Brandende kerstbomen vallen in de smaak

7-1-2012

HOORN - Op vier plekken in Hoorn kon zaterdag om 17 uur genoten worden van een lekkere fik: De verbranding van kerstbomen was dankzij een motie in de raad weer mogelijk. Vrijdag werden de bomen versnipperd, maar vooral de jeugd geniet toch meer van een brandende stapel kerstbomen.

Er waren vier locaties in Hoorn voor de kerstboomverbranding, Nieuwe Wal, Kloosterhout, Middelweg onder aan de Westerdijk en Wijkpark Risdam-Noord. Om precies 17 uur ging de vlam in de stapels en gemiddeld duurde de mega-fik van honderden bomen een kwartiertje, maar voor brengers van de bomen, en de brandweer zelf, was het een mooie brand. Op enkele plekken moest de brandweer goed opletten dat de omgeving niet werd aangetast door de enorme vlammen.

De VVD diende samen met de fracties van VOCHoorn, Fractie Tonnaer, D66, Hoornse Senioren Partij en Hoorns Belang recent een wilde motie in om de kerstboomverbranding in de wijk als traditie terug te brengen.
De partijen vinden dat de jaarlijkse kerstboomverbranding “een mooie happening is voor de buurt” die mensen met elkaar in contact brengt.

Reacties
Reactie: (BlahBlah)
10-1-2012, 10:05
@Nomen Nescio je merkt op dat @Sebas niet bij de nieuwjaarsreceptie van de gemeente was. Dat is inderdaad vreemd want hij doet altijd voorkomen alsof hij op enorme goede voet staat met burgemeester, wethouders en raadsleden.Maar misschien was hij verhinderd of bezig met één van zijn hobby's.Of misschien is die relatie met eerder genoemden toch niet zo goed (meer) als hij doet voorkomen. Ach wat maakt het uit het was toch gezellig ook zonder hem?

Reactie: (Poll)
10-1-2012, 10:04
@Nomen: U heeft het juist, helaas is humor niet in alle delen van Nederland het zelfde, lees reactie van @Hans er maar op na.

Reactie: (nomen nescio)
10-1-2012, 01:21
Ik was bij de Nieuwjaarontvangst. Ons aller stadsgids en criticaster Sebas op deze site Schitterde! Door afwezigheid!

Reactie: (nomen nescio)
10-1-2012, 01:06
@Sebas: Waar was je bij de Nieuwjaarsreceptie? Chris de Meij was enthousiast dat zijn initiatief aangeslagen was en ja, het moet volgens hem, zo ik afluisterde, ook in de Kersenboogerd! Excuus aan CdM en " zijn kerstbooomfan" voor het afluiSteren tijdens die gemeentrelijke ontvangst. Volgend jaar: IN ALLE WijKEN, wat mij betreft!!

Reactie: (Niels)
9-1-2012, 23:54
@Sebas je denkt dat je altijd goed op de hoogte bent maar oh jongen wat sla je de plank weer mis. Er wordt in de motie gesproken over een bedrag van € 10.000,= maar dat is een totaalbedrag en niet per locatie.

Reactie: (nomen nescio)
9-1-2012, 11:49
@Hans, Poll zal wel uit Den Haag afkomstig zijn. Draai Rubberen Robbie er nog maar 'ns op na: O O Den Haag.

Reactie: (Hans)
9-1-2012, 10:45
Gelukkig @Poll hebben we niet allemaal dezelfde achtergrond als jij. Maar ik neem jou niet serieus gezien de reacties die je hier en daar plaatst. Lijkt erop dat je maar wat roept.

Reactie: (Poll)
9-1-2012, 09:06
Vooral de periode vooraf van het grote verbrandingsfeest is bij mij in herinnering blijven hangen. Lekker knokken met de rivaliserende buurtbendes en gelijk de door hen verzamelde kerstbomen jatten. Heerlijk, heerlijk heerlijk! Wie is er niet groot mee geworden?

Reactie: (Hans)
9-1-2012, 08:27
Wie ooit het versnipperen heeft bedacht???? hup, voortaan lekker de fik in die kerstbomen, ook in de kersenboogerd!!!Onze kinderen hebben altijd de tijd van hun leven gehad met het verzamelen van de kerstbomen,alle vaders uit de buurt deden ook altijd van harte mee met als hoogtepunt een pracht fik.Snel terug die traditie want nu liggen die oude bomen nog door de hele wijk verspreidt!!

