Vanaf 11 december: nieuwe dienstregelingen voor openbaar vervoer in de regio

6-12-2011

HOORN - Tien procent bezuinigen op de exploitatie van het openbaar vervoer, dat was de opdracht van de provincie. In goed overleg met de gemeenten in West-Friesland hebben de provincie Noord-Holland en vervoerder Connexxion een nieuwe dienstregeling gemaakt, waarin het vervoer in West-Friesland in vergelijking met andere regio’s gespaard is gebleven.

In Waterland komt een nieuwe vervoerder: EBS. Deze rijdt in Hoorn door de Grote Waal naar het NS-station. EBS biedt meer openbaar vervoer aan, waardoor de Grote Waal met het openbaar vervoer beter bereikbaar wordt dan nu.

De belangrijkste wijzigingen vanaf zondag 11 december op een rij:

Trein
Het treinverkeer richting Purmerend, Amsterdam, Schiphol en Enkhuizen verandert nagenoeg niet. De sneltrein richting Alkmaar, Haarlem en Den Haag rijdt vanaf 11 december niet verder dan Haarlem. De verbinding Amsterdam – Haarlem – Leiden – Den Haag wordt verbeterd, waardoor er geen ruimte meer is voor de sneltrein uit Hoorn. Reizigers vanuit Hoorn richting Den Haag kunnen ook overstappen op Amsterdam Sloterdijk.

Minder bussen in West-Friesland
Op alle lijnen komt een aantal ritten te vervallen. Wat dat voor de reizigers precies betekent, is te zien in de nieuwe dienstregeling. Die is nu al te raadplegen op de website www.connexxion.nl.

De lijnen 14 en 15 naar de Kersenboogerd worden gecombineerd tot een lijn 14. Deze lijn gaat na de Kersenboogerd door naar het bedrijventerrein Hoorn-80. Alleen ’s avonds en op zondag rijdt de bus een eenrichtingsrondje door de Kersenboogerd.

Lijn 127 van/naar Avenhorn krijgt het nummer 128 en rijdt niet meer verder dan Noordbeemster. Daar kunnen reizigers overstappen voor de richtingen Alkmaar en Middenbeemster.

Lijn 137 van/naar Hoogwoud komt te vervallen; er komen extra ritten op lijn 12 (2x per uur).

Lijn 139 van/naar Medemblik gaat ’s avonds en in het weekend via de route van lijn 11 rijden en bij Risdam-Noord de snelweg A7 op. Overdag rijdt lijn 239 de oude route van lijn 139.

Lijn 638 van/naar Venhuizen vervalt. Daarvoor in de plaats komt lijn 412. 

R-Net en nachtbus 7 nachten per week
Het vervoer in Waterland gaat over van Arriva naar EBS (Egged Bus Services). Samen met de Stadsregio Amsterdam biedt EBS het concept R-Net aan. R-Net is een netwerk van hoogwaardige en betrouwbare buslijnen in de Randstad. De lijnen 114 en 117 vallen onder het R-Net en krijgen de nummers 314 en 317.

Ook komt er zeven dagen in de week een nachtbusverbinding met Amsterdam onder lijnnummer N14. De volledige dienstregeling staat op de website ww.ebs-ov.nl.

Reacties
Reactie: (J.Mol)
17-12-2014, 10:59
Op het reistijden bordje bij de laatste halte Hoorn --Hoogwoud ( kerk) staat vermeld dat er maar 1 bus per uur vertrekt naar Hoorn .Is dat wel correct ??