Hoorn stopt met gesubsidieerde banen bij instellingen

18-1-2012 Hoorn staakt financiering ID-banen

HOORN - Het college van B en W van de gemeente Hoorn ziet zich naar eigen zeggen genoodzaakt om de financiering van ID banen per 1 januari 2013 stop te zetten. Dit vanwege het wegvallen van budgetten van de Rijksoverheid.
 
Na de bezuinigingen die alle instellingen in Hoorn recent al voor de kiezen kregen, nu dus een tweede tegenvaller. Sommige instellingen hebben de gesubsidieerde banen hard nodig en komen nu in de problemen. Enkele oudere ID-ers hebben een brief van de gemeente waarin staat dat ze tot hun pensioen onder de regeling zouden vallen, maar daar wordt nu door de gemeente aan voorbij gegaan.

Op dit moment hebben nog 47 inwoners een gesubsidieerde ID-baan. De jaarlijkse kosten hiervan zijn ruim 1,2 miljoen euro. De Rijksoverheid bezuinigt de komende jaren enorm sterk op het re-integratiebudget van gemeenten. Het re-integratiebudget voor alle West-Friese gemeenten samen daalt van 6,2 mln euro in 2011 naar 2,6 mln euro in 2013 en 1,4 mln euro in 2015. Dat betekent dat het voor de gemeente Hoorn onmogelijk wordt om deze situatie vanaf 2013 ongewijzigd voort te zetten.

Wetgeving
Het Rijk heeft het ID-beleid al in 2004 beëindigd. Daar waar andere gemeenten de ID-banen vervolgens hebben geschrapt, heeft Hoorn ervoor gekozen de ID-banen te behouden. Per 2013 past het beleid van de gemeente Hoorn niet meer bij de wetgeving. Inkomensondersteuning is sinds dit jaar afhankelijk van het gezinsinkomen. Daar wordt bij de ID-medewerkers geen rekening mee gehouden. Ook mogen gemeenten maar heel beperkt re-integratietrajecten inzetten. Het Rijk verlaagt de budgetten daarom drastisch.

Gesprekken
Het college heeft alle instellingen op de hoogte gesteld van de plannen om de financiering van de ID-banen noodgedwongen te stoppen. In de komende weken gaat het college in gesprek met de verschillende instellingen om het voornemen toe te lichten en goed in beeld te brengen wat de mogelijke consequenties zijn.

Besluit
‘We begrijpen dat dit bijzonder vervelend nieuws is voor de mensen en ook de instellingen,’ legt wethouder Aart Ruppert uit. ‘Maar het Rijk maakt duidelijke keuzes en zonder geld kunnen wij deze gesubsidieerde banen niet voortzetten. Hopelijk vinden sommige instellingen de ruimte om deze mensen zelf in dienst te houden.’ Zodra het college de gesprekken met de instellingen heeft afgerond, stelt het college een voorstel op voor de gemeenteraad. Dit komt in ieder geval nog vóór het zomerreces in juli in de raad.

Reacties
Reactie: (J.Nijdam)
21-1-2012, 11:29
En het geld van id banen en uitkeringen komt toch allemaal uit dezelfde pot van de regering. Dus laat die mensen gewoon hun id banen behouden, ipv dat ze vooral in deze tijd misschien nog moeilijk aan een betaalde baan kunnen komen.Lijkt mij een veel gezondere oplossing.Er zouden juist veel meer id banen vrij moeten komen,er komen steeds meer mensen bij die werkeloos worden.Hou de mensen lekker bezig gemeente en trek dat geld uit die pot voor zoeits ipv het vele wachtgeld en nog meer oevrdreven onzin zaken.

Reactie: (Hans Langbroek)
20-1-2012, 17:36
Een ID-baan is praktisch gezien gewoon een uitkering waar de ontvanger een tegenprestatie voor levert, namelijk arbeid. Ik begrijp echt niet wat daar zo verkeerd aan is. Het is een win-winsituatie: persoon ontvangt inkomen - overheid/samenleving krijgt er arbeid voor terug. Nu gaan die mensen dus met een uitkering thuiszitten. Achterlijke bezuinigingen dit soort dingen. Het lijkt langzamerhand wel een aso-land te worden waar onze bestuurders/regering het liefst iedereen die niet maximaal economisch produktief kan zijn zou willen kunnen laten verdampen (4 werkwoorden achter elkaar!). Dat zal ook ooit wel een keer komen, al zou het verplicht vóór de geboorte zijn.... Gatverdamme!

Reactie: (J.Nijdam)
19-1-2012, 20:37
Horinees, dat dacht ik ook altijd dat het geen echte banen zouden zijn, maar wat blijkt, je hebt na ontslag van een id baan gewoon recht op ww en bouwt men pensioen op, wel echte banen dan toch?