Reactie: (Matthijs)
8-1-2012, 14:32
Kruideniersmentaliteit een beetje loslaten Sebas. Dat is niet wat we nodig hadden in crisistijd. Ik zie een prima combinatie: bomen met kluit herplanten (al zou ik dat wat duurzamer aanpakken dan op een lokatie die zeker bebouwd gaat worden eerdaags) en bomen zonder kluit verbranden. Het was een gezellige middag zo, waar het aspect van de sociale cohesie inderdaad een juist argument bleek. De brandweerlieden hadden er ook duidelijk lol in om zich bij de bevolking een beetje te kunnen profileren. Dat is ook wat waard. Bovendien zullen de extra kosten wel meegevallen zijn. De aangekondigde afgraving en zandsttoring had in Blokker in ieder geval niet plaatsgevonden. Die kosten waren ook niet gemaakt dus. Enige dissonant was het uitblijven van een verbranding in de Kersenboogerd. Maar ik heb begrepen dat zowel D66 (Mark Leek) als VVD (Chris de Meij) hier kritische vragen over gaan stellen. De meest kinderrijke wijk verdient natuurlijk zeker een verbranding en de locatie aan het Raedeckerhof leek me uitstekend geschikt. Mak Blokweer is hemelsbreed weliswaar niet zo ver weg van het Noordelijk deel van de Kersenboogerd, maar de IJsselweg en Westerblokker zijn geen wegen waar je kinderen zelf laat oversteken.

Reactie: (nomen nescio)
8-1-2012, 13:50
@Sebas: Wat bedroegen de kosten voor GL dan bij de kerstboomplantdag dan? (ik denk bv. aan de versterking van "den inwendigen mensch"). En klopt het bericht dat GL ervoor getekend heeft dat zij geen bezwaar zal maken tegen kappen, indien dat terrein alsnog bebouwd zal gaan worden?

Reactie: (Dirk)
8-1-2012, 12:29
Was weer een mooie happening. Helaas was er dezelfde dag ook versnippering van bomen waardoor de stapel wat minder groot was dan in eerdere edities. Wel was het mooi om te zien dat de opkomst wel gewoon goed was, dat iedereen het prachtig vond en dat dit een uitstekende terugkeer van een traditie was. Wellicht een idee om de locaties voor volgend jaar goed te bekijken, een mooie fik in de Kersenboogerd hoort en ook gewoon bij. Overigens staat de brandweer er volledig vrijwillig en belangeloos, ook voor hen is dit een leuke traditie.

Reactie: (Brigges)
8-1-2012, 11:43
extra ( water ) kosten ?? water in overvloed overal...zeker na de laatste week... verder blijf ik het jammer vinden dat de Kersenboogerd niet meedeed, overal in de stad en andere wijken zag je kinderen slepen met de kersbomen om ze in te leveren, in de Kersenboogerd vindt je de kerstbomen overal, op straat gegooid, in de sloten, en geen kind die ze ophaalt, versnipperen is geen aktie voor kinderen, dat gebeurt het hele jaar door in de parken...zeker in het Willem Wiesepark...een verbranding is spannend, daar komen ze wel hun huis voor uit... en wat moet het wel niet kosten aan gemeente om al die kerstbomen op te halen en uit de sloten te vissen...???

Reactie: (J.Nijdam)
8-1-2012, 11:08
Ik was verdorie net te laat, maar zag nog wel een groepje mensen staan bij de laatste bomen die in de brand stonden. Het zag er echt heel gezellig uit en bracht mensen dicht bij elkaar. Nooit meer afschaffen!

Reactie: (Sebas)
8-1-2012, 09:53
Ook een heel leuk initiatief; Chris de Meij proficiat. Hij voelt dit soort dingen ook altijd goed aan. De actie met de kersenbomen, enkele jaren geleden in het Willem Wiesepark, was ook een goede initiatief (ik heb daar ook nog mee geholpen met het planten van de kersenbomen). Echter: de berekende kosten bij de wilde motie van december 2011 was € 40.000,00. en misschien zijn er nu nog extra (water)kosten gemaakt? De brandweer moest namelijk delen van de omgeving nat houden tegen het overslaan van de vlammen... De kerstboomverbranding brengt mensen met elkaar in contact. Maar een maand eerder schrapten dezelfde partijen € 40.000,00 subsidie voor de wijkkranten in Hoorn. Blijkbaar brachten de wijkkranten de mensen niet bij elkaar? Wellicht dat deze vraag woensdag aanstaande door Chris de Meij en wethouder Ronald Louwman beantwoord kan worden bij de vergadering van het Overleg Leefbaarheid Kersenboogerd.

Reactie: (nomen nescio)
7-1-2012, 22:23
Prachtige fik! Vroeg me af of de belangstelling wel hoger kon zijn, je kunt niet alles hebben: de grond was door de regen van eerder in de week doorweekt. Dan wil je geen klei aan je goeie schoenen krijgen. Dus mocht de belangstelling tegen gevallen zijn, dan begrijp ik dat wel. Volgend jaar weer een fik?