Feestelijke afronding restauratie Sint Pietershof

31-1-2012

HOORN - Afgelopen jaar heeft de gemeente Hoorn een cascorestauratie uitgevoerd van het Sint Pietershof. Op vrijdag 10 februari sluiten wethouder Tonnaer en de voorzitter van de regenten, de heer Regter, de restauratie symbolisch af. Op zaterdag 11 februari kunnen geïnteresseerden vanaf 11.00 uur rondleidingen krijgen door het  Sint Pietershof.

Het Sint Pietershof was oorspronkelijk een klooster van de Kruisherenbroeders. Naast het gebruik als Dolhuis en gevangenis is het Sint Pietershof sinds 1639 een oude mannen- en vrouwenhuis. Het eeuwenoude complex is in de loop der eeuwen veelvuldig verbouwd, uitgebreid en gerestaureerd. Een rigoureuze uitbreiding was het bouwen van het hoofdgebouw aan het Dal in 1692. De middeleeuwse kloosterkapel werd ten behoeve van de bouw afgebroken maar nog steeds zijn er onderdelen van deze kapel in het pand te vinden. Het Sint Pietershof bestaat uit drie geschakelde binnenplaatsen met buitengevels die dateren van 1617 tot het begin van de 20e eeuw. Momenteel bevinden zich in het hof 45 individuele woningen voor personen ouder dan 55 jaar.

Restauratie
De restauratie van 2011 heeft voornamelijk bestaan uit het herstellen van het casco. Onder het casco vallen de draagconstructies, de funderingen, de daken en de buitengevels. Met de restauratie zijn de ontbrekende onderdelen van houten spantconstructies weer aangevuld, scheuren in het metselwerk ingeboet en rotte gevelkozijnen op traditionele wijze hersteld. Van de twee monumentale dakkapellen op het voordakvlak aan de Dalzijde is het sierlijke houtsnijwerk op vakkundige wijze vernieuwd. Met uitzondering van het Rozenhof is het gehele complex aan de buitenzijde geschilderd.

Voorafgaand aan de werkzaamheden is een ingrijpende asbestsanering van de kapverdiepingen uitgevoerd. Ten behoeve van de sanering moesten alle zolders leeggeruimd worden, wat voor overlast voor de bewoners heeft gezorgd. Als gevolg van de asbestsanering zijn ook verschillende installaties vernieuwd.

Goudleerbehang
Naast de bouwkundige werkzaamheden is ook het goudleerbehang in de regentenkamer gerestaureerd. De regentenkamer heeft als één van de weinige vertrekken in Nederland nog zijn originele goudleerbehang dat uit 1763 dateert. Om het behang te behouden was een nieuw ophangsysteem noodzakelijk. Speciaal voor dit project is een uniek ophangsysteem bedacht waarmee het eeuwenoude goudleer op spanning kan worden gehouden zonder risico van scheurvorming.
De werkzaamheden hebben in totaal ongeveer 1,25 miljoen euro gekost waarvan ongeveer de helft is gesubsidieerd door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en de Provincie Noord-Holland. Diverse restauratiebedrijven hebben aan de restauratie meegewerkt. Het werk is uitgevoerd onder begeleiding van de gemeente Hoorn in samenwerking met het college van regenten van het Sint Pietershof.

Reacties
Reactie: (Simon Commandeur)
3-2-2012, 09:32
@M.Schurink Wat HoornGids voor menigeen oninteressant maakt, is dat diverse reageerders geen onderscheid kunnen maken tussen ironie en belediging. Waarom niet tot restauratie van Ko overgaan? Ik bewaar aan de jonge Ko dierbare herinneringen. Ko, een briljant schrijver en zonder meer inspiratiebron voor Quartje. Die wordt op deze site erg gemist.

Reactie: (Joke)
3-2-2012, 09:28
Goed dat je reageert @Martien, ik wist niet dat jij en Ko zulke dikke maatjes waren, fijn om te horen dat dit wel zo is en dat je opmerking humoristisch bedoeld was. Maar ook leuk dat men hier en op Twitter voor "onze"Ko opkomt! Ko, die kun je in je zak steken. Nu maar over tot de orde van de dag, ik zou zeggen "sneeuw erover". Ik groet zowel Martien als Ko hartelijk.

Reactie: (Sebas)
3-2-2012, 07:42
Voor wie de reis durft te ondernemen, door deze barre koude, naar de culturele woestenij die Kersenboogerd heet, kan op zaterdag 4 en zaterdag 11 februari de heer K. Boos zien spelen in een toneelstuk van de toneelvereniging TONEGIDO. De restauratie verdient hulde. Alleen jammer dat de Middeleeuwse kapel niet herboeuwd is...

Reactie: (Ruud van Vliet)
3-2-2012, 07:30
@Martien, zo zie je maar, maak je een grap... word hij niet begrepen...Toch fijn dat U even reageert want nu is de kou in ieder geval uit de lucht. De spreekwoordelijke koude dan he? Fijne dag! P.S Zo lelijk is die Ko Boos toch nog niet?

Reactie: (Martien Schurink)
3-2-2012, 02:34
Maak ik een keer een geinig bedoelde opmerking op dit forum, krijg ik de wind van voren. Ik wilde alleen maar mijn journalistieke vriendje Ko Boos plus zijn buurvrouw in het Sint Pietershof, mijn door mij teder beminde en ietwat krakkemikkige schoonmoeder, een beetje plagen. Meer is het niet. Ko zal de ironie begrepen hebben, anderen kennelijk niet. Voortaan zal ik mijn geintjes over vrienden en krakkemikkige familieleden op dit forum nader verklaren. En voor wie het dan nog niet begrijpt alvast driewerf sorry.

Reactie: (Ruud van Vliet)
3-2-2012, 00:10
Heeee, de klad raakt erin bij de fractie tonnaer! Wat is dit? Heer Schurink Gaat u soms met modder gooien omdat uw fractie vanwege een foutje wat negatief in de belangstelling staat? kom kom, een beetje recht hoor die rug...

Reactie: (Joke van der Meij)
2-2-2012, 22:09
@Redactie, ik durf wel een reactie te geven. Martien Schurink stelt mij in ieder geval bijzonder teleur met zijn opmerking die inderdaad beneden ieder niveau is.

Reactie: (redactie)
2-2-2012, 19:29
Wat moeten wij als HoornGids nu met zo'n onvolwassen reactie van raadslid Schurink? Terwijl sommige raadsleden zich via Twitter beklagen over het niveau van sommige reacties alhier! Misschien dat andere raadsleden nu ook hun mening durven te geven over deze beneden-niveau-reactie van een volwassen (70+ ?)raadslid. Het enige positieve is nog dat hij reageert onder zijn eigen naam, er zijn ook raadsleden die hier met een nickname actief zijn...

Reactie: (Hans)
2-2-2012, 16:06
Flauw @Martien Schurink een opmerking raadslid onwaardig! maar als de gemeente aan het restaureren van aftakelende inwoners gaat beginnen moeten ze jou ook maar een beurt geven.

Reactie: (m.schurink)
2-2-2012, 13:09
Doodzonde dat de uitvoerder heeft verzuimd sommige aftakelende bewoners van het Pietershof te restaureren. Nee Ko, ik noem geen namen.