Reactie: (Willem)
19-1-2012, 18:47
@Nette werker, mogelijk ben jij een vrijwilliger bij Netwerk die goed werk doet. Dat prijs ook ik dan zeer. Maar als je kijkt naar de hoeveelheid subsidie die naar Netwerk gaat en hoeveel daarvan opgaat aan personeelskosten en andere organisatiekosten dan komt er maar verdraaid weinig bij de doelgroep terecht. En dan lijkt het bij Netwerk meer te draaien om het behoud van de eigen baantjes. Ik vind in dat opzicht dat de vrijwilligers, met hun goede bedoelingen, misbruikt worden door Netwerk. En dan wil ik het nog niet hebben over de onzincurussen die wordne gegeven (het beroemde fietsen voor allochtone vrouwen) en de concurrentievervalsing die men met sommige gesubsidieerde cursussen veroorzaakt.

Reactie: (horinees)
19-1-2012, 13:52
Elders, in een recent vergelijkbaar topic, sprak ik mij ook al uit over deze bezuiniging, ik blijf achter mijn uitspraak staan, bezuinigen op dit soort onzin is een goede zaak. Dit soort banen zijn immers geen banen, het is een schijnvertoning, gefinancierd- en bovendien in stand gehouden, op verkeerde gronden. Banen(groei) kan uitsluitend plaatsvinden in de reële economie (dus: het bedrijfsleven, met name het MKB). We moeten nu maar eens af van de rare gedachte (en de goedgelovigheid) dat de overheid banen kan (of zelfs moet) creëren en dat (nog erger) de samenleving ''maakbaar'' is. Minder bemoeizucht van bovenaf maakt de boel een stuk dynamischer.

Reactie: (Nette Werker)
19-1-2012, 13:30
@Willem. Kun jij mij eens uitleggen wat Netwerk jou aangedaan heeft. Als er iemand op dit Forum altijd maar te pas en te onpas met dezelfde argumentaie komt ben jij het wel. Misschien moet je eens een gratis cursus 'vergaderen'en argumenteren' bij één van de wijkcentra volgen, al dan niet gegeven door een betaalde of onbetaalde kracht!

Reactie: (Labourer)
19-1-2012, 13:22
@Marijsen. helemaal met je eens. het gaat hier wel om vijftig mensen die hun baan kwijt zijn en vervolgens in de rij moeten gaat staan bij de SD.Hoezo @Velthuijs geld over de balk gooien? Afbreken, slopen , bezuinigen ... rechtse hobby's! Mensen wordt wakker!

Reactie: (Willem)
19-1-2012, 13:18
@Marijsen, of het linkse hobbies betreft weet ik niet, maar veel gesubsidieerde instanties zijn de laatste jaren verworden tot baantjesmachines. Van de subsidie die zij krijgen komt nauwelijks iest bij de doelgroep terecht, maar blijf alles hangen in personeels-, huisvestings- en vage organisatiekosten. Een bekend voobeeld is Netwerk. Het inkrimpen of verdwijnen van enkele van die organisaties heeft dan ook vooral gevolgen voor die organisaties zelf en nauwelijks voor de groep die zij zeggen te vertegenwoordigen.

Reactie: (g. marijsen)
19-1-2012, 11:10
aan alle PVV-stemmers: de rekening van alle bezuinigingen die nu op stapel staan, zullen niet alleen hoger uitvallen, ook zal onze samenleving er op alle fronten stevig onder te lijden gaan krijgen, denk aan het jeugdwerk, de zorg en jazeker de kunst en cultuur sector. nu al dreigen vele instellingen kopje onder te gaan in alle bezuinigscheidsdrift, de kosten voor afvloeiingsregelingen voor medewerkers en gebouwen (huurcontracten die moeten worden beëindigd en werkloosheidsuitkeringen die moeten worden opgebracht)zijn hoog. Ter illustratie: op de kunst etc. wordt 200 miljoen weggehaald, de kosten hiervan zijn geraamd op 150 miljoen voor het eerste jaar maar nu is becijferd dat de kosten veel hoger zullen uitvallen. Nogmaals aan alle PVV-ers hoedt u voor loze kreten als linkse hobby;s en denk zelf na voordat u achter de 'grote leider' aanloopt

Reactie: (J.Nijdam)
19-1-2012, 00:05
Gemeente Hoorn, dat is niet helemaal waar. In 2004 zijn meerdere id'ers al hun id banen krijtgeraakt. Maar die 47 mensen, stel ze worden niet aangenomen waar ze nu werken en komen in de bijstand, wat is dat kostenplaatje? Maar hopelijk worden ze aangenomen bij deze instellingen, want leuk is anders voor hun.

Reactie: (Poll)
18-1-2012, 23:43
Zo is dat @C.C,Velthuijs. We moeten allemaal de broekriem aan halen dus......

Reactie: (C.C.Velthuijs)
18-1-2012, 14:46
Zijn de meeste instellingen ook al niet gefinancierd? Eventuele dubbele financiering lijkt niet aanbevelingswaardig.De instellingen moeten de IDers maar zelf in dienst nemen.Over de balk gooien van gemeenschapsgeld is droevig en niet gewenst!Linkse hobby!!!