een rit vanuit de kersenboogerd richting stad (maakt niet uit via welke route) is een prue aanslag op je fiets en op je lijf. Dus de kreet: Hoorn met je voelen is alle dagen wel heel erg letterlijk. Laat ik het zo formuleren: Hoorn wordt er niet klantvriendelijk op. Jammer.

Reactie: (rob verhoek)
3-11-2011, 14:38
Onderschrijf de overwegingen van Hans "Gewoon logisch nadenken, goede afspraken maken met aannemers (en naleving eisen), alternatieve tijdelijke oplossingen bieden (bv Vollerswaal open) en beter communiceren" Zo moeilijk is het inderdaad niet. Tja, dat geldt overal, behalve in ons Hoorn. Wat een geklooi hier. Zoals ik in mijn bijdrage aan de column "geen tunnel maar skyway" elders in dit medium, ook al met zoveel woorden schreef: Elke verantwoordelijke bestuurder van de afgelopen decennia moet zich schamen voor een volstrekt falend verkeers-en vervoersbeleid waar we als inwoners continu mee worden opgepoetst.

Reactie: (Robbie)
3-11-2011, 14:12
Ook ik heb vanochtend halverwege de Westerdijk rechtsomkeerd moeten maken en realiseerde me dat het een pijnlijke dag zou gaan worden voor vele bestuurders. Oostereiland en havendeel onbereikbaar. Vanochtend tussen 7 en 9 zijn vele automobilisten via contra éénrichtingsverkeerwegen en langs verbodsborden gescheurd om überhaubt ergens te kunnen aankomen in of rondom de oude haven.......

Reactie: (J.Nijdam)
3-11-2011, 13:17
Ach,laat maar Brigges, snap ik ook niet. Maar in ieder geval: Dwaalpark is helemaal aan het eind van de Grote Waal.

Reactie: (Brigges)
3-11-2011, 13:02
ben toch via de Willemsweg gegaan en ik kon er in één rit doorheen, dus het werd toch maar Julianapark, vreemd, waar zijn al die andere reacties gebleven ??

Reactie: (Johan Goossens)
3-11-2011, 10:31
Hans, ik woon net zo ver van het Oostereiland als jij, en fiets er binnen 20 minuten heen. Daarnaast vloek ik ook regelmatig op de afdeling Verkeer om soortgelijke redenen als jij. Tijd voor Roger Tonnaer om leiderschap te tonen?

Reactie: (Piet)
3-11-2011, 10:13
Inderdaad, het wegonderhoud is een chaos in onze mooie stad. Dat voorbeeld, dat ze je een omweg insturen, die verderop ook afgesloten is in onderhoud komt heel vaak voor. Het lijkt erop, dat er verschillende partijen bezig zijn, die niet goed van elkaar weten wat ze doen. Het ergste is , vind ik, dat de duur van de wegwerkzaamheden vrijwel altijd minstens dubbel zo lang is, als vooraf aangegeven.

Reactie: (Alex)
3-11-2011, 10:10
ik werk al jaren in Hoorn en het gaat me steeds meer tegenstaan. het nieuwe aangelegde verkeersplein naar de A7, mensen die afslaan naar een benzinepomp onder groen licht, parkeren bijna onmogelijk, eenrichtingsverkeer waardoor je niet op je bestemming kan komen. wat een ergernis. Hoorn is een leuke stad, maar dan alleen als je er langs rijdt op de A7.

Reactie: (J.Nijdam)
3-11-2011, 10:01
Tja, Hoorn moet je voelen en Hoorn voelt niet goed! Niet alleen wat ik hier lees is waardeloos, hoewel ik geen auto hoef te gebruiken hier in Hoorn, maar voor de mensen die dat wel echt moeten is het echt niet leuk. Maar er is ook zoveel meer waardoor deze stad zo achteruit is gegaan. De mooie herinneringen aan hoe het hier was, alleen dat voelt nog prettig. En dan willen ze ook nog meer bouwen waardoor het er niet beterder op gaat worden. Hoe meer gebouwen, verkeer, hoe meer mensen samengepakt, het zal alleen maar beroerder worden. Stp maar veel dieren in een hokje samen, dan zie je wat er gebeurd, 1 en ellende.

Reactie: (brigges)
3-11-2011, 09:57
ik wilde eigenlijk vanmiddag met mijn hondjes lekker in het Julianapark gaan lopen, dat doe ik dus maar niet...

Reactie: (Dave Bijvoet)
3-11-2011, 09:56
Oh, lieten daarom bewonen hun auto op de parkeervakken staan?

Reactie: (jan)
3-11-2011, 09:52
Het is toch niet te geloven deze prutsers, wie is hier verantwoordelijk en wanneer wordt die verkeersonkundige de laan uitgestuurd ? Het wordt hier met de dag gekker.