Schouwburg hoeft minder te bezuinigen

16-11-2011 Twijfels over grote bezuiniging bij Radio Hoorn

HOORN - Een ruime meerderheid van de Hoornse gemeenteraad nam op dinsdagavond het voorstel voor de heroverweging subsidies en de ombuigingen bij stichting Netwerk aan. Wel paste de raad het plan aan door 4 amendementen en 2 moties aan te nemen. Schouwburg Het Park hoeft van de raad minder te bezuinigen en over de halvering van de subsidie van Radio Hoorn heeft een meerderheid van de raad ernstige bedenkingen.

Voorstellen
Het college vindt dat mensen en instellingen minder automatisch naar de gemeente moeten kijken en dat zij een grote eigen verantwoordelijk hebben. Het college stelde de raad daarom voor om vanaf 2015 jaarlijks ruim 1,8 miljoen euro op het totaalbudget van 20 miljoen euro voor subsidies te korten. Dat is ruim 570.000 euro minder dan voorgenomen. De ombuigingen op subsidies worden vanaf 2013 stapsgewijs ingevoerd. Daarnaast stelt het college 160.000 euro beschikbaar voor initiatievensubsidies. Deze subsidie is bedoeld om initiatieven tijdelijk te steunen, om een eerste stimulans te geven.

Besluit
Na een vergadering van vijf uur besloot een meerderheid van de raad akkoord te gaan met de geamendeerde plannen voor ombuigingen in het Hoornse subsidiebeleid. De fracties VVD, VOCHoorn, Fractie Tonnaer, CDA, D66 en Hoorns Belang stemden voor, oppositiepartijen PvdA, GroenLinks, SP en Hoornse Senioren Partij stemden tegen. Deze partijen vinden dat het college minder geld moet uittrekken voor nieuw beleid en minder moet bezuinigen op het sociaal-maatschappelijke veld. Ook het voorstel over Stichting Netwerk behaalde een meerderheid, met tegenstemmen van PvdA, GroenLinks, SP, Hoornse Senioren Partij en mevrouw Amesz van de Fractie Tonnaer.

Amendementen
Tijdens de raadsvergadering zijn in totaal 11 amendementen ingediend. 4 van de 11 amendementen zijn aangenomen. Hiermee paste de raad het voorstel van het college op onderdelen aan. Alle ingediende amendementen en moties zijn terug te vinden op www.hoorn.nl/gemeenteraad.

Amendement Park Schouwburg
Het college stelde voor om vanaf 2015 212.000 euro te bezuinigen. De Fractie Tonnaer, D66, PvdA, GroenLinks, SP, Hoornse Senioren Partij en Hoorns Belang dienden samen een amendement in om de korting op de Park Schouwburg te beperken tot maximaal 155.000 euro. Dit amendement behaalde een meerderheid, met tegenstemmen van VVD, VOCHoorn en het CDA.

Amendement Vrijwilligerscentrale
De Fractie Tonnaer diende een amendement in om de Vrijwilligerscentrale naast de 5% in 2012 geen extra korting op te leggen. Ook CDA, PvdA en de Hoornse Senioren Partij dienden een amendement met deze strekking in. Volgens deze partijen zal de druk op vrijwilligerswerk de komende jaren toenemen, bijvoorbeeld door de vergrijzing. De raad ging unaniem akkoord met het amendement van de Fractie Tonnaer.


Amendement amateurkunst
De Fractie Tonnaer diende samen met PvdA een amendement in om de besluitvorming over subsidiëring van amateurkunstgezelschappen uit te stellen tot aan de behandeling van de nieuwe nota ‘Amateurkunst’. De fracties van Fractie Tonnaer, PvdA, GroenLinks, SP, Hoornse Senioren Partij en Hoorns Belang stemden voor. De VVD, VOCHoorn, CDA en D66 stemden tegen. Daarmee werd het amendement aangenomen.

Amendement GGZ
De PvdA diende samen met de SP en de Hoornse Senioren Partij een amendement in om de bezuinigingen op de GGZ en de dagbesteding voor mensen met psychiatrische problemen, daklozen en verslaafden vooralsnog uit te stellen totdat er in de gemeenteraad discussie is gevoerd over de consequenties hiervan. PvdA, de heren Assendelft, Schurink, Helelespe en mevrouw Amesz van de Fractie Tonnaer, mevrouw Bakker van D66 , GroenLinks, SP, Hoornse Senioren Partij en Hoorns Belang stemden voor dit amendement. De fracties van VVD, VOCHoorn, de heer Renckens van Fractie Tonnaer, CDA en de heren Helling en Leek van D66 stemden tegen. Het amendement behaalde daarmee een meerderheid.

Moties
In totaal werden er 4 moties ingediend tijdens de raadvergadering. De gemeenteraad nam er 2 aan.

Motie Radio Hoorn
D66, Fractie Tonnaer, GroenLinks dienden samen met SP, Hoornse Senioren Partij, Hoorns Belang en de VVD een motie in. Met deze motie roepen deze partijen het college op om in overleg te gaan met Radio Hoorn en voor 2013 een realistisch ombuigingsscenario aan de raad voor te leggen. De indieners hebben ernstige twijfels over de haalbaarheid van het plan van het college om ruim de helft van de subsidie in te korten. De motie werd verder nog gesteund door VOCHoorn en de PvdA. Het CDA stemde tegen. Hiermee werd de motie aangenomen.

Motie Onderzoek effecten subsidies
De fracties van VOCHoorn en VVD dienden een motie in waarin zij het college vragen nader onderzoek te doen naar de mate waarin gesubsidieerde instellingen de doelen behalen die in de prestatieafspraken met de gemeente afgesproken worden. Het CDA, D66 en de Hoornse Senioren Partij steunden de motie. De Fractie Tonnaer, PvdA, GroenLinks, SP en Hoorns Belang stemden tegen. De motie werd met een meerderheid aangenomen.

Vervolg vergadering
Omdat de vergadering van 15 november uitliep, is er een extra raadsvergadering op donderdag 17 november. Dan behandelt de raad de overige agendapunten, zoals het nieuwe parkeerbeleid 2012 en de aangepaste Terrassennota. De vergadering start om 20:00 uur en vindt plaats in de raadszaal van het gemeentehuis. De agenda en de bijbehorende stukken staan op www.hoorn.nl/gemeenteraad.