Hoorn: Te weinig antennes voor GSM verkeer

25-11-2011

HOORN - De gemeente Hoorn wil de gaten in het mobiele netwerk in de stad dichten. Er staan te weinig antennes, waardoor er op sommige plekken geen of te weinig dekking is voor mobiel (data)verkeer.

De vereniging Monet kaartte het probleem in Hoorn aan. Monet is de vereniging van mobiele telecom aanbieders KPN, Vodafone en T-Mobile in Nederland. Zij geven aan dat hun netwerken steeds vaker worden gebruikt voor mobiele datacommunicatie. Niet alleen door consumenten, maar ook door dienstverleners, zoals politie, brandweer en gemeenten. De groeiende vraag naar mobiele communicatie maakt dat het noodzakelijk is om het netwerk uit te breiden.

Binnen Hoorn geldt dat alle telecomaanbieders een probleem met de mobiele dekking hebben. In Hoorn zijn de afgelopen jaren op verschillende locaties antennes geplaatst. Maar de gaten vallen met name in woonwijken met lage bebouwing. Hier neemt de vraag naar mobiele communicatie toe, maar er zijn weinig locaties waar antennes op een voor het oog aanvaardbare plek kunnen staan.

De gemeente Hoorn heeft als beleid dat antennemasten in principe buiten de woongebieden geplaatst worden. Maar doordat er teveel gaten in het netwerk vallen en de vraag om mobiel dataverkeer toeneemt, moet de gemeente nu ook zoeken naar locaties binnen de woongebieden. De gemeente heeft daarbij de voorkeur voor de hogere gebouwen. Als dit niet kan, gaat het om antennemasten van ongeveer 40 meter hoog.

De gaten in het mobiele netwerk zijn in kaart gebracht. Dit gaat om zes tot zeven locaties. De gemeente bespreekt het probleem binnenkort met de werkgroep UMTS. Deze werkgroep bestaat onder andere uit vertegenwoordigers van een aantal wijkoverlegorganen. De gemeente is ook bezig met het opstellen van nieuw Antennebeleid. Daarnaast heeft de gemeente het Antennebureau gevraagd om in Hoorn metingen te doen naar de mate van straling in bepaalde buurten, om zeker te zijn dat deze binnen de geldende normen blijft.

Wethouder Ronald Louwman staat voor een zorgvuldig proces. ‘Het is duidelijk dat we antennes moeten gaan bijplaatsen om mobiel dataverkeer in heel Hoorn op peil te kunnen houden. De gaten moeten gedicht worden. We doen er natuurlijk alles aan om extra antennes buiten de woongebieden te houden. Maar als dat niet anders kan, zullen er ook antennes binnen de woonwijken moeten komen. Dat willen we wel zorgvuldig doen, in overleg met de wijkoverlegorganen, bewoners en partners als IntermarisHoeksteen.’